-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

3 patiekalai šventiniam sekmadieniui: užkandis, dešrelės su priedais ir sluoksniuotas glotnutis

Šiandien minime svarbią šventę – Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną. Šiai dienai pasirinkite kiek neįprastus pietus ar vakarienę – draugų, artimųjų būryje skanaukite Lietuvos trispalvės spalvomis marginto maisto.
Sluoksniuotas kokteilis ir sumuštinis su kiaušiniu
Sluoksniuotas kokteilis ir sumuštinis su kiaušiniu / Vida Press nuotr.

„Maxima“ maisto gamybos departamento vadovas Aidas Poleninas pranešime žiniasklaidai dalinasi užkandžio, pagrindinio patiekalo ir deserto receptais, kurie ne tik skanūs, bet ir džiugins akis, nes šiuose patiekaluose atsispindi Lietuvos trispalvės spalvos.

Trispalvis užkandis: burokėlių duonelė, avokadas ir „Benedikto kiaušinis“

Užkandžio pagrindą pradėkite ruošti pirmiausia – bent porą valandų prieš suplanuotus pietus ar vakarienę, mat tešlai reikia duoti laiko, kad ši iškiltų.

Burokėlių duona

Ingredientai:

  • 2 skiltelės česnako;
  • alyvuogių aliejaus;
  • šviežio rozmarino;
  • druskos;
  • 200 ml burokėlių sulčių;
  • 25 g mielių;
  • 1 valg. šaukšt. cukranendrių cukraus;
  • 500 g speltų miltų.

Gaminimas:

1. Kepimo indą pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite susmulkintas česnako skilteles. Užberkite ir gerą žiupsnį šviežio smulkinto rozmarino, žiupsnelį stambios druskos.

2. Į šiltas burokėlių sulčių įmaišykite mieles ir cukranendrių cukrų. Palikite šį mišinį kelioms minutėms tam, kad nusistovėtų.

3. Įberkite žiupsnelį druskos, speltų miltus ir minkykite tešlą. Tuomet užpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir pabarstykite kapoto rozmarino. Palikite tešlą kilti tol, kol ji pasidarys dvigubai didesnė negu buvo prieš tai.

4. Iškilus tešlai, ją švelniai įdėkite į kepimo indą ir leiskite „pailsėti“ dar 15 minučių. Pirštais tešlos paviršiuje įspauskite asimetrines linijas, patepkite duoną alyvuogių aliejaus ir česnako mišiniu, galiausiai pabarstykite stambia druska ir dėkite kepti į iki 200 °C įkaitintą orkaitę 15–20 min.

Kol keps duona supjaustykite avokadą griežinėliais ir išvirkite „Benedikto“ kiaušinį.

Platesniame puode ar keptuvėje užvirinkite vandenį (puodo plotis priklauso nuo to, kiek užkandžių gaminsite). Kai vanduo užverda, pasūdykite žiupsneliu druskos, įspauskite pusės citrinos sulčių. Tuomet sumažinkite viryklės kaitrą iki minimumo arba išvis išjunkite ir įberkite šiek tiek ciberžolės – tai suteiks kiaušiniams gražų geltoną atspalvį. Į dubenėlį ar puodelį atsargiai įkulkite po vieną kiaušinį ir po vieną įleiskite į ant viryklės esantį indą, kai visi kiaušiniai jau bus puode ar keptuvėje – uždenkite indą dangčiu ir palikite 10–12 min., o po to dar minutėlei užkaiskite gaminimo indą, kad kiaušiniai pabaigtų virti.

Atpjaukite išsikeptos burokėlių duonos riekelę, uždėkite avokado griežinėlių, paskanintų norimais prieskoniais ir apšlakstytų citrinų sultimis, šiek tiek mėgstamų salotų ir uždėkite „Benedikto“ kiaušinį. Skanaukite trispalvio užkandžio!

Benedikto kiaušiniai
Benedikto kiaušiniai

Skonių miksas: dešrelės, bulvių košė ir žaliosios daržovės

Nusipirktas šviežias mėgstamos mėsos dešreles pakepinkite keptuvėje su lašeliu aliejaus, ant grilio arba orkaitėje.

Pagaminkite bulvių košę: išvirtas bulves sugrūskite, įdėkite šiek tiek sviesto, įpilkite kelis šlakelius virinto pieno, pabarstykite prieskonių ir išmaišykite. Pabarstę šiek tiek ciberžolės, šiai košei suteiksite dar ryškesnio geltono atspalvio.

Garnyrui rinkitės žalias daržoves ir jas virkite garuose ar pakepinkite. Garnyrui puikiai tiks švieži agurkai, šviežios lapinės salotos. Jei vis dėl to norėtųsi šiltų daržovių, pakepinkite arba garuose virkite brokolius, briuselio kopūstus, žalią papriką.

„Scanpix“ nuotr./Dešros
„Scanpix“ nuotr./Dešros

Desertui – uogų ir vaisių glotnutis

Ingredientai:

  • 280 g šaldytų atitirpintų aviečių ar braškių;
  • 2 valg. šaukšt. medaus;
  • 100 ml obuolių sulčių;
  • 8-10 nulupti kiviai;
  • 1 valg. šaukšt. žaliųjų citrinų sulčių;
  • 250-300 g supjaustyto meliono.

Gaminimas:

1. Pirmiausia trintuvėje sutrinkite atitirpintas avietes ar braškes, sudėkite medų, išplakite ir įmaišykite obuolių sultis. Supilkite šį raudonąjį mišinį į atskirą indą ir kuriam laikui palikite.

2. Žaliąją dalį paruoškite sutrynę nuluptus kivius su žaliųjų citrinų sultimis.

3. Geltonąją dalį pagaminsite sutrynę melioną.

4. Gautas piurė atsargiai supilstykite į 4 stiklines vieną ant kitos. Pirmiausia išpilstykite raudoną masę, tuomet itin atsargiai užpilkite kivių masę ir galiausiai – melionų. Šio sluoksniuoto glotnučio ingredientus galite keisti ir kitais vaisias ar uogomis – svarbiausia išlaikyti Lietuvos trispalvės spalvas.

Vida Press nuotr./Šaldytos uogos trintuve
Vida Press nuotr./Šaldytos uogos trintuve

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius