Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gegužės 15d. 16:00

„100 tortų Lietuvai“: restorano „Lauro lapas“ tiramisu

Orinta Charčenkaitė iš restorano „Lauro lapas“ ir jos ruoštas tiramisu
Roberto Daskevičiaus, restorano archyvo nuotr. / Orinta Charčenkaitė iš restorano „Lauro lapas“ ir jos ruoštas tiramisu

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!

Ingredientai (10 asm.):

  • 1 kg maskarponės sūrio;
  • 150 g trynių;
  • 150 g cukraus;
  • 250 g baltymų;
  • 50 ml konjako arba viskio;
  • kakavos;
  • žiupsnis druskos;
  • 200 ml juodos kavos;
  • 400 g biskvitinių sausainių.

Pagaminkite kremą:

1. Plakite baltymus su žiupsniu druskos. Išplakus išimkite iš indo ir padėkite į šalį.

2. Dėkite į indą trynius bei cukrų. Plakite. Išplakus išimkite iš indo ir padėkite į šalį.

3. Plakite maskarponės sūrį su alkoholiu. Plakite švelniai ir trumpai. Svarbu neperplakti.

4. Į maskarponės sūrį dėkite išplaktus trynius. Plakite.

5. Sujungus maskarponės sūrio bei trynių-cukraus masę, įmaišykite plaktus baltymus.

Susluoksniuokite:

1. Paruoštą masę sluoksniuokite su biskvitiniais sausainiais, juos pamirkant kavoje. Mirkykite kavoje vos akimirką. Sausainiai turi sušlapti ne nuo kavos, o nuo kremo.

2. Susluoksniuotą tiramisu pabarstykite kakava.

3. Tortą patiekite tik kitą dieną.

Restorano archyvo nuotr./Restorano „Lauro lapas“ tiramisu
Restorano archyvo nuotr./Restorano „Lauro lapas“ tiramisu

Kaip gražiai ant samanotos žemės įkomponuotas restorano „Lauro lapas“ tiramisu tortas, taip gražiai apie Druskininkų žemę rašė skulptorius Žakas Lipšicas. Nors ir gyveno bei kūrė užsienyje, Žakas Lipšicas niekada neišsižadėjo savo gimtinės. Po M. K. Čiurlionio mirties laiške jis rašė: „... Čiurlionis buvo tikras genijus. Aš didžiuojuosi gimęs kaime, kurio žemę lietė jo kojos – mūsų brangieji, nepamirštamieji Druskininkai.“ Ž.Lipšicas ir jo tekste minimas dailininkas ir kompozitorius Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, pasak Druskininkų miesto muziejaus, du genijai, kuriuos XIX a. pabaigoje – XX a. pr. pasauliui išaugino Druskininkai ir jų kultūrinė aplinka.

100 tortų Lietuvai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Darbdaviai įsiutę: darbuotojai „suserga“, o iš tiesų kepa šašlykus prie ežero

Vardai

Teisme – milijonieriaus Stasio Brundzos ir jo žmonos Audrutės skyrybų byla

Verslas

JAV atominėse elektrinėse sumažės rusiško urano – ketina įvesti kvotas

19-ųjų „Aurum 1006 km lenktynių“ paradas Palangos centre

Aktualu

Baltieji rūmai: vyksta derybos dėl D.Trumpo ir V.Putino susitikimo Vašingtone

Aktualu

Orai.lt: po trumpų liūčių – gražus ir karštas savaitgalis

Vardai

Andrius Šedžius – apie jį sukrėtusios „Akropolio“ evakuacijos tyrimą: „Viskas daryta tik „dėl akių“

K.Sarnickas-Kastetas: apie parašytą knygą, K.Vonnegutą ir įsimintiniausius kūrinius

Aktualu

Kas slypi už Makedonijos tinklalapių, padėjusių išrinkti Donaldą Trumpą?

Aktualu

Dvi skirtingos Amerikos: kodėl vienos gyventojai nesididžiuoja būdami amerikiečiai

Sportas

Farerų futbolo mėgėjų įveikti nesugebėjęs „Žalgiris“: „Lietingą dieną išlipome sausi“

Aktualu

Šilutės rajone galimai neblaivaus vairuotojo nesuvaldytas BMW trenkėsi į elektros stulpą

Aktualu

Žiniasklaidos pranešimas apie Palangoje viršijusį greitį Ramūno Karbauskio „Cadillac“ – klaida

Vardai

Palangos „Žvaigždžių lenktynėse“ nugalėjo Dovydas iš „120“, bronzą iškovojo J.Leonavičiūtė

Aktualu

Neįtikėtina idėja: Kauno marių užtvindytas senąsias Rumšiškes gaivins jų gyventojų palikuonys

24sek

Išvykstančiam DeMarui DeRozanui – Jono Valančiūno žinutė

Gyvenimas

Kaimynai iškvietė policiją, bet moteris smurtavusiam vyrui pretenzijų neturi. Kaip jai padėti?

Vardai

Botanikos sode Vilniuje koncertavo seksualumu trykštanti švedų muzikos chuliganė Tove Lo

Kultūra

Thomo Manno festivalyje apdovanojant geriausią esė – diskusijos apie Dainų šventę

Praeities šešėliai apleistuose pastatuose Graikijoje

Naujienos

Vardai

Jazzu apie eurovizines patyčias: „Man gėda dėl Lietuvos nuomonės, kaip tąkart, kai Gražulis mėtė akmenis“

Gyvenimas

Ligoninėms labai trūksta O(I), A(II) teigiamos ir neigiamos grupių kraujo

Sportas

Pasaulio čempionai vokiečiai paskelbė išplėstinę sudėtį

Kultūra

Artūras Tereškinas: Bjaurūs jausmai emocijų taupyklėse

Gazas

Plepiems vairuotojams ateina sunkūs laikai: juos stebės vaizdo kameros

Aktualu

Verslo psichologai – koks jų vaidmuo dabarties ir ateities versle?

Aktualu

Neparadinė „Draugystė veža“ pusė: taisyklių pažeidimai, melas ir nepagarba neįgaliesiems

Aktualu

Slovakijos prezidentas A.Kiska nesieks antros kadencijos per kitąmet vyksiančius rinkimus

Aktualu

Prieš Turkijos prezidento R.T.Erdogano vizitą Londone įvyko protestas

Ušguli – ypač vaizdingas kalnų kaimelis Gruzijoje

Verslas

Seime – nauja labdaros skyrimo tvarka

Verslas

Vlada Musvydaitė: „Nebūk lepšis ir eik toliau Varėnoje!“

Aktualu

Saudo Arabija atmeta JAV ambasados perkėlimą į Jeruzalę

Aktualu

Kinai liaupsina pilotą, nutupdžiusį lėktuvą su išdužusiu kabinos langu

Aktualu

Vokietija nepasieks NATO išlaidų gynybai tikslo

Aktualu

Į Nyderlanduose pagrobtos penkiametės Deimantės paieškas įsitraukė ir Lietuvos policija

Laisvalaikis

Esamas ir buvę Seimo pirmininkai pasodino šimtmečiui skirtą ąžuoliuką

Vardai

Modelis Ernesta Kalinauskaitė laukiasi pirmagimio: nėštumą įamžino švelnioje fotosesijoje

Gyvenimas

Džordanos Butkutės plaukų stilistas E.Mackevičius apie priauginamus plaukus: „Kuo natūraliau, tuo gražiau“

Maistas

Nidos receptas: bananų blynai su grikių miltais ir karamelizuotais riešutais

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Išmanus kaimas

Festivalis „Galapagai”

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką