Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Leipstantiems nuo karščio – naminiai ledai: įmantrūs ir iš vieno ingrediento

Būna alinančiai karštų dienų, kai galėtume maitintis tik ledais – tiktų jie ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei. Žinoma, jei gaminti, tai tikrai ne vieną porciją – ledų turi užtekti mažiems ir dideliems, saviems ir svečiams.
Bananiniai ledai ant pagaliuko
Naminiai uogų ledai / Vida Press nuotr.
Ledai be cukraus ir pieno
Receptas: Greiti naminiai ledai be pieno ir cukraus
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.4 / 67
Receptas
Ingredientai
Bananai: 250.00 g (šaldytų)
Datulės: 3.00 vnt. (minkštų Medjoul)
Kakava: 2.00 valg. š. (nesaldintos)
Augalinis pienas: 5.00 valg. š. (pvz., migdolų arba paprasto pieno)
Kaip gaminti

Tokius šaldytus bananus naudoju sveikuoliškiems kokteiliams arba mano labai pamėgtiems ledams gaminti. Geriausia tai, kad šie ledai yra visai be cukraus – taigi labai sviekuoliški, o saldumo desertui suteikia būtent bananai ir datulės. Pastarąsias rinkitės kuo minštesnes, kad jos gerai susimaltų. Datulių dėkite daugiau ar mažiau – reguliuokitės pagal savo skonį.

Antras šių ledų šaunumas slypi plačioje skonių paletėje. Jie gali būti šokoladiniai, kavos skonio, vaniliniai, braškiniai arba mango. Man labai patinka bananiniai mango ledai.

Jei norite sukurti savąjį skonį, vietoje šįkart mano naudotos nesaldintos kakavos ledus gardinkite, tarkime, šaukšteliu tirpios kavos, trupučiu vanilės, šaldytomis braškėmis, šaldytomis avietėmis arba šaldyto mango gabaliukais.

Na o visų geriausia, kad šie ledai gali būti pagaminami vos per dvi minutes. Kai namie yra užšaldytų bananų, visas darbas, kurį reikai padaryti, tai sumesti produktus į virtuvinį kombainą ir paspausti mygtuką.

Valgyti juos galima kad ir tiesiai iš kombaino, o jei norite kad ledai būtų kiek kietesni, dėkite juos kuriam laikui į šaldiklį. Tiesa, jeigu juos šaldiklyje paliksite ilgiau, tarkime visą parą, taps labai kieti, tiesiog tikras ledo gabalas, tad vis tik geriausia juos gaminti prieš degustuojant. O jei vis tik ledai užšalo, nieko tokio, sprendimas yra – tiesiog palaikykite šiek tiek kambario temperatūroje, kol vėl suminkštės.

1. Šaldytus bananus suberkite į virtuvinio kombaino indą. Pašalinkite datulių kauliukus ir sudėkita jas į indą su bananais.

2. Suberkite kakavą arba sudėkite kitus norimus pagardus. Įpilkite 5 šaukštus migdolų pieno ir viską smulkinkite, kol susidarys kreminė ledų masė. Jei ledai kiek per kieti, pilkite dar po vieną šaukštą pieno, kol gausite norimos konsistencijos.

3. Mėgaukitės iškart arba palaikykite šaldytuve 2-3 valandas, kad gautumėte kietesnės konsistencijos desertą.

Išduosiu jums dar vieną paslaptį – kartais į šiuos ledus dedu dar vieną ingredientą – anakardžių riešutų arba migdolų pastos. Ši pasta ledams suteikia šilkinio kremiškumo ir labai gerą skonį. 

Suskleisti
Naminiai šokoladiniai ledai
Receptas: Šokoladiniai ledai su avokadu
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 15 min.
3.6 / 22
Receptas
Ingredientai
Avokadai: 250.00 g (prinokusio)
Kakava: 30.00 g
Augalinis pienas: 180.00 g (pvz., lazdyno riešutų, bet (tinka ir kitokių riešutų)
Agavų sirupas: 50.00 g
Kaip gaminti

1. Sudėkite visus ingredientus į elektrinį trintuvą ir gerokai pasukite, kol masė taps vientisa ir tolygi.

2. Supilstykite į specialias ledų formeles, smeikite pagaliukus ir dėkite į šaldymo kamerą. Šaldykire mažiausiai 4 valandas.

3. Prieš valgant ledų formelę sekundei įmerkite į ką tik virusį vandenį ir, laikydami už pagaliuko, ištraukite paruoštas ledų porcijas.

Suskleisti
Veganiški bananų ledai
Receptas: Ledai iš vieno ingrediento „nicecream“
6 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.0 / 41
Receptas
Ingredientai
Bananai: 3.00 vnt.
Kaip gaminti

Prieš imantis šio itin paprasto gamybos proceso, noriu įspėti: bananų ledams gaminti prireiks GALINGO elektrinio maišytuvo arba virtuvinio kombaino! Ir nė nemėginkite rizikuoti su kokiu nors silpnučiu kokteilių plaktuvu, nes rizikuojate prietaisą sugadinti.

Tai štai kaip gaminami tie bananų ledai: visų pirma, kai tik ant stalo pamatysite sunokusius bananus, nieko nedelsdami juos nulupkite, supjaustykite gabalėliais, dėkite į produktų šaldymui tinkamą polietileno maišelį (geriausia – su zip-lock uždarymu) ir kiškite į šaldiklį. Kai tik vėl pamatysite ant stalo visų stumdomus sunokusius bananus, ir vėl padarykite tą patį. Tad maišelį su bananais galite pildyti nuolat.

Kai jau susiruošite gaminti ledus, suberkite sušaldytus bananus į galingo virtuvinio kombaino arba galingos kokteilinės (blenderio) indą ir smulkinkite, kol gausite tirštą, kremo konsistencijos masę. Jei matote, kad kombainas „springsta“ ir spyriojasi, įpilkite keletą šaukštų kokosų pieno arba kitokio skysčio.

Štai ir viskas, bananų ledai pagaminti! Valgykite juos minkštus, tiesiai išblenderio iškrėstus į serviravimo indus, pabarstytus granola arba riešutais, mėgstamomis uogomis. Jei norite kietesnių ledų, įdėkite masę į šaldiklį ir palikite maždaug pusvalandžiui. Tada ledus kabinkite specialiu ledų šaukštu ir patiekite iškart.

Bet čia dar ne viskas – galite eksperimentuoti ir toliau, pasigamindami vis kitokių skonių bananinių ledų! Štai jums keletas minčių ir idėjų (likusias susikurkite patys arba pavartykite mėgstamų ledainių meniu):

  • Šokoladiniai ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštą riešutų sviesto, įberkite 2 šaukštelius kakavos miltelių, žiupsnelį druskos ir gerai išsukite. Patiekite pabarstę skaldytomis kakavos pupelėmis (cocoa nibs) arba tarkuotu šokoladu.
  • Vaniliniai ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įmaišykite 1/4 šaukštelio vanilės pastos ir žiupsnelį druskos.
  • Matcha ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštelįmatcha arbatos miltelių, išsukite iki vientisos masės.
  • Miško uogų ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite saujelę šaldytų mėlynių (galite ir braškių, aviečių, gervuogių) ir išsukite viską iki vientisos masės.
  • „Oreo“ sausainių ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštą kokosų sviesto ir įberkite keletą sutrupintų „Oreo“ sausainių. Viską išsukite iki vientisos masės
  • Pinakolada: Gamindami bananinius ledus (iš 2 bananų) įpilkite 1/4 stiklinės kokosų pieno, taip pat įberkite 1/2 stiklinės šaldytų supjaustytų ananasų. Į gautą ledų masę dar įberkite kokosų drožlių ir gerai sumaišykite.
  • Kavos skonio ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įberkite žiupsnelį druskos, 1/2 šaukštelio tirpios kavos granulių, galite pagardinti žiupsneliu cinamono ir išsukite iki vientisos masės.
Suskleisti
Avokadų ledai su mėtomis ir braškėmis
Receptas: Gaivūs ir lengvi naminiai avokadų ledai su mėtomis ir braškėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 11
Receptas
Ingredientai
Avokadai: 3.00 vnt. (prinokę)
Kokosų pienas: 150.00 ml (kuo riebesnis, tuo geriau)
Citrinos: 0.50 vnt. (išspaustos sultys)
Medus: 3.00 valg. š. (skysto; arba klevų, agavų sirupo ar kitokio saldiklio)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių)
Kaip gaminti

1. Visus ingredientus sudedame į maisto trintuvą ir triname iki vientisos masės. Jei trūksta saldumo ar rūgštumo, papildomai dedame medaus ar citrinos sulčių.

2. Imame indą (forma nėra svarbi: jei darote didesnį kiekį, puikiai tiks pailga kepimo forma, jei mažesnį – bus labai gerai ir paprastas dubenėlis), jį išklojame kepimo popieriumi ir pilame gautą ledų masę, paviršių išlyginame.

3. Dedame į šaldiklį, laikome mažiausiai 4–5 valandas. Prieš valgydami išimame iš šaldiklio ir leidžiame atšilti bent 15–20 minučių.

4. Ledus valgome vienus arba su braškėms, trešnėmis ar kitomis mėgstamomis uogomis, vaisiais, gardiname medumi.

Suskleisti
Rabarbarų ledai
Receptas: Rabarbarų ledai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 25
Receptas
Ingredientai
Rabarbarai: 100.00 g
Vanduo: 1.00 st.
Cukrus: 0.50 st.
Apelsino žievelė: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (tarkuoto šviežio)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Nuluptus rabarbarų stiebus supjaustykite mažais gabalėliais ir suberkite į puodą. Tada supilkite vandenį, suberkite cukrų, tarkuotą apelsino žievelę, imbierą ir mažą žiupsnelį druskos. Uždenkite ir pakaitinkite, kol užvirs. Virkite apie 10 minučių nuolat pamaišydami, kad ištirptų cukrus, o rabarbarų gabalėliai suminkštėtų.

2. Nuimkite puodą nuo viryklės ir atvėsinkite. Sutrinkite smulkintuvu į vientisą masę ir supilstykite į formeles arba indą, kuriame sustings ledai.

3. Po kelių valandų šaldiklyje masė virs ledais, kuriais bus malonu atsigaivinti šiltą ir saulėtą dieną.

Suskleisti
Aguonų ledai
Receptas: Aguonų ledai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.7 / 11
Receptas
Ingredientai
Pienas: 150.00 ml
Aguonos: 40.00 g
Cukrus: 90.00 g
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Kiaušinių tryniai: 3.00 vnt.
Grietinėlė: 400.00 ml (plakamosios)
Kaip gaminti

1. Pieną užvirinkite ir supilkite ant aguonų. Palikite, kad aguonos išbrinktų. Sumalkite rankiniu trintuvu.

2. Prikaistuvyje kaitinkite aguonų-pieno mišinį su cukrumi, kol šis ištirps. Įmaišykite vanilės ekstraktą.

3. Kitame dubenyje išmaišykite trynius. Nuolat plakdami šluotele, po truputį supilkite pieno mišinį.

4. Šią masę perpilkite atgal į prikaistuvį. Nuolat maišydami, kaitinkite ant silpnos ugnies, kol sutirštės – ji turėtų padengti šaukšto nugarėlę, o per ją perbraukus pirštu, susidaręs takelis turėtų nesubėgti. Nuimkite nuo kaitros ir palikite atvėsti.

5. Grietinėlę išplakite iki standžių putų. Palengva įmaišykite ją į aguonų mišinį.

6. Šaldykite ledų gaminimo mašinoje pagal gamintojo instrukcijas.

7. Paruoštus ledus supilkite į jiems skirtą indelį ir laikykite šaldiklyje.

Suskleisti
Naminiai ledai ant pagaliuko
Receptas: Naminiai ledai ant pagaliuko
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.2 / 30
Receptas
Ingredientai
Gaiva:(žr. gaivos receptą) 200.00 ml
Vanduo: 100.00 ml
Gliukozės sirupo: 2.00 valg. š.
Avietės: 1.00 sauja (arba kitos pasirinktos uogos)
Kaip gaminti
  1. Gaivą sumaišykite su vandeniu ir gliukozės sirupu. Maišykite, kol viskas ištirps.
  2. Avietes sudėkite į ledų formeles ir užpilkite gaiva.
  3. Uždenkite aliuminio folija ir įstatykite pagaliukus.
  4. Šaldykite 3 valandas.

Receptas DANSUKKER

Suskleisti
Braškių ir bananų ledai
Receptas: Braškių ir bananų ledai
8 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.9 / 62
Receptas
Ingredientai
Bananai: 2.00 vnt. ((+1 papuošimui))
Braškės: 2.00 st. ((šaldytų))
Mandarinai: 3.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Į maisto plaktuvą/trintuvą sudėkite bananus, atšildytas braškes ir išspaustas mandarinų sultis.
  2. Viską sutrinkite iki vientisos masės.
  3. Likusį ½ banano supjaustykite skiltelėmis, jas prilipdykite ant ledų formalių sienelių (kaip kad matoma nuotraukose).
  4. Į ledų formeles supilstykite paruoštą trintą vaisių masę ir dėkite į šaldiklį pernakt arba bent 4–6 val., kol ledai bus visiškai sustingę.
Tinklaraščio „Skanios dienos“ nuotr./Braškių ir bananų ledai
Tinklaraščio „Skanios dienos“ nuotr./Braškių ir bananų ledai

Receptą rasite čia.

Suskleisti
Šokoladiniai ir apelsininiai naminiai ledai
Receptas: Šokoladiniai ir apelsininiai naminiai ledai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 8
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (3 - kiaušiniai ir 2 - tryniai)
Vanilinis cukrus: 2.00 valg. š. („Dansukker“ su natūralia vanile)
Cukrus: 160.00 g („Panevėžio Plius“)
Grietinėlė: 500.00 ml
Juodasis šokoladas: 250.00 g (lydyto)
Riešutai: 100.00 g (cukruotų smulkintų)
Apelsinai: 1.00 vnt. (žievelės)
Kaip gaminti
  1. Sudėkite kiaušinius, trynius ir cukrų į karščiui atsparų dubenį.
  2. Pastatykite dubenį virš vos verdančio vandens prikaistuvio ir plakite elektriniu plaktuvu 6–8 minutes arba kol mišinys taps šviesus ir sutirštės.
  3. Tada nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir leiskite atvėsti. Suplakite grietinėlę.
  4. Atsargiai supilkite plaktą grietinėlę į kiaušinių mišinį ir sumaišykite iki vienalytės masės.
  5. Po truputį supilkite lydytą šokoladą, suberkite smulkintus riešutus, apelsino žievelę ir maišykite.
  6. Supilkite mišinį į 2 litrų skardą ar dvi mažesnes skardas ir užšaldykite (6 valandas arba per naktį).
  7. Prieš tiekdami truputį palaikykite kambario temperatūroje.
  8. Pagaminsite per 50 min., neskaičiuojant šaldymo laiko.

Receptas DANSUKKER

Suskleisti
Pieno ir avokadų  ledai
Receptas: Pieno ir avokadų ledai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 24
Receptas
Ingredientai
Avokadai: 4.00 vnt. (gerai prinokusių)
Pienas: 400.00 ml (400 - 500 - natūralaus)
Cukrus: 200.00 g („Dansukker“ cukranendrių cukraus „Demerara“)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuotos žievelės ir sulčių)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (nutarkuotos žievelės ir sulčių)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. („Dansukker“ su natūralia vanile)
Kaip gaminti
  1. Į dubenį supilkite citrinų sultis, suberkite žieveles, cukranendrių cukrų ir vanilinį cukrų. Viską išmaišykite.
  2. Maišydami užvirinkite ant nesmarkios ugnies ir dar pakaitinkite, iki ištirps cukranendrių cukrus.
  3. Dubenį nukelkite nuo viryklės ir palikite atvėsti.
  4. Avokadų minkštimą sudėkite į plakti skirtą indą, supilkite ir pasigamintą sirupą bei pieną.
  5. Viską gerai išplakite, iškart supilkite į formeles ir sudėkite į šaldiklį.
  6. Kai ledai apstengs, įsmeikite į juos medinius pagaliukus arba vienkartinius medinius įrankius.
  7. Tada vėl sudėkite į šaldiklį.
  8. Kai norėsite išimti ledus iš formelių, šias trumpam įmerkite į šiltą vandenį.

Receptas  DANSUKKER

Suskleisti
Citrinų ir kokosų ledai
Receptas: Citrinų ledai su kokosų drožlėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 6 val. 15 min.
3.8 / 13
Receptas
Ingredientai
Grietinėlė: 420.00 ml ((plakamosios))
Kondensuotas pienas: 300.00 ml
Citrinos: 2.00 vnt. ((reikės abiejų citrinų sulčių ir žievelės))
Kokosų drožlės: 1.00 sauja ((kepintų))
Kaip gaminti
  1. Grietinėlę išplakite iki standumo.
  2. Kondensuotą pieną sumaišykite su citrinos žievele ir sultimis.
  3. Į išplaktą grietinėlę lėtai įplakite kondensuotą pieną. Į gautą plakinį įmaišykite kepintas kokoso drožles ir pačią masę gerai išmaišykite, jog kondensuotas pienas ir grietinėlė tikrai taptų vientisa mase.
  4. Supilkite masę į norimą formą/indą ir dėkite į šaldiklį sustingti per naktį arba bent 6 val.

Pastabos

Kaip pakepinti kokoso drožles? Parduotuvėje tikriausiai nerasite kepintų kokoso drožlių, tad namuose gerai įkaitinkite keptuvę, suberkite kokso drožles ir vis pajudinant keptuvę/pamaišant, kepinkite, kol drožlės įgaus rudą atspalvį. Kepintos kokoso drožlės tampa traškesnės ir malonaus skonio. Baigus kepinti sudėkite į lėkštutę ir palikite pilnai atvėsti.

Kaip patiekti? Siūlau patiekti stikliniuose induose užbarščius dar daugiau kepintų drožlių ir su citrinos skiltele (vasariškai nuotaikai). Vienai porcija užtenka 2–3 ritulėlių.

Receptą rasite čia.

Suskleisti
Bananiniai ledai su kokosų karamele ir lazdynų riešutais
Receptas: Pasakiški bananiniai ledai su kokosų karamele ir lazdynų riešutais
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.4 / 9
Receptas
Ingredientai
Bananai: 750.00 g (šaldytų griežinėlių; ledams)
Kokosų pienas: 2.00 vnt. (skardinės; viena ledams, kita karamelei)
Klevų sirupas: 150.00 ml (ledams)
Vanilės ekstraktas: 3.00 arbat. š. (ledams)
Lazdynų riešutai: 200.00 g (papuošimui)
Medus: 70.00 g (medų galime keisti klevų sirupu arba ruduoju cukrumi; papuošimui)
Kaip gaminti

Maži patarimai:

  • Kokosų pieno skardinę dėkite į šaldytuvą, kad skardinės viršuje esantis kokosų kremas sustingtų. Kokosų pieno skardinės apačioje esančio skysčio nenaudosime.
  • Reikės silikoninės stačiakampės 26 × 10 cm formos. Galite naudoti ir metalinę, tik ją išklokite maistine plėvele.

1. Į trintuvo indą sudedame šaldytus bananų griežinėlius ir sukame ilgai, su mentele vis nubraukdami prie indo šonų prilipusius gabalėlius žemyn, kol viskas taps šviesia, vientisa, tąsia mase.

2. Atskirame inde maišytuvu išplakame kokosų kremą, klevų sirupą ir vanilės ekstraktą.

3. Gautą masę supilame į bananus, viską gerai išmaišome ir pilame į formą. Dedame į šaldymo kamerą ir paliekame per naktį, kad visiškai sušaltų.

4. Orkaitę įkaitiname iki 180 °C, kepimo funkcija – be ventiliatoriaus.

5. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi. Lazdynų riešutus paskleidžiame kepimo skardoje, kepame orkaitėje apie 10 minučių, kol apskrus. Jiems atvėsus, juos triname tarp delnų, kad nusiimtų luobelės.

 

6. Prieš valgant ledus į puodą pilame kokosų pieną, dedame medų, užviriname, išmaišome. Tada sumažiname ugnį ir verdame maždaug 45–60 minučių, kol susidarys švelni karamelė.

7. Iš formelės išimame ledus, pilame kokosų karamelę ir apibarstome per pusę perpjautais pakepintais lazdynų riešutais.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius