Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2018 balandžio 4d. 15:00

„100 tortų Lietuvai“: medaus tortas „Mėtų aromate ir gintarų blizgėjime“

Medaus tortas „Mėtų aromate ir gintarų blizgėjime“
Asmeninio albumo nuotr. / Medaus tortas „Mėtų aromate ir gintarų blizgėjime“

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!

Ingredientai

biskvitui:

  • 200 g cukraus;
  • 300 g medaus (dirbtinio arba natūralaus);
  • 250 g sviesto;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnis cinamono, muskato, juodųjų pipirų, gvazdikėlių, imbiero;
  • 4 kiaušiniai;
  • 350 g miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.

kremui:

  • 500 g grietinėlės (36 proc. riebumo);
  • 300 g grietinės (30 proc. riebumo);
  • 100 g cukraus;
  • žiupsnis vanilinio cukraus;
  • 1 citrinos sultys;
  • 1 citrinos žievelė.

biskvitų sulaistymui:

  • 250 ml arbatos su medumi.
Asmeninio albumo nuotr./Medaus tortas „Mėtų aromate ir gintarų blizgėjime“
Asmeninio albumo nuotr./Medaus tortas „Mėtų aromate ir gintarų blizgėjime“

Iškepkite biskvitus:

1. Ant kartono nusibraižykite Gediminaičių stulpus, išsikirpkite.

2. Į vidutinio dydžio puodą sudėkite cukrų, medų, sviestą, druską, prieskonius. Kaitinkite ant silpnos ugnies maišydami, kol gausite vientisą masę ir ji užvirs. Nuimkite nuo ugnies.

3. Į atvėsusią masę supilkite išplaktus kiaušinius.

4. Miltus išsijokite ir sumaišykite su kepimo milteliais. Suberkite miltus į plakinį iš gerai išmaišykite. Tešla turėtų būti grietinės tirštumo.

5. Kepimo popieriumi ištieskite kepimo skardą, ant popieriaus nusibraižykite kvadratą (tokio dydžio, kokie bus Gediminaičių stulpai (nuotraukoje – 27x26 cm)). Pilkite trečdalį paruoštos biskvito tešlos į „kvadratą“ ir tolygiai paskleiskite. Kepkite 190 laipsnių temperatūroje apie 15 minučių. Tą patį atlikite su likusia tešla – iškepkite likusius 2 biskvitus.

6. Biskvitams atvėsus, pagal trafaretą išsipjaukite formas.

Asmeninio albumo nuotr./Medaus tortas „Mėtų aromate ir gintarų blizgėjime“
Asmeninio albumo nuotr./Medaus tortas „Mėtų aromate ir gintarų blizgėjime“

Paruoškite kremą:

1. Į dubenį sudėkite visus ingredientus – grietinėlę, grietinę, cukrų, citrinos sultis ir citrinos žievelę. Plakite elektriniu plaktuvu, kol gausite standžią masę.

Formuokite tortą:

1. Kiekvieną biskvitą sulaistykite arbata su medumi ir pertepkite kremu.

2. Palikite tortą šaldytuve nakčiai. Prieš patiekdami – dekoruokite.

Asmeninio albumo nuotr./Medaus tortas „Mėtų aromate ir gintarų blizgėjime“
Asmeninio albumo nuotr./Medaus tortas „Mėtų aromate ir gintarų blizgėjime“

Fotokulinarės, tinklaraščio „Kartą virtuvėje“ autorės Loretos Pikšrytės-Jankauskienės torto forma atkartoja Gediminaičių stulpus. Jų atvaizdas ar skulptūra puošia ne vieną Lietuvos kampelį.

A.Česnulio sodybą, įsikūrusią šalia Druskininkų, puošia visas skulptūrų ir poilsio parkas. A.Česnulio unikalūs drožiniai garsūs visame pasaulyje. Jo skulptūros, stogastulpiai, koplytstulpiai puošia ne tik įvairias Lietuvos, bet ir užsienio vietas, o menininko pagaminti kūriniai eksponuoti Vokietijoje, Vengrijoje, Armėnijoje, Indijoje, Graikijoje, Prancūzijoje, Rusijoje, Latvijoje, Lenkijoje. Vieno geriausių Dzūkijos skulptorių sodyboje esantys medžio drožiniai ir kompozicijos – tai tik dalis autoriaus kūrybos per 30 metų. Kieme stovi paties šeimininko suręstas vėjo malūnas, o nuo jo, Ratnyčėlės upelio link, driekiasi unikali Rūpintojėlių siena.

100 tortų Lietuvai
Pažymėkite klaidą tekste pele, paspaudę kairįjį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Gazas

Palangos poilsiautojus išgąsdino lietus – prie remontuojamo įvažiavimo spūsčių nėra

Aktualu

„Tvarka ir teisingumas“ valdyba metams sustabdė Petro Gražulio narystę partijoje

Gyvenimas

Vilnietei šokas: tyrimai Kauno klinikose jos močiutei baigėsi operacijomis ir kojos nevaldymu

Aktualu

Iš TS-LKD pašalintas Mantas Adomėnas trauksis iš frakcijos, bet ne iš Seimo

Maistas

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: paelja iš Menorkos restorano „Cuk-Cuk“

„Vieni vartai“: Neymaro ašaros, maištas Argentinos rinktinėje ir paskutinis šansas vokiečiams

Pasaulis kišenėje

Išbandyta savo kailiu: žygis baidarėmis Šventosios upe kupinas staigmenų

Sportas

„Skrieja kamuolys“: politika Kaliningrade, įsibėgėjantys brazilai ir vokiška krizė

Tradicinė Rasos šventė Verkių parke

Pasaulis kišenėje

Palangos svečiai mėgaujasi ne tik jūra: aktyviai dalyvauja ekskursijose po kurortą

Vardai

„Lietuvos balso“ dalyvė Carol susilaukė dukters: vardą su vyru išrinko jau per antrą pasimatymą

Sportas

Vokietija – Švedija: ar drąsiai svajojantys švedai leis čempionams išsiplauti suteptą mundurą?

Vardai

Mažytės teismo malonės sulaukęs D.Redikas ieškos pelningo sandėrio krepšinio aikštelėje

Kultūra

Sigito Parulskio (ne)laisvojo rašymo pratimas

Vardai

P.Gražulio dukros motina B.Navickaitė: „Nėščios koliojimas man buvo skaudesnis nei kilęs skandalas“

Sportas

Flirtas pasaulio čempionate: Susitikau su penkiomis, visos buvo „už“

Aktualu

Sinoptikas: šeštadienio vakarą oras nebus toks blogas, kaip gali pasirodyti dieną

Aktualu

E.Gentvilas: žemi liberalų reitingai – sunkiausio partijos laikotarpio atspindys

Aktualu

Ugniagesiai ragina atsargiai kūrenti Joninių laužus

Aktualu

Linas Linkevičius: Lietuva toliau teiks paramą Rytų Ukrainos regionams

Naujienos

Gazas

Palangos poilsiautojus išgąsdino lietus – prie remontuojamo įvažiavimo spūsčių nėra

Aktualu

„Tvarka ir teisingumas“ valdyba metams sustabdė Petro Gražulio narystę partijoje

Gyvenimas

Vilnietei šokas: tyrimai Kauno klinikose jos močiutei baigėsi operacijomis ir kojos nevaldymu

Aktualu

Iš TS-LKD pašalintas Mantas Adomėnas trauksis iš frakcijos, bet ne iš Seimo

Maistas

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: paelja iš Menorkos restorano „Cuk-Cuk“

„Vieni vartai“: Neymaro ašaros, maištas Argentinos rinktinėje ir paskutinis šansas vokiečiams

Pasaulis kišenėje

Išbandyta savo kailiu: žygis baidarėmis Šventosios upe kupinas staigmenų

Sportas

„Skrieja kamuolys“: politika Kaliningrade, įsibėgėjantys brazilai ir vokiška krizė

Tradicinė Rasos šventė Verkių parke

Pasaulis kišenėje

Palangos svečiai mėgaujasi ne tik jūra: aktyviai dalyvauja ekskursijose po kurortą

Vardai

„Lietuvos balso“ dalyvė Carol susilaukė dukters: vardą su vyru išrinko jau per antrą pasimatymą

Sportas

Vokietija – Švedija: ar drąsiai svajojantys švedai leis čempionams išsiplauti suteptą mundurą?

Vardai

Mažytės teismo malonės sulaukęs D.Redikas ieškos pelningo sandėrio krepšinio aikštelėje

Kultūra

Sigito Parulskio (ne)laisvojo rašymo pratimas

Vardai

P.Gražulio dukros motina B.Navickaitė: „Nėščios koliojimas man buvo skaudesnis nei kilęs skandalas“

Sportas

Flirtas pasaulio čempionate: Susitikau su penkiomis, visos buvo „už“

Aktualu

Sinoptikas: šeštadienio vakarą oras nebus toks blogas, kaip gali pasirodyti dieną

Aktualu

E.Gentvilas: žemi liberalų reitingai – sunkiausio partijos laikotarpio atspindys

Aktualu

Ugniagesiai ragina atsargiai kūrenti Joninių laužus

Aktualu

Linas Linkevičius: Lietuva toliau teiks paramą Rytų Ukrainos regionams

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Video

Maudymosi kostiumėlių tendencijos

Pinigai mano ateičiai

30 geriausių restoranų

Remontas be nervų

Sveikata

Svajonių virtuvė

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką