Dabar populiaru
Publikuota: 2018 lapkričio 2d. 14:00

3 patiekalai iš moliūgų: gardūs blyneliai, trinta sriuba ir grikių rizotas

Moliūgas
Vida Press nuotr. / Moliūgas

Rudens valgiaraštis sunkiai įsivaizduojamas be moliūgų patiekalų. Ši maistinga daržovė stebina ne tik ryškia išore ar dydžiu, bet ir universalumu. Iš jos galima pagaminti daugybę patiekalų, jūsų dėmesiui – puikus trejetukas.

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pranešime žiniasklaidai teigia, jog gaminti iš sezoninių daržovių – moliūgų – naudinga ne tik sveikatai, bet ir piniginei.

„Gaminti iš šviežių vaisių ar daržovių, pavyzdžiui, moliūgų – ne tik populiari, bet ir teisinga tendencija. Sezoninės daržovės išsaugo daugiausiai vitaminų, be to – kainuoja pigiau nei atvežtinės, šiltnamiuose užaugintos daržovės,“ – sako ji ir tikina, kad iš moliūgo galima pasigaminti daug gardžių patiekalų, tačiau pirmiausia siūlo išmėginti blynelius.

Moliūgų blyneliai

Ingredientai:

  • 1,5 stiklinės pieno;
  • 1 stiklinė moliūgų tyrės;
  • 1 kiaušinis;
  • 2 valg. šaukšt. kokosų aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. acto;
  • 2 stiklinės pilno grūdo miltų;
  • 3 valg. šaukšt. cukraus;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. valgomosios sodos;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto imbiero;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos.

Gaminimas:

1. Dideliame dubenyje lengvai išplakite pieną, moliūgų tyrę, kiaušinį, kokosų aliejų ir actą.

2. Į atskirą indą persijokite miltus, suberkite kepimo miltelius, valgomąją sodą, cinamoną, imbierą ir druską.

3. Į skystų produktų mišinį iš lėto suberkite sausąjį. Gerai išmaišykite.

4. Įkaitinkite keptuvę, švelniai ją ištepkite kokosų aliejumi ir kepkite blynelius. Blyneliai turi išsipūsti ir švelniai paruduoti.

5. Patiekite su klevų sirupu.

Vida Press nuotr./Moliūgų blyneliai
Vida Press nuotr./Moliūgų blyneliai

Trinta moliūgų sriuba

Moliūgas – vienas populiariausių trintų sriubų ingredientų. Pasak maisto ekspertės, ši daržovė dominuoja ir klasikinių, ir gurmaniškų sriubų receptuose. Aukso viduriukas, kuris patiks visiems –moliūgų sriuba su lęšiais

Ingredientai:

  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 svogūnai;
  • 2 česnako skiltelės;
  • 800 g moliūgo minkštimo;
  • šviežio moliūgo sėklų;
  • 100 g raudonųjų lęšių;
  • kelios šakelės šviežio čiobrelio;
  • 1 l daržovių sultinio;
  • druskos ir pipirų pagal skonį;
  • 50 g liesos grietinės.

Gaminimas:

1. Susmulkinkite svogūnus, česnaką ir moliūgo minkštimą.

2. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų Sudėkite svogūnus ir kepkite, kol suminkštės ir apskrus. Tuomet įmaišykite česnaką, moliūgo minkštimą, lęšius ir čiobrelį. Viską užpilkite karštu daržovių sultiniu. Pagardinkite druska ir pipirais. Virkite apie 20 minučių, kol lęšiai ir daržovės taps minkštos.

3. Tuo metu nuplaukite šviežio moliūgo sėklas ir nusausinkite jas virtuviniu rankšluosčiu. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus, suberkite moliūgo sėklas ir kepkite jas, kol pradės sproginėti. Kelis kartus atidžiai pamaišykite, kad sėklos nesudegtų ir uždenkite keptuvę. Kai sėklos apskrus ir išsipūs, apibarstykite jas žiupsneliu druskos ir cukraus. Dar kartą gerai išmaišykite.

4. Išvirusią moliūgų masę sutrinkite elektriniu maišytuvu iki vientisos, glotnios masės. Sudėkite grietinę ir dar kartą pamaišykite. Paragaukite ar netrūksta prieskonių. Ant viršaus uždėkite šaukštą grietinės, kelis čiobrelių lapelius ir apibarstykite kepintomis moliūgų sėklomis.

Vida Press nuotr./Moliūgų sriuba
Vida Press nuotr./Moliūgų sriuba

Grikių rizotas su moliūgais ir grybais

Ieškantiems originalesnių receptų, maisto ekspertė siūlo pasigaminti rizotą su moliūgais. Viduržemio jūros šalyse išpopuliarėjęs, dažniausiai iš ryžių gaminimas, patiekalas, gali įgauti visai kitokių – rudeniškų ir lietuviškų – spalvų, jeigu įdėsite moliūgų ir grybų, o ryžius pakeisite grikiais.

Ingredientai:

  • 1 nedidelis svogūnas;
  • 2 česnako skiltelės;
  • 1 arbat. šaukšt. kokosų aliejaus;
  • 1 stiklinė grikių kruopų;
  • 2 stiklinės vištienos sultinio;
  • 2 stiklinės kubeliais smulkinto moliūgo;
  • 1 stiklinė mėgstamų grybų;
  • 1 arbat. šaukšt. sojų ir ryžių pastos;
  • 0,5 stiklinės kokosų pieno;
  • saujelė smulkintų petražolių;
  • sruskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

1. Smulkiai susmulkinkite svogūną ir česnaką. Į gilią keptuvę suberkite kokosų aliejų, suberkite svogūną ir česnaką. Kepkite ant lėtos ugnies kelias minutes, kol pasklis kvapas.

2. Įmaišykite nevirtas grikių kruopas – stebėkite, kad jos gerai pasidengtų aliejumi ir kelias minutes patroškinkite. Supilkite pusę stiklinės vištienos sultinio ir sudėkite sojų ir ryžių pastą. Lėtai troškinkite ant mažos ugnies, kol kruopos sugers visą skystį.

3. Sudėkite moliūgo gabalėlius ir dar pusę stiklinės vištienos sultinio. Tuomet suberkite grybus ir kitą pusę stiklinės sultinio. Maišykite, kol moliūgai suminkštės, o skysčio nebeliks.

4. Tuomet supilkite likusią vištienos sultinio dalį ir viską troškinkite, kol grikiai pilnai išbrinks.

5. Pagardinkite druska, pipirais ir petražolėmis. Pabaigoje įmaišykite kokosų pieną.

Vida Press nuotr./Grikiai su grybais
Vida Press nuotr./Grikiai su grybais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Ekspertai pataria
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką