Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gegužės 13d. 17:00

„100 tortų Lietuvai“: „Mykolo 4“ tortas pagal „Lietuvos virėjos“ autorę Zawadzką

Tortas pagal Zawadzką
Restorano archyvo nuotr. / Tortas pagal Zawadzką

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!

Ingredientai:

šokoladiniam pagrindui:

  • 200 g tamsaus šokolado;
  • 20 g miltų be gliuteno;
  • 1 kiaušinis;
  • 150 g sviesto;
  • 30 g brendžio;
  • 50 g traiškytų lazdynų riešutų;
  • 80 g rudojo cukraus.

migdoliniam kremui:

  • 200 g sumaltų migdolų;
  • 100 g pieno;
  • 100 g grietinėlės;
  • 6 g želatinos;
  • 50 g cukraus;
  • 3 kiaušiniai;
  • 100 g „Granny Smith“ obuolių;
  • 60 g sviesto;
  • 2 citrinų žievelės;
  • 3 g citrinos sulčių;
  • 30 g kondensuoto pieno;
  • 25 g grietinės;
  • 5 g mėtos.

Iškepkite šokoladinį pagrindą:

1. Ištirpinkite šokoladą su sviestu. Kai atvės, sudėkite likusius ingredientus.

2. Viską gerai išmaišykite ir supilkite į formą. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 25 min.

3. Palikite atvėsti.

Restorano archyvo nuotr./Tortas pagal Zawadzką
Restorano archyvo nuotr./Tortas pagal Zawadzką

Paruoškite migdolinį kremą:

1. Gerai išsukite cukrų su kiaušinio tryniais.

2. Į puodą pilkite pieną, grietinėlę ir želatiną. Užvirkite ir palengva pilkite į trynių ir cukraus masę. Pilkite atgal į puodą ir kaitinkite ant silpnos ugnies tol, kol palengva pradės tirštėti. Palikite atvėsti.

3. Obuolius supjaustykite kubeliais ir kepinkite ant sviesto.

4. Sumaišykite grietinę, kondensuotą pieną, citrinos sultis, įtarkuokite citrinos žievelę, įdėkite kapotų mėtų. Sudėkite pakepintus obuolius.

5. Migdolus brinkinkite šiltame vandenyje. Dėkite į plakiklį ir kartu su sviestu trinkite iki vientisos masės.

Surinkite tortą:

1. Iškeptą šokoladinį pagrindą perpjaukite per pusę, pertepkite migdoliniu kremu. Palikite gerai sustingti. Puoškite pagal fantaziją.

Restorano archyvo nuotr./Tortas pagal Zawadzką
Restorano archyvo nuotr./Tortas pagal Zawadzką

Šio torto idėja paremta W.A.L Zawadzkos knygoje „Lietuvos virėja“ pateiktais tortų receptais, o jo autoriai – restorano „Mykolo 4“ komanda originalius receptus interpretavo savaip. Ši knyga geriausiai atspindi XIX a gastronomijos tradicijas, kurios tęsiamos restorane.

Tame pačiame XIX amžiuje, jo viduryje, remiantis Druskininkų miesto muziejaus turimais šaltiniais, suprojektuotas ir įrengtas angliškojo stiliaus parkas prie kurorto gydyklų. Smėlėto paviršiaus sutvirtinimui, buvo užsėta ypatingos rūšies „australiškomis“ avižomis, gerai įsišaknijančiomis ir stiprinančiomis dirvą.

100 tortų Lietuvai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Valstybės žemėje šeimininku pasijutęs Kelių direkcijos vadovas: aš tik prižiūrėjau aplinką

Sportas

Olimpinę čempionę nešiojusio žirgo istorijos pabaiga – ar bus ištrauktas iš mėsmalės?

Aktualu

Bernardas Gailius: Naujasis prezidentas gali daug pakeisti. Tik ar norės?

Verslas

Ūkininko po liūčių laukė dvigubas smūgis: atėmė paramą ir skyrė baudą

Aktualu

Tabore sučiuptų narkomanų gydymo metadonu rezultatai: 0,5 mln. Eur neišleista „dozėms“

Aktualu

Orai.lt: per vieną naktį – iš vasaros į gilų rudenį

Mokslas.IT

Pradedami išankstiniai naujųjų „iPhone“ užsakymai, skelbiamos kainos

Pasaulis kišenėje

Tirpstantis Šveicarijos ledynas atidengė kalnuose paliktą lėktuvą ir įsimintiną jo istoriją

Jolita Vaitkutė – apie kūrybą, skaitymą ir įsimintiniausias knygas

Vardai

Rimo Bružo iššūkiai: netrukus gimsiantis trečias vaikas ir ekspedicija motociklu į Bengaliją

Aktualu

R.Paksas: bet kokiu atveju pats save išsikelsiu kandidatu į prezidentus

Popiežiaus vizitas Aktualu

Tomas Taškauskas: Spontaniškasis popiežius Pranciškus

Maistas

Savaitgalio valgiaraštis: rudens daržovių siautėjimas ir kepiniai su slyvomis

Vardai

„Mercury“ apdovanojimai: laimėjus grupei „Wolf Alice“, Lily Allen puolė į ašaras – pasijuto apvogta

Aktualu

Aurelijus Veryga teisinasi dėl užklupusio skandalo

Gazas

Kodėl kai kurie automobiliai anksčiau turėdavo toli ant sparnų sumontuotus veidrodėlius?

Gyvenimas

Kaip pašalinti nemalonius kvapus iš plastikinių indelių?

Verslas

Baltarusijos noro krovinius nukreipti ne per Lietuvą, o Latviją Klaipėda dar nejaučia

Pasaulis kišenėje

Ar jau žinote, kur švęsite Naujuosius: gal Venecijoje, Veronoje arba Strasbūre?

24sek

ESPN geriausių NBA žaidėjų dešimtukas – LeBronas Jamesas ir toliau dominuos

Naujienos

Verslas

Valstybinė ar niekieno? Lėteniuose sunykęs kelias pradangino ir kelis arus žemės

Aktualu

Vagystė Kretingos rajone atskleidė tikrąją pieno kainą: 80 litrų – 30 eurų

Aktualu

Maskvoje vyksta protestas dėl interneto laisvės

Mokslas.IT

Amerikiečiai kuria išblaivinančius vaistus: pelėms jau veikia

Aktualu

Paryžiuje ginkluotą išpuolį surengė 20-metis Khamzatas Azimovas, Prancūzijos pilietybę turintis jau aštuonerius metus

Sportas

Andrius Gudžius užtikrintai laimėjo varžybas Klaipėdoje

Pasaulis kišenėje

Pėsčiomis Latvijos pajūriu: nuo neįtikėtino lietuvio rekordo iki piršlybų

Maistas

Fantastiškas dvejetas: pica su smidrų įdaru ir grilyje kepta dorada su smidrais

Gyvenimas

90-metė vilnietė net ir pensijoje nemetė mėgiamo darbo – įkūrė mikrobiologijos laboratoriją: „Malonu būti reikalinga“

Vardai

„Eurovizijos“ nugalėtoja – kudakuojanti Izraelio atstovė, I.Zasimauskaitė užėmė 12 vietą

Verslas

Arčiau gamtos: britų mokykla skatina pažinti aplinką ir savarankiškumą

Sportas

Lietuvos rankininkai originaliai kviečia islandus į Vilnių

Aktualu

Pareigas pradėjo eiti pirmoji Londono vyskupė moteris

24sek

„Raptors“ trenerio atsisveikinimo laiške – jausminga padėka Torontui

Vardai

12 vietą „Eurovizijoje“ užėmusi Ieva – laiminga: „Kai grįšiu namo, labai noriu išsikepti kugelį“

Aktualu

Daugiau žmonių privalės jungtis prie centralizuotos kanalizacijos

Gyvenimas

Agronomė dalijasi gudrybėmis: kaip auginti smidrus, kad sulauktume gero derliaus

Vardai

Išsišokėlis „Eurovizijos“ finale sutrikdė Britanijos atstovės pasirodymą: čiupo iš rankų mikrofoną ir užrėkė

Pasaulis kišenėje

Svajojantiems apie Australiją: pigesni skrydžiai, „vizos“ ir draudžiamų daiktų sąrašas

Vardai

Netta Barzilai – apie pergalę „Eurovizijoje“, močiutės žiedą-talismaną ir LGBT judėjimą

Vardai

Daugiau vandens

Sveikata

Ruduo pilnas komplimentų

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką