Dabar populiaru
Publikuota: 2016 rugpjūčio 18d. 16:30

10 įdomių faktų apie arbūzus: nuo kokių ligų saugo? Receptai

Arbūzai
Fotolia nuotr. / Arbūzai

Arbūzas, nors ir vėsią vasarą, puikus desertas. Dietologai ir mitybos specialistai sako, kad jo nereikėtų padauginti, tačiau viena kita riekelė gali kaip reikiant pasaldinti dieną.

Štai 10 įdomių faktų apie šį vaisių, kuriuos pateikia tinklapis mentalfloss.com.

Arbūzas yra ir vaisius, ir daržovė

Kadangi arbūzai yra saldūs, dažniausiai jie yra laikomi vaisiais. Be to, jie ir auga kaip vaisiai, jų žiedai apdulkinami bičių, o ir iš botaninės pusės jie vadinami vaisiais, kadangi turi sėklas.

Tačiau daugelis daržininkų juos laiko daržovėmis, kadangi augina kartu su tokiomis daržovėmis kaip pupelės, kukurūzai ir pan. Dar galima išgirsti, kad arbūzas – tai uoga, bet jis priklauso moliūginių šeimai, kuriai priskiriami ir agurkai, aguročiai, moliūgai.

Jūs galite valgyti visą vaisių

Nors esame įpratę valgyti sultingą arbūzo minkštimą, rašoma, kad jų odelė taip pat valgoma. Tarkime, Kinijoje arbūzo odelę marinuoja, troškina ir net apkepina. Kitose rytų šalyse dar ir vartojamos arbūzų sėklos – jos išdžiovinamos ir apkepinamos bei skanaujamos kaip užkandis.

Kiek arbūze vandens?

Ne veltui jis taip tinka atsigaivinti karštomis vasaros dienomis – vaisiuje yra net 92 proc. vandens. Be to, jame aptiksime ir kalio, kalcio, magnio, natrio, kurie padeda organizme išlaikyti skysčių balansą.

Egzistuoja 1200 skirtingų arbūzų rūšių

Išskiriamos pagrindinės keturios arbūzų kategorijos – su sėklomis, besėkliai, nedidelio dydžio, geltoni/oranžiniai. Tačiau visame pasaulyje pirmauja ryškiai raudono minkštimo, sultingi ir saldūs vaisiai. Išskirtinai atrodo geltonas, kreminės gelsvos spalvos arbūzų minkštimas, taip pat galima atrasti ir geltonos odelės arbūzų, kurių vidus ryškiai raudonas ir pan. Tiesiog imk ir ragauk!

Besėkliai arbūzai nėra genetiškai modifikuoti

Turbūt dažnas svajojo, kaip šaunu būtų skanauti arbūzą be sėklų, ar ne? Besėkliai arbūzai gimė hibridizacijos būdu ir tapo išties populiarūs. Ir jeigu prieš 20 metų jie atrodė kaip tikras stebuklas, tai šiais laikais JAV parduodama net 80 proc. arbūzų be sėklų.

Arbūzai užauga išties labai dideli

Tokie, kad juos sunku būtų pakelti. Štai Pasaulio Guinnesso rekordas priklauso Chrisui Kentui iš Tenesio (Tennessee) valstijos, kuris 2013-aisiais metais išaugino 159 kg sveriantį arbūzą.

Arbūzai padeda įveikti vėžį

Arbūzai yra puikūs likopeno, kurio yra ir pomidoruose, šaltiniai. Likopenas – tai antioksidantas, kuris sumažina kai kurių rūšių vėžio riziką, pavyzdžiui, plaučių, skrandžio, prostatos.

TAIP PAT SKAITYKITE: Greitas būdas paruošti arbūzinį gėrimą

Arbūzai gali būti įvairių formų

Esame įpratę matyti apvalius, tačiau Japonijoje jau beveik 40 metų auginami ir kvadratinės formos arbūzai, kurių kaina siekia 100 JAV dolerių. Taip pat kai kurie ūkininkai ryžtasi ir dar meilesnėmis arbūzų variacijoms – augina širdies formos vaisiai, kurie atrodo tikrai įspūdingai. Neseniai pradėti auginti ir piramidės, net žmogaus veido arbūzai.

Kalorijų skaičius

Arbūze galime aptikti ne tiek daug kilokalorijų – 100 g yra vos 30 kcal ir 6,2 cukraus, 7,55 g angliavandenių. Būtent dėl didelio cukraus kiekio patartina nesuvalgyti vienu kartu kelių kilogramų arbūzo.

Arbūzo nauda

Jame gausu vitaminų B6, A, C, likopeno, antioksidantų, amino rūgščių, medžiagų, kurios teigiamai veikia širdies sveikatą, normalizuoja kraujospūdį. Valgydami arbūzą užkirsite kelią astmai, aterosklerozei, kataraktai, išvalysite organizmą, sustiprinsite imunitetą, džiaugsitės puikia žarnyno veikla.

Išmėginkite šiuos receptus!

Receptai
Receptas: Arbūzinė granita
5 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
4.2 / 15
Kaip gaminti

1. Nuplaukite, nulupkite ir kubeliais supjaustykite arbūzą.

2. Ant silpnos ugnies kaitinamame vandenyje ištirpdykite cukrų.

3. Į smulkintuvą suberkite arbūzo gabalėlius ir šiek tiek pasmulkinkite. Masę apliekite gautu sirupu ir citrinos sultimis.

4. Viską supilkite į dubenį ir 2 val. palikite šaldymo kameroje. Nepamirškite kas 30 min. pamaišyti, susmulkinti stingstantį ledą.

5. Stiklines, kuriose patieksite granitą, atšaldykite. Skanaus!

Ingredientai
Arbūzas: 1.00 kg
Cukrus: 250.00 g
Vanduo: 250.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (½ citrinos sulčių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Arbūzų ir fetos salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 9
Kaip gaminti

1. Supjaustykite raudonąjį svogūną griežinėliais ir sumaišykite su žaliųjų citrinų sultimis.

2. Dideliame dubenyje sluoksniuokite arbūzo kubelius, fetą, perpus perpjautas alyvuoges, kapotas mėtas, raudonųjų svogūnų griežinėlius su žaliųjų citrinų sultimis.

3. Paruoštas salotas apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir atsargiai išmaišykite. Galite papuošti baziliko lapeliais.

Ingredientai
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (Žaliųjų citrinų sultys: 1 arbat. š.)
Arbūzas: 800.00 g (Kubeliais pjaustytas (galima rinktis besėklį))
Fetos sūris: 200.00 g
Alyvuogės: 120.00 g (Juodosios be kauliukų)
Mėtos: 3.00 valg. š. (Kapotos šviežios)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Bazilikai: 10.00 g (keli lapeliai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Arbūzų želė
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.6 / 12
Kaip gaminti

1. Želatiną ištirpinkite pusėje stiklinės vandens, palikite pusvalandžiui ir nepamirškite nuolat ją pamaišyti.

2. Citriną nuplikykite verdančiu vandeniu, perpjaukite pusiau ir išspauskite sultis.

3. Arbūzą, išėmę sėklas, supjaustykite gabaliukais, supilkite citrinų sultis, cukrų ir viską sutrinkite šakute arba maišytuvu.

4. Gautą tyrę šiek tiek pakaitinkite ant ugnies, sudėkite išbrinkusią želatiną ir kelias minutes pašildykite, bet neužvirinkite, kad želatina neištirptų.

5. Viską supilkite į norimo dydžio formeles, atvėsinkite ir padėkite kelioms valandoms į šaldytuvą.

6. Želė lengviau išimsite, jei formeles trumpai pamirkysite karštame vandenyje.

7. Jei norite skaidrios želė, gautą tyrę perkoškite per sietelį.

8. Patiekite su plakta grietinėle ir mėtų lapeliais.

Ingredientai
Arbūzas: 800.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Cukrus: 4.00 arbat. š.
Želatina: 1.00 valg. š.
pakelis 1.00 vnt.
Mėtos: 15.00 g (keli lapeliai papuošti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Arbūzo ir fetos salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
5.0 / 1
Kaip gaminti

1. Arbūzą supjaustykite kubeliais ir išimkite visas sėklytes. Fetą smulkiai sutrupinkite šakute.

2. Arbūzo gabalėlius dėkite į lėkštę, ant viršaus berkite fetos, smulkintų mėtos lapelių.

3. Paruoškite užpilą: visus padažo komponentus sumaišykite ir apie 10–12 min. kaitinkite ant silpnos ugnies, kol dalis skysčio nugaruos ir padažas sutirštės.

4. Atvėsintu padažu apšlakstykite salotas. Pieš valgydama bent 10 min. palaikykite šaldytuve.

Kulinaro patarimas. Kai kurie virtuvės meistrai tikina, kad šioms salotoms pikantiškumo suteiks ir truputis raudonojo svogūno. Jei mėgstate eksperimentuoti, galite išbandyti. Tiesa, gaminant tokias salotas, arbūzas pjaustomas riekelėmis ir jos trumpai pakepinamos ant grotelių. O užpilui aliejus maišomas su actu santykiu 3:1.

Ingredientai
Arbūzas: 400.00 g (pusė nedidelio)
Fetos sūris: 100.00 g
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Mėtos: 1.00 arbat. š. (šviežių mėtų lapelių)
Balzaminis actas: 4.00 valg. š. (padažui)
Porto vynas (padažui) 60.00 ml
Medus: 2.00 valg. š. (padažui)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt. (jei mėgstate - padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Morengo ir arbūzų skanėstas
2 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
1.0 / 1
Kaip gaminti

1. Po truputį berdami miltinį cukrų kiaušinių baltymus išplakite iki vientisos blizgios masės. Baigdami plakti įlašinkite citrinų sulčių ir supilkite krakmolą, gerai išmaišykite.

2. Į kepimo popieriumi išklotą skardą šaukštu dėkite baltymus, formuodami pyragėlius – galima daryti apvalius, keturkampius. Juos kepkite 130 laipsnių orkaitėje apie 3 valandas. Atvėsinkite ir tik tada nuimkite nuo popieriaus.

3. Grietinėlę išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi iki standžių putų. Arbūzą supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Ant baltymų pyragėlių uždėkite plaktos grietinėles ir kelis gabalėlius arbūzo.

4. Pyragėlius iš karto tiekite į stalą.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (baltymai)
Miltelinis cukrus: 6.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (keli lašai sulčių)
Krakmolas: 2.00 arbat. š.
Arbūzas: 400.00 g (kelios riekės)
Grietinėlė: 200.00 ml (riebi)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Arbūzo kokteilis
8 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 8
Kaip gaminti

1. Pusę arbūzo supjaustykite kubeliais ir pusvalandžiui įkiškite į šaldiklį. Likusios pusės minkštimą sudėkite į plaktuvą kartu su medumi ir kelias sekundes permaišykite.

2. Sutrintą arbūzą užpilkite gerai atšaldytu mineraliniu vandeniu. Į taures sudėkite arbūzo kubelius ir užpilkite paruoštu gėrimu.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

 

Ingredientai
Arbūzas: 1.00 kg
Vanduo: 800.00 ml (gazuotas, mineralinis)
Medus: 5.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šalta arbūzų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.8 / 28
Kaip gaminti
  1. Arbūzo minkštąją dalį supjaustykite kubeliais. Sudėkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės.
  2. Suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis, sudėkite smulkiai kapotus mėtų lapelius ir įberkite žiupsnelį druskos. Gerai išmaišykite.
  3. Dėkite dubenį su arbūzų sriuba į šaldytuvą ir palaikykite bent porą valandų. Prieš patiekdami, išimkite iš šaldytuvo ir supilstykite į dubenėlius. Papuoškite šviežių mėtų lapeliais ir mėlynėmis.

Receptas Astos Černės

Plačiau skaitykite: „Vasaros skoniai: gaivi arbūzų sriuba“

Ingredientai
Arbūzas: 1.00 kg (minkštoji dalis be žievės ir kauliukų)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Mėtos: 1.00 sauja (4 lapeliai į arbūzų masę ir saujelė papuošimui)
Mėlynės: 1.00 sauja (papuošimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Arbūzų ir fetos salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.3 / 11
Kaip gaminti
  1. Raudonąjį svogūną nulupkite, supjaustykite griežinėliais, apšlakstykite citrinų sultimis, užberkite nutarkuotų žievelių ir žiupsnelį cukraus, gerai išmaišykite ir palikite apie 10 min. pastovėti, kad pasimarinuotų.
  2. Arbūzą nulupkite, supjaustykite kubeliais, išimkite visas sėklytes ir trumpai pakepkite ant grotelių.
  3. Fetą supjaustykite kubeliais. Mėtos lapelius nuskabykite, nuplaukite ir nusausinkite.
  4. Arbūzo gabalėlius dėkite į lėkštę, ant viršaus berkite fetos, smulkintų mėtos lapelių, gerai nuvarvintas alyvuoges. Galiausiai išdėliokite mėtų lapelius.
  5. Paruoškite užpilą: visus padažo komponentus sumaišykite, pagal skonį pagardinkite pipirais, gerai atvėsinkite padažą šaldytuve ir prieš tiekdamos apliekite juo salotas.
Ingredientai
Arbūzas: 400.00 g
Fetos sūris: 200.00 g
Alyvuogės: 1.00 sauja (juodųjų be kauliukų)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (1 arbat. - nutarkuotos žievelės ir 1 valg. š. - sulčių)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Mėtos: 2.00 vnt. (kelios šakelės šviežių)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 - sulčių - užpilui)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Medus: 1.00 arbat. š. (užpilui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - užpilui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - užpilui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Arbūzų, bananų ir mėlynių kokteilis
1 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.0 / 13
Kaip gaminti
  1. Iš arbūzų pašalinkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Mėlynes perrinkite ir nuplaukite. Bananą nulupkite, supjaustykite. Viską sudėkite į indą ir sutrinkite iki vientisos masės.
  2. Jeigu kokteilis išėjo per daug tirštas, tuomet praskieskite vandeniu. Pagardinkite moliūgų sėklomis, riešutais. Jeigu trūksta saldumo, paskaninkite medumi. 
Ingredientai
Arbūzas: 500.00 g
Bananai: 1.00 vnt.
Mėlynės: 200.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Gaivinančios arbūzų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 3
Kaip gaminti
  1. Susmulkinkite ridikėlius mėtas, agurkus ir sumaišykite su likusiais ingredientais.
  2. Apibarstykite gražgarstėmis ir patiekite atšaldytas.
Ingredientai
Arbūzas: 1.00 kg (pjaustytas kubeliais minkštimas)
Mėtos: 1.00 puodelis (1/2 lapelių)
Ridikėliai: 1.00 puodelis
Žalioji citrina: 2.00 valg. š. (sulčių)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Agurkai: 4.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (1/4)
Gražgarstės: 200.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Arbūzų limonadas
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
5.0 / 2
Kaip gaminti

Įrankiai:

  • Elektrinė kokteilinė/smulkintuvas ar trintuvas,
  • Gabalėlis merlės arba sietelis.

Gaminimas:

  1. Arbūzo minkštimą išskobti, išrinkti sėklas ir elektriniu trintuvu sutrinti iki vientisos masės.
  2. Sutrintą arbūzą sudėti į medžiagos koštuvą arba sietelį. Išspausti visas sultis. 
  3. Iš laimo vaisių išspausti sultis į atskirą dubenėlį. Sudėti į jas medų ir gerai išmaišyti, kol medus visiškai ištirps.
  4. Sumaišyti abejas sultis tarpusavyje ir supilti į paruoštą indą (pvz., ąsotį). Gautą gėrimą galima skiesti šaltu vandeniu, įmesti ledo kubelių. Jei mėgstate burbuliukus – įpilkite šiek gero mineralinio vandens (2 dalys limonado: 1 dalis mineralinio).

Receptas iš tinklaraščio SKANIOS DIENOS

Ingredientai
Arbūzas: 2.00 kg (ketvirtadalis vaisiaus)
Medus: 2.00 valg. š. (skysto)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (1,5 jei mėgstate rūgščiau)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Arbūzų ir braškių uogienė
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.7 / 6
Kaip gaminti
  1. Arbūzą perspauskite per sietelį – pašalinkite sėklas.
  2. Pašalinkite uogų kotelius ir lapelius. Uogas nuplaukite.
  3. Sudėkite į prikaistuvį ir sutrinkite rankiniu trintuvu.
  4. Supilkite citrinų sultis, suberkite cukrų uogienėms.
  5. Virkite 3–6 minutes (arba kol uogienė sutirštės).
  6. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir atsargiai nugriebkite putas. Išpilstykite į šiltus sterilius stiklainius. Laikykite vėsioje vietoje.

Receptas DANSUKKER

Ingredientai
Arbūzas: 250.00 g
Braškės: 250.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Cukrus: 300.00 g („Dansukker“ cukraus uogienėms)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Gaivi arbūzų salsa su mėtomis
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.5 / 4
Kaip gaminti
  1. Nulupkite arbūzo žievę, likusią dalį supjaustykite vidutiniais kubeliais ir pašalinkite sėklas.
  2. Svogūną, agurką ir jalapeną supjaustykite mažais kubeliais ir sumaišykite su arbūzu.
  3. Į vaisių ir daržovių mišinį sudėkite susmulkintas kalendras, mėtas, supilkite išspaustas laimo sultis ir druską. Viską gerai išmaišykite ir patiekite iš karto arba laikykite sandariai šaldytuve.
  4. Patiekite su tortilijų traškučiais.

Receptą rasite čia.

Ingredientai
Arbūzas: 800.00 g
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. ((reikės trečdalio))
Agurkai: 1.00 vnt. ((trumpavaisis))
Jelapenai: 5.00 riekės ((marinuoto))
Kalendros: 0.50 sauja
Mėtos: 0.50 sauja
Žalioji citrina: 1.00 vnt. ((reikės sulčių))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Temos: 2 Receptai Arbūzas
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Žiemos olimpinės žaidynės

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką