Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

12 netikėtų ir skanių patiekalų su pomidorais: nuo sriubų iki kepinių

Atrodytų, patiekalų su pomidorais tokia daugybė, jog vis naują būtų galima ruošti kelis mėnesius iš eilės. Tačiau kartais fantazija ima ir... užstringa. Arba visi išbandyti patiekalai nebevilioja. Jei pritrūkote minčių, ką veikti su gausiai užgriuvusiais raudonskruosčiais gražuoliai, skubame į pagalbą su originaliomis idėjomis!
Kepti pomidorai
Kepti pomidorai / Fotolia nuotr.
Pikantiškas trupiniuotis su pomidorais
Receptas: Pikantiškas trupiniuotis su pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 22
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 600.00 g (įvairūs)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kaparėliai: 1.00 valg. š.
Kedrinės pinijos: 1.00 valg. š.
Miltai: 100.00 g
Sūris: 50.00 g (tarkuotas, kietasis)
Sviestas: 50.00 g (tešlai ir gabalėlis formai patepti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (pomidorams kepti)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Patepkite formą sviestu.

2. Pomidorus įpjaukite kryžmai, užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 2–3 minutes, tada nulupkite ir supjaustykite, raudonėlį ir česnakus sukapokite.

3. Sudėkite pomidorus į keptuvę su įkaitintu alyvuogių aliejumi ir kepkite, kol nugaruos skystis. Sudėkite česnako skilteles ir raudonėlius.

4. Paruoškite tešlą: sutarkuokite sviestą, suberkite miltus, sūrį, druską ir „Provanso“ žoleles.

5. Viską sutrinkite iki smulkių trupinių.

6. Sudėkite įdarą į formą, įberkite kaparėlių. Lygiu sluoksniu užberkite trupinius.

7. Kepkite trupiniuotį mažose formelėse iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 15 minučių, viršus turi gražiai apskrusti. Tiekti galima su mocarela.

Trupiniuotį gamino kulinarė E. Monkevič

Tinklaraštis „Žaidžiame virtuvę“ 

Suskleisti
Pomidorų užkandėlė su blyneliais
Receptas: Pomidorų užkandėlė su blyneliais
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.5 / 4
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 200.00 g (virtos - tešlai)
Fetos sūris: 80.00 g (tešlai ir 2 valg. š. padažui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Miltai: 1.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, tešlai)
Sultys: 1.00 valg. š. (citrinų, pagal skonį, tešlai)
Krapai: 1.00 arbat. š. (smulkinti, pagal skonį, tešlai)
Špinatai: 20.00 g (2 saujos šviežių špinatų lapelių)
Grietinė: 100.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Avokadai: 1.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Vynas: 100.00 ml (sausas baltas)
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Elektriniu plakikliu gerai išmaišykite visus blyneliams skirtus produktus, apie valandą masę palaikykite šaldytuve, tada šaukštu suformuokite blynelius, iškepkite juos kraštuose riebaluose ir atvėsinkite.

2. Špinatus nuplaukite, stambiai suplėšykite.

3. Pomidorus pamerkite į vyną, pagardintą Provanso žolelių mišiniu. Po 2 val. išgriebkite ir nusausinkite.

4. Du šaukštus fetos sumaišykite su grietine ir česnako skiltele.

5. Blynelius sluoksniuokite su špinatų lapeliais ir saulėje džiovintais pomidorais, tiekite su fetos ir grietinės padažu bei avokado kubeliais.

Suskleisti
Pomidorų sriuba su žuvimi
Receptas: Pomidorų sriuba su žuvimi
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 26
Receptas
Ingredientai
Žuvies sultinys: 1.00 l (paruošto iš 2 kubelių)
Pomidorai: 400.00 g (konservuoti savo sultyse)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės (2 - 4)
Bulvės: 4.00 vnt. (4 - 5)
Morkos: 2.00 vnt.
Bazilikai: 2.00 arbat. š.
Pievagrybiai: 500.00 g
Lašiša: 400.00 g (filė)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Kaip gaminti

1. Į užvirusį sultinį puode įmaišykite konservuotus pomidorus, smulkintą svogūną, grūstas česnako skilteles, gabalėliais supjaustytas bulves. Kai daržovės suminkštės, nukelkite nuo ugnies, šiek tiek atvėsinkite ir sutrinkite. 2. Tyrę statykite ant ugnies, sudėkite šiaudeliais supjaustytus nuvalytus grybus, žuvies gabalėlius, pagardinkite druska, pipirais ir virkite15 minučių. Patiekite įmaišius grietinės, galima – su šviežiomis aitriosiomis paprikomis.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Kepti pomidorai
Receptas: Kepti pomidorai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.2 / 46
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 8.00 vnt. (dideli kietesni)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Ryžiai: 120.00 g (ilgagrūdžiai)
Varškės sūris: 1.00 vnt. (pusė nedidelio su kmynais)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (šviežių)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Pomidorus nuplaukite, viršūnėles nupjaukite, išskobkite minkštimą, jį susmulkinkite.

2. Prikaistuvyje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus ir pakepinkite. Sudėkite trintus česnakus ir dar minutę pakaitinkite. Sukrėskite smulkintą pomidorų minkštimą, įpilkite kelis šaukštus vandens, suberkite ryžius ir maišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, kol į kruopas susigers didžioji dalis skysčio. 

3. Įmaišykite po šaukštą smulkintų prieskoninių žolelių, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir kaitinkite, kol puode nebeliks skysčio. Į atvėsusius ryžius įmaišykite gabalėliais pjaustytą varškės sūrį.

4. Gauta mase įdarykite pomidorus, užvožkite viršūnėles. Išdėliokite kepimo inde, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie pusvalandį.

Suskleisti
Pomidorai su kuskusu
Receptas: Pomidorai su kuskusu
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.8 / 12
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 4.00 vnt. (šviežių, didelių)
Špinatai: 4.00 sauja (šviežių)
Kuskusas: 100.00 g
Daržovių sultinys: 200.00 ml
Kalendros: 10.00 g (žiupsnis)
Aliejus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys - pagal skonį)
Kedrinės pinijos: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Pomidorus nuplaukite, perpjaukite pusiau.  
  2. Pusę špinatų susmulkinkite.
  3. Į dubenį suberkite kruopas, užplikykite verdančiu pasūdytu sultiniu. Įpilkite šaukštelį aliejaus, išmaišykite, indą uždenkite, palikite kruopas 15–20 minučių brinkti.
  4. Į atvėsusias kruopas suberkite kalendras, išmaišykite. Sudėkite smulkintus špinatus, dar sykį išmaišykite.
  5. Jei mėgstate, pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų.
  6. Į lėkštes dėkite po dvi pomidorų puseles. Aplink paberkite likusių šviežių špinatų, juos apšlakstykite citrinų sultimis.
  7. Ant pomidorų puselių uždėkite po porą šaukštų kuskuso su špinatais, pabarstykite sausoje keptuvėje skrudintų kedrinių pinijų.   
  8. Tiekite su batono skrebučiais.
Suskleisti
Krevetės su pomidorų padažu
Receptas: Krevetės su pomidorų padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.8 / 15
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 9.00 vnt. (6 vyšniniai ir 3 slyviniai)
Krevetės: 10.00 vnt. (nevirtų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Sviestas: 1.00 arbat. š.
Žalioji citrina: 0.50 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Čili prieskoniai: 0.25 arbat. š.
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Bazilikai: 3.00 vnt. (šakelės)
Kaip gaminti

1. Ant švarių krevečių užberkite du žiupsnelius čili prieskonių, žiupsnelį druskos, nepagailėkite pipirų ir viską sumaišykite su šaukšteliu alyvuogių aliejaus. Šiame prieskonių mišinyje leiskite krevetėms pasimarinuoti apie 10 minučių.

2. Užkaiskite puodą ant vidutinio stiprumo ugnies, įpilkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir sudėkite supjaustytą svogūną.

3. Suminkštėjus svogūnui, sudėkite česnaką, druską, pipirus ir pakaitinkite apie minutę. Suberkite pjaustytus pomidorus.

4. Kai masė užvirs, troškinkite ją ant silpnos ugnies maždaug 20 minučių. Suberkite baziliko lapelius.

6. Gerai įkaitinkite keptuvę, o tuomet ant vidutinio stiprumo ugnies apkepkite krevetes iš abiejų pusių po minutę. Pabaigoje įspauskite žaliosios citrinos sulčių ir įdėkite šaukštelį sviesto;

7. Į gilią lėkštę įdėkite pomidorų padažo, o ant viršaus – krevetes. Jei norite, apibarstykite viską čili prieskoniais ir užspauskite žaliosios citrinos sulčių.

Suskleisti
Patiekalas su bolivinėmis balandomis
Receptas: Kynvos košė su keptais pomidorais, feta ir žolelių aliejumi
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 16
Receptas
Ingredientai
Daržovių sultinys: 1.00 l (arba vandens)
Sviestas: 20.00 g
Petražolės: 2.00 sauja (po saują košei ir aliejui; sukapotų)
Fetos sūris: 100.00 g (stambiai sutrupinto)
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml (žolelių aliejui; ir dar šaukštas košei)
Pomidorai: 250.00 g (vynuoginių)
Mėtos: 2.00 sauja (šviežių, kapotų; saujelė košei ir sauja žolelių aliejui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonįl košei ir žolelių aliejui)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (žalioji, be sėklų, stambiai supjaustyta (nebūtinai))
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pagaminkite žolelių aliejų. Sudėkite visus jam skirtus ingredientus į elektrinį smulkintuvą, įberkite didelį žiupsnį druskos ir sumalkite iki beveik vientisos konsistencijos.

2. Sultinį (ar vandenį) užkaiskite nedideliame puoode, suberkite kruopas, užvirkite ir virkite neuždengę ant nedidelės kaitros apie 20-25 min., kol skystis išgaruos ir kruopos bus išvirusios. Virdami kartas nuo karto pamaišykite. Jei matote, jog ima trūkti skysčio, galite dar šiek tiek įpilti. Nuimkite puodą nuo ugnies, dėkite sviestą, kapotas petražoles ir trupintą fetą. Labai aktyviai nemaišykite, tik vos vos.

3. Kai kruopų virimas eis į pabaigą, užkaiskite keptuvę, įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, įkaitinkite ir sudėkite pomidoriukus. Kepinkite juos apie 5 min., kartais pavartydami, galiausiai sudėkite česnako skilteles ir jas dar šiek tiek pakepinkite su pomidorais, kol taps rusvos, tačiau nepradės degti. Nukaiskite ir pabarstykite druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais, užberkite kapotų mėtų.

4. Į lėkštes dėkite košės su feta ir petražolėmis, ant viršaus – pakepintų pomidoriukų, o tada negailėdami pašlakstykite žolelių aliejumi. Patiekite iškart.

Suskleisti
Pomidorų tarta su ožkų pieno sūriu
Receptas: Pomidorų tarta su ožkų pieno sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.0 / 8
Receptas
Ingredientai
Ožkų pieno sūris: 200.00 g (šviežio, varškės tipo)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Bazilikai: 6.00 vnt. (smulkiai sukapoti lapeliai)
Pomidorai: 400.00 g (vyšninių)
Medus: 1.00 valg. š. (skysto)
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Migdolai: 1.00 valg. š. (skiltelių)
Kaip gaminti

1. Tešla išklokite pailgą 37x12 cm dydžio ar panašią tartos formą, šakute subadykite dugną ir dėkite į šaldytuvą 30 min.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 210°C.

3. Ožkų pieno sūrį ištrinkite šakute, sumaišykite su kiaušiniu, smulkintu baziliku, pagardinkite druska, pipirais.

4. Sūrio mišinį tolygiai paskleiskite ant tešla išklotos tartos formos dugno, ant viršaus išdėliokite vyšninius pomidorus, apšlakstykite medumi, apiberkite migdolų skiltelėmis.

5. Kepkite gerai įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Ištraukus iš orkaitės prieš mėgaujantis leiskite tartai pastovėti 10 min.

Suskleisti
Su daržovėmis keptas feta sūris
Receptas: Keptas pomidorų, fetos ir alyvuogių užkandis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 16
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 200.00 g (vynuoginių)
Alyvuogės: 70.00 g (Kalamata, supjaustytų)
Česnakai: 1.00 skiltelės (sutrinta)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (nedidelis, supjaustytas kubeliais)
Petražolės: 2.00 valg. š.
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovinto)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Fetos sūris: 150.00 g
Duona: 1.00 vnt. (kepaliukas; patiekimui)
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite pomidoriukus, alyvuoges, svogūnus, česnaką, pusę petražolių, raudonėlius, alyvuogių aliejų, užbarstykite šiek tiek juodųjų pipirų.

2. Pasiruoškite plokščią kepimo indą patepdami ji trupučiu alyvuogių aliejaus, tada dėkite ties jo viduriu fetos sūrio gabaliuką ir pilkite ant jo pomidorų mišinį.

3. Dėkite kepimo indą į iki 200 °C laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite apie 15–20 min.

4. Pabarstykite likusiomis petražolėmis ir iškart valgykite su duona, lavašu ar lazdelėmis. Jei patiekalo šiek tiek liko, jį vėliau galima pašildyti toje pačioje orkaitėje.

Suskleisti
Sluoksniuotos tešlos krepšeliai su pomidorais
Receptas: Sluoksniuotos tešlos krepšeliai su pomidorais
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.9 / 13
Receptas
Ingredientai
Faršas: 500.00 g (liesas kiaulienos)
Sūris: 50.00 g (fermentinis)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Pomidorai: 8.00 vnt. (vyšniniai)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Kiaulienos faršą iškepkite su smulkintu svogūnu ir grūstu česnaku, paskaninkite smulkintais žalumynais, pipirais, druska ir atvėsinkite.

2. Tešlą atšildykite, šiek tiek pakočiokite, kad būtų plonesnė, išpjaukite norimo dydžio apskritimus ir įklokite į nedideles kepimo formeles.

3. Į krepšelius sudėkite paruoštą faršą, pabarstykite sūriu ir uždėkite kelis perpjautus vyšninius pomidorus. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Pomidoruose kepti kiaušiniai
Receptas: Pomidoruose kepti kiaušiniai
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 20
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 4.00 vnt.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (žalių)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sūris: 60.00 g (fermentinio)
Kaip gaminti

1. Pomidorams nupjaukite viršutines dalis ir juos išskobkite. Pomidorų vidines dalis ištrinkite druska, pipirais ir smulkintais bazilikais.

2. Suleiskite po 1 kiaušinį į kiekvieną pomidorą. Užberkite tais pačiais prieskoniais.

3. Kepti 10 arba 15 min. Jei kepsite trumpai, kiaušinis bus skystas, o pomidoras gražesnis - nesusiraukšlėjęs. Jei kepsite 15 min., kiaušinis bus pilnai iškepęs, o pomidoras ims raukšlėtis.

4. Išjungus orkaitę pomidorus ištraukite, uždėkite po gabaliuką sūrio ir dar trumpai palaikykite orkaitėje, kol sūris išsilydys.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Ožkų sūrio kepsniukas su špinatais ir vytintais pomidoriukais
Receptas: Ožkų sūrio kepsniukas su špinatais ir vytintais pomidoriukais
1 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 7
Receptas
Ingredientai
Špinatai: 100.00 g
Morkos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Pomidorai: 6.00 vnt. (vynuoginiai)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (šakelė)
Čiobreliai: 2.00 valg. š. (kelios šakelės)
Citrinos: 1.00 vnt. (skiltelė)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Ant sūrio pabarstykite prieskonių ir 5–10 min. kepkite gerai įkaitintoje orkaitėje.

2. Vynuoginius pomidoriukus perpjaukite pusiau, apšlakstykite aliejumi ir pabarstykite smulkintų čiobrelių, druskos. Paruoštus pomidoriukus įdėkite į 100ºC įkaitintą orkaitę ir 30–40 min. palaikykite.

3. Morkas supjaustykite plonais šiaudeliais ir pamerkite į ledinį vandenį – jos taps traškesnės ir sultingesnės. Špinatus taip pat pamerkite į šaltą vandenį.

4. Sūrį, kol gražiai apskrus, apkepkite įkaitintoje keptuvėje. Morkas ir špinatus nusausinkite ir lengvai, netrindami, sumaišykite su vytintais pomidoriukais bei padažu iš alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių ir raudonėlių.

Alaus someljė rekomenduoja: Šis šaltas užkandis puikiai dera su kvietinio salyklo turinčiu alumi.

"Kulinarijos studijos" archyvo nuotr./Donatas Dabrovolskas
"Kulinarijos studijos" archyvo nuotr./Donatas Dabrovolskas

Receptas virtuvės šefo bei alaus someljė Donato Dabrovolsko

Daugiau Donato patarimų apie maisto ir alaus derinimą rasite čia

 

 

 

 

 

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius