Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„100 tortų Lietuvai“: Liucinos Rimgailės gaivus tortas su matcha arbata

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Liucina Rimgailė ir jos gamintas tortas
Liucina Rimgailė ir jos gamintas tortas / Asmeninio albumo nuotr.

Ingredientai:

pagrindui:

  • 120 g sausainių (šiuo atveju naudoti su kokosu, bet tinka bet kurie kiti, pavyzdžiui, avižiniai);
  • 50 g sviesto.

pirmam sluoksniui:

  • 250 g trintos varškės;
  • 250 g mascarponės sūrio;
  • 250 ml kokosų grietinėlės (riebesnės, ang. creamy);
  • 100 g cukraus;
  • didelis šaukštas japoniškos Matcha arbatos miltelių;
  • pusės žaliosios citrinos (laimo) sulčių;
  • 20 g želatinos;
  • 60 g šalto vandens;
  • indelis šviežių aviečių.

antram sluoksniui:

  • 300 ml grietinėlės;
  • 150 g baltojo šokolado.
Asmeninio albumo nuotr./Liucinos Rimgailės gamintas tortas
Asmeninio albumo nuotr./Liucinos Rimgailės gamintas tortas

Gaminimas:

1. Sausainius sumalkite iki trupinių. Sviestą ištirpinkite ir supilkite ant trupinių. Viską gerai išmaišykite ir išlipdykite torto formos dugną (šįkart naudota 16 cm skersmens forma, kad tortas būtų aukštesnis, bet ingredientai skirti 21 cm skersmens formai). Pastatykite į šaldytuvą, kad apstingtų.

2. Želatiną užpilkite šaltu vandeniu, leiskite išbrinkti ir paskui pakaitinkite, kad virstų skysčiu.

3. Varškę, mascarponės sūrį, grietinėlę sudėkite į plakimo indą ir plakite vidutiniu greičiu. Paskui supilkite išspaustas žaliosios citrinos sultis bei ištirpintą želatiną. Viską labai gerai išmaišykite ir supilkite ant paruošto pagrindo. Ant viršaus padėliokite šviežių aviečių.

4. Antram sluoksniui pakaitinkite 100 ml grietinėlės (nereikia užvirti, užtenka maždaug 60–70 C temperatūros). Šokoladą pasmulkinkite ir užpilkite ant jo karštą grietinėlę. Leisti pastovėti 2 minutes ir išmaišykite.

5. Plakiklio dubenyje išplakite likusią grietinėlę ir dalimis į ją supilkite balto šokolado skystį. Viską gerai išplakite, papurenkite ir supilkite ant žaliojo sluoksnio su matcha arbata.

6. Puoškite pagal savo fantaziją.

Asmeninio albumo nuotr./Liucinos Rimgailės gamintas tortas
Asmeninio albumo nuotr./Liucinos Rimgailės gamintas tortas

Liucinos Rimgailės projektui „100 tortų Lietuvai“ pagamintas tortas vaizdingumu nenusileidžia netoli Druskininkų, Pietiniame Lietuvos pakraštyje esančiam Raigardo slėniui. Pažvelgus į jį iš paukščio skrydžio, visuomet sužavi nuostabūs vaizdai – vakaruose plyti Nemuno juosta, gausūs senvagių lankai, pievos, pušynai, vėjo supustytos kopos, Švendubrės kaimo sodybos ir slėnį juosiantys aukšti šlaitai.

Asmeninio albumo nuotr./Liucina Rimgailė
Asmeninio albumo nuotr./Liucina Rimgailė

Raigardo slėniu susidomėta 1826 m., kai čia apsilankė Teodoras Narbutas, ieškodamas paminklų ir rinkdamas duomenis „lietuvių tautos istorijai“. Liaudis yra sukūrusi bent kelis padavimus apie Raigardo slėnio kilmę. Pasakojama, kad toje vietoje kadaise stovėjęs didelis ir garsus Raigardo miestas. Už dideles gyventojų nuodėmes Dievas prakeikęs miestą, ir Raigardas buvo nugramzdintas po žeme. Pagal kitą padavimą, miestas, stovėjęs ežero saloje ir nugrimzdęs nuo pernelyg didelio aukštų mūsų svorio.

Raigardo slėnis – unikalus gamtos paminklas, tautosakos perlais padabintas, Druskininkų svečių dažnai lankomas, savo paslaptimis neduodantis ramybės mokslininkams. Nuo šio slėnio skardžio Čiurlionis tapė savo žinomąjį triptiką „Raigardas“. Čia gimė ir ne viena jo sonata, nuskambėjo Stanislovo Moniuškos preliudas...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius