Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

12 padažų, prieskonių ir pagardų, kurių visada vertėtų turėti savo virtuvėje

Dalies žmonių spintos lūžta nuo drabužių, tačiau amžinai nėra kuo apsirengti. Kartais panašiai nutinka ir virtuvėje – spintelėse galima rasti 6 rūšių ryžių ir 9 formatų makaronų, tačiau iš ko gaminti vakarienę, neaišku. Štai 12 ilgai negendančių produktų, kurių visada vertėtų turėti savo virtuvės spintelėse ir šaldytuve.
Įvairūs padažai
Įvairūs padažai / Vida Press nuotr.

1. Kokybiška druska

Neturėti virtuvėje druskos, daugeliui žmonių skambėtų lyg koks nesusipratimas. Tačiau vertėtų turėti ne tik įprastos smulkios druskos, kurios beriame į sriuba ar troškinius, bet ir kokybiškos stambesnės, pavyzdžiui, Maldono, kurios kristalų galima barstyti ant salotų, užkandžių ar net desertų.

Vida Press nuotr./Druska
Vida Press nuotr./Druska

2. Juodieji pipirai

Malti juodieji pipirai – vienas populiariausių prieskonių. Jei norite savo patiekalus kilstelėti į kiek aukštesnį lygį, pirkite grūdelius ir šviežiai jų sumalkite iki norimo rupumo. Šviežiai malti kokybiški juodieji pipirai net nesulyginami su maišeliuose supakuotais jau sumaltais. Tik patys sumalę juodųjų pipirų galėsite užuosti ir pajusti jų poskonius ir aromatus (pavyzdžiui, šviežiai sumalę Tellicherry juodųjų pipirų, ryškiai pajusite nosį kutenantį citrusų aromatą).

3. Medus

Medus tinka ne tik žiemą į arbatą ar vasarą su agurkais. Jei turėsite medaus, alyvuogių aliejaus ir acto (ar citrinos), visada greitai susiplaksite lengvą padažą salotoms, medus įeina į daugybės marinatų sudėtį, juo skaninami desertai. Pagaliau turėkite medaus, nusipirkite varškės sūrio ir šis derinys (su arbata) gali tapti puikiu užkandžiu net užsukus svečiams.

Vida Press nuotr./Medus
Vida Press nuotr./Medus

4. Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus jau yra tapęs kasdieniu produktu daugelio lietuvių virtuvėse ir tai puiku! Kokybiškas jis tinka ir salotoms skaninti, ir kepimui – klysta tie, kurie teigia, jog pastarąjam tikslui jis netinkamas. Beje, alyvuogių aliejaus šaukštelį galite pilti net į pavasarį išpopuliarėjančius tirštuosius kokteilius – organizmas lengviau įsisavins kai kurias naudingas medžiagas.

5. Sojos padažas

Jei po ranka bus sojos padažo, Rytų virtuve dvelkiantys patiekalai irgi taps ranka pasiekiami. Šlakelis sojos padažo, šaukštelis medaus, dar šiek tiek aliejaus, merkite į tokį marinatą vištienos filė gabalėlius, o po pusvalandžio juos jau galite kepti ir gardžiuotis. Sojos padažu galima pašlakstyti salotas, paprasčiausius ryžius, kad šie įgautų šiek tiek stipresnio charakterio, šiuo padažu galima pakeisti ir druską sriuboje ar troškinyje. Žinoma, persistengti neverta ir bet kur jo pilti nereikėtų, tačiau tai tikrai labai universalus pagardas.

6. Garstyčios

Garstyčios tinka ne tik su virtu liežuviu ar kepsniais – nors gal tai ir pirmasis į galvą šaunantis jų derinimo būdas. Šaukštelis kitas garstyčių paskanina marinatus, padažus. Garstyčių rūšių parduotuvėse rasite ne vieną, tačiau, verčiausia būtų turėti klasikinių prancūziškų Dižono garstyčių – jos yra maždaug per vidurį tarp švelnių amerikietiško stiliaus ir britiškų garstyčių, skonis ryškus, pikantiškas, tačiau pernelyg nešokiruoja net jautresnių.

Vida Press nuotr./Garstyčios
Vida Press nuotr./Garstyčios

7. Majonezas

Majonezas pastaraisiais metais žymiai „pasveikėjo“ – parduotuvėse rasite ir su sumažintu riebalų kiekiu, ir ekologiško, ir be įtarimą keliančių „e“ raidžių. Tai vienas tų produktų, kuris šaldytuve niekada nepamaišys – kad ir kiek kiaušinio patiekimo būdų egzistuotų, virtas ir paskanintas šaukšteliu majonezo išliks klasika. Sumaišytas su natūraliu jogurtu, pagardinus trupučiu druskos, pipirų ir rudojo cukraus, majonezas transformuosis į lengvą padažą.

8. Baltojo vyno actas

Nusipirkę baltojo acto buteliuką nebeturėsite vargo ruošdami salotų užpilus, jis žymiai švelnesnis nei raudonojo vyno, todėl ne taip rizikuojate patiekalą pernelyg „užrūgštinti“. Baltojo vyno actu skaninamos ne tik salotos, bet ir paukštienos, jūros gėrybių patiekalai, sviesto padažai, jo prireikia verdant vaisių ir daržovių čatnius.

„Scanpix“ nuotr./Garstyčių-acto salotų užpilas
„Scanpix“ nuotr./Garstyčių-acto salotų užpilas

9. Konservuoti pomidorai

Konservuoti pomidorai (geriausia rinktis itališkus) spintelėje gali ramiai tūnoti ne vieną mėnesį, o išgelbėti paskutinę minutę – visai lengvai. Jei spintelėje tūno ir keli maišeliai makaronų, pasigaminkite naminio pomidorų padažo – tam reikės tik svogūno, poros skiltelių česnako, dar druskos, cukraus ir juodųjų pipirų. Konservuoti pomidorai šoks į pagalbą ir gaminant naminį padažą picai, susiruošus kepti lazaniją ar virti troškinį.

10. Ekologiško sultinio kubeliai

Užkietėję virtuvės entuziastai verda naminį sultinį ir į kubelius net nežiūri. Tačiau turėti šaldytuve (taip, čia jie ilgiau išliks švieži, neapdžius) ekologiško sultinio kubelių – vištienos, daržovių – visai pravartu. Vienas kitas jų gali paskaninti beveik bet kokią sriubą, troškinį, praversti gaminant rizotą.

11. Sezamo sėklos

Dar vienas priedas, atnešantis į virtuvę rytietiškų vėjų – pakepintų sezamų sėklų galima barstyti ant įvairiausių su aliejiniu padažu ruoštų salotų, keptos vištienos. Net jei turite vos kelis agurkus ir spintelėje visada budinčių priedų, jau galite paruošti rytietiškų salotų: sumaišykite šiek tiek medaus, sojos padažo ir citrinos sulčių ir užpilkite labai plonomis riekelėmis supjaustytus agurkus. Po keliolikos minučių skystį nupilkite, o agurkus pabarstykite kepintomis sezamų sėklomis.

123RF.com nuotr./Vištiena su sezamu
123RF.com nuotr./Vištiena su sezamu

12. Malti džiūvėsėliai

Dar vienas produktas, kuris išgelbės sunkioje situacijoje – džiūvėsėliais galima sutirštinti maltinukų, kukulių masę, jie pravers kepant apkepus, kai reikės pabarstyti kepimo formą. Kai kuriose virtuvėse džiūvėsėliais vis dar mėgstama apvolioti kepsnelius prieš dedant juos į keptuvę, žinoma, kai kas tokią praktiką laiko „atgyvenusia“, tačiau tai skonio bei įpratimo reikalas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius