Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

10-ies rūšių miltų gidas: kam jie labiausiai tinka, o kam tikrai ne. Receptai

Nuo saldžių keptų pyragų ir tradicinės naminės ruginės duonos iki rankų darbo makaronų. Pasigaminti tokius patiekalus be miltų – misija neįmanoma. Tačiau iki šiol ne visi žino, kokios rūšies miltai vienam ar kitam patiekalui, kepiniui yra tinkamiausi. Kai asortimentas itin platus, pagelbės gidas, kuris kiekvienam padės išsirinkti tinkamiausius miltus savo patiekalui. O kartu dalinamės ir receptais.
Tešla
Miltai / Vida Press nuotr.

Tai, kad miltai yra itin populiarus, kasdienis produktas, liudija pardavėjų pateikiami skaičiai. Štai prekybos tinklas pranešime žiniasklaidai skaičiuoja, jog kas mėnesį vidutiniškai nuperkama apie 500 tonų miltų. Dažniausiai tai kvietiniai miltai, tačiau pastebimas ir alternatyvų populiarėjimas – perkami ir migdolų, ryžių, avinžirnių, lęšių, kukurūzų miltai.

Visgi sunkiai savo mitybą įsivaizduodami be miltų ne visi žino, kuri jų rūšis norimam patiekalui yra tinkamiausia. Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė priduria, kad miltų pasirinkimas gali būti itin reikšmingas gaminant konkretų kepinį.

„Net ir iš gardžiausių kepinių tikimasi ne tik saldaus deserto, bet ir papildomos maistinės vertės. Dėl to populiariausius kvietinius miltus dažniau linkstama paįvairinti alternatyvomis. Pavyzdžiui, šiandien vis dažniau perkami ne kvietiniai, o avižiniai produktai, kurie specialistų pripažinti kaip turintys daugiau naudos žmogaus organizmui“, – teigia maisto gaminimo specialistė ir kviečia susipažinti su skirtingomis miltų rūšimis.

Vida Press nuotr./Įvairių rūšių miltai
Vida Press nuotr./Įvairių rūšių miltai

Kvietiniai miltai

Tai populiariausia miltų rūšis Lietuvoje ir visame pasaulyje. Šis produktas gaunamas smulkiai sumalus kviečių grūdus ir iš dalies pašalinus sėlenas bei gemalus. Taip miltuose lieka tik krakmolingoji grūdo dalis. Šių miltų galima rasti įvairių rūšių – skirtingo rupumo, baltumo, glitimo kiekio. Iš jų kepami patys įvairiausi gaminiai: duona, pyragai, tortai, blynai, picos. Tokiais miltais tirštinami padažai, sriubos.

Bandelės „Moliūgėliai“
Receptas: Bandelės „Moliūgėliai“ su cinamoniniu sviestu
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.1 / 8
Receptas
Ingredientai
Moliūgo tyrė: 250.00 ml (nuvarvintos; bandelėms)
Pienas: 200.00 ml (bandelėms)
Medus: 2.00 valg. š. (bandelėms)
Sviestas: 160.00 g (60 g lydyto bandelėms ir 100 g minkšto cinamoniniam sviestui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 bandelėms ir 1 aptepimui)
Druska: 1.00 arbat. š. (bandelėms)
Mielės: 7.00 g (sausų)
Miltai: 4.00 st. (gali reikėti ir daugiau; bandelėms)
Pekaninių karijų riešutai: 8.00 vnt. (bandelėms)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (cinamoniniam sviestui)
Klevų sirupas: 2.00 valg. š. (cinamoniniam sviestui)
Kaip gaminti

Bandelės dar ir neapsakomai skanios, ypač su cinamonu ir klevų sirupu gardintu sviestu, nors jos puikiai tinka ir šalia aromatingos moliūgų sriubos.

1. Pirma pašildykite pieną, kad būtų kūno temperatūros, bet ne per karštas. Piene ištirpinkite du šaukštus medaus ir suberkite sausas mieles, išmaišykite bei palikite, kad suaktyvėtų.

2. Į tešlos minkymo indą supilkite gerai nuvarvintą moliūgų tyrę, įmuškite kiaušinį, suberkite druską, supilkite ištirpintą sviestą ir gerai elektriniu maišytuvu arba kulinarine šluotele viską išmaišykite. Tada supilkite pieną su mielėmis ir po truputį berdami miltus minkykite tešlą. Tai patogiausia daryti elektriniu maišytuvu. Paruošta tešla turi nelipti prie rankų. Miltų kiekis labai priklauso nuo to, kokio drėgnumo bus jūsų paruošta moliūgų tyrė, jei jos nenuvarvinsite, miltų prireiks daugiau. Tešlą uždenkite maistine plėvele ir palikite valandai šiltai, kad pakiltų.

3. Pakilusią tešlą padalykite į 8 lygias dalis, kiekvieną iš jų padalykite dar į dvi dalis, iš viso gausite 16 tešlos gabalėlių. Kiekvieną gabalėlį, rankomis paminkydami, suformuokite į gražias apvalias bandeles. Kiekvieną bandelę aštriu peiliu iš kraštų įpjaukite 8 vietose, bet paties bandelės vidurio neįpjaukite. Kiekvienos bandelės viduryje, per patį centrą mažuoju piršteliu įspauskite skylutę. Bandeles, palikdami atstumą tarp jų (nes jos kepdamos dar pūsis), išdėliokite dviejose kepimo skardose ant kepimo popieriaus, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 15 minučių, kad dar pakiltų.

 

4. Pakilusias bandeles patepkite kiaušinio plakiniu ir pašaukite kepti į įkaitintą iki 180°C laipsnių orkaitę 15 minučių.

5. Kai bandelės iškeps, ištraukite ir į kiekvieną bandelės centre padarytą skylutę įkiškite pusiau išilgai perpjautą pekano riešutą, kad jis atrodytų, kaip moliūgo kotelis.

6. Kol bandelės aušta, pasiruoškite cinamoninį sviestą. Minkštą sviestą gerai išsukite su klevų sirupu ir cinamonu, kol bus vientisas. Bandeles pateikite su cinamoniniu sviestu.

 

Suskleisti

Ruginiai miltai

Šis produktas – rupaus malimo, taip išsaugant visus vitaminus bei mineralus, esančius rugiuose. Jie yra skirstomi ir pagal malimo būdą, rupumą. Būtent iš tokių miltų yra kepama tradicinė lietuviška ruginė duona. Jie taip pat naudojami sausainių, blynelių, tortų, meduolių, saldžių ir nesaldžių bandelių gamybai.

Ruginė duona su bulvėmis
Receptas: Ruginė duona su bulvėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 16 val.
3.4 / 12
Receptas
Ingredientai
Ruginiai miltai: 675.00 g (75 g - raugui, po 300 g - maišiniui ir tešlai)
Vanduo: 250.00 ml (po 125 ml raugui, maišiniui ir tešlai - šilto)
Bulvės: 12.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kmynai: 1.00 valg. š. (tešlai)
Cukrus: 3.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Linų sėmenys: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

Raugo ruošimas

1. Inde miltus ir kambario temperatūros vandenį maišykite šaukštu, kol pasida rys grietinės tirštumo masė. Ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai (apie 25 laipsnių temperatūros patalpoje) rūgti 72 valandas (3 paras).

2. Šiltai stovintį raugą kiekvieną dieną lengvai pamaišykite. Gerai išrūgusi masė suskystėja, joje atsiranda burbuliukų, jaučiamas švelnus kvapas.

Rauginamo maišinio ruošimas

1. Bulves išvirkite su lupena, nulupkite ir sugrūskite (arba su malkite mėsmale). Į maišymo indą supilkite išrūgusį raugą (250 ml), visadalius ruginius miltus, trintas bulves ir vandenį.

2. Maišykite, kol masė bus ne per kieta ir šiek tiek lipni. Gautą maišinį uždenkite skepeta ir padėkite šiltai rūgti 12 valandų.

Tešlos ruošimas ir kepimas

1. Į išrūgusį maišinį suberkite visadalius ruginius miltus, sugrūstas bulves, cukrų, druską, kmynus, supilkite vandenį. Tešlą minkykite rankomis, vis pavilgydami jas vandeniu, kad mažiau liptų, arba spiraliniu maišytuvu. Jei naudosite maišytuvą, iš pradžių sukite pirmuoju greičiu, kol neliks sausų miltų, tada 3–5 minutes – antruoju, kol tešla taps vienalytė.

2. Suformuokite norimo dydžio kepaliuką. Jį dėkite į kepimo formą ir 3 valandas kildykite šiltoje (apie 25 laipsnių) patalpoje.

3. Kai duona iškils, apibarstykite linų sėmenimis, pašaukite į 250 laipsnių orkaitę ir kepkite 15 minučių, kad užkeptų pluta.

4. Tada sumažinkite temperatūrą iki 200 laipsnių ir kepkite dar apie 30 minučių. Iškepusį kepaliuką išimkite iš formos, o plutą apipurkškite vandeniu, kad suminkštėtų. Uždenkite duoną skepeta ir palikite ataušti. 

Kulinaro patarimas. Su bulvėmis kepta duona būna puresnė ir minkštesnė nei ruošta tik iš miltų.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Ruginių miltų meduolis
Receptas: Ruginių miltų meduolis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 32
Receptas
Ingredientai
Medus: 680.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 4.00 valg. š.
Rūgęs pienas: 250.00 ml
Grietinė: 250.00 ml
Ruginiai miltai: 420.00 g (rupūs)
Soda: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 5.00 g (malti kvapieji)
Imbieras: 5.00 g (maltas)
Gvazdikėliai: 2.00 g (malti)
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ˚C temperatūros.
  2. Medų sudėkite į vidutinio dydžio prikaistuvį ir kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol užvirs. Kelias minutes pavirkite, tuomet nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
  3. Dideliame dubenyje kiaušinius išplakite su cukrumi iki purios masės. Supilkite rūgusį pieną, grietinę ir vėl išplakite. Atvėsus medui, supilkite jį į plakinį ir vėl išplakite iki vientisos masės.
  4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, sodą ir visus prieskonius. Suberkite į plakinį ir dar kartą išplakite iki vientisos masės. Tešla turėtų būti grietinės tirštumo.
  5. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą (36x12 cm dydžio ar 20x30 cm dydžio). Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių. Ar meduolis jau iškepė, galite patikrinti mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
  6. Meduoliui iškepus, išjunkite orkaitę. Palikite meduolį atvėsti kepimo inde apie 15 minučių. Tuomet išimkite iš kepimo indo ir atvėsinkite ant grotelių. Pjaustykite riekelėmis ar gabalėliais ir patiekite.
Suskleisti

Miežiniai miltai

Jie malami iš miežių ir naudojami įvairiems sveikiems ar dietiniams duonos produktams gaminti. Pyragus iškepti iš miežinių miltų yra sudėtinga, tačiau juos galima maišyti su kvietiniais ar speltų. Be to, šis produktas tinka kepti keksiukus, duoną, sausainius, blynus, virti košę.

Avižiniai miltai

Šie miltai turi didelį kiekį maistinių skaidulų, ypač vertingų žmogaus organizmo veiklai. Toks produktas yra ir be glitimo. Norint purių kepinių, avižinius miltus galima maišyti su kitos rūšies miltais. Be jų nebūtų avižinių sausainių, šie miltai tobuli keksiukams ar blynams kepti, taip pat yra natūraliai saldesni, todėl kepiniams prireikia mažiau cukraus.

Kukurūzų miltai

Jie populiarūs Azijos, Meksikos virtuvėse ir gaminami sumalus džiovintus kukurūzus. Dėl savo savybių miltai kepiniams suteikia tobulo traškumo, yra idealus paplotėliams, duonai kepti, o gausus krakmolas puikiai tinka sriuboms, padažams gardinti.

Braziliškas kukurūzų miltų keksas
Receptas: Ryškus ir skanus braziliškas kukurūzų miltų keksas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.8 / 10
Receptas
Ingredientai
Kukurūzų miltai: 320.00 g (ir dar šiek tiek kekso formai pabarstyti)
Cukrus: 240.00 g
Pienas: 400.00 ml
Druska: 0.50 arbat. š.
Aliejus: 150.00 ml (neutralaus skonio (naudojau rapsų) arba tirpinto sviesto)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (jei maži, tuomet 4)
Kepimo milteliai: 1.00 valg. š.
Cukraus pudra: 1.00 valg. š. (apibarstymui)
Kaip gaminti

Šiam keksui ieškokite ne rupių, o kuo geriau sumaltų purių kukurūzų miltų. Juos teks užplikyti karštame piene, taip iškepęs pyragas išliks drėgnas, neturės specifinio kukurūzų skonio. Aš paprastai cukraus kiekį visuose kepiniuose mažinu, tačiau tik ne šiame kekse: cukraus kiekis yra idealus. Tiesa, kepinio tešlą galima gardinti kardamonais, cinamonais, džiovintais vaisiais, o iškeptą pabarstyti cukraus pudra arba palaistyti šokoladiniu glajumi.

Ir dar perspėju, kad į keksą beriamas vienas ŠAUKŠTAS (ne šaukštelis) kepimo miltelių (kai kas gali pagalvoti, kad padariau klaidą)

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kekso formą patepkite riebalais (tiks aliejus, sviestas) ir pabarstykite kukurūzų miltais. Jei keksą kepate pailgoje formelėje, galite iškloti ją kepimo popieriumi.

2. Į puodą suberkite kukurūzų miltus, cukrų, druską, tada supilkite pieną ir aliejų (arba tirpintą sviestą). Viską išmaišykite ir užkaiskite. Kaitinkite šią masę pamažu, nuolat maišydami (puodo apačia tikrai trauks tešlą, todėl naudokite didelę silikoninę arba medinę mentelę, ir vis pagramdykite puodo dugną maišant). Kaitinkite tol, kol tešla taps tiršta. Nelaukite, kol ji sušoks į gabalą, tačiau bus tokio tirštumo, kaip 40 proc. riebumo kaimiška grietinė, į kurią įstačius šaukštelį, jis stovi.

 

3. Nukelkite puodą nuo ugnies ir atvėsinkite tiek, kad kai įmušit kiaušinį, jis neiškeptų toje karštoje tešloje. Jei turite rankinį mikserį, toliau tešlą galite maišyti juo, tame pačiame puode. Jei ne – galite tešlą iškrėsti į virtuvinio kombaino indą.

4. Po vieną įmuškite kiaušinius, kaskart labai gerai tešlą išsukdami. Pačioje pabaigoje suberkite kepimo miltelius ir dar kartą kuo geriau tešlą išmaišykite.

5. Sukrėskite tešlą į paruoštą kepimo skardą, išlyginkite paviršių.

6. Kepkite apie 50 min. arba kol kekso viršus patamsės, o vidus bus iškepęs. Išimkite iš orkaitės ir pravėsinkite, tik tada išverskite ant lėkštės ar serviravimo padėklo. Pabarstykite cukraus pudra.

Suskleisti
Kukurūzų miltų duona
Receptas: Kukurūzų miltų duona su moliūgų sėklomis ir linų sėmenimis
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 45 min.
3.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Kukurūzų miltai: 240.00 g
Pienas: 400.00 ml (galite keisti ir avižų pienu)
Linų sėmenys: 35.00 g
Mielės: 9.00 g (sausų)
Medus: 1.00 valg. š. (skysto)
Druska: 1.00 arbat. š.
Moliūgo sėklos: 60.00 g (švelniai pakepintų ir stambiai sukapotų)
Kaip gaminti

1. Grūstuvėje šiek tiek patraiškykite linų sėmenis (jei neturite grūstuvės, tuomet dėkite į tvirtą maišelį ir pakočiokite kočėlu). Linų sėmenis perpilkite į nedidelį dubenėlį ir užpilkite 160 ml pieno. Palikite valandai.

2. Kai linų sėmenys bus išbrinkę, į didelį dubenį suberkite kukurūzų miltus, druską, mieles, pilkite medų bei linų sėmenis su visu pienu, o taip pat ir likusį pieną, galiausiai suberkite moliūgų sėklas ir labai gerai visą mišinį išmaišykite.

3. Pailgą kepimo formą (skirtą keksams ar duonai kepti) išklokite kepimo popieriumi ir patepkite aliejumi. Supilikite gautą tešlą ir padėkite šiltai kilti 1 valandą. Tešla nesiverš per kraštus, pakils gana kukliai – taip ir turi būti.

4. Tešlos kilimui einant į pabaigą iki 190 °C laipsnių temperatūros įkaitinkite orkaitę ir dėkite į ją kepimo formą su tešla (stenkitės formos labai nekratyti, kad pakilusi tešla nesubliūkštų). Kepkite apie 30 min. – kol viršus bus gražiai rusvas, o palietus – sutvirtėjęs. Išimkite iš orkaitės, palikite kepimo formoje apie 30 min., tada išimkite ir leiskite galutinai atvėsti ant grotelių. Skanaukite su sviestu, džemu, sūriu. Suvyniota į vaškinę plėvelę ar sandariame inde duona išbus skani (nors ir kiek sukietės) 3 dienas.

Suskleisti

Grikių miltai

Tai – vieni sveikiausių produktų. Nuo kvietinių miltų jie skiriasi rupumu, taip pat neturi glitimo. Nors jie patiekalams suteikia gardumo ir aromatingumo, vien iš jų iškepti norimo kepinio nepavyks. Kaip tvirtiklį galima naudoti kviečių miltus, saulėgrąžas, skaldytus riešutus. Grikių miltai puikiai tinka duonai, o panaudojus morkų ar moliūgą, pavyksta be galo gardūs blynai.

Bananų blynai su grikių miltais ir karamelizuotais riešutais
Receptas: Bananų blynai su grikių miltais ir karamelizuotais riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 36
Receptas
Ingredientai
Bananai: 4.00 vnt. (t.y. maždaug 1,5 stiklinės; sutrintų sunokusių)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Grikių miltai: 100.00 g
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Meduolių prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Graikiniai riešutai: 100.00 g (karamelizuotiems riešutams ir dar 1 šaukštas pasmulkintų į tešlą)
Džiovintos spanguolės: 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (kepimui)
Avietės: 1.00 sauja (šviežių patiekimui)
Medus: 115.00 g (karamelizuotiems riešutams ir dar šiek tiek patiekimui)
Kaip gaminti

1. Į dubenį arba elektrinio maišytuvo indą sudėkite bananus, kiaušinius, grikių miltus, cinamoną, prieskonius, kepimo miltelius, riešutus ir spanguoles ir viską sumaišykite.

2. Įkaitinkite didelę keptuvę nepridegančiu dugnu, teptuku ištepkite keliais lašais aliejaus. Šaukštu formuokite iš tešlos blynelius ir kepkite juos iš abiejų pusių, kol patamsės. Iškepusius laikykite šiltai, kol kepsite paskesnius.

3. Pabaigoje popieriniu rankšluosčiu išsausinkite keptuvę, suberkite riešutus. Kepinkite juos maišydami apie 1–2 minutes, kol šiek tiek apskrus. Supilkite medų ir toliau kepinkite maišydami apie 1 minutę, kol medus ims tirštėti.

4. Patiekite blynus iškart, pabarstę avietėmis ir karamelizuotais riešutais, su medumi, jei trūksta saldumo.

Suskleisti
Grikių miltų lietiniai su karamelizuotais obuoliais
Receptas: Grikių miltų lietiniai be glitimo su karamelizuotais obuoliais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 25
Receptas
Ingredientai
Grikių miltai: 130.00 g (blynų tešlai)
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š. (blynų tešlai)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (perpus blynų tešlai ir obuolių užpilui)
Agavų sirupas: 1.00 valg. š. (ar kito saldiklio; blynų tešlai)
Kokosų aliejus: 1.00 valg. š. (tirpinto, kepimui; galima keisti kiti aliejumi kepimui)
Augalinis pienas: 300.00 ml (galima naudoti vandenį; skysčio gali reikėti kiek mažiau ar daugiau)
Obuoliai: 1.00 vnt. (didelis; obuolių užpilui)
Vanduo: 200.00 ml (obuolių užpilui)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š. (obuolių užpilui)
Kaip gaminti

1. Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir cinamoną. Pilkite kokosų aliejų, agavų sirupą ir po truputį pildami vandenį nuolat maišykite, kol gausite norimą konsistenciją.

2. Kepkite įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus.

Obuolių užpilo gaminimas:

1. Nulupkite ir kubeliais supjaustykite obuolį. Viską berkite į keptuvę, barstykite cukrų, pilkite vandenį ir pasirinkę nedidelę kaitrą troškinkite kol taps minkšti. Jeigu reikės – galite šiek tiek įpilti papildomai vandens.

Suskleisti

Žirnių miltai

Jie ypač tinka daržovėms apvolioti. Taip pastarosios iškepa kur kas skanesnės, ypač – paprikos, žiediniai kopūstai. Žirnių miltai tobulai pagardina ir sutirština sriubas, padažus, įvairias košes. Taip pat vietoje įprastinių pusryčių blynų galima iškepti žirnių miltų blynelius, kurie gardžiai paįvairins tradicinį šeimos meniu.

Ryžių miltai

Jie atkeliavo iš Rytų šalių virtuvių ir yra skirti traškiai duonai kepti, blynams, pudingams, pyragams, makaronams. Taip pat tinka padažams, sriuboms sutirštinti. Iš ryžių miltų duona bei kepiniai pavyksta traškūs ir gardūs. Tik verta atkreipti dėmesį, kad ryžiai labai sugeria vandenį, todėl reiktų jo nepagailėti tešlai, įdėti daugiau kiaušinių.

Lietiniai ryžių miltų blynai su špinatų ir fetos įdaru
Receptas: Ryžių miltų lietiniai su špinatų ir fetos įdaru
5 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.1 / 53
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (lietiniams)
Miltai: 130.00 g (ryžių - lietiniams)
Pienas: 250.00 ml (lietiniams)
Alyvuogių aliejus: 10.00 ml (kepimui ir 1 valg. š. - įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (įdarui)
Kumpis: 100.00 g (mėgstamo (nebūtina) - įdarui)
Špinatai: 100.00 g (įdarui)
Fetos sūris: 100.00 g (150 - 200 - įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - įdarui)
Kaip gaminti

PARUOŠKITE ĮDARĄ

  1. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus.
  2. Suberkite smulkiai supjaustytą svogūną ir pakepinkite, kol šis taps skaidrus ir suminkštės.
  3. Suberkite kapotą česnaką ir pakepinkite dar minutę.
  4. Jei naudojate, suberkite į keptuvę kubeliais supjaustytą mėgstamą kumpį ir pakepinkite, kol šis gražiai apskrus.
  5. Suberkite špinatų lapus ir pakepinkite, kol jie suminkštės.
  6. Pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir išmaišykite.
  7. Atidėkite į šalį (jei tik įmanoma, šiltai), kol iškepsite lietinius blynus.

IŠKEPKITE LIETINIUS BLYNUS

  1. Į dubenį įmuškite kiaušinį, suberkite ryžių miltus ir supilkite pieną. Išplakite iki vientisos masės.
  2. Ištepkite keptuvę šlakeliu alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies. Kai aliejus įkais, sumažinkite ugnį.
  3. Pilkite samtį tešlos į keptuvės centrą ir nedelsdami, paėmę keptuvę už rankenos ir ją judindami, paskirstykite tešlą tolygiai per visą keptuvės dugną.
  4. Kepkite apie 1–2 minutes, kol blynas gražiai apskrus.
  5. Atsargiai apverskite apkepusį blyną jums įprastu būdu – ore, rankomis anr mentele.
  6. Kitą blyno pusę taip pat kepkite apie 1–2 minutes, kol gražiai apskrus.
  7. Išimkite iškepusį blyną iš keptuvės į lėkštę ir atidėkite į šalį.
  8. Vėl keptuvę ištepkite šlakeliu aliejaus. Taip iškepkite visus lietinius blynus. 
  9. Ant kiekvieno lietinio blyno ketvirtadalio paskleiskite po šaukštą paruošto įdaro, ant viršaus užbarstykite po saują trupinto fetos sūrio. Perlenkite blyną per pusę ir dar kartą per pusę, kad gautumėte trikampio formą.
  10. Patiekite nedelsdami.
Suskleisti
Bananų duona su ryžių miltais, graikiniais riešutais ir šokoladinio kremo sluoksniu
Receptas: Bananų duona su ryžių miltais, graikiniais riešutais ir šokoladiniu kremu
15 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Miltai: 325.00 g (260 - ryžių ir 65 - kvietinių)
Rudasis cukrus: 150.00 g (100 - tešlai ir 3 valg. š. - viršui)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (malto)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (¼ malto)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli arba 3 - maži)
Pienas: 125.00 ml
Sviestas: 115.00 g (tirpinto)
Bananai: 300.00 g
Graikiniai riešutai: 100.00 g (85 g - tešlai ir sauja smulkintų - viršui)
Šokoladinis riešutų kremas „Nutella“ (120 - 150 - įdarui) 120.00 g
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 28x15 cm dydžio kepimo indą.
  2. Viename dubenyje sumaišykite ryžių miltus, kvietinius miltus, rudąjį cukrų, vanilinį cukrų, kepimo miltelius, druską, maltą cinamoną ir muskatą.
  3. Kitame dubenyje iki vientisos masės elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, pieną ir ištirpintą bei atvėsintą sviestą.
  4. Bananus sutrinkite iki visiškai vientisos masės. Sudėkite į plakinį ir dar kartą išplakite.
  5. Į pakinį suberkite miltų mišinį ir lengvais judesiais išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite.
  6. Įmaišykite smulkintus graikinius riešutus.
  7. Į paruoštą kepimo indą supilkite ir tolygiai paskleiskite pusę paruoštos tešlos.
  8. Ant viršaus šaukštais dėkite šokoladinį kremą. Šaukšto galu įmaišykite jį į tešlos paviršių, sukurdami marmuro efektą.
  9. Ant viršaus paskleiskite likusią tešlos dalį. Išlyginkite paviršių.
  10. Apibarstykite paviršių ruduoju cukrumi ir sauja smulkintų graikinių riešutų.
  11. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40–50 minučių, kol kepinys gražiai pakils ir apskrus. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus.
  12. Palikite dešimčiai minučių duoną atvėsti kepimo inde. Tuomet išimkite kartu su visu kepimo popieriumi, perkelkite ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti.
  13. Raikykite riekelėmis ir patiekite su kava ar arbata.
Suskleisti

Migdolų miltai

Jie gaminami iš nužievintų migdolų. Miltai tinkami apvolioti kepamą vištieną, žuvį, gali būti naudojami mėsos kukulių gamybai. Jie praverčia visur, kur prireikia įprastų duonos džiūvėsėlių. Taip pat jais galima pakeisti dalį kvietinių miltų pyraguose, keksuose, blynuose ar vafliuose.

Kepamas pyragas
Receptas: Citrinų ir migdolų pyragas su medumi
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.9 / 12
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 175.00 g (kambario temperatūros)
Medus: 215.00 g (skysto)
Citrinos: 3.00 vnt. (visų nutarkuota žievelė ir vienos išspaustos sultys)
Miltai: 100.00 g (viso grūdo speltų)
Migdolų miltai: 75.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Kepimo milteliai: 3.00 arbat. š.
Migdolai: 15.00 g (riekelių)
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite minkštą sviestą su 165 g medaus ir dviem trečdaliais citrinos žievelėmis. Šių ingredientų maišymui geriau naudoti elektrinį plaktuvą, mat išplakti reikės iki šviesios bei purios masės.

2. Suberkite maltus migdolus, įmuškite vieną kiaušinį ir išmaišykite – šį procesą kartokite, kol sunaudosite visus 3 kiaušinius.

3. Miltus ir kepimo miltelius persijokite ir suberkite į masę.

4. Supilkite gautą mišinį į sviestu išteptą skardą, apibarstykite migdolų riekelėmis ir kepkite apie 40-45 minutes iki 160°C įkaitintoje orkaitėje.

5. Kol pyragas kepa, paruoškite sirupą. Keptuvėje ar nedideliame puode iki skystos masės pašildykite medų ir sumaišykite jį su likusiomis citrinos drožlėmis, įpilkite citrinos sulčių.

Suskleisti
Šventinis šokoladinis migdolų pyragas
Receptas: Šventinis šokoladinis migdolų pyragas
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.5 / 22
Receptas
Ingredientai
Juodasis šokoladas: 180.00 g (labai geros kokybės (70 proc. kakavos), sulaužyto gabalėliais)
Sviestas: 150.00 g (supjaustyto kubeliais)
Likeris: 1.00 valg. š. (migdolų, pvz., „Amaretto“)
Cukrus: 200.00 g (galite mažinti iki 150 g)
Kiaušiniai: 7.00 vnt. (iš jų 5 kiaušiniai atskirai tryniai ir baltymai)
Migdolų miltai: 180.00 g
Kakava: 50.00 g (ir dar šiek tiek pabarstymui)
Vanilės lazdelė: 1.00 vnt. (tik iškrapštytos sėklos; arba šaukštelis labai geros vanilės pastos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Pastaba: Jūs galite nusipirkti jau sumaltų migdolų arba susimalkite riešutus patys. Kuo smulkiau bus sumalti migdolai, tuo lygesnė bus pyrago tekstūra. Maldami patys specialiai galite sumalti šiek tiek stambiau, tada pyragas turės šiokių tokių gabalėlių, kurie savotiškai žavūs! Jei neturite (ar dėl kokių priežasčių nenorite naudoti migdolų), pakeiskite migdolus maltais lazdyno riešutais.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 150°C. Torto formą su nusegamais kraštais (20 cm skersmens) ištepkite sviestu, dugną išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Sudėkite į metalinį dubenį šokoladą, sviestą ir supilkite likerį. Šį dubenį statykite ant puodo, kuriame lėtai verda vanduo, taip, kad dubens apačia jokiais būdais neliestų verdančio vandens, o tik šiltų nuo garų. Pamaišydami kaitinkite, kol šokolado masė ištirps. Nukelkite nuo kaitros ir padėkite į šalį, kad atvėstų.

3. Į elektrinio kombaino indą įmuškite du kiaušinius, supilkite 5 kiaušinių trynius (baltymus atidėkite – jų prireiks), suberkite cukrų, ir plakite, kol cukrus visiškai ištirps, o masė taps puri, balkšva. Pamažu įmaišykite migdolų miltus, kakavą ir vanilę. Tada supilkite tirpintą šokoladą ir sumaišykite, kad masė būtų vienalytė.

 

4. Kitame inde (idealu, jei turite du kombaino maišymo indus – tada pakaks tik sumontuoti kitą švarų dubenį) iki standumo suplakite atidėtus baltymus su žiupsneliu druskos. Labai atsargiai dalimis plaktus baltymus įmaišykite į šokoladinę tešlą (šokolado masė bus labai tiršta ir sunki, bet vis vien stenkitės labai atsargiai įmaišyti baltymus taip, kad jie nesubliūkštų).

5. Visą masę supilkite į paruoštą kepimo formą, ir kepkite 40–45 minutes, arba kol pyragas iškeps, bet dar bus šiek tiek drėgnas viduje. Palikite pyragą formoje visiškai atvėsti.

6. Prieš patiekiant pabarstykite kakava, galite patiekti su ledais arba plakta grietinėle.

Suskleisti

Speltų miltai

Šiuose miltuose yra beveik visos maistinės medžiagos ir vitaminai, būtini visavertei mitybai. Speltų grūduose esančios medžiagos puikiai tirpsta, todėl organizmas jas lengvai įsisavina. Taip kepiniai iš šių miltų ne tukina, o atvirkščiai – leidžia sureguliuoti svorį. Visgi jie yra ne tik maistingi – iš jų galima iškepti visus įprastus ir gardžius kepinius: pyragus, bandeles, biskvitus, vaflius, blynus, sausainius, naminius makaronus, picas.

Žydiškas obuolių pyragas
Receptas: Žydiškas obuolių pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
3.0 / 7
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 6.00 vnt. (dideli kietesni saldžiarūgščiai; obuolių mišiniui)
Rudasis cukrus: 1.00 st. (tešlai ir dar 2 šaukštai obuolių mišiniui; nerafinuoto)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (obuolių mišiniui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (tešlai)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Speltų miltai: 2.50 st. (tešlai)
Alyvuogių aliejus: 0.50 st. (tešlai)
Apelsinų sultys: 0.50 st. (tešlai)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai, pusvalandį prieš pyrago kepimą nulupkite ir kubeliais supjaustykite obuolius. Juos užberkite cukrumi, cinamonu, išmaišykite ir palikite.

2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais bei druska.

3. Plaktuve išsukite cukrų, aliejų ir apelsinų sultis. Suberkite paruoštą miltų mišinį ir galiausiai po vieną, nuolat maišydami suleiskite kiaušinius. Užmaišykite vientisą tešlą.

4. Apvalią kekso kepimo formą gerai ištepkite alyvuogių aliejumi, ant dugno pilkite nedaug tešlos, kad jį padengtų ir berkite nedidelę dalį obuolių, tada vėl pilkite tešlos ir vėl obuolių, kol susluoksniuosite visą paruoštą tešlą su visais obuoliais kepimo formoje.

5. Kepimo formą pašaukite kepti į 175 laipsnių įkaitintą orkaitę. Pyragas keps apie 1 val ir 30 minučių. Ar pyragas jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku. Pyragą iš formos apverskite jau kiek praaušusį. Valgykite ir pjaustykite visai atšalusį.

Suskleisti
Pyragas su slyvomis
Receptas: Slyvų pyragas su pilno grūdo speltos miltais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
1.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Miltai: 3.00 st. (visų grūdo dalių speltų; tešlai)
Sviestas: 250.00 g (šalto; tešlai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tešlai)
Vanduo: 8.00 valg. š. (šalto; tešlai)
Cukraus pudra: 6.00 valg. š. (tešlai)
Cinamonas: 5.00 arbat. š. (3 tešlai ir 2 įdarui)
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (perpus tešlai ir įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Slyvos: 7.00 vnt. (įdarui)
Cukrus: 0.25 st. (įdarui)
Migdolų miltai: 0.50 st. (įdarui)
Krakmolas: 3.00 valg. š. (bulvių; įdarui)
Kaip gaminti

1. Visus tešlos ingredientus sudėkite į smulkintuvą ir greitai užmaišykite tešlą, kurią įvyniokite į maistinę plėvelę ir valandai padėkite į šaldytuvą. Galima tešlą suminkyti ir rankomis, tik reikia daryti tai greitai, kad tešla gautų kuo mažiau rankų šilumos.

2. Slyvas nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Sudėkite į dubenį ir sumaišykite su cukrumi, migdolų miltais, krakmolu bei prieskoniais.

3. 2/3 tešlos iškočiokite ir išklokite kepimo formą. Į vidų sudėkite įdarą. Tuomet iškočiokite likusią tešlą ir ja užklokite pyragą. Prispauskite kraštus, kad viskas susijungtų.

4. Aptepkite lengvai išplaktu kiaušiniu ir kepkite apie 45 min., 180°C temperatūroje.

5. Iškepusį pyragą pabarstykite cukraus pudra arba aptepkite mėgstamu džemu – labiausiai tiktų slyvų arba abrikosų.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius