Dabar populiaru
Publikuota: 2019 spalio 22d. 09:00

10 nuostabių patiekalų su švelniąja rikota: nuo virtinukų iki apkepo

Virtinukai su rikota ir šalavijų padažu
Fotolia nuotr. / Virtinukai su rikota ir šalavijų padažu

Lietuviai itin karštai mėgsta varškę ir varškės sūrį, tačiau puikiai pas mus prigijo ir iš Italijos kilusi rikota – švelni, kreminė, tinkanti daugybei patiekalų. Parinkome 10 įdomių receptų, tad patys galite įsitikinti rikotos universalumu. Skanaus!

Receptai
Receptas: Ravioliai su rikota
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.3 / 7
Kaip gaminti

1. Ant lentelės suberkite miltus, viduryje padarykite duobutę. Įmuškite kiaušinius, supilkite aliejų, vandenį, įberkite druskos ir suminkykite tešlą. Iš jos iškočiokite du plonus vienodo dydžio lakštus.

2. Ant vieno lakšto 6 cm tarpais po šaukštą išdėliokite rikotą. Sūrio kauburėlius užklokite kitu tešlos lakštu. Tešlą tarp įdaro suspauskite pirštais, tada peiliu išpjaustykite kvadratėlius. Kiekvieno kraštelius dar sykį apspaudykite pirštais.

3. Virtinukus dėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite apie 6 minutes. Padėkite šiltai.

4. Moliūgų minkštimą iškepkite orkaitėje ir sutrinkite elektriniu plakikliu.

5. Paruoškite padažą: keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite miltus ir maišydama porą minučių kepinkite. Plona srovele maišydama supilkite pieną. Kai užvirs, sukrėskite moliūgų tyrę, įberkite muskatų, druskos ir dar kelias minutes pakaitinkite. Apliekite karštus raviolius.

6. Tiekite apibarsčiusi tarkuotu parmidžanu.

Ingredientai
Miltai: 550.00 g (500 g tešlai ir ir 50 g moliūgų padažui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 valg. š.
Druska: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnelį tešlai ir moliūgų padažui)
Rikotos sūris: 300.00 g
Sūris: 100.00 g (tarkuoto parmidžano)
Moliūgai: 400.00 g (minkštimo - moliūgų padažui)
Pienas: 150.00 ml (moliūgų padažui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (moliūgų padažui)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis - moliūgų padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Virtinukai su rikota ir pomidorų bei bazilikų padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
2.3 / 3
Kaip gaminti

1. Į dubenį suberkite dvi stiklines miltų, supilkite aliejų ir gerai ištrinkite masę švariomis sausomis rankomis. Supilkite verdantį vandenį ir gerai išmaišykite. Suberkite likusius miltus ir suminkykite. Palikite masę vėsti.

2. Rikotą sudėkite į dubenį, suberkite tarkuotą parmezaną, įmuškite kiaušinį, pagal skonį įberkite druskos ir viską gerai ištrinkite šaukštu.

3. Iš tešlos iškočiokite du vienodo dydžio plonus lakštus. Ant vieno šaukšteliu kelių centimetrų atstumu išdėliokite sūrių įdarą. Užklokite kitu tešlos lakštu, tarpus tarp įdaro kauburėlių suspauskite pirštais, tada išpjaukite kvadratėlius ar stačiakampius. Kraštelius užlankstykite pirštais. Gautus virtinukus virkite pasūdytame vandenyje apie 7 minutes.

4. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite smulkintus česnakus su aitriąja paprika. Sudėkite iš sulčių išgriebtus pomidorus, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, išmaišykite ir kaitinkite ant silpnos ugnies apie 10 min. Likus porai minučių iki troškinimo pabaigos, įmaišykite smulkintus bazilikus. 5. Virtinius tiekite aplietus pomidorų padažu ir apibarstytus tarkuotu parmezanu.

 

Ingredientai
Miltai: 3.00 st. (tešlai)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Vanduo: 1.00 st. (verdantis)
Rikotos sūris: 200.00 g (įdarui)
Parmezano sūris: 80.00 g (tarkuotas)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 2.00 arbat. š. (pagal skonį)
Konservuoti lupti pomidorai: (savo sultyse padažui) 400.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis
Bazilikai: 2.00 valg. š. (šviežių smulkintų)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (malti)
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Virtinukai su rikota ir šalavijų padažu
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 10
Kaip gaminti
  1. Platesniame dubenyje pusę nurodyto kiekio miltų sumaišykite su druska, viduryje padarykite duobutę.
  2. Į ją sukrėskite kiaušinių trynius, pamaišykite mediniu šaukštu, supilkite šiltą vandenį. Sukite, kol gausite lipnią masę.
  3. Suberkite likusius miltus, suminkykite tešlą (jei limpa prie rankų, įberkite dar miltų). Padėkite į šaldytuvą.
  4. Rikotą gerai ištrinkite su kiaušinio tryniu, tarkuotu parmezanu, muskatais, druska.
  5.   Iš atvėsusios tešlos iškočiokite ploną lakštą, perpjaukite į dvi lygias dalis. Vieną lakštą peiliu nežymiai suraižykite kvadratais.
  6. Į kiekvieno vidurį dėkite po kupiną šaukštelį sūrių įdaro. Užklokite kitu tešlos lakštu.
  7. Aplink kiekvieną sūrių kauburėlį pirštu abu tešlos lakštus suspauskite.
  8. Banguotu pjaustymo ratuku gaminį supjaustykite kvadratais.
  9. Sumeskite juos į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite apie 10 min. Smulkintą sviestą sudėkite į prikaistuvį, maišydama kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol švelniai paruduos.
  10. Nukaiskite, po minutės perkoškite per tankų sietelį ir supilkite į švarų prikaistuvį.
  11. Statykite ant silpnos ugnies, supilkite grietinėlę, sudėkite smulkintus šalavijus, pasūdykite, maišydama minutę pakaitinkite.
  12. Gautu padažu apliekite karštus virtinukus.
  13. Apibarstykite sausoje keptuvėje skrudintais graikiniais riešutais.
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (2 trynių - tešlai ir 1 trynio - įdarui)
Vanduo: 1.00 st. (ketvirtadalis šilto - tešlai)
Miltai: 180.00 g (tešlai)
Druska: 3.00 žiupsnelis (tešlai, įdarui ir padažui)
Rikotos sūris: 150.00 g (įdarui)
Parmezano sūris: 1.00 valg. š. (tarkuoto - įdarui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (maltų - įdarui)
Sviestas: 80.00 g (padažui)
Grietinėlė: 3.00 valg. š. (riebios - padažui)
Šalavijai: 1.00 g (6 - 8 vnt. lapelių - padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kepta rikota
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 5
Kaip gaminti
  1. Kefyro maišelius dėkite į šaldymo kamerą ir parą šaldykite.
  2. Atšaldytus maišelius perpjaukite, šaldytą masę sukrėskite į kiaurasamtį smulkiu tinkleliu arba marlę ir palikite, kad atšiltų ir išbėgtų išrūgos.
  3. Minkštą atšilusią varškės masę krėskite į marlę, gerai nuspauskite, suteikite norimą formą ir per naktį palaikykite šaldytuve.
  4. Atvėsusį sūrį atsargiai padėkite ant kepimo popieriaus. Iš aliejaus, traiškyto česnako, druskos ir raudonėlių užmaišykite užpilą, juo aptepkite sūrį.
  5. Rikotą pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 min., kol viršus apskurs.
  6. Skanu valgyti su mėgstamomis daržovėmis, jų salotomis, kvapiu džemu aptepta skrudinta duonos riekele.
  7. Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
Ingredientai
Kefyras: 2.00 l (maišeliuose)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Aromatingi lavašų suktinukai su rikota
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 29
Kaip gaminti
  1. Dubenyje sumaišykite rikotą, parmezaną, trintus česnakus, pesto padažą ir smulkintas šviežių bazilikų šakeles.
  2. Lavašą padalykite į keturis ar šešis vienodo dydžio gabalėlius, kad pavyktų susukti suktinukus.
  3. Ant kiekvieno gabalėlio dėkite rikotos sūrio įdaro ir susukite suktinuką.
  4. Suktinukus dėkite į orkaitę ant grotelių arba į aliejumi išteptą skardą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje, kol pradės skrusti (maždaug apie 20 min.)
Lavašų užkandį patiekite apibarstytą šviežiais žalumynais. Tinka su įvairiomis daržovėmis, padažais
Ingredientai
Lavašas: 1.00 vnt. (didelis)
Rikotos sūris: 200.00 g
Parmezano sūris: 100.00 g (tarkuoto)
Česnakai: 2.00 skiltelės (nebūtina)
Pesto padažas: 2.00 valg. š.
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežių šakelių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Kaip gaminti
  1. Baklažanus supjaustykite pailgomis riekelėmis, šiek tiek pabarstykite druska ir palikite ~15 min. pastovėti (tam, kad iš jų pasišalintų kartumas).
  2. Vėliau baklažanus nusausinkite ir apkepinkite keptuvėje rantytu dugnu („grill“), kol šiek tiek suminkštės.
  3. Paruošiamas įdaras: alyvuoges, česnakus ir kaparėlius susmulkinkite. Į rikotą įmaišykite kapotų riešutų, alyvuoges, kaparėlius.
  4. Įdaras pagardinamas žiupsniu druskos, pipirų, muskato ir ~ pusės citrinos žievele. Ant baklažano griežinėlio dėkite įdaro ir jį susukite į suktinuką.
  5. Suktinukus pašaukite į 200 laipsnių orkaitę ~ 5 min.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Ingredientai
Baklažanai: 2.00 vnt.
Rikotos sūris: 250.00 g
Alyvuogės: 10.00 vnt. (juodųjų, tinka ir žalios)
Kaparėliai: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja
Citrinos: 1.00 vnt. (žievelės)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Daugiaryžis su rikota
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
2.7 / 6
Kaip gaminti
  1. Džiovintus pomidorus pasmulkinkite, apšlakstykite 50 ml vermuto, palikite brinkti.
  2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, suberkite į gilią keptuvę su karštais riebalais. Kepinkite, kol svogūnai pagels. 
  3. Suberkite ryžius, maišydama kepinkite, kol kruopos taps skaidrios, sugers inde susikaupusį skystį.
  4. Supilkite likusį vermutą, kaitinkite, kol ryžiai jį sugers. Supilkite pusę kiekio sultinio, kaitinkite, kol susigers į kruopas. Supilkite likusį sultinį. Įdėkite gabalėlį sviesto, išmaišykite.
  5. Daugiaryžį sudėkite į lėkštes, į kiekvieną įberkite džiovintų pomidorų, įdėkite po keletą šaukštelių rikotos.
  6. Puoškite šviežiais bazilikų lapeliais. 
Ingredientai
Ryžiai: 250.00 g ("Arborio")
Vermutas: 150.00 ml (sauso balto)
Daržovių sultinys: 1.00 l
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sviestas: 50.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Džiovinti pomidorai: 10.00 vnt. (sauja)
Rikotos sūris: 200.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvinukai su rikota
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.5 / 6
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite, išvirkite ir sumalkite mėsmale. Manų kruopas užpilkite pienu ir palikite brinkti. Sukrėskite į bulvių košę ir išsukite. Supilkite krakmolą, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir suminkykite tešlą.

2. Rikotą sudėkite į dubenį. Pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, druskos, suberkite pusę smulkintų svogūnų laiškų ir gerai ištrinkite. Iš bulvių ir manų kruopų masės suformuokite nedidelius rutuliukus, juos suplokite. Į paplotėlių vidurį dėkite šaukštą rikotos ir suformuokite ritinėlius.

3. Puode užvirinkite litrą vandens, pasūdykite. Sudėkite bulvinukus. Kai užvirs, virkite apie 7 minutes. Išgriebusi iš vandens, gerai nuvarvinkite, dėkite į lėkštes. Apšlakstykite liesa grietine, gausiai apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais.

 

Ingredientai
Bulvės: 6.00 vnt. (šviežios, vidutinio dydžio)
Manai: 5.00 valg. š.
Krakmolas: 2.00 valg. š. (bulvių)
Pienas: 100.00 ml
Rikotos sūris: 250.00 g
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (šviežių)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Manų kruopų apkepas su rikota
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
4.0 / 5
Kaip gaminti
  1. Pieną, vandenį, vientisai nuluptą citrinos žievelę ir sviestą sudėkite į didesnį puodą. Užvirkite.
  2. Išimkite citrinos žievelę.
  3. Nuolat plakdami, kad nesusidarytų gumuliukai, supilkite manų kruopas.
  4. Maišydami pavirkite kelias minutes, nukelkite nuo kaitros ir palikite atvėsti.
  5. Dideliame dubenyje suplakite kiaušinius, cukrų, druską, vanilę, rikotos sūrį ir citrininį likerį.
  6. Kai masė pasidaro vientisa, po truputį įplakite atvėsusius manus.
  7. Tešlą supilkite į 24–26 cm skersmens tortinę, kurios dugnas išklotas kepimo popieriumi.
  8. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepkite valandą.
  9. Prieš pjaunant, atvėsinkite. Pabarstykite milteliniu cukrumi.

Receptas iš: g-blogas.lt

Ingredientai
Pienas: 500.00 ml
Vanduo: 500.00 ml
Sviestas: 50.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Manai: 200.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Cukrus: 200.00 g
Rikotos sūris: 350.00 g
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š.
Likeris: 2.00 valg. š. („Limoncello“ citrininio likerio)
Miltelinis cukrus: 1.00 žiupsnelis (apibarstymui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kvadratėliai su rikota ir uogomis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
5.0 / 4
Kaip gaminti

1. Į dubenį sudėkite rikotą, suberkite tarkuotas citrinų žieveles, miltelinį bei vanilinį cukrų, supilkite citrinų sultis ir gerai sumaišykite.

2. Ant miltais pabarstyto stalviršio patieskite vieną tešlos lakštą. Tolygiai aptepkite citrininiu rikotos kremu, gausiai pabarstykite šviežiomis arba atšildytomis ir gerai nuvarvintomis uogomis (mėlynėmis, avietėmis ar kt.).

3. Uždėkite likusį tešlos lakštą, viršų aptepkite kiaušinio tryniu. Kepkite 190 0C karščio orkaitėje apie 20 minučių. Atvėsusį kepinį supjaustykite kvadratėliais. Viršų galite apibarstyti milteliniu cukrumi.

Ingredientai
Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla: 300.00 g (2 vienodo dydžio lakštai)
Rikotos sūris: 200.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių ir 1 arbat. š. tarkuotų žievelių)
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š. (kupinas)
Vanilinis cukrus: 1.00 valg. š. (kupinas)
Uogos: (šviežios arba šaldytos) 1.00 sauja
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Interviu

Kviečiame anties

Video

01:50
03:26
01:09

Esports namai

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką