Dabar populiaru
Publikuota: 2017 spalio 23d. 19:00

12 ilgai negendančių produktų, kurių visada vertėtų turėti savo virtuvėje

Prieskoniai ir riešutai
Vida Press nuotr. / Prieskoniai ir riešutai

Dalies žmonių spintos lūžta nuo drabužių, tačiau amžinai nėra kuo apsirengti. Kartais panašiai nutinka ir virtuvėje – spintelėse galima rasti 6 rūšių ryžių ir 9 formatų pastos, tačiau iš ko gaminti vakarienę, neaišku. Štai 12 ilgai negendančių produktų, kurių visada vertėtų turėti savo virtuvės spintelėse ir šaldytuve.

1. Kokybiška druska

Neturėti virtuvėje druskos, daugeliui žmonių skambėtų lyg koks nesusipratimas. Tačiau vertėtų turėti ne tik įprastos smulkios druskos, kurios beriame į sriuba ar troškinius, bet ir kokybiškos stambesnės, pavyzdžiui, Maldono, kurios kristalų galima barstyti ant salotų, užkandžių ar net desertų. Druska druskai tikrai nelygu, tik kol neišbandysite, tuo gali būti ir sunku patikėti.

Vida Press nuotr./Druska
Vida Press nuotr./Druska

2. Juodieji pipirai

Malti juodieji pipirai – vienas populiariausių prieskonių. Jei norite savo patiekalus kilstelėti į kiek aukštesnį lygį, pirkite grūdelius ir šviežiai jų sumalkite iki norimo rupumo. Šviežiai malti kokybiški juodieji pipirai net nesulyginami su maišeliuose supakuotais jau sumaltais. Tik patys sumalę juodųjų pipirų galėsite užuosti ir pajusti jų poskonius ir aromatus (pavyzdžiui, šviežiai sumalę Tellicherry juodųjų pipirų, ryškiai pajusite nosį kutenantį citrusų aromatą).

3. Medus

Medus tinka ne tik žiemą į arbatą ar vasarą su agurkais. Jei turėsite medaus, alyvuogių aliejaus ir acto (ar citrinos), visada greitai susiplaksite lengvą padažą salotoms, medus įeina į daugybės marinatų sudėtį, juo skaninami desertai. Pagaliau turėkite medaus, nusipirkite varškės sūrio ir šis derinys (su arbata) gali tapti puikiu užkandžiu net užsukus svečiams.

Vida Press nuotr./Medus
Vida Press nuotr./Medus

4. Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus tapęs kasdieniu produktu daugelio lietuvių virtuvėse ir tai nuostabu – taukuose galima kepti bulvinius blynus, o štai sveikesniems patiekalams geriau tiks aliejus. Tiesa, itin kokybišką tyrą aliejų geriau naudokite nekaitintą – pilkite ant salotų, ruoškite su juo padažus, patepkite skrudinamos duonos riekeles.

5. Sojos padažas

Jei po ranka bus sojos padažo, Rytų virtuve dvelkiantys patiekalai irgi taps ranka pasiekiami. Šlakelis sojos padažo, šaukštelis medaus, dar šiek tiek aliejaus, merkite į tokį marinatą vištienos filė gabalėlius, o po pusvalandžio juos jau galite kepti ir gardžiuotis. Sojos padažu galima pašlakstyti salotas, paprasčiausius ryžius, kad šie įgautų šiek tiek stipresnio charakterio, šiuo padažu galima pakeisti ir druską sriuboje ar troškinyje. Žinoma, persistengti neverta ir bet kur jo pilti nereikėtų, tačiau tai tikrai labai universalus pagardas.

6. Garstyčios

Garstyčios tinka ne tik su virtu liežuviu ar kepsniais – nors gal tai ir pirmasis į galvą šaunantis jų derinimo būdas. Šaukštelis kitas garstyčių paskanina marinatus, padažus. Garstyčių rūšių parduotuvėse rasite ne vieną, tačiau, verčiausia būtų turėti klasikinių prancūziškų Dižono garstyčių – jos yra maždaug per vidurį tarp švelnių amerikietiško stiliaus ir britiškų garstyčių, skonis ryškus, pikantiškas, tačiau pernelyg nešokiruoja net jautresnių.

Vida Press nuotr./Garstyčios
Vida Press nuotr./Garstyčios

7. Majonezas

Majonezas pastaraisiais metais žymiai „pasveikėjo“ – parduotuvėse rasite ir su sumažintu riebalų kiekiu, ir ekologiško, ir be įtarimą keliančių „e“ raidžių. Tai vienas tų produktų, kuris šaldytuve niekada nepamaišys – kad ir kiek kiaušinio patiekimo būdų egzistuotų, virtas ir paskanintas šaukšteliu majonezo išliks klasika. Sumaišytas su natūraliu jogurtu, pagardinus trupučiu druskos, pipirų ir rudojo cukraus, majonezas transformuosis į lengvą padažą.

8. Baltojo vyno actas

Nusipirkę baltojo acto buteliuką nebeturėsite vargo ruošdami salotų užpilus, jis žymiai švelnesnis nei raudonojo vyno, todėl ne taip rizikuojate patiekalą pernelyg „užrūgštinti“. Baltojo vyno actu skaninamos ne tik salotos, bet ir paukštienos, jūros gėrybių patiekalai, sviesto padažai, jo prireikia verdant vaisių ir daržovių čatnius.

„Scanpix“ nuotr./Garstyčių-acto salotų užpilas
„Scanpix“ nuotr./Garstyčių-acto salotų užpilas

9. Konservuoti pomidorai

Konservuoti pomidorai (geriausia rinktis itališkus) spintelėje gali ramiai tūnoti ne vieną mėnesį, o išgelbėti paskutinę minutę – visai lengvai. Jei spintelėje tūno ir keli maišeliai makaronų, pasigaminkite naminio pomidorų padažo – tam reikės tik svogūno, poros skiltelių česnako, dar druskos, cukraus ir juodųjų pipirų. Konservuoti pomidorai šoks į pagalbą ir gaminant naminį padažą picai, susiruošus kepti lazaniją ar virti troškinį.

10. Ekologiško sultinio kubeliai

Užkietėję virtuvės entuziastai verda naminį sultinį ir į kubelius net nežiūri. Tačiau turėti šaldytuve (taip, čia jie ilgiau išliks švieži, neapdžius) ekologiško sultinio kubelių – vištienos, daržovių – visai pravartu. Vienas kitas jų gali paskaninti beveik bet kokią sriubą, troškinį, praversti gaminant rizotą.

11. Sezamo sėklos

Dar vienas priedas, atnešantis į virtuvę rytietiškų vėjų – pakepintų sezamų sėklų galima barstyti ant įvairiausių su aliejiniu padažu ruoštų salotų, keptos vištienos. Net jei turite vos kelis agurkus ir spintelėje visada budinčių priedų, jau galite paruošti rytietiškų salotų: sumaišykite šiek tiek medaus, sojos padažo ir citrinos sulčių ir užpilkite labai plonomis riekelėmis supjaustytus agurkus. Po keliolikos minučių skystį nupilkite, o agurkus pabarstykite kepintomis sezamų sėklomis.

123RF.com nuotr./Vištiena su sezamu
123RF.com nuotr./Vištiena su sezamu

12. Malti džiūvėsėliai

Dar vienas produktas, kuris išgelbės sunkioje situacijoje – džiūvėsėliais galima sutirštinti maltinukų, kukulių masę, jie pravers kepant apkepus, kai reikės pabarstyti kepimo formą. Kai kuriose virtuvėse džiūvėsėliais vis dar mėgstama apvolioti kepsnelius prieš dedant juos į keptuvę, žinoma, kai kas tokią praktiką laiko „atgyvenusia“, tačiau tai skonio bei įpratimo reikalas.

Kokiais produktais šį sąrašą papildytumėte Jūs?

Pažymėkite klaidą tekste pele, paspaudę kairįjį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Šaltas Lietuvai dušas: Lenkija ir kitos šalys pinga, mūsų įmonėms bus sunkiau

Sportas

Prancūzijos triumfas – įvarčių lietuje nukovė Kroatiją ir tapo pasaulio čempione

Sportas

Rusų netaktas ir juokino, ir siutino – skėtį skyrė tik Vladimirui Putinui

Pasaulis kišenėje

Pasaulį su dviračiais naršantys turistai Lietuvoje apsistoja Vilkaviškio rajone

Sportas

„Pussy Riot“ išbėgo į aikštelę per FIFA 2018 finalą

Vardai

„Mis Visata“ konkurse dalyvausianti transseksualė: „Pakeisti lytį – tas pats, kas pakoreguoti nosį“

Sportas

Išdalyti asmeniniai trofėjai – geriausiu čempionato žaidėju tapo Luka Modričius

Pasaulis kišenėje

Palanga svajoja žvilgtelėti į žvaigždes – dairosi tinkamos įrangos

Gyvenimas

Dizainerė V.Jakučinskaitė: bateliai nuotakai – didesnis iššūkis, nei atrodo

Vardai

Tarp pasaulio futbolo čempionato sirgalių – ir elegantiška pirmoji Prancūzijos pora

Sportas

Vienas jauniausių trenerių šalyje N.Akmanavičius: „Vaikams esu draugas – ne dėdė“

Savaitės Lietuvos įvykiai – 15min fotografų kadruose (2018 m. liepos 09 d.-15 d.)

Gyvenimas

Buvusios mokytojos Aušros išpažintis: „Įtampą malšinau alkoholiu, kurį maišydavau su vaistais“

Verslas

Migrantų įdarbinimu Maltoje užsiimantis Tomas Mikalauskas: „Jie vikresni nei lietuviai“

Kultūra

„Už Kremliaus sienų“: Markas Galeotti neria į Rusijos vagių pasaulį – Kremlinterną

Gazas

A.Lukašenka nurodė skubiai ruoštis masiniam persėdimui į elektromobilius

Vardai

„Patrulio“ A.Radzevičiaus sūnaus gimtadienyje – duoklė futbolui: „Išvydęs tortą susigraudino“

Gyvenimas

Kokie simptomai išduoda, kad šuo nepatenkintas kelione automobiliu?

Gyvenimas

Atpažinti narcizus padeda vienas išskirtinis veido bruožas

24sek

Europos čempionate Lietuvos jaunimo rinktinė atkeršijo turkams

Naujienos

Verslas

Šaltas Lietuvai dušas: Lenkija ir kitos šalys pinga, mūsų įmonėms bus sunkiau

Sportas

Rusų netaktas ir juokino, ir siutino – skėtį skyrė tik Vladimirui Putinui

Gazas

Benediktas Vanagas pasidalijo avarijos „Rally Estonia“ vaizdo įrašu

Sportas

Prancūzijos triumfas – įvarčių lietuje nukovė Kroatiją ir tapo pasaulio čempione

Pasaulis kišenėje

Pasaulį su dviračiais naršantys turistai Lietuvoje apsistoja Vilkaviškio rajone

Sportas

„Pussy Riot“ išbėgo į aikštelę per FIFA 2018 finalą

Vardai

„Mis Visata“ konkurse dalyvausianti transseksualė: „Pakeisti lytį – tas pats, kas pakoreguoti nosį“

Sportas

Išdalyti asmeniniai trofėjai – geriausiu čempionato žaidėju tapo Luka Modričius

Gyvenimas

Dizainerė V.Jakučinskaitė: bateliai nuotakai – didesnis iššūkis, nei atrodo

Vardai

Tarp pasaulio futbolo čempionato sirgalių – ir elegantiška pirmoji Prancūzijos pora

Sportas

Vienas jauniausių trenerių šalyje N.Akmanavičius: „Vaikams esu draugas – ne dėdė“

Savaitės Lietuvos įvykiai – 15min fotografų kadruose (2018 m. liepos 09 d.-15 d.)

Gyvenimas

Buvusios mokytojos Aušros išpažintis: „Įtampą malšinau alkoholiu, kurį maišydavau su vaistais“

Verslas

Migrantų įdarbinimu Maltoje užsiimantis Tomas Mikalauskas: „Jie vikresni nei lietuviai“

Kultūra

„Už Kremliaus sienų“: Markas Galeotti neria į Rusijos vagių pasaulį – Kremlinterną

Gazas

A.Lukašenka nurodė skubiai ruoštis masiniam persėdimui į elektromobilius

Vardai

„Patrulio“ A.Radzevičiaus sūnaus gimtadienyje – duoklė futbolui: „Išvydęs tortą susigraudino“

Pasaulis kišenėje

Palanga svajoja žvilgtelėti į žvaigždes – dairosi tinkamos įrangos

Gyvenimas

Kokie simptomai išduoda, kad šuo nepatenkintas kelione automobiliu?

Gyvenimas

Atpažinti narcizus padeda vienas išskirtinis veido bruožas

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Pinigai mano ateičiai

Sveikata

Svajonių virtuvė

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką