Dabar populiaru
Publikuota: 2019 gruodžio 18d. 16:00

2 nuostabūs receptai šventėms: persimonai salotose ir stori minkšti meduoliai

Šventinių patiekalų duetas
Annos Chostegian nuotr. / Šventinių patiekalų duetas

Šventinių receptų nebus per daug! Siūlome išbandyti dar 2 patiekalus, kurių receptais dalijasi maisto ekspertė ir aistringa jo gamintoja Elžbieta Monkevič. Kartu su dukra Anna vos prieš kelias dienas ji pristatė nemokamą elektroninę receptų knygelę, kuria mielai dalijasi su visais (nuorodą į ją rasite receptų pabaigoje). Elžbieta prisipažįsta, jog jai labai patinka, kai žmonės gamina pagal jos receptus. „Apima toks neišpasakojamas jaudulys, labai panašus į tą, kuris ateina, kai linkima ramybės, o gal net toks pat. Tada man atrodo, kad sėdime visi prie vieno stalo, visi kartu“, – sako ji.

Persimonai salotose

Ne vien mišrainėmis žmonės gyvena. Dažnai net ir ant Kalėdų stalo atsiranda labai netipiški patiekalai. Taip atsitiko ir su šiomis salotomis. Linksmos, gaivios – kaip tik savo ryškiomis spalvomis pradžiugins ir akis, ir gomurį. Dietologai tvirtina, kad maistas turi būti spalvotas. Šioje lėkštėje spalvų tikrai netrūksta – jos visokios: linksmos, gaivios. Lopinėlis vasaros ant žiemos stalo.

Ingredientai (4 asm.):
gaminimas – 10 min.

  • 160 g salotų mišinio;
  • 1 didelio persimono;
  • 120 g ožkos sūrio;
  • 6–8 riekelės vytinto kumpio;
  • 1 avokado;
  • saujelės spanguolių arba bruknių.

citrusiniam padažui:

  • žiupsnelis aitriųjų maltų paprikų;
  • 3 šaukštų aliejaus;
  • 3 šaukštų žaliųjų citrinų sulčių;
  • 1 šaukšto mandarinų sulčių;
  • 1 kupino šaukšto neaštrių garstyčių;
  • 1 šaukšto medaus;
  • 1 šaukštelio tarkuotos žaliųjų citrinų žievelės
  • 1 šaukštelio tarkuotos mandarinų žievelės;
  • druskos (naudojau uogų druską);
  • žalumynų (papuošti).

Gaminimas:

1. Persimoną supjaustykite riekelėmis, avokadą supjaustykite plonais griežinėliais, sūrį sutrupinkite.

2. Citrusiniam padažui šluotele sumaišykite aliejų, citrinų ir mandarinų sultis, medų ir garstyčias. Maišykite šluotele iki emulsijos konsistencijos.

3. Lėkštėje sudėliokite salotų lapus, avokado griežinėlius, kumpį*, užberkite uogų ir užberkite sūrio. Jeigu naudojate uogų druską, pabarstykite salotas uogų druska.

4. Salotas pašlakstykite padažu ir pabarstykite turimais žalumynais (aš naudojau builį).

*Esant poreikiui, galima kumpį lengvai pakepti keptuvėje arba ant kepimo popieriumi išklotos skardos orkaitėje. Kad orkaitėje keptos kumpio riekelės būtų lygios ir nesigarbanotų, jas dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, užtieskite kitu kepimo popieriaus lapu ir uždėkite svorio – pvz., skardą.

Annos Chostegian nuotr. /Persimonų salotos
Annos Chostegian nuotr. /Persimonų salotos

Stori minkšti meduoliai

Meduolių kepimo tradicijų mūsų namuose nebūdavo. Senelis kepdavo trapius pusmėnulius, kuriuos išspausdavo stikline. Mane visą laiką stebino, kaip paprastai keitėsi mėnulio fazės ant miltuoto stalo. Bet tai būdavo tiesiog sausainiai. Meduoliai įsibrovė į mano gyvenimą tik gimus dukrai, ir svarbiausias buvo ne jų skonis, o galimybė puošti – puošti kartu. Meduolių puošimui būdavo pilni namai, ir ilgainiui tai tapo tradicija.

Ingredientai (iškepsite daug meduolių):
gaminimas 30 min. / išlaikymas 3 val. ir ilgiau / kepimas 12 min. / orkaitės temperatūra 200 °C

  • 100 g medaus;
  • 100 g sviesto;
  • 125 g miltelinio cukraus;
  • 1 kiaušino (L dydžio);
  • 300 g miltų;
  • 50 g kakavos;
  • 2 kupinų šaukštelių kepimo miltelių;
  • 25 g mielių;
  • 2–3 šaukštų meduolių prieskonių;
  • 1 šaukšto tarkuotos apelsinų žievelės;
  • žiupsnelio druskos;
  • kiaušinio baltymo (meduoliams patepti);
  • juodojo arba pieniško šokolado meduoliams paglaistyti.

Gaminimas:

1. Sumaišykite medų, sviestą, miltelinį cukrų ir prieskonius nedideliame prikaistuvyje ir ištirpinkite. Pravėsinkite ir įmaišykite kiaušinį.

2. Miltus sumaišykite su kakava, apelsino žievele, kepimo milteliais ir druska. Į miltus sutrupinkite mieles ir sutrinkite. Supilkite sviesto ir medaus masę, užminkykite tešlą.

3. Suformuokite rutulį, įvyniokite į plėvelę ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 3 valandoms.

4. Tešlą kočiokite maždaug 5 mm storio lakštais. Spauskite nesudėtingos formos meduolius, geriausiai tinka su stambiomis apvaliomis detalėmis. Patepkite juos lengvai paplaktu baltymu. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite apie 12–15 min. iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje.

5. Iškepusius meduolius atvėsinkite ant grotelių. Padėkite į sandariai uždaromą dėžutę ir palikite bent parai pastovėti – meduoliai turi būti minkšti. Prieš patiekdami ištirpinkite šokoladą ir paglaistykite juo meduolius.

Annos Chostegian nuotr. /Stori minkšti meduoliai
Annos Chostegian nuotr. /Stori minkšti meduoliai

Šie šventiniai receptai – iš nedidukės, tačiau puikios elektroninės receptų knygos „12 patiekalų“, sukurtos mamos ir dukros, maisto ekspertės Elžbietos Monkevič ir fotografės, VDA studentės grafikės Annos Chostegian. Visą leidinį nemokamai galite parsisiųsti paspaudę ČIA.

Annos Chostegian nuotr. /Elektroninės knygos viršelis
Annos Chostegian nuotr. /Elektroninės knygos viršelis

Kviesdamos nemokamai parsisiųsti jų sukurtą knygutę, jos autorės kartu ragina visus galinčius prisidėti prie gerovės tų, kurie šiuo metu jos stokoja. „Yra žmonių, ir jų ne tiek mažai, kuriems lėkštė sriubos socialinės pagalbos centro valgykloje yra vienintelis dienos valgis. Jeigu jūs, sėdėdami prie vaišėmis nukloto stalo, galėsite bent kiek paremti žmones, kurie ateina lėkštės sriubos į Vilniaus arkivyskupijos Caritas socialinės pagalbos ir integracijos centrą „Betanija“, būsime nuoširdžiai dėkingos“, – rašo jos. Lėšas (pagal išgales) galima pervesti Vilniaus arkivyskupijos Caritas socialinės pagalbos ir integracijos centrui „Betanija“ (visus reikamus duomenis rasite elektroninės knygelės puslapiuose).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Praktiški patarimai

Skanumėlis

Sergu atsakingai

Sergu atsakingai

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką