Dabar populiaru
Publikuota: 2018 kovo 6d. 16:00

„100 tortų Lietuvai“: „Ritos receptų“ autorės šokoladinis karamelinis maskarponės sūrio tortas su kava

Šokoladinis karamelinis maskarponės sūrio tortas su kava
Asmeninio albumo nuotr. / Šokoladinis karamelinis maskarponės sūrio tortas su kava

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!

Daugiatūkstantinį gerbėjų skaičių „Facebook“ tinkle turinti tinklaraščio Ritosreceptai.lt autorė, Rita Pečiūnaitienė Lietuvos valstybės 100-ąjį gimtadienį kviečia švęsti iškilmingai bei pristato subtilaus ir išskirtinio skonio šokoladinį karamelinį maskarponės sūrio tortą su kava.

Ingredientai (24 cm skersmens torto formai):

lakštams:

  • 2,5 stiklinės miltų;
  • 3 valg. šaukšt. šokoladinės kakavos miltelių;
  • 1,5 arbat. šaukšt. sodos;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 50 g cukraus;
  • 6 valg. šaukšt. pieno;
  • 2 pilni valg. šaukšt. medaus;
  • 1 kiaušinis;
  • 50 g sviesto.

kremui:

  • 500 g maskarponės;
  • 1 indelis „Rududu“;
  • 2 valg. šaukšt. stiprios ištirpintos kavos;
  • 2 valg. šaukšt. romo arba konjako.

Gaminimas:

Iškepkite torto lakštus:

1. Miltus sumaišykite su kakava ir kepimo milteliais.

2. Į dubenį pilkite pieną, cukrų ir medų. Statykite ant garų vonelės taip, kad puodo kraštai užsidengtų o dubenėlis nesiliestų su vandeniu. Maišykite iki cukrus ištirps.

3. Dėkite sviestą ir maišykite kol išsilydys. Sudėkite sodą ir dar pakaitinkite.

4. Nuimkite nuo kaitros ir atvėsinkite.

5. Masei atvėsus įmuškite kiaušinį, gerai išsukite.

6. Suberkite miltus, kakavos ir kepimo miltelių mišinį bei išminkykite tešlą.

7. Tešlą padalinkite į 10 lygių dalių. Kočiokite 24 cm skersmens lakštus tarp kepimo popieriaus lapų. Lakštus stenkitės iškočioti kuo ploniau.

8. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Dėkite po vieną lakštą ir kepkite po 5 minutes. Nelygius lakštus apipjaukite pagal kepimo formos dydį dar karštus.

Paruoškite kremą:

1. Paruoškite stiprios tirpios kavos ir atvėsinkite.

2. Kambario temperatūros „Rududu“ ir mascarponės sūrį išsukite iki neliks gumuliukų.

3. Po truputį pilkite atvėsintą kavą ir plakite mikseriu. Kremas turi gautis lygus ir glotnus.

4. Supilkite alkoholį ir plakite toliau.

5. Dėkite kremą į šaldytuvą kelioms valandoms. Kremas turi būti purus ir lengvai tepamas, kavos ir alkoholio skonio.

Surinkite tortą:

1. Kremą padalinkite lygiomis dalimis kiekvienam torto sluoksniui ir viršui.

2. Dėkite po vieną lakštą ir pakaitomis pertepkite visus sluoksnius.

3. Torto viršus turi būti kremo.

4. Uždenkite ir dėkite į šaldytuvą parai arba dviems. Kuo ilgiau tortas bręs, tuo skanesnis bus.

5. Puoškite pagal savo fantaziją. Šis puoštas šokolado tvorele, viršus apibarstytas šokoladinės kakavos milteliais ir imbieriniais dekoruotais sausainiais.

Asmeninio albumo nuotr./Šokoladinis karamelinis maskarponės sūrio tortas su kava
Asmeninio albumo nuotr./Šokoladinis karamelinis maskarponės sūrio tortas su kava

Kaip sako šio recepto autorė p. Rita, tai rimtas tortas! Rimtai druskingais šaltiniais po I–ojo Lietuvos-Lenkijos padalijimo 1772 m., kai valstybė prarado valgomosios druskos kasyklas Lenkijoje, susidomėjo ir Valdovo rūmai. Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius Stanislovas Augustas Poniatovskis įsakė ištirti visus šalies teritorijoje esančius sūrius vandenis. Iš šio rašto galima suprasti, jog didelė druskos kaina vertė valdovą ir didikus ieškoti kitų alternatyvų, taip šis užmojis įgavo valstybinį pagrindą. Bet, kodėl taip susirūpinta druska ir druskingais šaltiniais?

Pažymėtina, jog druska buvo svarbus kasdieninis produktas. Ji buvo ir iki šiol vartojama greitai gendantiems maisto produktams konservuoti, taip pat kaip prieskonis. Ekonominiu atžvilgiu, druska Lietuvoje buvo svarbi importo prekė, nes vietinės neturėjo. Dar nuo viduramžių lietuviai druską pirko iš Rygos, Rusijos, Lenkijos. XVIII a. pabaigoje visoje Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje buvo suvartojama apie 60000 tonų druskos per metus. Tai buvo didelis kiekis ir reikėjo rasti pakaitalą tam, kas buvo prarasta. Deja (ar ačiū Dievui), ištyrus Druskininkų šaltinius, buvo nuspręsta, kad jie netinkami valgomajai druskai gaminti, bet yra labai panašios cheminės sudėties į jau žinomus tuo metu Europos mineralinius vandenis, naudojamus gydymui.

100 tortų Lietuvai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Remontui lombarde pasiskolinusi pora liko ir be buto, ir su skolų našta

Aktualu

Orai.lt: šaltuko sulauksime vis dažniau

24sek

Už Atlanto – dvigubas D.Sabonio dublis ir apmaudi J.Valančiūno nesėkmė

Vardai

V.Siegel švenčia 24-ąjį gimtadienį: „Didžiausias džiaugsmas – dukra. Mano „aš“ nuėjo į antrą planą“

24sek

Kai kurių žaidėjų pasigedęs Šaras kelia „Žalgiriui“ esminį klausimą

Gyvenimas

57 kv. metrų butas Kaune: dizainerė sukūrė stilingą interjerą porai

Gazas

Renkame „Tautos automobilį 2019“: „Kia Optima“

Aktualu

Teisingumo ministras: peilis prieš Alytaus pataisos namų prižiūrėtoją nebuvo panaudotas

24sek

Prakeiksmas namuose tęsiasi: „Žalgiris“ po pratęsimo krito prieš „Barcelona“

Maistas

Duetas savaitgaliui – menkė pomidorų „jūroje“ ir pyragas-staigmena

Vardai

Mauricijuje medų kopinėję Skaisgiriai liko sužavėti rojų primenančių vaizdų, kurie – lyg atvirutės

Sportas

Renesansas – olandai parbloškė pasaulio čempionę ir išmetė Vokietiją

Aktualu

Nevyriausybininkai: Seime slapčia gimė planas sumažinti paramą

Gyvenimas

Alkoholikas Povilas: „Gimus sūnui, švenčiau tris paras“

Pasaulis kišenėje

Lietuvio kelionė Tibete: patekimas į uždraustus vienuolynus ir 5 tūkst. m aukštis

Vardai

Stanislavas Stavickis-Stano: „Aš sergu vėžiu, bet pasveiksiu“

15min tema Aktualu

Ir lietuviams aktualūs „Brexit“ scenarijai: mūsų diplomatų uraganas Londone nestebina

Vardai

„Golden Parazyth“ užtvindė bažnyčios skliautus: „Sad Human“ pristatymui prireikė papildomo koncerto

Kultūra

O koks tu, kai nevaidini? Liubomiras Laucevičius

15min iš Ploješčio Interviu Sportas

Prieš dvikovą Rumunijoje E.Jankauskas: „Šiame lygyje reikia būti tvirtesniems“

Naujienos

Verslas

Remontui lombarde pasiskolinusi pora liko ir be buto, ir su skolų našta

Aktualu

Orai.lt: šaltuko sulauksime vis dažniau

24sek

Už Atlanto – dvigubas D.Sabonio dublis ir apmaudi J.Valančiūno nesėkmė

Vardai

V.Siegel švenčia 24-ąjį gimtadienį: „Didžiausias džiaugsmas – dukra. Mano „aš“ nuėjo į antrą planą“

24sek

Kai kurių žaidėjų pasigedęs Šaras kelia „Žalgiriui“ esminį klausimą

Gyvenimas

57 kv. metrų butas Kaune: dizainerė sukūrė stilingą interjerą porai

Gazas

Renkame „Tautos automobilį 2019“: „Kia Optima“

Aktualu

Teisingumo ministras: peilis prieš Alytaus pataisos namų prižiūrėtoją nebuvo panaudotas

24sek

Prakeiksmas namuose tęsiasi: „Žalgiris“ po pratęsimo krito prieš „Barcelona“

Maistas

Duetas savaitgaliui – menkė pomidorų „jūroje“ ir pyragas-staigmena

Vardai

Mauricijuje medų kopinėję Skaisgiriai liko sužavėti rojų primenančių vaizdų, kurie – lyg atvirutės

Sportas

Renesansas – olandai parbloškė pasaulio čempionę ir išmetė Vokietiją

Aktualu

Nevyriausybininkai: Seime slapčia gimė planas sumažinti paramą

Gyvenimas

Alkoholikas Povilas: „Gimus sūnui, švenčiau tris paras“

Pasaulis kišenėje

Lietuvio kelionė Tibete: patekimas į uždraustus vienuolynus ir 5 tūkst. m aukštis

Vardai

Stanislavas Stavickis-Stano: „Aš sergu vėžiu, bet pasveiksiu“

15min tema Aktualu

Ir lietuviams aktualūs „Brexit“ scenarijai: mūsų diplomatų uraganas Londone nestebina

Vardai

„Golden Parazyth“ užtvindė bažnyčios skliautus: „Sad Human“ pristatymui prireikė papildomo koncerto

Kultūra

O koks tu, kai nevaidini? Liubomiras Laucevičius

15min iš Ploješčio Interviu Sportas

Prieš dvikovą Rumunijoje E.Jankauskas: „Šiame lygyje reikia būti tvirtesniems“

Vardai

Ypatingos

07:40
07:22

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką