Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„100 tortų Lietuvai“: šokoladinis firminis „Bruzgu“ tortas su kava

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios skelbiama po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Šokoladinis firminis „Bruzgų“ tortas su kava
Šokoladinis firminis „Bruzgu“ tortas su kava / Saldumynų namų archyvo nuotr.

Ingredientai:

biskvitui:

  • 250 g sviesto;
  • 200 g miltų;
  • 550 g cukraus;
  • 6 kiaušiniai;
  • 6 valg. šaukš. kakavos (kuo juodesnės);
  • 1 puodelis kavos ir karamelinio sirupo.

kremui:

  • 500 g maskarponės sūrio;
  • 200 g grietinėlės (35 proc. riebumo);
  • 3 kupini valg. šaukšt. cukraus pudros;
  • aviečių uogienės.

šokoladiniam glajui ir papuošimui:

  • 50 g sviesto;
  • 3 valg. šaukšt. miltų;
  • 3 valg. šaukšt. pieno;
  • 6 valg. šaukšt. kakavos (kuo juodesnės);
  • 100 g cukraus;
  • šviežių uogų.

Taip pat reikės: kepimo popieriaus, 24 cm skersmens apvalios torto kepimo skardos, mikserio, kelių indų ir puodų tešlos ir kremo gamybai, mentelės kremui aptepti.

Gaminimas

iškepkite biskvitus:

1. Ištirpinkite sviestą, į sviesta supilkite kakavą ir išmaišykite. Kiaušinius išplakite su cukrumi iki baltumo, bet neperplakite. Tuomet į kiaušinių masę suberkite miltus, lengvai išmaišykite ir supilkite sviesto ir kakavos masę, viską išmaišykite.

2. Naudokite 24 cm skersmens torto kepimo skardą. Išklokite ją kepimo popieriumi, prispauskite ir supilkite trečdalį tešlos. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 10–12 minučių, tuomet išimkite, palikite kelias minutes atvėsti, išimkite biskvitą ir vėl įdėję naujo kepimo popieriaus kepkite antrą ir trečią biskvitus.

Saldumynų namų archyvo nuotr. /Šokoladinis firminis „Bruzgu“ tortas su kava
Saldumynų namų archyvo nuotr. /Šokoladinis firminis „Bruzgu“ tortas su kava

pagaminkite kremą:

1. Šaltą grietinėlę išplakite plakikliu iki purumo. Maskarponės sūrį lengvai ištrinkite su cukraus pudra, sudėkite grietinėlę ir išmaišykite, kad išeitų vientisas minkštas kremas.

pagaminkite glajų:

1. Ištirpinkite sviestą, tuomet berkite cukrų, maišykite, kad aptirptų cukrus, tuomet sudėkite kakavą ir miltus, viską maišykite šluotele, pabaigoje supilkite pieną, kad viskas gražiai susijungtų, ir šiek tiek pavirkite, kad sutirštėtų.

2. Užplikykite kavos puodelį, įpilkite karamelinio sirupo. Paruošta kava apšlakstykite visus tris biskvitus, leiskite įsigerti, jei reikia, šiek tiek nusausinkite popierinėmis servetėlėmis.

sukonstruokite tortą:

1. Kai turite kremą ir glajų, o biskvitai jau sulaistyti kava, galima juos sutepti kremu. Padalykite kremą maždaug į 3 dalis ir pasilikite šiek tiek torto šonams aptepti. Dėkite pusę kremo ant pirmojo biskvito, gražiai išlyginkite, uždėkite aviečių uogienės ir šaukštu šiek tiek įmaišykite ją į kremą. Uždėkite ant viršaus antrąjį biskvitą, aptepkite jį likusiu kremu bei aviečių uogiene. Tuomet trečiąjį biskvitą uždėkite ant viršaus.

2. Peiliu ar mentele aptepkite torto kraštus likusiu kremu, kad būtų kuo lygesni kraštai. Tuomet užpilkite šokoladiniu glajumi – pilkite ne visą iš karto, o po kelis šaukštus, tepkite link kraštų, kad gražiai nutekėtų.

3. Tortą puoškite šviežiomis uogomis.

Saldumynų namų archyvo nuotr. /Šokoladinis firminis „Bruzgu“ tortas su kava
Saldumynų namų archyvo nuotr. /Šokoladinis firminis „Bruzgu“ tortas su kava

Šį tortą su kava iškepė „Bruzgu saldumynų namai“. Geriant kavą su saldumynais, visada smagu klausytis įdomių istorijų. Viena jų – apie mineralinių vandenų atsiradimą – virto legenda, o ją užrašė lietuvių istorikas romantikas, tautosakos ir kultūros tyrinėtojas, archeologas Teodoras Narbutas (1784–1864).

Legenda pasakoja, kad gilioje senovėje Liškiavos kunigaikštis, bemedžiodamas su savo dvariškiais, persikėlė per Nemuną ir atsidūrė tose vietose, kur šiuo metu yra Druskininkai. Medžioklė sekėsi – už tai kunigaikštis turėjo dievams nušauti sakalą. Ant Nemuno kranto buvo paleistas sakalas, ir kunigaikštis šovė. Pašautas sakalas krito į Nemuną. Kunigaikštis puolė į vandenį jo išgriebti ir pats pasinėrė. Kilo sąmyšis. Dvariškiai šoko į vandenį gelbėti, bet niekur jo nerado. Kunigaikštienė ant kranto labai gailiai pravirko. Liedama sūrias ašaras, ji bėgiojo Nemuno pakrante ir šaukė savo vyrą. Po kiek laiko su sakalu rankose išniro iš vandens kunigaikštis, sveikas ir gyvas. Tose vietose, kur nukrito kunigaikštienės ašaros, iš žemės ištryško sūrūs šaltiniai. Jų senovėje buvo daug: vieni užakdavo, kiti atsirasdavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius