Dabar populiaru
Publikuota: 2020 spalio 10d. 08:00

3 nauji populiarių kruopų košių receptai: nustebins ryžiai, grikiai ir avižos

Pusryčiai
Vida Press nuotr. / Pusryčiai

Turbūt daugeliui vaikystėje bent kelis kartus iš tėvų ar senelių yra tekę girdėti raginimą valgyti košę tam, kad augtume dideli ir būtume sveiki. Visgi, pripažinkime, dažnai džiaugdavomės jos išvengę ir mieliau pusryčiams rinkdavomės blynus su braškių uogiene.

Anot Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, susiformavęs mitas, kad košės – nors ir sveikas, bet ne itin skanus pusryčių variantas, turėtų būti paneigtas.

Grūdus esame įpratę naudoti tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei. Juos galime pritaikyti saldiems ir sūriems patiekalams – priklausomai nuo tos dienos poreikių ir turimų papildomų ingredientų. Anot pranešime žiniasklaidai cituojamos V.Juodkazienės, pusryčiams ruošdami košę taip pat galime varijuoti įvairiais skoniais.

„Košė toli gražu nėra nuobodus patiekalas pusryčiams, priešingai – mažai yra tokių patiekalų, kurių skonį, pridėjęs ar pakeitęs vieną ingredientą, galėtum taip kardinaliai pakeisti. Pavyzdžiui, avižinę košę gaminkite su keptomis daržovėmis ar be lukšto virtu kiaušiniu, o gal pageidaujate saldžių pusryčių? Išbandykite ją su kokosų pienu, muskato prieskoniu ir džiovintais vaisiais“, – pataria maisto ekspertė.

Vida Press nuotr./Pusryčių košė
Vida Press nuotr./Pusryčių košė

Tad šiandien, spalio 10-ąją, minėdami Tarptautinę košės dieną, savaitgalio pusryčiams rinkitės dar neišbandytas jos variacijas. Maisto ekspertė V.Juodkazienė siūlo 3 nesudėtingus receptus.

Avižinė košė su kokosu ir džiovintais abrikosais

Ingredientai:

  • 1 stiklinė avižų;
  • 0,5 stiklinės vandens;
  • 1 stiklinė migdolų pieno;
  • 1 bananas;
  • 6 džiovinti abrikosai;
  • 2 valg. šaukšt. kokosų drožlių;
  • medaus (pagal poreikį);
  • agavų ar klevų sirupo (pagal poreikį).

Gaminimas:

1. Puode įkaitinkite vandenį. Gabaliukais supjaustykite džiovintus abrikosus, kartu su kokoso drožlėmis sumeskite į vandenį. Vandeniui užvirus sudėkite avižas ir įpilkite migdolų pieną.

2. Tuo metu lėkštutėje šakute sutrinkite bananą ir, košei baigiant virti, sudėkite į verdantį puodą. Išmaišykite ir minutę pašildykite. Jei trūksta saldumo, galite pagardinti medumi, agavų ar klevų sirupu.

Vida Press nuotr./Avižinė košė
Vida Press nuotr./Avižinė košė

Ryžių košė su muskatu ir cinamonu

Ingredientai:

  • 200 ml avižų pieno;
  • 100 ml vandens;
  • 50 g ryžių;
  • 1–1,5 saujos džiovintų vaisių;
  • 0,5 valg. šaukšt. medaus;
  • 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 0,5 arbat. šaukšt. muskato.

Gaminimas:

1. Nuplautus ryžius sudėkite į verdantį vandenį. Ryžiams sugėrus didžiąją dalį skysčio supilkite pieną. Įberkite cinamoną, muskatą, džiovintus vaisius ir išmaišykite. Pusiau pridengtame puode kaitinkite tol, kol ryžiai suminkštės, vis pamaišykite.

2. Ryžiams suminkštėjus pasaldinkite košę medumi. Uždengę dangčiu palaikykite 5 min.

Vida Press nuotr./Ryžių košė
Vida Press nuotr./Ryžių košė

Grikių košė su daržovėmis ir virtu kiaušiniu

Ingredientai:

  • 150 g grikių;
  • 2 kiaušiniai;
  • 1 morka;
  • 0,5 svogūnas;
  • 1 saujelė petražolių;
  • sojos padažo;
  • kokosų sviesto.

Gaminimas:

1. Išvirus grikius nupilkite vandens perteklių. Į įkaitintą keptuvę įdėkite supjaustytus svogūną ir morką. Ant kokosų sviesto kepinkite daržoves, kol jos suminkštės. Sumaišykite su grikiais ir smulkintomis petražolėmis. Pagardinkite sojos padažu.

2. Kitame puode įkaitinkite vandenį, tuo metu į atskirą dubenėlį nepažeisdami trynio įmuškite kiaušinį. Vandeniui užvirus, įleiskite kiaušinį ir virkite kelias minutes. Išėmus uždėkite jį ant grikių su daržovėmis.

Fotolia nuotr./Grikių košė
Fotolia nuotr./Grikių košė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiškai su „Norfa“

Laimė jaustis saugiai

Esports namai

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką