Dabar populiaru
Publikuota: 2021 sausio 11d. 09:40

10 sočių ir šildančių sriubų baltoms žiemos dienoms

Soti sriuba su avinžirniais
Vida Press nuotr. / Soti sriuba su avinžirniais

Baltuma už lango ir po kojomis girgždantis sniegas pastarosiomis dienomis džiugina ir mažus, ir didelius! Kai tokiu oru išalkstame, vargiai kas nors nukonkuruoja šiltą, sočią, skanią sriubą. Išrinkome 10 puikių receptų, bandykite!

Receptai
Receptas: Soti ir šildanti charčio sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 110
Kaip gaminti

1. Pirmiausia išsivirkite avienos sultinį. Geriausia jį išvirti iš vakaro, kad palikus šaltai ant viršaus sustingtų riebalai, kuriuos galėsite atsargiai nuimti ir išmesti (nes jie tikrai niekam nereikalingi…).

2. Į puodą sudėkite avienos kaulus ir pripilkite vandens, kad apsemtų kaulus. Kai vanduo užvirs, vandenį nupilkite, kaulus praskalaukite ir užpilkite nauju vandeniu. Užvirkite dar kartą, nugriebkite putas. Sudėkite visas daržoves (svogūno nelupkite, bus daugiau skonio ir spalvos), įberkite druskos, pipirų, sumeskite lauro lapus ir uždengę troškinkite apie 2–6 valandas (kuo ilgiau, tuo geriau). Nupilkite išvirusį sultinį, daržoves išmeskite, kaulus su mėsa padėkite atskirai, o sultinį palikite puode, kuriame virė, per naktį šaltai, kad sustingtų riebalai ir juos galėtumėte pašalinti.

3. Kitame puode įkaitinkite aliejų, apkepinkite svogūnus, kol suminkštės. Suberkite česnakus, čili pipirus, pabarstykite kuminu, kalendromis, saldžiosios paprikos milteliais ir pakepinkite dar kelias minutes.

4. Sudėkite saldžiąsias paprikas, po poros minučių – pomidorus su visomis sultimis ir pomidorų pastą, kepinkite apie 5–10 min., suberkite išmirkytus avinžirnius ir supilkite pašildytą sultinį.

5. Virkite, kol avinžirniai suminkštės (apie 30 min.), tada suberkite ryžius ir toliau virkite dar apie 10 min., kol ryžiai išvirs.

6. Pabaigoje sudėkite virtus avienos kauliukus, paragaukite, ar netrūksta druskos, įberkite pipirų, jei trūksta rūgšties, įlašinkite citrinos sulčių. Patiekite pabarstę šviežiomis kalendromis.

Ingredientai
Avienos šonkauliai: 2.00 kg (galite imti ir 3 kg, be riebalų; avienos sultiniui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (1 nuplautas, bet nenuluptas avienos sultiniui ir 1 supjaustytas kubeliais sriubai)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė, supjaustuta į keletą dalių; avienos sultiniui)
Salierų stiebai: 3.00 vnt. (avienos sultiniui)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (avienos sultiniui)
Druska: 2.00 arbat. š. (perpus avienos sultiniui ir sriubai (arba pagal skonį))
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (perpus sultiniui ir sriubai (arba pagal skonį))
Česnakai: 7.00 skiltelės (3 avienos sultiniui ir 4 susmulkintos sriubai)
Aliejus: 2.00 valg. š. (sriubai)
Aitrioji paprika: 2.00 vnt. (švieži arba džiovinti, dėkite pagal skonį, kiek toleruojate aitrumo; sriubai)
Paprikos: 2.00 vnt. (išvalytos ir supjaustytos gabalėliais raudonosios; sriubai)
Konservuoti pomidorai: 1.00 vnt. (indelis geros kokybės konservuotų savo sultyse; sriubai)
Pomidorų pasta: 2.00 valg. š. (galite dėti ir 3; sriubai)
Avinžirniai: 1.00 st. (išbrinkintų per naktį vandenyje; sriubai)
Ryžiai: 1.00 st. (nuplautų; sriubai)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (džiovintų sriubai ir dar saujelė šviežių kapotų patiekimui)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį; sriubai)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį; sriubai)
Kvapnieji pipirai: 0.50 arbat. š. (sriubai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Džiovintų žirnių sriuba
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.7 / 44
Kaip gaminti
  1. Nuplautus žirnius suberkite į dubenį, užpilkite sultiniu ir porą valandų mirkykite. Kumpį supjaustykite juostomis, paskrudinkite jas sausoje keptuvėje. Palikite atvėsti. Morką nuskuskite, nuplaukite, sutarkuokite šiaudeliais. Saliero stiebą supjaustykite griežinėliais, nuskustas bulves – kubeliais. Nuluptus svogūnus susmulkinkite.
  2. Puode įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus, morkas, salierų stiebus ir 5 minutes pakepinkite. Suberkite džiovintus prieskonius, išmaišykite, kepinkite dar penkias minutes. Supilkite sultinį su žirniais. Kai užvirs, ugnį sumažinkite iki vidutinės ir virkite, kol žirniai suminkštės.
  3. Suberkite smulkintas bulves, pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, druskos. Virkite apie 10 minučių. Nukėlusi nuo ugnies, įmaišykite šaukštelį garstyčių. Į kiekvieną sriubos dubenėlį įdėkite po kelias skrudinto kumpio riekeles, užberkite šviežių smulkintų krapų.  
Ingredientai
Sultinys: 2.00 l (paukštienos)
Žirniai: 500.00 g (500-600 džiovintų)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt. (stiebas)
Bulvės: 4.00 vnt. (4-5)
Morkos: 1.00 vnt.
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Čiobreliai: 1.00 arbat. š.
Kumpis: 150.00 g (vytintas)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (Dižono)
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Meksikietiška sriuba su kukuliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 55
Kaip gaminti

1. Jautienos faršą pagardinkite pipirų mišiniu, druska, aitriąja paprika ir gerai išmaišykite. Šlapiomis rankomis formuokite mažus kukulius ir dėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite sriubą.

2. Puode storu dugnu įkaitinkite 3–4 šaukštus alyvuogių aliejaus, sudėkite smulkintą svogūną, česnaką ir maišydami apkepkite, tada sudėkite pomidorų pastą, aitriųjų pipirų padažą ir dar pakepinkite.

3. Saldžiąsias paprikas supjaustykite juostelėmis ir sumeskite į apkeptus svogūnus, sudėkite konservuotus pomidorus, įpilkite sojų padažo, šiek tiek vandens (vandens kiekis priklauso nuo to, kokio tirštumo sriubos norite) ir troškinkite ant silpnos ugnies 10–15 minučių. Į sriubą sumeskite kukulius, smulkintus rozmarinus, paskaninkite druska, cukrumi ir virkite dar 10 minučių.

4. Baigiant sriubai virti suberkite konservuotas pupeles ir dar 5–7 minutes pavirkite. Tiekite su balta duona.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

 

Ingredientai
Faršas: 400.00 g (jautienos)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (penkių pipirų mišinys)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (malta)
Paprikos: 2.00 vnt. (raudona ir geltona)
Pupelės: 300.00 g (konservuotos, 1 indelis)
Pomidorai: 300.00 g (1 indelis, konservuotų luptų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (3 - 4)
Česnakai: 3.00 skiltelės (3 - 4)
Padažas: (aitriųjų pipirų) 2.00 valg. š.
Pomidorų pasta: 2.00 valg. š.
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Soti kopūstų sriuba su faršu
4 asmenims
Pagaminsite per 55 min.
3.8 / 60
Kaip gaminti

1. Didesniame puode įkaitinkite 3–4 šaukštus aliejaus, sudėkite faršą, pjaustytą svogūną, smulkintą česnaką ir gerai apkepkite.

2. Tada suberkite pjaustytas morkas, paprikas, kopūstą ir maišydami dar kelias minutes pakepkite, pagardinkite prieskoniais, įmeskite laurų lapelių, įpilkite apie 2 litrus vandens, sojų padažo ir virkite, kol daržovės suminkštės. Virdami įspauskite citrinų sulčių.

3. Tiekite su grietine ir apibarstę smulkintomis petražolėmis.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Ingredientai
Kopūstai: 1.00 vnt. (pusės gūžės šviežio)
Faršas: 300.00 g (300 - 400 g kiaulienos)
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės (2 - 3)
Paprikos: 2.00 vnt. (kelių griežinėlių raudonos ir geltonos)
Citrinos: 1.00 vnt.
Aliejus: 3.00 valg. š. (3 - 4)
Sojų padažas: 2.00 valg. š. (2 - 3)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š.
Petražolės: 20.00 g (smulkintos)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Guliašo sriuba
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 33
Kaip gaminti

1.Mėsą supjaustykite gabaliukais. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje, kol pagels, sudėkite mėsą ir dar pakepkite, įmaišykite pomidorų padažą, pabarstykite malta paprika ir nukelkite nuo ugnies.

2.Į puodą sudėkite apkeptą su svogūnais mėsą, pabarstykite druska, pipirais, džiovintais mairūnais, užpilkite vandeniu ir troškinkite, kol ši suminkštės. Bulves supjaustykite kubeliais, paprikas – juostelėmis ir sudėkite į sriubą.

3.Patroškinę apie 10 minučių sudėkite pjaustytus pomidorus. Įpilkite dar vandens ir virkite, kol daržovės suminkštės (sriuba turi būti tiršta). Suberkite žirnelius ir dar sykį užvirkite.

4.Sriubą tiekite apibarstytą kapotomis petražolėmis ir svogūnų laiškais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Jautiena: 500.00 g (nugarinė)
Bulvės: 4.00 vnt.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (malta)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š.
Mairūnas: 3.00 g (smulkinti džiovinti)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Žirniai: 130.00 g (0,5 skardinės konservuotų žaliųjų žirnelių,)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežios)
Svogūnų laiškai: 30.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Tiršta moliūgų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.4 / 66
Kaip gaminti

1.Moliūgą perpjaukite pusiau, nulupkite, išskobkite, minkštimą supjaustykite kubeliais.

2.Dideliame puode su įkaitintu sviestu apkepkite moliūgo kubelius, griežinėliais pjaustytas morkas ir smulkintus svogūnus.

3.Sudėkite raikytą cukiniją ir paprikos kubelius. Supilkite sultinį, pomidorus, suberkite makaronus.

4.Pagardinkite prieskoniais, užvirinkite. Virkite apie 10 minučių. Nukėlus nuo ugnies įmaišykite tarkuotą parmezaną.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Moliūgai: 2.00 kg
Sviestas: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt. (jauna)
Paprikos: 1.00 vnt. (geltonoji)
Pomidorai: 500.00 g (smulkinti arba konservuoti be odelių)
Daržovių sultinys: 600.00 ml
Makaronai: 250.00 g (spiraliniai)
Rozmarinai: 3.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (Kajeno)
Parmezano sūris: 125.00 g (tarkuotas)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Imbieru ir sojos padažu pagardinta vištienos sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 15
Kaip gaminti

1. Iš pradžių išvirkite ryžių spagečius. Išvirusius juos nupilkite šaltu vandeniu ir atidėkite.

2. Į didelį puodą supilkite vištienos sultinį, įberkite maždaug 8 arbat. šaukšt. nulupto ir smulkiai supjaustyto imbiero, česnaką ir griežinėliais supjaustytus svogūnus. Vištienos sultinį užvirkite ir palikite lengvai virti ant vidutinės ugnies.

3. Tuomet į sultinį supilkite sojos padažą, įberkite žiupsnelį druskos, čili paprikos ir smulkiai pjaustytą vištienos filė. Sriubą 5 minutes virkite ant vidutinės ugnies.

4. Praėjus nurodytam laikui, suberkite į sriubą ryžių spagečius, puodą nukelkite nuo ugnies ir prieš patiekdami palaikykite uždengtą dar 5 minutes.

Ingredientai
Ryžių spagečiai: 100.00 g
Vištienos sultinys: 2.00 l
Imbieras: 1.00 vnt. (šviežias; pusės nykščio dydžio gabaliukas)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Svogūnai: 3.00 vnt.
Vištiena: 100.00 g (filė)
Sojos padažas: 50.00 ml (šviesaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Čili prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Greita ir soti vištienos sriuba su kuskusu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 42
Kaip gaminti

1. Vištieną dėkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu (1,5–2 l), įmeskite pipirų žirnelius, įberkite druskos, užvirinkite, nugraibykite susidariusias putas ir sumažinę ugnį pavirkite 15–20 min.

2. Tuo metu morkas supjaustykite ilgais, bet ne pernelyg plonais šiaudeliais, porus (išskyrus viršutinę žaliąją dalį) – šiaudeliais arba pusžiedžiais.

3. Pirmiausia į puodą su vištiena sumeskite morkas, joms pavirus apie 10 min. – porus. Viską dar virkite apie 7–10 min. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Baigiant virti įberkite smulkiai kapotų petražolių ir nukelkite puodą nuo ugnies, tegul taip pastovi apie 10 min.

4. Tuo metu, kai sriuba jau baigia virti ir ilsisi išvirusi, kuskusą suberkite į dubenėlį ir užpilkite verdančiu vandeniu, kad jo dar būtų per pirštą nuo kuskuso viršaus, įberkite žiupsnį druskos, dėkite mažą gabaliuką sviesto ir uždenkite. Po 7 min. atidenkite ir gerai išpurenkite išbrinkusį kuskusą šakute.

5. Į sriubos lėkštes dėkite po kelis šaukštus kuskuso, pilkite sriubos ir priplėšykite vištienos gabaliukų.

Ingredientai
Viščiukas: 0.50 vnt. (kaimiško, supjaustyto gabalais)
Morkos: 3.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Kuskusas: 1.00 st. (vidutinio stambumo)
Kvapnieji pipirai: 3.00 vnt.
Druska: 0.50 arbat. š.
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių, geriau plokščialapių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Česnakų sriuba su vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
3.6 / 63
Kaip gaminti

Pirmiausia jums reikės riebios vištos iš kaimo ar ūkininko. Su paukštynų broileriais tikrai neprasisuksit – gausit birzgaliuką, o ne sriubą. O patį česnaką mėgstu šiek tiek karamelizuoti svieste, o ne iš karto sumesti į sultinį. Šafranas čia tinka neįtikėtinai gerai, o aš jo net nemėgstu, ir yra vienintelis patiekalas, dėl kurio išvis šafraną perku.

1. Pirmiausia išverdame sultinį. Į puodą sudedame visus jam skirtus ingredientus ir įpilame pusantro litro vandens. Neuždengę puodo ant mažos ugnies verdame apie pusantros valandos. Mėsa jau turi lengvai nertis nuo kaulo. Išvirus mėsą išimame, palaukiame, kol pravės, ir suplėšome gabaliukais. Atsidedame į šalį. Sultinį perkošiame.

2. Kokius 50 ml dar karšto sultinio įpilame į puodelį ir ten įberiame šafraną. Paliekame 20 minučių.

3. Verdame sriubą. Česnakus nulupame ir lengvai pakepiname ant sviesto puode, kuriame virsime sriubą. Supilame sultinį, sudedame stambiai supjaustytą kaliaropę ar saliero šaknį. Verdame 30 min. Į virimo pabaigą supilame sultinį su šafranu.

4. Sriubą sutriname smulkintuvu. Atgal sudedame suplėšytą gabaliukais vištą.

5. Patiekiame su kepinta duona, ištrinta česnaku.

Ingredientai
Vištiena: 0.25 vnt. (kaimiško vištos; sultiniui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (perpjautas per pusę; sultiniui)
Morkos: 1.00 vnt. (stambiai supjaustyta; sultiniui)
Juodieji pipirai: 5.00 vnt. (sultiniui)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (sultiniui)
Čiobreliai: 5.00 vnt. (šakelės; sultiniui)
Česnakai: 3.00 vnt. (galvos; sriubai)
Sviestas: 2.00 valg. š. (kepimui; sriubai)
Salierai: 0.50 vnt. (šaknies arba 1 kaliaropė; sriubai)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį; sriubai)
Šafranas: 1.00 žiupsnelis (sriubai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: „Piemenėlių pyragą“ primenanti soti mėsos ir daržovių sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.8 / 29
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite platų puodą storu dugnu, įpilkite aliejaus, suberkite maltą jautieną ir pakepinkite nuolat pakapodami mentele ir pavartydami, kad mėsa nesukeptų į kelis gabalus, bet išliktų biri. Perdėkite į dubenį.

2. Į puodą, kuriame kepė malta jautiena, berkite svogūnus, pakepinkite, kol taps skaidrūs, berkite česnaką, pakepinkite 30 sekundžių, tuomet suberkite morkas ir salierus, kepinkite 3-4 min. nuolat pamaišydami, kol pakvips.

3. Į puodą su daržovėmis grąžinkite maltą jautieną, pilkite Vorčesterio padažą, garstyčias, dėkite pomidorų pastą, o galiausiai supilkite sultinį. Virkite 15-20 min., kol morkos bus visiškai išvirusios. Į virimo pabaigą suberkite žirnelius, leiskite jiems visiškai išvirti.

4. Išvirusiai sriubai leiskite šiek tiek pastovėsi, patikrinkite, ar netrūksta prieskonių.

Ingredientai
Jautiena: 500.00 g (maltos)
Svogūnai: 1.00 vnt. (smulkiai supjaustytas)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (sutrintos)
Morkos: 3.00 vnt. (supjautytos kubeliais)
Salierų stiebai: 1.00 vnt. (supjautytas kubeliais)
Šaldyti žirneliai: 1.00 puodelis (arba šviežių)
Pomidorų pasta: 2.00 valg. š.
Vorčesterio padažas: 1.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Jautienos sultinys: 1.50 l (arba kitas kiekis, priklausomai nuo norimo tirštumo; tiks ir daržovių)
Bulvių košė: 6.00 valg. š. (tinka vakarykštės likučiai, patiekimui)
Petražolės: 2.00 valg. š. (šviežių sukapotų; patiekimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Komentarai: 1

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiškai su „Norfa“

Video

00:50
01:15
17:19

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką