Dabar populiaru
15min be reklamos
Publikuota: 2020 gruodžio 15d. 17:40

10 valandų orkaitėje kepamas kumpis – pietums, salotoms ir tortilijoms: kaip mėsą pagaminti sultingesnę?

Druska ir Pipirai 9
Vidas Nadzeika ir Kristina Kanišauskaitė-Šaltmerė

Namuose jau kvepia Kalėdomis. Laikas tarsi pradeda bėgti lėčiau: languose raminančiai mirksint spalvingoms lemputėms, su šeimos nariais puošiame kalėdinį medį, pakuojame dovanas. Neišvengiame ir vienos pagrindinių temų – ką gi įdomesnio šįkart patiekti su šventinio stalo vaišėmis. Ką nors sotaus, bet būtinai – gardaus. Kažką neįprasto, bet nenutolstančio nuo Kalėdų dvelksmo.

Išeitį sufleruoja naujausias kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ epizodas. Jame kiaulienos kumpį gabale ruošia mėsos technologas Vidas Nadzeika ir 15min žurnalistė Kristina Kanišauskaitė-Šaltmerė.

Šį patiekalą pradėti gaminti galite Kalėdų išvakarėse, pertraukėlėse tarp silkių pataluose dekoravimo ir kisieliaus virimo.

Neišsigąskite instrukcijų: nors šį kumpį ruošite bemaž 48 valandas, rankų darbo patiekalui prireiks itin nedaug. O visa kita atliks... šaldytuvas ir orkaitė.

Plėšomu tapęs kumpis tiks ne vien kaip pagrindinis patiekalas kalėdiniam vaišių stalui. Tą pačią technologiją puikiai pritaikysite gamindami kiaulieną ar paukštieną, kurią ataušusią plėšysite į salotas, o susmulkinę riekelėmis – pagardinsite tortilijas ar sumuštinius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kiaulienos kumpis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kiaulienos kumpis

Ingredientai:

  • 800 g kiaulienos kumpio

Sūrymui:

  • 100 g šviežiai spaustų apelsinų sulčių
  • 400 g vandens
  • 35 g druskos
  • 15 g cukraus
  • 2 g lauro lapų
  • 2 g kvapniųjų pipirų
  • 4 g keturių pipirų mišinio
  • 4–5 vnt. gvazdikėlių
  • 8 g cinamono žievelės
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kiaulienos kumpis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kiaulienos kumpis

Marinavimui:

  • 5 g prieskonių mišinio su šaltalankiais ir apelsinais
  • 7 g citrininių pipirų

Gaminimas:

  • Iš išvardintų ingredientų susimaišykite sūrymą ir jame apie parą laiko marinuokite kumpį.
  • Išėmę iš sūrimo, kumpį įtrinkite prieskoniais ir marinuokite dar 10–12 val.
  • Į kepimo skardą įpilkite truputį vandens. Kumpį dėkite į kepimo maišelį, tada – į skardą ir apie 10 val. kepkite apie 80°C temperatūroje. Baigdami kepti, dar 15–20 min. temperatūrą orkaitėje pakelkite iki 190°C.
  • Patiekite kumpį su patinkančiu padažu, daržovėmis ar garnyru (bulvėmis, ryžiais, grikiais)

Skanaus!

Daugiau kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ epizodų bei receptų rasti galite čia.

Remiamas turinys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Mėgaukis šiandien

Laimė jaustis saugiai

Video

01:00:04
01:26
01:59:13

Sodo ir daržo ekspertai

Mes turėsim kūdikį!

Esports namai

Puiki sveikata – mažiau išlaidų

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką