Dabar populiaru
Publikuota: 2019 rugpjūčio 12d. 13:00

10 patiekalų su šparaginėmis pupelėmis: rinkitės iš kasdienių ir šventiškų

Kreoliškos šparaginės pupelės
Mariaus Žičiaus nuotr. / Kreoliškos šparaginės pupelės

Šparaginės pupelės ramiai auga ir bręsta didžiąją vasaros dalį, o kai jau pasipila, tai pasipila! Nemažai žmonių šias gėrybes marinuoja, kai kurie šaldo, tačiau mes patariame pirmiausiai būtinai pasimėgauti jomis šviežiomis. Ta proga ir dalijamės receptų 10-uku!

Receptai
Receptas: Šparaginių pupelių, smidrų ir žirnelių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 16
Kaip gaminti

1. Šparagines pupeles nuplaukite, jei reikia, nupjaukite galus. Patrumpinkite sumedėjusius smidrų galus, atsargiai paskuskite sukietėjusias žieveles. Cukinijas supjaustykite plonais griežinėliais.

2. Pupeles, smidrus, cukinijas ir žirnelius keptuvėje užpilkite vandeniu (kad apsemtų) ir virkite kelias minutes, kol suminkštės. Nukoškite.

3. Iš nurodytų produktų išmaišykite padažą.

4. Į lėkštę sudėkite šiltas virtas daržoves, apipilkite padažu, patiekite su gražgarstėmis.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Šparaginės pupelės: 200.00 g
Smidrai: 200.00 g (t. y. smidrai)
Žirniai: 200.00 g (žalieji žirneliai)
Cukinijos: 200.00 g (jaunų)
Gražgarstės: 100.00 g
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 sulčių - padažui)
Garstyčios: 1.00 valg. š. ("Dižono" - padažui)
Medus: 1.00 arbat. š. (0,5 skysto - padažui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Žalios šparaginių pupelių ir žirnių salotos su riešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 4
Kaip gaminti

1. Riešutus kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių. Atvėsinkite ir trindami tarp pirštų pašalinkite odeles. Stambiai sukapokite.

2. Pupelių ir žirnių ankščių galiukus nupjaukite. Dideliame puode užvirinkite vandenį ir sudėkite šparagines pupeles. Po keturių minučių ištraukite ir kiauraindyje pakiškite po kuo šaltesniu tekančiu vandeniu – taip išlaikysite gražią žalią spalvą.

3. Žirnių ankštis blanširuokite vieną minutę ir taip pat iškart perliekite šaltu vandeniu. Visas ankštis gerai nuvarvinkite ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros.

4. Daržovių skustuku nulupkite apelsino žievelę neužkabindami kartaus baltojo sluoksnio. Supjaustykite smulkiomis juostelėmis. Galite naudoti ir specialų įrankį žievelei.

5. Dubenyje sumaišykite žirnių ir pupelių ankštis, smulkiai kapotus laiškinius česnakus, apelsino žieveles, kapotus riešutus ir aliejų. Pagardinkite druska ir pipirais. Patiekite kambario temperatūros.

Ingredientai
Šparaginės pupelės: 400.00 g
Žirniai: 400.00 g (šparaginių (kitaip vadinamų ankštiniais))
Lazdynų riešutai: 70.00 g
Apelsinai: 1.00 vnt.
Laiškiniai česnakai: 20.00 g
Aliejus: 5.00 valg. š. (tinka alyvuogių, lazdyno riešutų arba moliūgų sėklų)
Druska: 1.00 arbat. š. (labiausiai tinka druskos dribsniai – Maldono druska)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Makaronų salotos su pomidorais ir šparaginėmis pupelėmis
8 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.0 / 5
Kaip gaminti

1. Makaronus išvirkite pagal instrukcijas ant pakuotės. Nuskalaukite šaltame vandenyje ir palikite nuvarvėti 10 min. Suberkite į didelį dubenį, užpilkite 2 šaukštus aliejaus nuo džiovintų pomidorų ir gerai išmaišykite – taip makaronai nesulips.

2. Nupjaustykite pupelių ankščių galiukus, jei ankštys ilgos – perpjaukite jas per pusę. Sudėkite paruoštas pupeles į verdantį vandenį ir virkite 4–6 minutes, priklausomai nuo ankšties storio. Nupilkite virimo vandenį ir panardinkite pupeles į kuo šaltesnį vandenį, kad virimo procesas sustotų. Atvėsintas pupeles nuvarvinkite.

3. Pomidorus išimkite iš aliejaus, nuvarvinkite ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Aliejaus dar reikės, tad neišpilkite jo. Kaparėlius nuvarvinkite, petražoles sukapokite.

4. Sudėkite į makaronus pupeles, pjaustytus pomidorus, kaparėlius, pinijas, petražoles ir sutrupinkite fetą. Gerai išmaišykite. Pagardinkite salotas nuo pomidorų likusiu aliejumi, druska ir pipirais. Skanaus!

Pastabos:

Alyvuogės: Čia dar labai tinka stambiai pjaustytos juodosios arba kalamatos alyvuogės, bet šįkart pamiršau jų nusipirkti :)

Sūris: fetą galite keisti halumiu, tradiciniu lietuvišku varškės sūriu arba ožkos sūriu.

Be pieno produktų: vietoj fetos naudokite tofu arba nedėkite sūrio visai.

Ingredientai
Makaronai: 350.00 g (orzo formos ar panašių smulkesnių)
Džiovinti pomidorai: 500.00 g (pomidorų su aliejumi svoris, aliejaus neišpilkite)
Šparaginės pupelės: 400.00 g
Fetos sūris: 400.00 g
Kaparėliai: 200.00 g
Kedrinės pinijos: 100.00 g
Petražolės: 50.00 g
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Žalioji bulvių ir šparaginių pupelių mišrainė su pesto padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.5 / 6
Kaip gaminti

1. Dideliame puode išvirkite bulves, jei odelė plona, galite jų net neskusti, tačiau gerai nušveiskite. Atvėsinkite ir supjaustykite į 2-4 dalis.

2. Nedideliame prikaistuvyje apvirkite šparagines pupeles - tam užteks 4 minučių. Nukoškite ir iškart perliekite lediniu vandeniu. Atidėkite, kad kiek apdžiūtų.

3. Dėkite pravėsusias bulves ir pupeles į didelį dubenį, supilkite ten pesto padažą, actą ir gerai išmaišykite.

4. Suberkite į dubenį ir kedrų riešutus, kapotus svogūnų laiškus, pagal skonį berkite druskos, pipirų, ragaukite, ar nieko netrūksta. Galiausiai užbarstykite sūrio drožlių. Tiekite iškart.

Ingredientai
Bulvės: 1.50 kg (šviežių, kurios verdant nesubyra)
Šparaginės pupelės: 500.00 g (supjautytų į 2-3 dalis)
Pesto padažas: 3.00 valg. š. (geriau naminio)
Baltojo vyno actas: 5.00 valg. š.
Kedrinės pinijos: 1.00 sauja (pakepintų)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (smulkiai supjaustytų)
Parmezano sūris: 30.00 g (supjaustyto drožlėmis)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šparaginės pupelės su kopūstais ir pievagrybiais
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
2.8 / 16
Kaip gaminti

1. Šparagines pupeles supjaustykite į kelias dalis arba pusiau, susmulkinkite kopūstą. Puode užvirkite vandenį, pasūdykite, sudėkite pupeles, kopūstus ir virkite 6 minutes. Nupilkite.

2. Susmulkinkite svogūną, pievagrybius supjaustykite riekelėmis. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir pievagrybius. Maišydami kepkite 5 minutes. Sudėkite virtas pupeles su kopūstais, išmaišykite, uždenkite ir troškinkite 5 minutes. Baigdami troškinti pagardinkite druska, pipirais ir smulkintu česnaku. Sumaišykite su šviežiomis salotomis arba žalumynais ir dėkite į lėkštes.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Kopūstai: 200.00 g
Pievagrybiai: 150.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Česnakai: 5.00 g (pagal skonį)
Salotos: 4.00 vnt. (lapai arba žalumynai)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šparaginių pupelių ir grybų troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 29
Kaip gaminti

1. Pupeles palikite atšilti. Grybus nuvalykite ir supjaustykite griežinėliais.

2. Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite grybus ir ant vidutinės ugnies troškinkite, kol išsiskirs skysčio.

3. Nemažame apkepo inde sumaišykite jogurtą, miltus, vyną ir padažą. Kai masė pasidarys vienalytė, įmaišykite grybus su visu skysčiu, pupeles ir kepkite 160 °C orkaitėje 35–40 min.

.4 Troškinį patiekite karštą.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Pievagrybiai: 250.00 g
Sviestas: 1.00 valg. š.
Jogurtas: 1.00 st. (0,5 natūralaus)
Miltai: 1.00 valg. š.
Vynas: 1.00 valg. š. (sauso balto)
Vorčesterio padažas: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kreoliškos šparaginės pupelės
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 17
Kaip gaminti

1. Puode įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, salierus ir maišydami kepinkite, kol svogūnai pasidarys skaidrūs.

2. Suberkite miltus ir maišykite, kol nebeliks sausų. Supilkite pomidorų sultis, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir ant vidutinės ugnies kaitinkite, kol padažas sutirštės.

3. Pupeles nusunkite, sudėkite į puodą su padažu ir troškinkite dar 2 min.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Ingredientai
Šparaginės pupelės: 2.00 vnt. (2 skardinės konservuotų)
Svogūnai: 2.00 vnt. (1/4 puodelio susmulkintų)
Salierai: 1.00 vnt. (1/4 puodelio griežinėliais pjaustytų lapkočių)
Sultys: 1.00 st. (pomidorų)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Miltai: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Šparaginių pupelių ir voveraičių troškinys
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 27
Kaip gaminti

1. Keptuvėje išlydykite sviestą, apkepkite smulkintą svogūną ir česnako skilteles. Sudėkite šparagines pupeles, voveraites ir maišydami apkepkite. Grietinėlę sumaišykite su lydytu sūreliu, garstyčiomis, tarkuotu fermentiniu sūriu (kelis šaukštus palikite apibarstyti). Paruoštu padažu apipilkite šparagines pupeles su voveraitėmis, paskaninkite pipirais, druska ir troškinkite ant mažos ugnies apie 10 minučių. Uždenkite, kad neatvėstų.

2. Pasiruoškite skrebučius: nupjaustykite duonos pluteles, supjaustykite kubeliais ir apkepkite aliejuje.

3. Ant karšto troškinio suberkite skrebučius ir likusi fermentinį sūrį.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Grybai: 300.00 g (200-300 g virtos voveraitės)
Šparaginės pupelės: 500.00 g (400–500 g virtos šparaginės pupelės (kelių spalvų))
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Sviestas: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 200.00 ml (neriebi)
Sūris: 50.00 g (kietas tarkuotas fermentinis)
Garstyčios: 1.00 arbat. š.
tepamas sūrelis, 1 indelis (100–120 g) lydyto tepamojo sūrelio su žalumynais 1.00 vnt.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Duona: 4.00 riekės (balta duona)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Jautiena su šparaginėmis pupelėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 19
Kaip gaminti

1. Mėsą supjaustykite maždaug 1 cm dydžio kubeliais.

2. Sojų padažą sumaišykite su vynu, krakmolu, druska. Supilkite ant mėsos kubelių, gerai išmaišykite ir palikite: kambario temperatūroje – maždaug pusvalandį, šaldytuve – per naktį.

3. Mėsos gabalėlius kiaurasamčiu išgriebkite iš marinato ir palikite nuvarvėti. Marinato neišpilkite – jo dar prireiks.

4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite mėsą ir maišydami kepkite, kol nebeliks rausvų gabalėlių. Supilkite vandenį, marinatą, sudėkite pupeles, uždenkite ir ant nedidelės ugnies troškinkite, kol šios suminkštės.

5. Troškinį skanu valgyti su makaronais, bet jų maistinė vertė čia neįskaičiuota.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Šparaginės pupelės: 450.00 g (šviežių arba šaldytų)
Jautiena: 250.00 g (liesos)
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Vynas: 1.00 valg. š. (arba sultinio)
Kukurūzų krakmolas: 1.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Vanduo: 1.00 st. (1/4)
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vištiena su šparaginėmis pupelėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 47
Kaip gaminti
  1. Viščiukų blauzdeles nuplaukite ir nusausinkite.
  2. Mėsą nupjaustykite nuo kaulų, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  3. Paruoškite marinatą: apelsino ir citrinos žieveles nutarkuokite ir sumaišykite su išspaustomis apelsino sultimis, aliejumi, garstyčiomis, balzaminiu actu, aitriąją paprika.
  4. Marinatu užpilkite mėsą ir palaikykite apie valandą. Tada iškepkite ant grotelių ir sudėkite į lėkštes.
  5. Šparagines pupeles atšildykite, pakaitinkite garuose ir patiekite šalia vištienos. Apšlakstykite balzaminiu padažu.

Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).  

Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (viščiukų blauzdelių)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (grūdėtųjų)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st. (0,5)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š. (1,5)
Apelsinai: 1.00 vnt. (0,5 nutarkuotų žievelių ir sulčių)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 nutarkuotų žievelių)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Šparaginės pupelės: 1.00 vnt. (pakuotė šaldytų)
Balzaminis padažas: mėgstamo pagal skonį 1.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką