Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

2 lengvai pagaminamos mišrainės atsargoms: sunaudosite cukinijas, paprikas, obuolius ir morkas

Rudens pradžia dovanoja gausų daržovių derlių – puikų ingredientą mišrainėms, be kurių neįsivaizduojamas tradicinis lietuviškas stalas. Tačiau verta mėgautis ne tik šviežių daržo gėrybių salotomis, bet ir išbandyti konservavimo privalumus.
Užkonservotos gėrybės
Užkonservotos gėrybės / Vida Press nuotr.

Kaip pranešime žiniasklaidai sako prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, šis mišrainių gamybos būdas – naudingas bei maistingas, o rezultatas stebina skoniu.

Konservavimas apsaugo daržoves nuo gedimo, o netgi termiškai apdorotos jos nepraranda savo maistingumo bei naudos sveikatai. Tačiau apie tai kalbanti B.Baratinskaitė pabrėžia: norint tokio teigiamo rezultato, svarbu daržo gėrybes tinkamai konservuoti.

Patartina konservavimui rinktis tik geros kokybės, šviežias, nuplautas bei sutvarkytas daržoves.

„Neretai konservavimas neįsivaizduojamas be acto marinatų, didelio kiekio cukraus ar druskos. Tačiau šiuos produktus reiktų rinktis saikingai ir atsakingai. Cukrų bei druską naudoti mažais kiekiais, įprastą actą keisti sveikesniu obuolių ar pagamintu iš kitų vaisių. Taip pat patartina konservavimui rinktis tik geros kokybės, šviežias, nuplautas bei sutvarkytas daržoves. Taip jos išsaugos gerąsias savybes, o daržo gerybes pakaitinus iki aukštos temperatūros, žus didžioji dalis žalingų mikroorganizmų“, – apie konservavimo ypatumus kalba B.Baratinskaitė.

Pasakodama apie termiško apdorojimo privalumus, maisto gamybos ekspertė nesutinka su dažnai girdima nuomone, esą konservuojamos daržovės praranda visus vitaminus ir turimas naudingas medžiagas. Šis įsitikinimas, anot B.Baratinskaitės, tėra mitas.

„Nors kaitinimas sumažina C vitamino kiekį daržovėse du kartus, šio elemento visgi išlieka ir pakanka. Iš kitos pusės, morkų ir pomidorų naudingosios savybės po terminio apdorojimo tik pagerėja. Organizmui reikalingas medžiagas pasisaviname šias daržoves valgydami konservuotas, o ne šviežias. Konservuojant nekinta ir naudingų mineralų, kurių rudens derlius gausus, savybės“, – sako maisto gamybos ekspertė.

Aidos Chlebinskaitės nuotr./Daržovių mišrainė su garstyčiomis
Aidos Chlebinskaitės nuotr./Daržovių mišrainė su garstyčiomis

Ieškantiems konservuotų daržovių mišrainių idėjų, B.Baratinskaitė siūlo itin lengvus receptus. Jais vadovaujantis galima pagaminti tiek gardžius užkandžius, tiek garnyrus, tiek ir kitų patiekalų ingredientus.

Saldžiųjų paprikų ir cukinijų mišrainė

Šis patiekalas – tiesiog tobulas prie mėsos. Jis skanus, lengvai pagaminamas, o šią mišrainę gardu valgyti ir vieną, ir dėti į troškinius, sriubą. Tai universalus, sveikas bei maistingas patiekalas.

Ingredientai (10 porcijų):

  • 700 g įvairių spalvų paprikų;
  • 2 kg nedidelių cukinijų;
  • 500 g aštraus pomidorų padažo;
  • 150 g cukraus;
  • 250 ml aliejaus;
  • 120 ml obuolių acto;
  • 2 valg. šaukšt. druskos.

Gaminimas:

1. Cukinijas nuplaukite, supjaustykite į 4 dalis, išvalykite sėklas, apiberkite šaukštu druskos ir palikite valandą stovėti. Paprikas perpjaukite perpus, išimkite sėklas, supjaustykite šiaudeliais, sudėkite į dubenį.

2. Nuo cukinijų susidariusį skystį nupilkite, o pačias daržoves supjaustykite šiaudeliais.

3. Į puodą supilkite aliejų, suberkite cukrų, likusią druską ir ant nedidelės ugnies kaitinkite, kol cukrus ir druska ištirps.

4. Į karštą marinatą sudėkite jau paruoštas daržoves, gerai išmaišykite ir ant nedidelės ugnies troškinkite 20 min. Galiausia, supilkite pomidorų padažą, išmaišykite ir dar 10 min. patroškinkite. Supilkite actą, gerai išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies.

5. Karštą mišrainę sudėkite į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite.

Aidos Chlebinskaitės nuotr./Saldžiosios paprikos
Aidos Chlebinskaitės nuotr./Saldžiosios paprikos

Tradicinė morkų ir obuolių mišrainė

Šis garnyras puikiai tiks prie žuvies, todėl artėjančios žiemos šventės – puikus metas atidaryti indelius ir mėgautis mišraine. Tačiau ją galima valgyti net nelaukiant ypatingos progos. Mišrainė, pavyzdžiui, puikiai tinka tepti ant duonos ir gardžiuotis.

Ingredientai (10 porcijų):

  • 2 kg morkų;
  • 1 kg obuolių;
  • 500 g svogūnų;
  • 400 ml aliejaus;
  • 3 valg. šaukšt. cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. druskos.

Gaminimas:

1. Morkas nuskuskite, supjaustykite, sudėkite į puodą su vandeniu. Į jį įberkite šaukštą cukraus, išmaišykite, užvirinkite ir paverkite apie 5–7 minutes. Morkas nusunkite, nuplaukite šaltu vandeniu ir palikite atvėsti.

2. Pakepinkite svogūnus, sudėkite stambiai tarkuotus obuolius, patroškinkite 5 min.

3. Į puodą sudėkite morkas, supilkite aliejų, suberkite druską ir cukrų, troškinkite iki 15 min. Karštą mišrainę sudėkite į iškaitintus stiklainius bei sandariai uždarykite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius