Dabar populiaru
Publikuota: 2019 rugpjūčio 13d. 10:00

10 patiekalų su avietėmis: gardžiosios uogos tinka ne tik desertams

Panna cotta su avietėmis
Fotolia nuotr. / Panna cotta su avietėmis

Kai netrūksta nei šilumos, nei drėgmės, rugpjūtį pasipila vėlyvosios, kitaip – rudeninės avietės, derėsiančios kone iki pat šalnų. Paprastai jos kiek didesnės ir standesnės nei vasaros viduryje derančios ankstyvosios, tad puikiai įvairiausiems skanėstams gardinti ir puošti. Šį kartą demonstruojame, kad tai gali būti ne tik desertai (nors, žinoma, karaliauja būtent jie, kaip gi kitaip!).

Receptas: Avietiniai avinžirnių batonėliai su karamele
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.0 / 2
Kaip gaminti

1. Iš vakaro užmerkiame avinžirnius. Kitą dieną juos gerai nuplauname ir užpylę daug vandens verdame. Nuo užvirimo praėjus 5 minutėms, beriame sodą.

2. Verdame apie 30 minučių, vis paragaujame – avinžirnis turi tiesiog sutirpti burnoje. Išvirtus avinžirnius nukošiame ir paliekame visiškai atvėsti.

3. Elektriniame smulkintuve išsukame datules su kokoso aliejumi. Gautą masę dedame į dubenį. Į tą patį smulkintuvą dedame anakardžius – šiek tiek juos pasmulkinus, sudedame avinžirnius ir išsukame kartu iki vientisos masės. Ją sumaišome su dubenyje esančia datulių karamele ir išmaišome iki masės – ji bus batonėlio pagrindas.

4. Išklojame gauta mase formelės dugną. Dedame į šaldymo kamerą 30 minučių.

5. Gaminame viršutinį sluoksnį. Elektriniame smulkintuve išsukame datules su kokoso aliejumi iki karamelės konsistencijos. Dubenėlyje šaukštu sumaišome šią masę su riešutų sviestu. Dedame ant sušalusio pirmojo sluoksnio ir dedame į šaldymo kamerą 20 minučių.

6. Į mažą smulkintuvo indą dedame liofilizuotas avietes ir sukame iki miltelių, tada pilame klevų sirupą, tahini ir sukame iki vientisos tirštos masės, kurią uždedame ant antro batonėlio sluoksnio. Dedame atgal į kamerą, o sustingus jau galima mėgautis.

Šiuos batonėlius galima laikyti ir šaldytuve, tik tada jie labai nežymiai patamsėja.

Ingredientai
Avinžirniai: 70.00 g (virtų (o tai yra 35 g nevirtų + 1/4 arbat. šaukšt. sodos); pagrindui)
Anakardžių riešutai: 50.00 g (pagrindui)
Datulės: 130.00 g (Medjool, be kauliukų; 30 g pagrindui ir 100 g viršui)
Kokosų aliejus: 4.00 valg. š. (3 šaukštai pagrindui ir 1 šaukštas viršui)
Riešutų sviestas: 50.00 g (migdolų ir anakardžių; viršui)
Tahini pasta: 25.00 g (viršui)
Avietės: 25.00 g (liofilizuotų; viršui)
Klevų sirupas: 2.00 valg. š. (viršui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pusryčių kokteilis su avietėmis
1 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
4.5 / 20
Kaip gaminti

Nulupkite apelsiną ir bananą, supjaustykite juos ir dėkite į plakimo indą. Tuomet sudėkite šaldytas avietes, nuplautus mėtos lapelius bei šaukštelį maistinių skaidulų. Pilkite pusę stiklinės vandens ir plakite kokteilį. Jei jaučiate, kad jis gaunasi šiek tiek per tirštas, pilkite dar šiek tiek vandens. Pabaigoje papuoškite jį mažu mėtos lapeliu arba avietėmis.

Ingredientai
Bananai: 1.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt.
Avietės: 100.00 g (šaldytų)
Vanduo: 0.50 st.
Mėtos: 3.00 vnt. (lapeliai papuošimui)
Maistinės skaidulos: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Kepti obuoliai su avietėmis ir granola
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 7
Kaip gaminti
  1. Obuolius nuplaukite, nupjaukite jų viršūnėles ir išvalykite sėklalizdžius.
  2. Avietes sumaišykite su 1 valg. š. medumi ir padalinkite keturiems obuoliams įdaryti.
  3. Sumaišykite likusius ingredientus: granolą, 4 valg. š. medaus, cinamoną.
  4. Gauta mase įdarykite obuolius ir kepkite 15 minučių 175 laipsnių orkaitėje pridengę folija. Nuėmę folija obuolius kepkite dar penkias minutes.
Ingredientai
Obuoliai: 4.00 vnt.
Avietės: 1.00 valg. š. (šaldytos)
Medus: 5.00 valg. š.
Granola: 6.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š. (augalinis)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (0,5)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Vištienos salotos su avietėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 10
Kaip gaminti

1. Viščiukų krūtinėles įtrinkite prieskoniais ir palikite pasimarinuoti. Į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus, įkaitinkite ir iš abiejų pusių apkepkite mėsą, gražiai apskrus. Padėkite krūtinėles ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Kai atvės, supjaustykite nedideliais kubeliais.

2. Įkaitintoje keptuvėje paskrudinkite žemės riešutus, pašalinkite jų luobeles, susmulkinkite. Perrinkite, nuplaukite ir nuvarvinkite salotas.

3. Vyšninius pomidorus supjaustykite puselėmis. Dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų ir citrinos sultis, pasūdykite, pagardinkite pipirais.

4. Į dubenį dėkite salotų lapelius ir pomidorų puseles, apšlakstykite padažu, atsargiai permaišykite. Tiekdama salotas, ant viršaus išdėliokite vištienos gabalėlius ir avietes, užberkite smulkintų riešutų.

Kulinaro patarimas: viščiukų krūtinėles galite kepti ant grotelių – bus dar gardžiau.  

Ingredientai
Salotos: 200.00 g (įvairių lapinių)
Avietės: 1.00 st.
Pomidorai: 8.00 vnt. (vyšninių)
Vištiena: 2.00 vnt. (viščiukų krūtinėlės)
Paukštienos prieskoniai 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. šviežiai spaustų sulčių)
Riešutai: 50.00 g (žemės)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kiaulienos nugarinė su avietėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.3 / 3
Kaip gaminti

1. Portveine užvirinkite 250 g aviečių, uogas šaukštu patraiškykite, kad atsirastų sulčių. Sukrėskite į sietelį ir nuvarvinkite. Skystį atvėsinkite ir išmaišykite su stambiai grūstais rausvaisiais pipirais.

2. Mėsą nuplaukite ir įdėkite į šaldymo maišelį, supilkite uogų padažą. Sandariai užsukite ir per naktį laikykite šaldytuve. Kitą dieną mėsą išimkite ir nusausinkite.

3. Riebalų mišinį kaitinkite keptuvėje su cukrumi, kol įgaus aukso spalvą. Karštoje karamelėje iš visų pusių apkepinkite mėsą.

4. Į keptuvę supilkite padažą iš šaldymo maišelio, pasūdykite. Uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies maždaug 10 minučių. Mėsą išimkite, padažą pabarstykite druska, pipirais ir trupučiu cukraus. Mėsą supjaustykite griežiniais, palaistykite padažu, papuoškite likusiomis avietėmis. Patiekite su žalumynais pagardinta bulvių koše arba prancūzišku batonu.

Gaminimo laikas be marinavimo laiko.

Knyga „Uogos“
Knyga „Uogos“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Uogos“

Ingredientai
Portveinas: (baltas) 4.00 valg. š.
Avietės: 400.00 g (tinka ir šaldytos)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (1/4 arbat. š. rausvųjų pipirų žirneliais)
Kiauliena: 400.00 g (nugarinė)
Tepusis riebalų mišinys: 1.00 valg. š.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: „Panna cotta“ su avietėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 34
Kaip gaminti

1. Želatiną užpilkite 50 ml šalto virinto vandens ir palikite išbrinkti 10 minučių.*

2. Užvirinkite grietinėlę su pienu ir cukrumi, įdėkite tarkuotos tongapupės** (tongapupę galite keisti vanilės ankštimi) ir kaitinkite ant labai mažos ugnies apie 10 minučių.

3. Išbrinkintą želatiną sukrėskite į karštą grietinėlę ir gerai išmaišykite.

4. Mišinį supilstykite į formeles ir palikite stingti.

5. Padažui uogas, cukrų ir bazilikus sutrinkite trintuvu iki vientisos masės ir įpilkite į kiekvieną lėkštelę. Puoškite mėtos lapeliu.

Svarbu!

Želatinos kiekį būtinai tikslinkite pagal gamintojo nurodymus. Želatina gali būti skirtingo stiprumo, todėl būtinai skaitykite etiketes. Šiame recepte gamintojo nurodytas želatinos kiekis yra 20 g želatinos 1 l skysčio.

* Kuo smulkesnė želatina, tuo trumpiau ją reikia brinkinti.

Norint, kad deserte neliktų prieskonių dalelių, prieš išpilstant panna cotta į formeles, reikia ją perkošti per tankų audinį.

Panna cotta gaminama arba formelėse ir, prieš patiekiant, iš jų išimama, arba kreminėse ir patiekiama jose.

** Tongapupės – kvapiosios tongapupės medžio vaisių sėklos. Kvapioji tongapupė (lot. Dipteryx odorata) paplitusi Pietų, Centrinėje Amerikoje ir Karibuose. Plačiausiai naudojama parfumerijos srityje. Maistui tongapupė vartojama labai mažais kiekiais, nes sėklose yra kumarino. Kulinarijoje tongapupe dažniausia skaninami pieniniai, šokoladiniai desertai, gardinamas romas, kava. Tongapupe kartais keičiama vanilė. Tongapupės po surinkimo yra išdžiovinamos, po to mirkomos alkoholyje.

Plačiau skaitykite: kulinarijos pamokėlė: ruošiame „Panna cotta“

Ingredientai
Grietinėlė: 300.00 ml (plakamosios)
Pienas: 100.00 ml
Cukrus: 50.00 g (ir 1 valg. š. padažui)
Želatina: 8.00 g
Tongapupė (1/3) 1.00 vnt.
Avietės: 250.00 g (šviežių arba šaldytų, padažui)
Bazilikai: 5.00 g (šviežių arba šaldytų lapelių, padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Baltymų pyragas su avietėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
2.9 / 15
Kaip gaminti

1. Kiaušinius gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, trynius kruopščiai atskirkite nuo baltymų.

2. Sviestą su 140 g cukraus ištinkite iki purumo, įmaišykite kiaušinių trynius, miltus, kepimo miltelius, maltus riešutus, citrinų žieveles ir viską labai gerai išsukite.

3. Tešlą padalykite į dvi dalis ir sukrėskite į dvi apskritas kepimo skardas.

4. Labai gerai išplakite atvėsintus kiaušinių baltymus, įmaišykite 200 g cukraus ir plakite, kol jis ištirps.

5. Baltymų masę krėskite ant paruoštų tešlos lakštų ir kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.

6. Grietinėlę su likusiu cukrumi išplakite iki standžių putų.

7. Varškę pertrinkite per sietelį, sumaišykite su tepamuoju varškės sūreliu, vaniliniu cukrumi, pagal skonį įspauskite citrinos sulčių ir labai palengva įmaišykite grietinėlę (truputį jos palikite pyrago šonams aptepti). 

8.Vieną pyrago lakštą dėkite  į apvalią lėkštę, gausiai aptepkite įdaru, suberkite pusę kiekio aviečių ir užvožkite kitu lakštu.

9. Pyrago viršuje rankomis kiek įlaužkite baltymų masę ir suberkite likusias avietes. Pyrago šonus aptepkite plakta grietinėle.

Ingredientai
Avietės: 400.00 g
Sviestas: 150.00 g
Cukrus: 390.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Miltai: 150.00 g
Kepimo milteliai: 3.00 arbat. š.
Migdolai: 30.00 g (maltų)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuotų pusės citrinos žievelių)
Grietinėlė: 200.00 ml
Varškė: 150.00 g (riebios)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kreminė varškė: 140.00 g (tepamojo varškės sūrelio)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pyragas su citrininiu kremu ir avietėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.7 / 3
Kaip gaminti

1. Sausainius sutrupinkite pirštais, paskui dar kiek pagrūskite medine trintuve. Sudėkite kambario temperatūros sviestą, suberkite cukrų ir švariais pirštais masę gerai ištrinkite.

2. Krėskite masę į nepridegančią kepimo skardą ir, spausdama pirštais, tolygiai paskirstykite ją po visą dugną. Kiškite į 180 °C karštumo orkaitę ir kepkite apie 10 minučių.

3. Ištraukusi palikite, kad atvėstų. Į dubenį supilkite kondensuotą pieną, sudėkite kiaušinių trynius ir viską suplakite elektriniu plakikliu. Supilkite citrinų sultis, suberkite tarkuotą žievelę ir plakite, kol masė kiek sutirštės.

4. Sukrėskite ir tolygiai paskirstykite ant sausainių papločio.

5. Kiškite į karštą orkaitę ir kepkite 12–15 minučių. Ištraukusi luktelėkite, kol atvės, tada papuoškite atitirpintomis, nuvarvintomis ir popieriniu rankšluosčiu atsargiai nuspaustomis avietėmis.

Ingredientai
Sausainiai: 400.00 g (2 pakeliai forminių vanilinių sausainių)
Sviestas: 150.00 g
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (tryniai)
Citrinos: 2.00 vnt. (2-jų citrinų sultys ir 1-os tarkuota žievelė)
Sutirštintas pienas: 390.00 g (saldinto)
Avietės: 100.00 g (kelios saujos šviežių arba šaldytų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Nekeptas gaivus tortas su avietėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 8 val.
3.5 / 86
Kaip gaminti
  1. Anakardžius patariama mirkyti 3-4 valandas.
  2. Paruoškite įdarą, kad ispaninio šalavijo sėklos išbrinktų. Sutrinkite avietes šakute, suberkite sėklas ir supilkite klevų sirupą – saldumą reguliuokite pagal savo skonį.
  3. Sudėkite į maisto trintuvą datules ir riešutus, skirtus pyrago pagrindui. Juos sumalkite iki vientisos masės, įberkite žiupsnelį druskos. Gauta mase išklokite norimo dydžio indą – patariama naudoti kepimo popierių, kad masė nepriliptų.
  4. Įdarui skirtus produktus sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos, kreminės masės. Ją supilkite ant paruošto pyrago pagrindo iš datulių ir riešutų.
  5. Papuoškite aviečių mase ir dėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.

 

Ingredientai
Datulės: 1.00 puodelis (pagrindui)
Migdolai: 1.00 puodelis (tinka ir graikiniai riešutai - pagrindui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagrindui)
Anakardžių riešutai: 3.00 arbat. š. (mirkytų - įdarui)
Sultys: 1.00 arbat. š. (1/2 - citrinį - įdarui)
Kokosų aliejus:(1/2 tirpinto - įdarui) 1.00 puodelis
Klevų sirupas: 1.00 puodelis (0,5 puodelio - įdarui ir 2 valg. š. - papuošimui)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 arbat. š. - žievelės - įdarui)
Avietės: 1.00 st. (1,5 - papuošimui)
Ispaninio šalavijo sėklos:(1,5 - Ispaninio šalavijo sėklos) 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Baltojo šokolado sūrio pyragas su avietėmis
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.5 / 13
Kaip gaminti

Pagrindas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.

2. Migdolus paskleiskite ant kepimo skardos ir kepkite orkaitėje 10 minučių, atvėsinkite. Sviestą ištirpinkite ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.

3. Migdolus suberkite į maisto smulkintuvą ir stambiai sukapokite, suberkite į dubenį. Maisto smulkintuvu smulkiai sukapokite sausainius ir supilkite juos ant migdolų. Supilkite tirpintą sviestą ir rankomis arba mentele gerai išmaišykite. Supilkite į kepimo formą ir paskleiskite trupinius vis paspausdami. Padėkite į šaldytuvą.

Įdaras:

1. 100 g šokolado sukapokite smulkiau, o likusius 500 g sulaužykite. Ištirpinkite 500 g šokolado vandens garų vonelėje retkarčiais pamaišydami. Kai šokoladas ištirps, nukelkite ir leiskite pastovėti 5 minutes, kelis kartus pamaišykite.

2. Atskirai dubenyje šluotele ar mikseriu išplakite grietinėlės sūrį iki purumo. Po vieną įplakite kiaušinius, kaskart išplakdami masę iki vientisumo. Sukrėskite grietinę, sudėkite apelsino žievelę ir pusės vanilės ankšties sėklytes; išmaišykite. Supilkite ištirpintą šokoladą, išmaišykite ir galiausiai suberkite smulkiau kapotą šokoladą (100 g). Darkart išmaišykite.

 

3. Masę supilkite į kepimo formą ant atvėsinto pagrindo ir kepkite 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 1 valandą. Iškepusio pyrago centras turi vis dar šiek tiek judėti.

4. Ištraukite pyragą iš orkaitės, visiškai atvėsinkite, apvyniokite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 4 valandoms, o geriausia pernakt. Pyragas turi visiškai atvėsti ir sustingti. Taip paruoštas ir įvyniotas sūrpyragis gali stovėti šaldytuve iki 4 dienų.

Užpilas:

1. Avietes suberkite į dubenėlį ir sutraiškykite mediniu šaukštu. Pertrinkite per sietelį, sėklytes išmeskite.

2. Į nedidelį puodą suberkite spanguoles, cukrų ir apelsino sultis ir kaitinkite ant lėtos ugnies, kol cukrus ištirps. Padidinkite kaitrą ir virkite apie 10 minučių, kol spanguolės susprogs ir masė sutirštės. Nukaiskite ir įmaišykite aviečių tyrę. Supilkite į dubenėlį, uždenkite maistine plėvele taip, kad plėvelė liestųsi su užpilo paviršiumi – taip nesusiformuos plutelė. Atvėsintą užpilą laikykite šaldytuve. Jis sustings iki drebučių konsistencijos, bet pamaišius suskystės.

3. Prieš patiekdami sūrpyragį išimkite iš kepimo formos ir popieriaus ir apliekite užpilu.

Ingredientai
Migdolai: 70.00 g (pyrago pagrindui)
Sausainiai: 180.00 g (pyrago pagrindui)
Sviestas: 100.00 g (pyrago pagrindui)
Baltasis šokoladas: 600.00 g (kokybiško; pyrago įdarui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (pyrago įdarui)
Kreminis sūris: 500.00 g (pyrago įdarui)
Grietinė: 300.00 g
Apelsinai: 1.00 vnt. (žievelė – pyrago įdarui, sultys – aviečių užpilui)
Vanilės lazdelė: 0.50 vnt. (pyrago įdarui)
Avietės: 200.00 g (aviečių užpilui)
Spanguolės: 200.00 g (aviečių užpilui)
Cukrus: 100.00 g (aviečių užpilui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką