Dabar populiaru
Publikuota: 2013 gruodžio 23d. 07:00

12 patiekalų tradiciniam Kūčių stalui

Šventinis stalas
Fotolia nuotr. / Šventinis stalas

Nuo seno egzistuoja paprotys ant Kūčių stalo tiekti 12 patiekalų. Tokia valgių gausa šeimininkėms – nemažas išbandymas. Jei vis dar laikotės šios tradicijos, bet iki 12 patiekalų dar vieno kito valgio trūksta, skubame į pagalbą ir siūlome valgiaraščio suflerį.

Kodėl ant Kūčių stalo tiekiama būtent dvylika patiekalų? Ar daug žmonių dar laikosi šios tradicijos? Apie tai skaitykite straipsnyje „Ar Kūčioms vis dar ruošiate 12 patiekalų“ ir dalyvaukite apklausoje.

TRADICINIAI KŪČIŲ VALGIAI

Receptai
Receptas: Aguonų pienas
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 68
Kaip gaminti
  1. Aguonas nuplikykite verdančiu vandeniu, palikite kelioms valandoms arba dar geriau per naktį, kad išbrinktų.
  2. Vandenį nupilkite, tada aguonas 2-3 kartus permalkite mėsmale arba sugrūskite mediniu grūstuvu (kočėlu).
  3. Užpilkite virintu vėsintu vandeniu, perkoškite per tankų sietelį, pasaldinkite medumi ar cukrumi (aguonų pieną galima palikti ir su tirščiais). Aguonų pienu per Kūčias tradiciškai gardinami kūčiukai, kviečiai ir kai kurie kiti patiekalai.
Ingredientai
Aguonos: 1.00 st.
Vanduo: 2.00 l
Medus: 3.00 valg. š. (arba cukrus)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pyragėliai su grybais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 49
Kaip gaminti

1. Tešlą atšildykite ir supjaustykite dailiais kvadratėliais. Grybus nuspauskite ir susmulkinkite (jei naudosite džiovintus, iš vakaro pamerkite).  Svogūnus nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite svieste, kol dailiai pagels.

2. Į svogūnų masę suberkite smulkintus grybus, šiek tiek pakepinkite. Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kapotais žalumynais.

3. Paruoštą grybų masę atvėsinkite, antraip tešlos lakšteliai išskys. Po šaukštą grybų masės krėskite ant pomidorų pasta apteptų tešlos kvadratėlių ir dailiai užlankstykite.

4. Paruoštus pyragėlius aptepkite kiaušinių plakiniu ir 20 min. pašaukite į gerai įkaitintą orkaitę.

Ingredientai
Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla: 1.00 vnt. (pakuotė)
Grybai: 300.00 g (džiovinti, sūdyti ar virti)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pomidorų padažas: 200.00 ml (mažas indelis pomidorų pastos)
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (kapotų)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Silkė su razinomis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 109
Kaip gaminti

1. Razinas išmirkykite vandenyje, geriausiai per naktį.

2. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir kartu su išmirkytomis razinomis patroškinkite keptuvėje.

3. Baigiant troškinti, sudėkite kvapiuosius pipirus, cinamoną, pomidorų padažą. Palaukite, kol padažas atvės, ir tuomet dėkite šalia supjaustytos silkės.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Ingredientai
Silkė: 500.00 g (filė)
Razinos: 100.00 g (tamsios ir šviesios)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Pomidorų padažas: 4.00 valg. š.
Kvapieji pipirai 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kūčia
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 32
Kaip gaminti
  1. Stiklinę kviečių grūdų nuplaukite ir pamerkite nakčiai.
  2. Išmirkusius kviečius nuplaukite šaltu vandeniu. Tada suberkite į verdantį truputį pasūdytą vandenį. Virkite, kol suminkštės.
  3. Virtus grūdus nukoškite.
  4. Aguonas užplikykite verdančiu vandeniu ir palaukite, kol išbrinks. Tada 2 kartus permalkite mėsmale.
  5. Kviečius valgykite su aguonomis, pagardintus medumi.
Ingredientai
Kviečių grūdai: 1.00 st.
Aguonos: 100.00 g
Medus: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Aukštaitiška burokėlių mišrainė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 125
Kaip gaminti

1. Visas daržoves supjaustykite kubeliais. Svogūną susmulkinkite ir trumpai pakepinkite aliejuje .

2. Daržoves suberkite į dubenį, apibarstykite kmynais, pasūdykite užpilkite aliejų su kepintais svogūnais ir gerai išmaišykite.

Pastaba: vietoj aliejaus galite naudoti ir majonezą arba majonezą perpus maišytą su grietine.  

Ingredientai
Burokėliai: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio virti)
Morkos: 2.00 vnt. (virtos)
Bulvės: 4.00 vnt. (virtos)
Agurkai: 3.00 vnt. (rauginti)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 3.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Tradiciniai kūčiukai
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.4 / 102
Kaip gaminti
  1. Mieles ištrinkite su cukrumi. Vandenį šiek tiek pašildykite ir supilkite į jį mieles bei pusę miltų. Išmaišykite, užberkite miltų sluoksnį ir padėkite šiltai, kad pakiltų.
  2. Iškilus tešlai, suberkite likusią dalį miltų, įpilkite aliejaus, suberkite aguonas, druską ir minkykite, kol tešla taps tampri, nebelips prie rankų.
  3. Išminkytą tešlą padėkite šiltoje vietoje 50–60 min., kad pakiltų.
  4. Pakilusią tešlą gerai išminkykite ir voliokite plonus volelius. Pjaustykite juos gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas.
  5. 6–8 min. kepkite 180 °C orkaitėje, kol gražiai paruduos. 
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Vanduo: 200.00 ml
Mielės: 15.00 g (šviežios)
Aguonos: 50.00 g
Cukrus: 50.00 g
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Karpių kukuliukų drebučiai
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
2.8 / 15
Kaip gaminti

1. Želatiną paruoškite, kaip nurodyta ant pakuotės, ir šiek tiek atvėsinkite. Faršą sumaišykite su kiaušiniu, manų kruopomis, pagardinkite pipirais ir druska. Iš paruoštos masės formuokite kukuliukus ir apie 15 minučių virkite sūdytame vandenyje. Išgriebkite kiaurasamčiu ir gerai nuvarvinkite. Į keturis nedidelius dubenėlius įpilkite po 3–4 šaukštus paruošto želatinos sultinio ir dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

2. Vyšninius pomidorus supjaustykite griežinėliais ir sudėkite ant sustingusio sluoksnio, padėkite kelis lapelius petražolių, apšlakstykite pomidoriukus želatinos sultiniu ir vėl dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Tada užpilkite želatinos sultinio tik tiek, kad būtų apsemti pomidorai, ir vėl sustingdykite. Sudėkite likusius kukulius, užpilkite sultinio, kad juos apsemtų, ir vėl dėkite į šaldytuvą. Kiaušinius nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir sudėkite ant kukulių. Užpilkite likusiu želatinos sultiniu ir per naktį laikykite šaldytuve. Kitą dieną panardinkite dubenėlius į karštą vandenį, kraštus apipjaukite peiliu, pakratykite, kad drebučiai atšoktų nuo kraštų, dugno, ir išverskite į lėkštes.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Ingredientai
Faršas: 400.00 g (400 - 450 karpių)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (2 kietai virti)
Manai: 5.00 g (1 arbat. š.)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Želatina: 30.00 g (1 pakelis skirtos žuvų drebučiams ruošti)
Pomidorai: 10.00 vnt. (vyšniniai)
Petražolės: 1.00 sauja
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Mielinės tešlos pyragas su aguonų įdaru
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 51
Kaip gaminti

Mielinei tešlai:

  1. Pieną užvirinkite ir atvėsinkite iki kūno temperatūros.
  2. Mieles moliniame dubenėlyje sutrupinkite, užpilkite 2 šaukštais pieno ir žiupsniu cukraus, palaukite, kol suputos.
  3. Miltus persijokite per sietelį, suberkite druską ir cukrų, vanilinį cukrų. Viską gerai išmaišykite, viduje padarykite duobutę ir į ją supilkite mieles. Įmuškite kiaušinį, supilkite likusį pieną, viską gerai išmaišykite.
  4. Supilkite ištirpdytą sviestą ir 50 min. palaikykite šiltai, kad tešla pakiltų.
  5. Dar kartą ją išminkykite ir iškočiokite norimo storio lakštą.

Įdarui:

  1.  Pagal nurodytą receptą paruoštą mielinę tešlą iškočiokite ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus.
  2.  Sviestą išlydykite puodelyje virš garų. Plačiu konditeriniu šepetėliu tolygiai aptepkite juo tešlos lakštą.
  3.  Į dubenį subertas aguonas nuplikykite verdančiu vandeniu ir palikite 20–30 min. Nuvarvinkite, suberkite cukrų ir iki vientisumo išplakite elektriniu maišikliu.Aguonų įdarą tolygiai paskirstykite ant lakšto.
  4. Tešlos lakštą susukite į ritinį ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Juos sudėkite į miltais pabarstytą kepimo formą ir aptepkite plaktu kiaušiniu. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 min.
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (mielinei tešlai)
Sviestas: 170.00 g (100 - mielinei tešlai ir 70 - aguonų įdarui)
Cukrus: 170.00 g (100 g - mielinei tešlai ir 3 valg. š. - aguonų įdaru)
Pienas: 300.00 ml (mielinei tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (mielinei tešlai)
Mielės: 25.00 g (šviežių - mielinei tešlai)
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis (mielinei tešlai)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (mielinei tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (mielinei tešlai)
Aguonos: 300.00 g (aguonų įdarui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lietiniai su grybų įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.4 / 25
Kaip gaminti
  1. Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite vandenį, 1 valg. š. aliejaus, įberkite druskos ir kruopščiai išmaišykite. Berkite miltus ir užmaišykite skystą tešlą. Iš jos iškepkite lietinius. Nuo kiekvieno popieriniu rankšluosčiu nuspauskite riebalų perteklių (dėkite lietinį ant popierinio rankšluosčio lapo, uždenkite kitu lapu ir švelniai paspaudykite pirštais).
  2. Džiovintus grybus pamirkykite 1-2 val. šaltame vandenyje, paskui apie 20 min. pavirkite. Grybus sumalkite.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sukrėskite smulkintus svogūnus, šiek tiek pakepinkite. Tada sukrėskite maltus grybus, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir dar pakepinkite nuolat pamaišydama.
  4. Krėskite įdaro ant lietinio, sulankstykite vokeliu ar susukite į volelį. Dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi ir pakepinkite iš abiejų pusių, kol lietiniai gražiai apskrus.
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Vanduo: 2.00 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 3.00 valg. š.
Grybai: 300.00 g (džiovinti baravykai (tiks ir kitokie džiovinti grybai))
Svogūnai: 2.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Avižų kisielius
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 39
Kaip gaminti
  1. Avižinius dribsnius užpilkite vandeniu, įmeskite riekelę duonos. Palikite 24 valandoms rūgti.
  2. Tada duonos riekę išimkite. Dribsnius per smulkų sietelį nukoškite į puodą. Nuvarvintas avižas išmeskite – jų jau neprireiks.
  3. Nuo avižų likusį skystimą pasaldinkite, įberkite žiupsnelį druskos. Kai užvirs nuolat maišydami pavirkite dar kelias minutes, kol kisielius taps tirštas.
  4. Išvirusį kisielių supilstykite į indelius (indelių sieneles galite sudrėkinti vandeniu - paskui bus lengviau iškrėsti iš indelių). Į indelius supilstytą kisielių palikite atvėsti, paskui statykite į šaldytuvą.
  5. Spanguoles ir medų sudėkite į elektrinį trintuvą ir sutrinkite iki tyrės konsistencijos.
  6. Sustingusį kisielių atsargiai iš indelių išverskite į lėkštes, apšlakstykite spanguolių užpilu, papuoškite spanguolių uogomis. Skanaus!
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 400.00 g
Vanduo: 1500.00 ml
Juoda duona: 1.00 riekės (ruginė, geriausiai, kad būtų be mielių)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Spanguolės: 1.00 st. (šviežios)
Medus: 100.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Virtinukai su grybų įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 50
Kaip gaminti

1. Miltus persijokite ant lentos, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, įpilkite 2–3 šaukštus labai šalto vandens (galima palaikyti šaldymo kameroje) ir minkykite tol, kol tešla nebelips prie rankų. Tada ją suspauskite į vieną gabalą, įvyniokite į drėgną skepetą, palaikykite šaltai, kad sustingtų, ir tik tada kočiokite.

2. Paruoškite įdarą: grybus gerai nuplaukite, stambesnius supjaustykite, smulkesnius palikite sveikus. Puode išlydykite sviestą, sudėkite grybus, pasūdykite ir troškinkite, kol išgaruos visas skystis. Ataušusią masę sukapokite.

3. Iš plonai iškočiotos tešlos stikline išspauskite skritulius, ant kiekvieno uždėkite po šaukštą įdaro ir gerai užspaudykite kraštelius.

4. Paruoštus virtinius dėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Kai iškils į paviršių, pavirkite dar 5 min. ir išgriebkite.

5. Virtinukus skanu valgyti su sviesto, grietinės ar svogūnų padažu.  

Ingredientai
Miltai: 350.00 g (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis tešlai ir 1 arbat. š. įdarui)
Grybai: 500.00 g (šviežių grybų kepurėlės - įdarui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (įdarui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Talismanų filė su pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 12
Kaip gaminti

1. Žuvį pasūdykite, pabarstykite pipirais, apšlakstykite citrinų sultimis.

2. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite ir supjaustykite kubeliais (galite naudoti ir savo sultyse konservuotus pomidorus). Česnako skilteles susmulkinkite, o svogūną perpjaukite į aštuonias dalis. Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus.

3. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite svogūnus, česnakus, sukrėskite pomidorus ir apie 2 min. patroškinkite. Nukėlę nuo ugnies, suberkite svogūnų laiškus, kaparėlius, pasūdykite, įberkite pipirų.

4. Atkirpkite 50 cm plėvelės. Vieną jos galą užriškite, viduje paskleiskite pomidorus, ant jų sudėkite žuvį ir užriškite. Jei neturite plėvelės, galite vynioti ir į foliją, tik tokiu atveju svarbu sandariai įvynioti, kad neišbėgtų padažas.

5. Plėvelę keliose vietose pradurkite, dėkite ant šaltų grotelių ir 20 min. kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje. 

Ingredientai
Žuvis: 600.00 g (4 talismanų filė gabaliukai po 150 g)
Pomidorai: 600.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š. ((pagal poreikį))
Citrinos: 1.00 vnt. (3 šaukštai citrinų sulčių)
Svogūnų laiškai: 50.00 g
Kaparėliai: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

! DAUGIAU KŪČIŲ IR KALĖDŲ PATIEKALŲ RECEPTŲ IEŠKOKITE ČIA.

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Žiemos olimpinės žaidynės

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką