Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„100 tortų Lietuvai“: Druskininkų kepyklėlės „Boulangery“ sluoksniuotos tešlos pyragas

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Kepyklėlės „Boulangery“ sluoksniuotos tešlos pyragas
Kepyklėlės „Boulangery“ sluoksniuotos tešlos pyragas / Kepyklėlės archyvo nuotr.

Ingredientai:

  • 2×100 g sluoksniuotos bemielės tešlos lapeliai;
  • 300 g obuolių;
  • 70 g cukraus;
  • 2 g cinamono;
  • 1 kiaušinis.

sirupui:

  • 250 g cukraus;
  • 250 g vandens.

Gaminimas:

1. Šaldytą tešlą 10 minučių palikite, kad atšiltų. Vieną stačiakampį iškočiokite iki 2–3 mm, tai bus pyrago padas. Antrą stačiakampį kočiokite kiek siauresnį, tai bus pyrago viršutinė dalis. Jį įpjaukite taip, kad išeitų sietelis.

2. Obuolius nuplaukite, išimkite sėklas ir perpjaukite pusiau. Obuolių puseles supjaustykite riekelėmis. Jas dėliokite ant pyrago pado, taip, kad viena uždengtų kitą, apie 2–3 cm kraštus palikite be obuolių. Ant obuolių barstykite cukrų su cinamonu. Patepkite apatinės dalies kraštus kiaušinio plakiniu ir uždenkite viršutine pyrago tešlos dalimi. Iš visų šonų, švelniai paspausdami peiliuku, įpjaukite kraštelius. Pyrago viršų taip pat patepkite kiaušinio plakiniu.

3. Pyragą kepkite iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 min.

4. Ištraukus pyragą iš orkaitės, palikite 5 minutėms atvėsti. Pyrago paviršių ir kraštus aptepkite cukraus sirupu.

5. Sirupas ruošiamas taip: į vandenį supilkite cukrų, užkaitinkite ir virkite 5 minutes.

Kepyklėlės archyvo nuotr./Kepyklėlės „Boulangery“ sluoksniuotos tešlos pyragas
Kepyklėlės archyvo nuotr./Kepyklėlės „Boulangery“ sluoksniuotos tešlos pyragas

Šį obuolių pyrago receptą pristato Druskininkuose įsikūrusi prancūziška kepyklėlė „Boulangery“. Prancūzų virtuvė buvo vertinama ir XVIII amžiuje, kai Druskininkų kaimą ir Pervalko seniūniją valdė žymi Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų Oginskių giminė. Šie, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikai, klestėjo nuo XVII a. pabaigos iki XX a. pradžios. Pirmasis valdytojas buvo Martinijonas Mykolas Oginskis, LDK kalavijininkas, kuris, manytina, Druskininkus valdė nuo XVIII a. pr. iki 1742 metų, kuomet jis dar įvardijamas kaip Pervalko seniūnas. Antras valdytojas – Tadas Pranciškus Oginskis, Mstislavlio, Vitebsko, galiausiai Trakų kaštelionas. Jis minėto Martinijono Mykolo Oginskio ir Teresės Bžostovskytės sūnus. Trečiasis valdytojas buvo Pranciškus Ksaveras Oginskis, Tado Oginskio ir Izabelės Radvilaitės sūnus, kuris buvo LDK sargybininkas.

Oginskiai buvo tikrieji Pervalko seniūnijos valdytojai, nors iš kaimų mokesčius rinko, juos administravo, valstiečių teisę vadinamieji ekonomai. Pažymėtina, jog XVIII a. ne vieną kartą Pervalko seniūnija buvo išnuomota ir kitiems didikams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius