Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„100 tortų Lietuvai“: desertinės „Sugamour“ tortas „Lietuvos gintaras“

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Desertinės „Sugamour“ tortas „Lietuvos gintaras“
Desertinės „Sugamour“ tortas „Lietuvos gintaras“ / Restorano archyvo nuotr.

Ingredientai:

karamelizuotiems duonos trupiniams:

  • 100 g juodos duonos (susmulkintos iki trupinių);
  • 18 g sviesto;
  • 40 g cukraus;
  • 1 g druskos.

grikių trupiniams:

  • 50 g grikių miltų;
  • 45 g migdolų miltų;
  • 50 g sviesto;
  • 1 g druskos;
  • 25 g rudojo cukraus.

svarainių įdarui:

  • 175 g svarainių;
  • 300 g cukraus sirupo.

torto įdarui:

  • 10 g citrinų sulčių;
  • 70 g svarainių (arba obuolių) tyrės;
  • 8 g cukraus;
  • 2,5 g agaro.

medaus musui:

  • 80 g grietinėlės (35 proc. riebumo);
  • 10 g želatinos 250 Bloom;
  • 60 g vandens (želatinos mirkymui);
  • 35 g medaus;
  • 75 g medaus;
  • 75 g kiaušinių baltymų;
  • 345 g grietinėlės (35 proc. riebumo).

Paruoškite karamelizuotus duonos trupinius:

Cukrų ištirpinkite svieste. Į jį įmaišykite duonos trupinius ir druską. Trupinius džiovinkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min. Visiškai atvėsinkite. Kitam etapui reikės 50 g trupinių. Likusius trupinius galima panaudoti įvairiais būdais, pavyzdžiui, paskaninti salotas.

Pagaminkite grikių trupinius:

Visus ingredientus sumaišykite iki trupinių konsistencijos (sviestas turi vienodai susijungti su sausais produktais). Trupinius vientisu sluoksniu suberkite į skardą, padengtą kepimo popieriumi, ir atšaldykite šaldiklyje.

Iškepkite traškų grikių pagrindą su karamelizuota juoda duona:

175 g atšaldytų grikių trupinių sumaišykite su 50 g karamelizuotos duonos trupinių ir lengvai spaudžiant sudėkite į žiedą (žiedas turi būti didesnis už formą, kurioje bus daromas tortas). Iš trupinių suformuotą pagrindą kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.

Paruoškite svarainių įdarą:

Svarainius gerai nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite į keturias dalis, išvalykite sėklas ir visas kietas dalis aplink, supjaustykite kubeliais. Iš cukraus ir vandens, naudojant juos lygiomis dalimis 1:1, paruoškite sirupą. Jame virkite svarainių kubelius, iki kol suminkštės, nukoškite ir atvėsinkite.

Jeigu neturite svarainių, juos galima pakeisti rūgščiais obuoliais – jų kubelius geriau iškepti orkaitėje, o ne virti sirupe.

Restorano archyvo nuotr./Desertinės „Sugamour“ tortas „Lietuvos gintaras“: mini versija
Restorano archyvo nuotr./Desertinės „Sugamour“ tortas „Lietuvos gintaras“: mini versija

Paruoškite torto įdarą:

Visus ingredientus sudėkite į puodą ir užvirkite. Virkite apie 3 minutes, tuomet visiškai atvėsinkite, kol sustings. Sutrinkite rankiniu trintuvu iki vientisos masės (jeigu masė labai tiršta, galima įpilti šiek tiek vandens), ranka įmaišykite paruoštus svarainių kubelius. Įdarą sudėkite į formą (forma turi būti mažesnė nei ta, kurioje bus ruošiamas tortas) ir užšaldykite.

Pagaminkite medaus musą:

Želatiną išbrinkinkite vandenyje. 80 g grietinėlės pašildykite su 35 g medaus iki +80 laipsnių temperatūros, sudėkite išbrinkintą želatiną ir ją ištirpinkite. Atvėsinkite. Likusią (345 g) grietinėlę išplakite ir laikykite šaldytuve, iki kol prireiks. Likusį (75 g) medų ir kiaušinių baltymus pašildykite virš vandens vonelės iki +40 laipsnių temperatūros ir suplakite iki blizgaus morengo. Į grietinėlės ir želatinos masę, atvėsintą iki +30–+32 laipsnių temperatūros, atsargiai įmaišykite plaktą grietinėlę, po to įmaišykite morengą.

Surinkite tortą:

Į torto formą sudėkite medaus musą, užpildant trečdalį formos, į centrą sukamuoju judesiu dėkite užšaldytą svarainių įdarą, ant viršaus dėkite likusį musą, mentele išlyginkite paviršių ir paruoškite tortą užšaldymui. Šaldytą tortą išimkite iš formos ir puoškite pagal pageidavimą.

Norėdama atkartoti tikro gintaro vaizdą, desertinės „Sugamour“ meistrė Jekaterina Buldakova tortą užpylė neutralia glazūra, kurią padažė natūraliais maistiniais dažais ir papildė lazdyno riešutų luobelėmis, smulkintais aukso lapeliais bei prisotino oro burbuliukais. Galiausiai glazūruotą tortą uždėkite ant iškepto traškaus grikių pagrindo. Skanaus!

Restorano archyvo nuotr./Desertinės „Sugamour“ tortas „Lietuvos gintaras“
Restorano archyvo nuotr./Desertinės „Sugamour“ tortas „Lietuvos gintaras“

Gintaras, įkvėpęs šio torto kūrėją, – vienas ryškiausių, Lietuvą reprezentuojančių simbolių. Objektai, reprezentuojantys Druskininkus, puošia šio miesto medalio aversą. Tai miesto muziejus, Druskininkų vandens parkas, „Snow Arena“, Lynų kelias, Druskininkų savivaldybė, Druskininkų Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčia, Druskininkų Dievo Motinos ikonos „Visų liūdinčiųjų džiaugsmas“ cerkvė, mineralinio vandens šaltinis. Medalio reverse pavaizduotas Druskininkų herbas, nacionalinis Lietuvos simbolis Vytis bei herbai miestų, papildysiančių suvenyrinių medalių seriją. Medalį nukaldino Lietuvos monetų kalykla. Jis sukurtas miestui minint 222-ąjį gimtadienį, o pristatytas 2016 metų rugsėjo 27-ąją, Pasaulinę turizmo dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius