Dabar populiaru
Publikuota: 2019 balandžio 12d. 15:00

2 netikėti patiekalai Velykoms: aštuonkojis su bulvytėmis vyno padaže ir migdoliniai pyragaičiai

Netradiciniai patiekalai Velykoms
TV3 nuotr. / Netradiciniai patiekalai Velykoms

Artėjančių didžiųjų pavasario švenčių – Velykų proga – TV laidos „Gardu Gardu“ kviečia išbandyti ką nors naujo. Juk ne visi puoselėja senuosius receptus, yra ir tokių žmonių, kuriems kiekviena šventė – proga išbandyti ką nors naujo. Tokiems smalsuoliams virtuvės šefas Gian Luca Demarco siūlo pasigaminti aštuonkojį su bulvytėmis ir vyno padažu, o konditeris Ali Gadžijevas – išsikepti prancūzišką migdolinį pyragaitį „Financier“ su juoduoju šokoladu, maskarponės sūriu bei šviežiomis uogomis.

Aštuonkojis su bulvytėmis vyno padaže

Ingredientai:

  • 1 šviežiias nedidelis aštuonkojis (apie 1 kg);
  • 0,5 morkos;
  • 0,5 saliero stiebo;
  • 0,5 svogūno;
  • 0,5 kg mažų bulvyčių;
  • 1 stiklinė balto sausojo vyno;
  • pora šakelių šviežių petražolių;
  • pora šakelių šviežio rozmarino;
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • šlakelis rūkyto alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;
  • žiupsnelis persilado prieskonių;
  • 2-3 raudono vyno kamščiai (nebūtina).

Gaminimas:

1. Giliame puode užvirti 2 litrus vandens. Įdėti daržoves: morką, salierą ir svogūną bei virti ant vidutinės kaitros 20 minučių.

2. Aštuonkojį nuplauti, bet neišdaryti. Tada kelis kartus panardinti aštuonkojo kojas į verdantį sultinį, kad jos gražiai susisuktų, ir įdėti visą bei palaikyti prispaustą su šaukštu kelias minutes, kad visas liktų panardintas po vandeniu. Galima įdėti kelis raudono vyno kamščius. Sklando legendos, kad kamščiuose esantys raudono vyno taninai minkština mėsą. Pridengti puodą ir virti 20-30 minučių. Kai išverda (patikrinti su šakute, ar minkštas), nukelti nuo kaitros, pilnai uždengti ir palaikyti 5 minutes.

3. Bulves išvirti su lupena sūdytame vandenyje. Jei turite garinę orkaitę, sudėti jas ant kepimo popieriumi išklotos skardos, apibarstyti druska, pipirais, persilado prieskoniais, priplėšyti šviežių rozmarino šakelių ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių ir nustatyti maksimalų 100% garų režimą.

4. Ištraukti aštuonkojį iš puodo ir nuvarvinti. Išpjauti prie galvos esančią akutę ir nupjauti galvą. Ją perpjauti ir išvalyti vidų. Kojų dalį apversti ir išpjauti viduriuką, nupjauti reprodukcinį organą. Tada supjaustyti norimo dydžio gabaliukais.

5. Išvirusias arba iškepusias bulves perpjauti per pusę. Sudėti jas į keptuvę su įkaitintu alyvuogių aliejumi. Trumpai pakepinti ir užpilti 0,5 stiklinės balto vyno, išmaišyti.

6. Tada sudėti supjaustytą aštuonkojį, užpilti likusiu vynu ir keletą minučių patroškinti. Užberti susmulkintų šviežios petražolės lapelių.

7. Patiekti lėkštėje, užpilti padažu, apibarstyti šviežiai maltais pipirais ir pašlakstyti rūkytu alyvuogių aliejumi.

TV3 nuotr./Aštuonkojis su bulvytėmis vyno padaže
TV3 nuotr./Aštuonkojis su bulvytėmis vyno padaže

Migdoliniai šokolado pyragaičiai „Financier“

Ingredientai:

pyragaičiams:

  • 200 g migdolų miltų;
  • 150 g cukraus;
  • 8 kiaušinių baltymai;
  • 80 g grietinėlės;
  • 80 g juodojo šokolado;
  • 1 arbat. šaušt. kukurūzų krakmolo;
  • 2 arbat. šaukšt. natūralios kakavos miltelių;
  • žiupsnelis druskos.

dekoravimui:

  • 50 g maskarponės sūrio;
  • 1 citrinos žievelė;
  • šviežių uogų (aviečių, šilauogių ar kitų);
  • netirpios cukraus pudros.

Gaminimas:

1. Nedideliame prikaistuvyje užvirti grietinėlę, nukelti nuo kaitros, suberti šokoladą ir maišyti kol ištirps. Palikti, kad atvėstų.

2. Baltymus išplakti kartu su cukrumi iki blizgių standžių putų.

3. Dubenyje sumaišyti birius produktus: migdolų miltus, kukurūzų krakmolą ir kakavos miltelius. Įberti mažą žiupsnelį druskos. Suberti juos atsargiai į išplaktus baltymus ir lėtai išmaišyti. Tada iš lėto supilti pravėsusią šokolado masę ir vėl gerai išmaišyti.

4. Gautą masę sudėti į konditerinį maišelį ir užpildyti turimas keksiukų formeles iki pusės.

5. Kepti iki 170°C įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.

6. Iškepusius išimti iš formelių ir atvėsinti. Tada išdėlioti juos ant porcijinių padėkliukų arba mažų lėkštučių.

7. Ant kiekvieno pyragėlio gražiai uždėti po arbatinį šaukštelį maskarponės sūrio, užtarkuoti citrinos žievelės. Dekoruoti šviežiomis uogomis ir apibarstyti netirpia cukraus pudra.

TV3 nuotr./Migdolinis pyragaitis
TV3 nuotr./Migdolinis pyragaitis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Interviu

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera

Video

20:17
01:09
02:13

Dabar tu gali

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką