Dabar populiaru
Publikuota: 2018 balandžio 10d. 19:00

„100 tortų Lietuvai“: Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro tortas Lietuvos 100-mečiui

Tortas Lietuvos 100-čiui
Mokymo centro archyvo nuotr. / Tortas Lietuvos 100-čiui

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!

Ingredientai:

biskvitinei tešlai:

  • 17 kiaušinių;
  • 390 g cukraus;
  • 360 g miltų.

bananiniam ir kavos kremams:

  • po 400 g grietinėlės;
  • po 400 g maskarponės sūrio;
  • po 120 g cukraus pudros;
  • po 20 g želatinos;
  • 10 g bananų aromato „Pastarom“ (bananiniam kremui);
  • 10 g moka aromato „Pastarom“ (kavos kremui).

pertepimui:

  • 560 g abrikosų džemo.

sviesto kremui:

  • 490 g kondensuoto sutirštinto pieno
  • 400 g sviesto.

puošimui:

  • 1 kg cukrinės dengimo masės.

Gaminimas:

1. Iš kiaušinių, cukraus ir miltų paruoškite biskvitinę tešlą. Iškepkite biskvitų lakštus, juos ataušinkite.

2. Lakštus sudrėkinkite, aptepdami juos abrikosų džemu.

3. Nedideliame kiekyje vandens ištirpinkite želatiną. Išplakite grietinėlę su cukraus pudra. Išplakite maskarponės sūrį, į jį palaipsniui įmaišykite išplaktą grietinėlę ir ištirpintą želatiną. Į kremus įmaišykite atitinkamus aromatus. Pertepkite lakštus kremais.

4. Paruoškite sviesto kremą iš minkšto sviesto ir kondensuoto sutirštinto pieno.

5. Tortą palaikykite šaltai. Po to aptepkite sviesto kremu.

6. Apdenkite dengimo mase ir puoškite puošiniais iš dengimo masės.

Mokymo centro archyvo nuotr. /Tortas Lietuvos 100-čiui
Mokymo centro archyvo nuotr. /Tortas Lietuvos 100-čiui

Tortą pristatantis Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras papildė projekte dalyvaujančių švietimo institucijų sąrašą.

Švietimo tikslais, su tikslu šviesti kurortininkų dvasią 1839 m. į Druskininkus atvyko gydytojas Ksaveras Volfgangas. Tai buvo viena labiausiai stebinančių XIX a. Druskininkų gydytojų iniciatyvų. Apie ją liudija Druskininkų miesto muziejaus archyvuose saugomi dokumentai. Pasak jų, K.Volfgangas atvyko dirbti į kurortą, tuo pačiu tikėdamasis pagerinti savo sveikatą. Čia ir pasiliko, šiam kurortui paskyręs visą savo energiją ir gyvenimą.

Iš tiesų K.Volfgangą būtų galima vadinti Druskininkų atradėju, gal net svarbiausia figūra, padėjusia sukurti ir išgarsinti druskingą vietovę. Nuo 1845 metų K.Volfgangas priklausė Vilniaus medicinos draugijai. Medicinos mokslo istorijai K.Volfgangas paliko 1841 m. išleistą 219-os puslapių veikalą „Apie Druskininkų mineralinį druskingą vandenį“, o Druskininkams – 1848 m. kartu su rašytoju Juozapu Ignotu Kraševskiu parašytą knygą „Druskininkai. Literatūrinė – medicininė apybraiža“ bei 1844 m. – 1846 m. jo iniciatyva suorganizuotą ir leistą Druskininkų periodinį leidinį – žurnalą „Druskininkų šaltinių undinė“. Žurnalas ėjo trejus metus, buvo skirtas sveikiems ir sergantiems jų 4 mėnesių buvimo Druskininkuose laikotarpiui.

100 tortų Lietuvai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Būk sumanus

Metas rinktis

Naviguok į ateitį

Laikas iškylai

Vyrų mados savaitė

Venecijos meno bienalė

Dream 2 Drive

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką