Dabar populiaru
Publikuota: 2020 rugpjūčio 3d. 12:00

30 receptų, vertų išbandyti rugpjūtį: ir lietuviška klasika, ir egzotiški skoniai

Kepinamos daržovės
Vida Press nuotr. / Kepinamos daržovės

Prasidėjo paskutinis vasaros mėnuo, bene gausiausias įvairiausių sodo bei daržo gėrybių. Būtų tikra nuodėmė šį mėnesį valgyti nuobodžiai, tad rekomenduojame ir prisiminti įdomesnius lietuviškus patiekalus, ir išbandyti šį tą egzotiškesnio. Štai ir puikių receptų 30-ukas specialiai jums!

Receptas: Omletas su voveraitėmis
1 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 19
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Miltai: 2.00 valg. š.
Pienas: 100.00 ml
Voveraitės (pusė nedidelio indelio marinuotų) 1.00 vnt.
Mėgstami kapoti žalumynai (krapai, petražolės, bazilikai) 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Grietinėlė: 50.00 ml
Kumpis: 150.00 g (rūkyto)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį šviežiai maltų)
Čiobreliai: 20.00 g (pagal skonį šviežių)
Kaip gaminti

1. Svogūną nulupkite, smulkiai sukapokite, pakepinkite šaukšte sviesto. Kai svogūnai dailiai pagels, sumeskite kumpio juosteles ir dar kelias minutes pakepinkite, suverskite gerai nuvarvintas voveraites, supilkite grietinėlę, viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais. 

2. Kiaušinius išplakite su pienu, miltais, pipirais ir druska.

3. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, supilkite kiaušinių plakinį, suberkite prieskonines žoleles ir iš abiejų pusių iškepkite. Karštą omletą dėkite į lėkštę, į vidurį pilkite voveraičių padažo ir perlenkite pusiau.

4. Tiekite apibarstytą kapotais čiobreliais. Valgykite su mėgstama skrudinta duona.

Receptai
Receptas: Virtinukai su cukinijomis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 39
Kaip gaminti

1. Ant medinės lentelės miltus sumaišykite su druska, viduryje padarykite įdubą.

2. Sudėkite kiaušinius, trynį, įpilkite šaukštą aliejaus ir suminkykite tešlą. Padėkite ant miltais pabarstytos lėkštelės, uždenkite švaria medvilnine skepetaite ir palikite pusvalandžiui pastovėti.

3. Cukinijas nulupkite, supjaustykite stambiais griežiniais ir apvirkite pasūdytame vandenyje. Išgriebusi, sutrinkite šakute ir palikite atvėsti.

4. Sudėkite trintus česnakus, varškę, suberkite tarkuotą parmezaną, muskatus, pagal skonį įberkite pipirų, druskos ir išmaišykite.

5. Iš tešlos iškočiokite ploną lakštą, tada iš jo nedidele stiklinaite išpjaukite apskritimus.

6. Ant kiekvieno apskritimo dėkite po šaukštelį įdaro, kraštus užlenkite į vidurį ir gerai užspauskite.

7. Dėkite virtinius į pasūdytą verdantį vandenį (nepamirškite įpilti šaukštą aliejaus) ir virkite apie 5 minutes.

8. Tiekite apšlakstytus lydytu sviestu.

Ingredientai
Miltai: 1.00 st. (tešlai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (ir 1 trynys tešlai)
Aliejus: 3.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (po žiupsnelį tešlai ir įdarui)
Cukinijos: 200.00 g (jaunų, įdarui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (įdarui)
Varškė: 100.00 g (riebios, įdarui)
Sūris: 50.00 g (tarkuoto parmezano, įdarui)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (žiupsnis įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį, maltų, įdarui)
Sviestas: 50.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Virtinukai su slyvomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 9
Kaip gaminti

1. Nuskustas bulves išvirkite pasūdytame vandenyje ir sugrūskite. Lydytą vėsų sviestą šakute suplakite su kiaušiniu, supilkite ant bulvių. Suberkite miltus ir suminkykite tešlą (jeigu limpa prie rankų, įberkite miltų).

2. Slyvas nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite pusiau, išimkite kaulus. Rudąjį cukrų sumaišykite su cinamonu. Po žiupsnelį gautos masės įberkite į kiekvieną slyvos puselę, tada po dvi jas suspauskite.

3. Aliejumi pateptomis rankomis imkite po gumulėlį bulvių masės, suvoliokite rutulį, pirštais iš jo delne suformuokite ploną paplotėlį. Į vidurį dėkite įdarytą slyvą, paplotėlio kraštus lenkite į vidų ir vėl suvoliokite rutulį. Taip gaminkite virtinukus iš visų paruoštų produktų. Virkite pasūdytame vandenyje apie 5 minutes.

4. Sausainius sutrupinkite, sudėkite į polietileno maišelį ir mediniu grūstuvu smulkiai sutrinkite. Suberkite į dubenį, supilkite lydytą sviestą, suberkite miltelinį cukrų ir pirštais suformuokite lipnius trupinius.Virtinius apibarstykite saldžiais trupiniais.

 

Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 100.00 g
Sviestas: 1.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 2.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Slyvos: 16.00 vnt.
Sausainiai: 5.00 vnt. (forminiai 0,5 pakelio)
Miltelinis cukrus: 2.00 valg. š.
Lydytas sviestas: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šilauogių klafutis
9 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 20
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Paruoškite du 16 cm skersmens arba vieną 24 cm dydžio kepimo indą. Tolygiai ištepkite sviestu jo dugną ir sieneles. 
  2. Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite cukrų ir kiaušinius iki purios masės. Plakite apie 3 minutes. Supilkite grietinėlę, pieną, suberkite citrinos žievelę ir išmaišykite iki vientisos masės.
  3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus ir žiupsnelį druskos. Šį mišinį supilkite į kiaušinių ir kitų produktų plakinį. Gerai išplakite – masė turi būti visiškai lygi ir vientisa.
  4. Ant paruošto kepimo indo dugno suberkite uogas. Jos turi pasiskirstyti vienu nestoru sluoksniu.
    Astos Černės nuotr. / Šilauogių clafoutis
    Astos Černės nuotr. / Šilauogių klafutis
  5. Tuomet supilkite paruoštą tešlą į kepimo indą ant uogų, paskleiskite ją tolygiai.
    Astos Černės nuotr. / Šilauogių clafoutis
    Astos Černės nuotr. / Šilauogių klafutis
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 minučių, kol masė sutvirtės ir paviršius gražiai apskrus. Išimkite indą iš orkaitės ir šiek tiek atvėsinkite. Apibarstykite milteliniu cukrumi ir patiekite nedelsiant, dar šiltą.

Plačiau skaitykite: „Pasaulio skoniai: šilauogių klafutis“

Ingredientai
Sviestas: 2.00 valg. š.
Cukrus: 100.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (dideli)
Grietinėlė: 85.00 g
Pienas: 125.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (tarkuota žievelė)
Miltai: 70.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Šilauogės: 180.00 g (arba kelios saujos kitų mėgstamų uogų: vyšnių, mėlynių, aviečių, gervuogių, braškių ir kt.)
Miltelinis cukrus: 1.00 sauja (apibarstymui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Varškėtis su vyšniomis
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 36
Kaip gaminti
  1. Miltus persijokite, sumaišykite su kepimo milteliais, suberkite ant lentos su tarkuotu sviestu, įmuškite kiaušinį, įpilkite šaukštą šalto pieno ir kapokite peiliu, kol neliks sausų miltų.
  2. Iš tešlos suformuokite rutulį, jį susukite į maistinę plėvelę ir valandą laikykite šaldytuve.
  3. Iš tešlos iškočiokite norimo dydžio lakštą, įklokite jį į formą, subadykite šakute, užberkite žirnių arba pupų, kad tešlą neišsipūstų, ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min. Atvėsinkite.
  4. Iš vyšnių išimkite kauliukus, užpilkite jas brendžiu ir palaikykite. Sūrį kelis kartus permalkite mėsmale ir sumaišykite su maskarpone.
  5. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius ištrinkite su cukrumi, suberkite pudingo miltelius, nutarkuotą citrinos žievelę ir sumaišykite su varškės bei sūrio mase.
  6. Atsargiai įmaišykite išplaktą grietinėlę, plaktus baltymus.
  7. Paruoštą varškės masę sukrėskite ant apkepusio tešlos lakšto, išdėliokite nuvarvintas vyšnias ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Tiekite apliejusi jogurtu.
Ingredientai
Miltai: 1.00 st. (1,5 - tešlai)
Cukrus: 1.00 st. (0,5 - tešlai ir trečdalis stiklinės - įdarui)
Kiaušiniai: 7.00 vnt. (1 - tešlai ir 6 - įdarui)
Sviestas: 100.00 g (tešlai)
Pienas: 1.00 valg. š. (tešlai)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Sūris: 500.00 g (maskarponės ir varškės - įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuotos žievelės - įdarui)
Pudingas: 1.00 vnt. (pakelis vanilinio miltelių - įdarui)
Grietinėlė: 300.00 ml (įdarui)
Vyšnios: 500.00 g (įdarui)
Brendis: (įdarui) 50.00 ml
Jogurtas: 100.00 ml (įdarui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulviniai sklindžiai su lašiša
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 41
Kaip gaminti
  1. Bulves sutarkuokite plonais šiaudeliais, palikite 10 minučių, nuspauskite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  2. Sudėkite likusius produktus, išmaišykite. Įkaitintame aliejuje iškepkite nedidelius blynelius. Sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
  3. Sūrio masei sumaišykite visus produktus.
  4. Patogiausia sūrio masę spausti ant blynelių pro tūtelę, taip pat ją galima dėti ir šaukštu.
  5. Ant viršaus iš lašišų susukite gėlytes.
  6. Puoškite smidrais, pabarstykite krapais.
Ingredientai
Bulvės: 3.00 vnt. (3 - 4 - vidutinio dydžio)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (trynių)
Sūris: 1.00 valg. š. (tarkuoto kietojo sūrio)
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (1 - sklindžiams ir 0,5 smulkintos - sūrio masei)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 100.00 ml (kepimui)
Kreminė varškė: 180.00 arbat. š. (tepamo sūrelio - sūrio masei)
Krapai: 1.00 valg. š. (smulkintų - sūrio masei)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 arbat. š. - sulčių - sūrio masei)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (sūrio masei)
Lašiša: 15.00 vnt. (sūdytos 15 - 18 plonai pjaustytų juostelių)
Smidrai: 4.00 vnt. (konservuoti ūgliai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulviniai piršteliai su špinatais ir garstyčių padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
0.0 /
Kaip gaminti

piršteliai:

1. Nepjaustytas bulves išvirkite su lupena arba iškepkite orkaitėje. Pravėsusias nulupkite, sutrinkite bulvių trintuve. Suberkite kitus ingredientus ir truputį paminkykite – svarbu neperminkyti!

2. Iš masės formuokite maždaug rodomojo piršto storio pailgas lazdeles.

3. Keptuvėje išlydykite sviestą su aliejumi ir apkepinkite pirštelius, kol iš visų pusių dailiai apskrus.

špinatai:

1. Svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepinkite aliejuje su druska, kol suminkštėja. Suberkite plėšytus špinatus arba šaldytų špinatų kubelius, uždenkite ir troškinkite, kol viskas suminkštėja arba kol baigsite gaminti pirštelius ir padažą.

padažas:

1. Užvirkite sultinį ir supilkite grietinėlę. Nukelkite nuo ugnies, suberkite raudonėlį ir garstyčias. Išmaišykite.

2. Tiekite pirštelius su dar šiltais špinatais ir padažu.

Ingredientai
Bulvės: 500.00 g (piršteliams)
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt. (piršteliams)
Miltai: 1.00 valg. š. (piršteliams)
Druska: 2.00 žiupsnelis (piršteliams ir špinatams)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (malto; piršteliams)
Sviestas: 2.00 valg. š. (piršteliams kepti)
Grietinėlė: 0.50 st. (riebios; padažui)
Daržovių sultinys: 0.25 st. (padažui)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (grūdėtųjų; padažui)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (padažui)
Špinatai: 200.00 g (šviežių ar šaldytų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (špinatams)
Aliejus: 1.00 valg. š. (špinatams)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Paprikoje keptas kiaušinis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 21
Kaip gaminti

1. Paprikas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite sėklas.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.

3. Į kiekvieną paprikos puselę įmuškite po kiaušinį ir pabarstykite mėgstamais prieskoniais.

4. Įdarytas paprikas sudėkite viena šalia kitos į kepimo indą ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 minučių.

5. Kiaušiniams iškepus, griežinėlius pabarstykite tarkuotu sūriu.

6. Patiekite su šviežiomis daržovėmis ir juoda duona.

Ingredientai
Paprikos: 2.00 vnt. (raudonosios)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Kietasis sūris: 30.00 g (tarkuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Madame Chantal cukinijų apkepas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 24
Kaip gaminti

1. Cukinijas perpjaukite išilgai per pusę ir supjaustykite griežinėliais. 5-8 minutes pakaitinkite garuose.

2. Trintuve susmulkinkite sūrį. Kiaušinius išplakite. Pridėkite druskos ir pipirų, sumaišykite su grietine bei dviem trečdaliais sūrio. Sudėkite cukinijos gabalėlius ir išmaišykite.

3. Gautą mišinį supilkite į sviestu ar aliejumi išteptą kepimo formą, apibarstykite likusiu sūriu ir kepkite pusę valandos 200 laipsnių temperatūroje.

Ingredientai
Cukinijos: 800.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Grietinė: 300.00 g
Sūris: 150.00 g („Tilžės“)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Tirštas lęšių ir baklažanų troškinys su pomidorais ir raudonėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 5
Kaip gaminti

1. Į platų puodą aukštais kraštais įpilkite porą šaukštų aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės kaitros. Suberkite svogūnus, česnakus, didelį žiupsnį druskos ir čiobrelius, kepkite 7–8 min. dažnai pamaišydami, kol svogūnai suminkštės ir taps rusvi. Perdėkite į nedidelį dubenėlį.

2. Baklažanų juosteles ir pomidoriukus sudėkite į nemažą dubenį, įpilkite likusį šaukštą aliejaus, įberkite ketvirtį šaukštelio druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir gerai išmaišykite.

3. Užkaiskite tą patį puodą, kuriame kepėte svogūnus, ir, kai įkais, suberkite baklažanus bei pomidoriukus, kepkite 8–10 min. ant vidutinės ugnies, kol baklažanai ims skrusti, o pomodoriukų odelė pajuoduos, ims išsiskirti sultys. Tuomet į puodą suberkite jau pakepintų svogūnų mišinį, supilkite lęšius, sultinį, vyną (arba actą), 450 ml vandens, 2/3 šaukštelio druskos, viską užvirkite ir leiskite virti apie 40 min., kol lęšiai išvirs, bet vis dar bus išlaikę šiek tiek tvirtumo.

4. Patiekite troškinį šiltą ar kambario temperatūros su šaukštu grietinės/jogurto, pabarstę aitriosios paprikos dribsniais ir raudonėlio lapeliais.

Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (didelis, supjaustytas kubeliais)
Čiobreliai: 2.00 žiupsnelis
Baklažanai: 2.00 vnt. (nedideli, supjaustyti piršto dydžio pagaliukais)
Pomidorai: 200.00 g (vynuoginių)
Lęšiai: 180.00 g (greitai išverdančių žaliųjų lęšių (ant pakuotės ieškokite užrašo „Puy lentils“), perskalautų šaltu vandeniu)
Daržovių sultinys: 500.00 ml
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Vynas: 80.00 ml (galite keisti pora šaukštų baltojo vyno acto)
Jogurtas: 100.00 g (natūralaus; arba grietinės; patiekimui)
Aitriosios paprikos dribsniai: 4.00 žiupsnelis (patiekimui)
Raudonėliai: 2.00 žiupsnelis (patiekimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvių ir cukinijų blynai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 39
Kaip gaminti

Beje, ruošdami daržovių blynus, jas tarkuokite stambiai, ne smulkiai: taip masė bus sausenė, o ir iškepę blynai traškesni. Jei norite, kad blynai būtų mažiau riebūs, kepkite juos ne keptuvėje, bet orkaitėje.

Itin svarbus ir pagardas, su kuriuo pateiksite iškeptus daržovių blynus. Mano mėgstamiausias – česnakais ir krapais pagardintas varškės ir grietinėlės padažas.

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180C laipsnių temperatūros. Kepimo skardą išklokie pergamentiniu popieriumi.

2. Cukinijas stambiai sutarkuokite ir nuspauskite, pašalindami perteklinį skystį. Bulves ir svogūną sutarkuokite burokine tarka.

 

3. Dubenyje suplakite kiaušinius, sudėkite tarkuotas cukinijas, bulves ir svogūnus, įberkite druskos ir pipirų, suberkite miltus ir sumaišykite tešlą. Jei tešla pernelyg skysta ir vandeninga, įdėkite daugiau miltų.

4. Skardoje esantį pergamentinį popierių pašlakstykite aliejumi. Šaukštu formuokite blynus skardoje. Blynų viršų pašlakstykite dar trupučiu aliejaus ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 30-40 minučių, arba kol blynai gražiai apskrus.

5. Kol blynai kepa pasigaminkite padažą

6. Varškę gerai sutrinkite ir sumaišykite su grietinėle, kol gausite vientisą tirštą padažą. Suberkite kapotas petražoles, česnakus, druską ir pipirus, įlašinkite kelis lašus citrinos sulčių, galite įberti šiek tiek cukraus skoniui subalansuoti. Paragaukite ir pataisykite skonį taip, kad jums patiktų.

Ingredientai
Bulvės: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio; blynams)
Cukinijos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio; blynams)
Svogūnai: 1.00 arbat. š. (mažas; blynams)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli; blynams)
Miltai: 2.00 valg. š. (gali reikėti ir 3; blynams)
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnį blynams ir padažui)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnelį blynams ir padažui)
Varškė: 100.00 g (pusriebės; česnakiniam padažui)
Grietinėlė: 100.00 g (plakamosios; česnakiniam padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (labai smulkiai sukapota; česnakiniam padažui)
Krapai: 1.00 valg. š. (kapotų šviežių; česnakiniam padažui)
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį; česnakiniam padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Greitos Cezario salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 2
Kaip gaminti

1. Vištos krūtinėlę perpjaukite išilgai taip, kad gautumėte kuo plonesnius kepsnelius. Pašlakstykite juos alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais.

2. Įkaitinkite keptuvę (arba grilį) ir kepinkite iš abiejų pusių po maždaug 4 minutes, kol mėsa iškeps, bet liks sultinga. Atidėkite į šalį.

3. Batono riekeles supjaustykite nedideliais kubeliais. Galite juos apkepti toje pačioje keptuvėje, kurioje kepėte vištienos filė, įpylę dar šiek tiek aliejaus. Kepkite, kol apskrus. Galite taip pat pašauti šiuos kubelius į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros. Pašlakstykite aliejumi (aš į aliejų įdedu šiek tiek česnako ir pabarstau druska, kad skrebučiai būtų gardesni) ir kepkite, kol apskrus (atsargiai, nesudeginkite!)

4. Sumaišykite padažą iš visų išvardintų ingredientų. Pagardinkite druska ir pipirais.

5. Salotas nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite stambesniais gabalėliais. Sudėkite į didelį dubenį ir užpilkite padažu. Švelniai (geriausia rankomis) sumaišykite, kad visi lapeliai pasidengtų padažu (galite šiek tiek padažo pasilikti ir juo dar pagardinti keptą vištieną).

6. Sudėkite salotas į lėkštes. Užberkite baltos duonos skrebučiais, pabarstykite tarkuotu sūriu, ant viršaus uždėkite gabalėliais supjaustytus vištienos gabalėlius ir patiekite.

Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 300.00 g (filė)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (dar šiek tiek pašlakstymui)
Salotos: 1.00 vnt. (gūžė romėniškų)
Kietasis sūris: 6.00 valg. š. (sutarkuoto (parmezano arba Grana Padano, arba Džiugo))
Batonas: 4.00 riekės (arba bagetės)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Majonezas: 4.00 valg. š. (padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (maža; padažui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (padažui)
Citrinos sultys: 1.50 arbat. š. (padažui)
Vorčesterio padažas: 1.00 arbat. š. (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Gaivinantis pomidorų ir arbūzų gaspačas
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.0 / 2
Kaip gaminti

1. Šiai sriubai pagaminti prireiks elektrinio trintuvo su nemažu indu arba įmerkiamo elektrinio trintuvo (su pastaruoju darbuotis netgi patogiau). Visus ingredientus, išskyrus aliejų, actą ir trečdalį bazilikų, dėkite į puodą ar smulkintuvo indą ir gerai sutrinkite. Pabaigoje supilkite ir aliejų bei actą ir dar kiek pamaišykite. Dėkite į šaldytuvą, kad sriuba atvėstų.

2. Kai sriuba kiek pastovės šaltai, galite ją tiekti, tik prieš tai patikrinkite, ar netrūksta druskos, pipirų.

3. Papuoškite kiekvieną porciją likusiais bazilikų lapeliais ir tiekite su duona ar duonos skrebučiais.

Ingredientai
Pomidorai: 2.00 kg (gerai prinokusių, be odelių, stambiai supjaustytų)
Česnakai: 2.00 skiltelės (stambiai sukapotos)
Salierų stiebai: 6.00 vnt. (supjaustyti plonais griežinėliais)
Svogūnai: 1.00 vnt. (stambiai supjaustytas)
Arbūzas: 400.00 g (minkštimo, be žievės ir be sėklų)
Pomidorų sultys: 150.00 ml (arba tyrės)
Alyvuogių aliejus: 150.00 ml
Duona: 150.00 g (šviesios, be plutos, stambiai patrupintos; taip pat dar kelios riekės patiekimui)
Bazilikai: 3.00 vnt. (šakelės)
Actas: 2.00 valg. š. (raudonojo vyno)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį; šviežiai maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sicilietiški vištienos maltinukai pomidorų padaže
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Kaip gaminti

1. Pradėkite nuo padažo: į puodą storu dugnu įpilkite aliejaus, jame trumpai pakepinkite sutrintas česnako skilteles, supilkite pomidorus kartu su sultimis, sultinį, įberkite truputį druskos, pipirų, ir užvirkite. Virkite uždengę ant nedidelės ugnies apie 30 min., laiks nuo laiko pamaišant ir patrinant didesnius, nesukrintusius pomidorų gabalėlius.

2. Kol padažas verda, paruoškite maltinukų masę: į dubenį sudėkite maltą vištieną, baltą duoną sulaistykite pienu ir kai suminkštės, sutrinkite tarp pirštų, suberdami kartu su mėsa, sudėkite pasmulkintus kaparėlius, alyvuoges, razinas, sutrintą česnaką, ir suberkite prieskonius bei druską. Šlapiomis rankomis suformuokite nedidelius rutuliukus. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sviestą, iš visų pusių apkepinkite maltinukus.

3. Į verdantį padažą suberkite sausus (nevirtus!) makaronus, ir uždengę pavirkite apie 5 minutes. Tada į puodą sudėkite ir apkepintus maltinukus kartu su visu keptuvėje likusiu skysčiu (riebalais), labai atsargiai išmaišykite, uždenkite ir lėtai troškinkite dar 15 minučių. Po tiek laiko makaronai turėtų būti tinkamai išvirę (al dente).

4. Patiekdami pabarstykite šviežiais bazilikų lapeliais ir galite užberti tarkuoto kietojo sūrio. Patiekite su žaliomis salotomis, jei norite – su šviežia itališka duona.

Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (maltos; tinka ir kalakutiena; maltinukams)
Duona: 30.00 g (šviesios (arba batono); padžiūvusios; maltinukams)
Pienas: 4.00 valg. š. (maltinukams)
Kaparėliai: 2.00 valg. š. (maltinukams)
Alyvuogės: 10.00 vnt. (juodųjų be kauliukų; maltinukams)
Razinos: 2.00 valg. š. (maltinukams)
Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotų; maltinukams)
Česnakai: 1.00 skiltelės (1 sutrinta skiltelė maltinukams ir 3 pomidorų padažui)
Pankolių sėklos: 0.50 arbat. š. (grūstų; maltinukams)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį; maltinukams)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; maltinukams)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (2 šaukštai maltinukams ir 1 pomidorų padažui)
Sviestas: 1.00 valg. š. (maltinukams)
Čili paprikos dribsnių: 2.00 žiupsnelis (po 1 maltinukams ir pomidorų padažui)
Konservuoti pomidorai: 2.00 vnt. (skardinės po 400 g; pomidorų padažui)
Vištienos sultinys: 400.00 ml (pomidorų padažui)
Makaronai: 200.00 g (stambesnių; patiekimui)
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežių; patiekimui)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto; patiekimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Įdarytos paprikos su daug žolelių ir prieskonių
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
0.0 / 0
Kaip gaminti

1. Basmati ryžius skalaukite siete po tekančiu vandeniu tol, kol vanduo taps skaidrus. 

2. Nedideliame prikaistuvyje užvirkite vandenį, pasūdykite, suberkite ryžius ir išvirkite (paprastai basmati ryžiams užtenka 6–7 min.). Nukoškite, perdėkite į dubenį, papurenkite, kad nesuliptų ir atidėkite.

3. Keptuvėje ant vidutinio karščio įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus, maltą jautieną, druską, kepkite apie 10 min. vis pakapodami mentele, kad mėsa nesukeptų į vieną luitą, bet išliktų biri. Įpusėjus kepimui suberkite ir smulkintus česnakus. Galiausiai sudėkite pomidorų pastą, užkaitinkite ir nuimkite nuo ugnies.

4. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite visus prieskonius ir atidėkite.

5. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros.

6. Dideliame dubenyje sumaišykite virtus ryžius, visus sukapotus šviežius žalumynus, pakepintą mėsą su svogūnais, suberkite prieskonių mišinį. Labai gerai viską išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.

7. Atsargiai nupjaukite paprikų viršūnėles, nuimkite „dangtelius“ su koteliais, iš vidaus atsargiai išskobkite baltas membranas ir sėklas (stenkitės nepažeisti daržovės sienelių).

 

8. Kiekvieną papriką gausiai pridėkite įdaro, o tada uždenkite „dangteliais“.

9. Dėkite paprikas į nedidelę kepimo formą ar kitą kepimui orkaitėje tinkamą indą, supilkite į jį tiek vandens, kad siektų maždaug trečdalį paprikų aukščio, pasūdykite, galite įdėti dar šaukštą ar du pomidorų pastos.

10. Kepkite apie 50–60 min., kol paprikos taps minkštos. Leiskite kelias minutes pastovėti ištraukus iš orkaitės, o tada tiekite su mėgstamomis lengvomis salotomis.

Ingredientai
Paprikos: 6.00 vnt. (didelės, gali būti skirtingų spalvų, gali būti tos pačios)
Ryžiai: 150.00 g (basmati)
Vanduo: 300.00 ml
Druska: 0.50 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinis)
Jautiena: 450.00 g (maltos)
Česnakai: 3.00 skiltelės (susmulkintos)
Pomidorų pasta: 2.00 valg. š.
Kalendros: 1.00 sauja (šviežių kapotų)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių kapotų)
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių kapotų)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (smulkiai supjaustytų)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Kalendros sėklos: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vištos krūtinėlių kepsniai su pomidoriukais ir sūriais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 6
Kaip gaminti

1. Krūtinėles padėkite ant pjaustymo lentelės, laikydami peilį lygiagrečiai ašmenims lentelei ir kita ranka lengvai prispaudę krūtinėlę iš viršaus perpjaukite mėsą į dvi dalis. Perpjautas krūtinėles „išmasažuokite“ su pusantro šaukšto aliejaus ir druska. Atidėkite į šoną.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.

3. Supjaustykite pomidorus per pusę, sutraiškykite česnakus ir sumaišykite dubenyje su druska, pusantro šaukšto aliejaus bei aitriaisiais pipirais pagal skonį.

4. Patieskite 2 aliuminio folijos lakštus (40 x 40 cm).

5. Sudėkite pomidorų mišinį ant folijos lakštų, užlenkdami priešingus kampus suformuokite krepšelius (kad liktų erdvės garams) ir pašaukite į orkaitę maždaug 5 minutėm, kol pomidorai suminkštės.

6. Apkepkite ant storadugnės keptuvės ar grilio abi vištienos pjausnių puses.

7. Mocarelos sūrį supjaustykite griežinėliais.

8. Ant kiekvieno vištienos gabalėlio užberkite parmezano sūrio, uždėkite du tris baziliko lapelius ir kelis griežinėlius mocarelos sūrio. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie penkias minutes, kol krūtinėles viduje nebeliks rožinės spalvos.

9. Dideliame dubenyje sumaišykite gražgarstės salotas, aliejų, actą, parmezaną ir druską su pipirais.

10. Patiekite kepsnius ant mocarelos sūrio uždėję pomidorus, o šalia - salotas.

Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 2.00 vnt. (didesnės; kepsniams)
Pomidorai: 400.00 kg (vyšninių; kepsniams)
Česnakai: 2.00 skiltelės (kepsniams)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š. (3 šaukštai kepsniams ir 2 šaukštai salotoms)
Druska: 2.00 žiupsnelis (kepsniams ir salotoms; arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (salotoms)
Aitriosios paprikos dribsniai: 1.00 žiupsnelis (kepsniams)
Parmezano sūris: 0.75 st. (tarkuoto; didesnioji dalis kepsniams, mažesnioji salotoms)
Bazilikai: 2.00 vnt. (šakelės; kepsniams)
Mocarelos sūris: 2.00 vnt. (rutuliukais; kepsniams)
Baltojo vyno actas: 1.00 valg. š. (salotoms)
Gražgarstės: 4.00 sauja (salotoms)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Su voveraitėmis troškintas triušis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 9
Kaip gaminti

1. Triušį supjaustykite į 6-8 dalis.

2. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir apkepkite triušio gabalus.

3. Svogūnus, morkas ir žalumynus smulkiai supjaustykite, česnakus sutraiškykite.

4. Į troškinimo puodą įdėkite sviesto, sudėkite svogūnus, česnakus, morkas, žalumynus, sudėkite triušio gabalus, įpilkite vyną ir vandenį, įdėkite druskos, juodųjų pipirų ir lauro lapų. Patroškinkite apie pusvalandį.

5. Keptuvėje ant sviesto apkepkite voveraites kol išgaruos skystis. Sudėkite į troškinį ir patroškinkite dar apie 10 minučių.

Ingredientai
Triušiena: 1.00 vnt. (apie 1200 g)
Svogūnai: 4.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Morkos: 3.00 vnt.
Voveraitės: 300.00 g
Vynas: 1.00 st. (balto sauso)
Vanduo: 1.00 st.
Sviestas: 50.00 g
Petražolės: 1.00 sauja
Salierai: 5.00 vnt. (lapeliai)
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Kalakutienos ir patisonų kotletai pomidorų padaže
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.0 / 4
Kaip gaminti

1. Patisonus sutarkuokite stambia tarka, apibarstykite 2 šaukšteliais rupios druskos ir palikite apie 10-15 minučių, kad išsiskirtų kuo daugiau sulčių. Tada tarkius kuo stipriau nuspauskite, kad kuo daugiau skysčio pasišalintų.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite maltą mėsą su patisonais, susmulkintu česnaku, džiūvėsiais, įmuškite kiaušinį, pagardinkite pipirais (druskos turėtų pakakti nuo patisonų) ir 1/2 šaukštelio raudonėlių, viską gerai išmaišykite.

3. Didelėje gilioje keptuvėje (arba puode) įkaitinkite aliejų. Į gilesnę lėkštelę įberkite džiūvėsių apvoliojimui. Šlapiomis rankomis formuokite nedidelius kotletukus, iš visų pusių apvoliokite juos džiūvėsiuose, ir apkepkite iš visų pusių keptuvėje, kol gražiai apskrus. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.

4. Į tą pačią keptuvę, kurioje kepė kotletukai, įdėkite šaukštą sviesto, ir suberkite svogūnus. Apkepinkite juos trumpai, tada supilkite vyną (arba sultinį, arba vandenį) ir, pagramdant keptuvės dugną, pakepinkite, kol alkoholis išgaruos (o sultinio sumažės). Suberkite supjaustytus pomidorus, įdėkite koncentratą, supilkite vursterio padažą, suberkite prieskonius – pipirus, čili pipirus, likusus raudonėlius, galite įberti žiupsnelį cukraus, ir virkite padažą kaskart pamaišant atviroje keptuvėje apie 5 minutes, kol sutirštės.

 

5. Tada sudėkite atgal į padažą apkepintus kotletukus ir toliau troškinkite ant nedidelės ugnies apie 5 minutes.

6. Prieš patiekiant pabarstykite šviežiomis petražolėmis, bazilikais. Valgykite su virtomis bulvėmis arba ryžiais, o gal kitomis mėgstamomis kruopomis ar riekele šviežio prancūziško batono.

Ingredientai
Cukinijos: 500.00 g (arba patisonų)
Kalakutiena: 500.00 g (maltos; arba vištienos)
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos arba sutrintos)
Džiūvėsiai: 3.00 valg. š. (maltų; plius dar šiek tiek apvoliojimui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, supjaustytas smulkiai)
Vynas: 0.50 st. (baltojo; arba sultinio, arba vandens)
Pomidorai: 500.00 g (šviežių, supjaustytų)
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š.
Vorčesterio padažas: 2.00 arbat. š. (nebūtinai)
Petražolės: 1.00 žiupsnelis (patiekimui)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (patiekimui)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Čili paprikos dribsnių: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Prancūziškas troškinys „ratatouille“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.2 / 21
Kaip gaminti

1. Pirmiausia imkitės baklažano – reikės atsikratyti prigimtinio jo kartumo. Nuplaukite, skersai supjaustykite plonyčiais (4–5 mm storio) griežinėliais, pabarstykite druska ir palikite 15–20 min. Vėliau druską nuplaukite šaltu vandeniu – viskas, baklažanai paruošti naudoti.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

3. Cukinijas, pomidorus supjaustykite tokio pat storio riekelėmis, kaip ir baklažanus, nupjaukite paprikų viršų, išimkite sėklas ir supjaustykite žiedais.

4. Į apvalios (geriau – stiklo ar keramikos) kepimo formos dugną supilkite konservuotus pomidorus, berkite susmulkintus svogūnus, kapotą česnaką, pilkite 2 šaukštus aliejaus, berkite po gerą žiupsnį druskos ir pipirų. Štai ir paruoštas troškinio „paklotas“.

5. Dabar imkitės sluoksniuoti daržoves – klokite jas laikydamiesi to paties ritmo, pvz., riekelė cukinijos, baklažano, pomidoro, vėl cukinijos, tada paprikos ir vėl iš pradžių. Suklokite viską, ką supjaustėte.

6. Apšlakstykite gautą kompoziciją likusiu alyvuogių aliejumi, vėl berkite druskos, pipirų, čiobrelių (jei šviežių, tuomet tik pasmulkintų lapelių).

7. Pridenkite kepimo formos viršų kepimo popieriumi ar folija ir dėkite į orkaitę. Kepkite 50 min., tada nuimkite popierių ar foliją ir pakepkite dar 10–20 min., kol daržovės bus minkštutėlės.

Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažas, smulkiai supjaustytas)
Cukinijos: 2.00 vnt. (mažos; geriau, jei viena bus geltonoji, kita žalioji, bet tinka ir vienodos)
Baklažanai: 1.00 vnt. (mažas)
Pomidorai: 3.00 vnt. (geriau mėsingesni, pvz., slyviniai)
Česnakai: 2.00 skiltelės (smulkiai sukapoto)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Konservuoti pomidorai: 1.00 vnt. (skardinė konservuotų savo sultys (geriau nuluptų ir kapotų))
Paprikos: 2.00 vnt. (viena raudonoji, kita geltonoji)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (šviežiai maltų)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (šviežių arba džiovintų (galima keisti ar maišyti su raudonėliais))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Antiena su vyno padažu, lazdyno riešutais ir slyvomis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 2
Kaip gaminti

1. Pirmiausia įkaitiname orkaitę iki 160 laipsnių.

2. Antienos šlauneles įtriname prieskonių mišiniu, druska ir pipirais. Dedame į keptuvę odele žemyn ir kepame apie 5 minutes ant vidutinės ugnies, kol odelė apskrus ir antiena išleis daug taukų.

3. Apkepinus antieną, nupilame taukus ir keptuvę (jei ji tinkama dėti į orkaitę, jei ne – antieną perkelkite į kitą indą) dedame į orkaitę kartu su šalotiniu svogūnu. Prieš tai svogūną perpjaukite į dvi dalis.

4. Kol antiena kepa, slyvas perpjauname per pusę.

5. Praėjus 45 min. patikriname antį. Jei reikia, vėl nupilame taukus.

6. Šalia anties dedame slyvas, pilame vyną ir vištienos sultinį. Dedame atgal į orkaitę dar maždaug 20 minučių, tik padidiname temperatūrą iki 200 laipsnių. Po 10 minučių, jei reikia, galite įpilti truputėlį daugiau sultinio, nes svarbu, kad padažas visiškai neišgaruotų.

7. Tuo tarpu peiliu susmulkiname lazdyno riešutus. Dedame juos į sausą, įkaitintą keptuvę ir apskrudiname. Supjaustome cikoriją ir apšlakstome citrinos sultimis.

8. Viską dedame į lėkštę ir valgome kartu su iškepusia antiena. Skanaus!

Ingredientai
Antiena: 2.00 vnt. (šlaunelės)
Slyvos: 6.00 vnt.
Šalotinis svogūnas: 1.00 vnt.
Vynas: 75.00 ml (marsalos)
Vištienos sultinys: 50.00 ml (naminio)
Lazdynų riešutai: 1.00 valg. š.
Prieskonių mišinys Allspice: 1.00 arbat. š.
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Cikorija: 1.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šašlykai imbieriniame marinate
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.7 / 27
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite mėsą gabalėliais ir sudėkite į indą.
  2. Sumaišykite smulkiai supjaustytą imbierą, žaliąją citriną, smulkintą raudonąjį svogūną, aitriosios paprikos ankštį, česnaką, sojų padažą, augalinį aliejų.
  3. Gautą marinatą supilkite ant mėsos ir gerai išmaišykite. Marinuokite kelias valandas. 
Ingredientai
Imbieras: 50.00 g
Žalioji citrina: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. ((raudonasis))
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. ((ankštis))
Česnakai: 6.00 skiltelės
Sojų padažas: 50.00 ml
Aliejus: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Baklažanų, paprikų ir pomidorų troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.6 / 31
Kaip gaminti

1. Neluptus baklažanus supjaustykite griežinėliais, apvoliokite miltuose ir keptuvėje įkaitintame aliejuje apkepkite po 2 minutes iš abiejų pusių, išimkite.

2. Česnako skilteles susmulkinkite, paprikas ir pomidorus supjaustykite šiaudeliais. Berkite į keptuvę, kur kepė baklažanai. Pagardinkite druska, pipirais ir pakepkite kelias minutes, tada supilkite sultinį ir troškinkite 5 minutes. Sudėkite baklažanus ir troškinkite dar 5 minutes. Dėkite į lėkštes ir pabarstykite tarkuotu parmezanu.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Baklažanai: 500.00 g
Miltai: 1.00 valg. š.
Aliejus: 4.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (2-3)
Paprikos: 500.00 g (žalios saldžiosios)
Pomidorai: 500.00 g
Daržovių sultinys: 1.00 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Parmezano sūris: 1.00 valg. š. (tarkuotas)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Grilyje kepti saldžiai aštrūs traškūs vištų sparneliai
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 5
Kaip gaminti

1. Balzaminį actą, medų bei aštrų padažą sumaišykite dubenyje.

2. Vištos sparnelius įkaitintame grilyje pakepkite apie 15 minučių, tuomet juos ištepkite padažu ir apverskite. Tepkite padažu ir vartykite juos tol, kol vištienos sparneliai pasieks norimą traškumą bei spalvą.

Ingredientai
Vištos sparneliai: 2.00 kg
Balzaminis actas: 50.00 ml
Medus: 50.00 ml
BBQ padažas: 70.00 ml (mėgstamo aštresnio)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lengvesnis ir greitesnis tiramisu be kiaušinių
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.4 / 10
Kaip gaminti

Šiame recepte nebus nei kiaušinių, nei riebios grietinės, o mascarponę, kuri yra net 82 proc. riebumo, keisime į kreminiu sūriu, kurio riebumas tik 22 proc.. Ir dar svarbu, kad šį desertą paruošite vos per 15minučių!

1. Sumaišykite juodą kavą (atvėsintą) su kavos likeriu. Jei naudojate porcijinius indelius, sulaužykite sausainius „damų piršteliai“ perpus ir pamirkykite juos į kavos-likerio miksą (maždaug 10 sekundžių).

2. Pagaminite kreminį sluoksnį. Vidutinio dydžio dubenyje gerai išplakite kreminį sūrį iki purios masės. Sudėkite cukraus pudrą ir vėl gerai išmaišykite. Galiausiai įpilkite atvėsintą espresso kavą su vanile ir vėl viską gerai išsukite.

3. Formuokite desertą: norimose formelėse (mes naudojome nedidelius stiklainiukus) pirmu sluoksniu dėkite išmirkytus „damų pirštelius“, tada ant jų dėkite kreminį sluoksnį ir galiausiai viską apibarstykite kakavos milteliais. Viską pakartokite (bus du sluoksniai „damų pirštelių“, du sluoksniai kremo ir kakavos miltelių).

4. Galiausiai apibarstykite šokolado drožlėmis ir dėkite valandai į šaldytuvą, kad ingredientai sumirktų ir desertas subręstų.

Ingredientai
Sausainiai: 10.00 g („damų piršteliai“ (angl. ladyfingers))
Kava: 0.50 puodelis (stiprios, juodos, be nuosėdų; ir dar 45 ml espresso papildomai)
Likeris: 1.00 valg. š. (kavos (arba 1 valg. šaukšt. espresso kavos + 1 valg. šaukšt. brendžio + 1 arbat. šaukšt. cukraus))
Kreminis sūris: 200.00 g (pvz., „Philadelphia“, kambario temperatūros)
Cukraus pudra: 200.00 g
Vanilė: 1.00 arbat. š.
Kakava: 1.00 valg. š. (miltelių; apibarstyti)
Juodasis šokoladas: 1.00 valg. š. (drožlių pabarstymui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Itališkas lengvai pagaminamas vyšnių pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.0 / 4
Kaip gaminti

1. Šviežias vyšnias nuplaukite, nusausinkite ir pašalinkite kauliukus tam skirtu įrankiu. Padalinkite į tris dalis ir vieną dalį susmulkinkite elektriniu smulkintuvu.

2. Į dubenį suberkite gabaliukais supjaustytą minkštą sviestą (prieš pjaustant patariama 1–2 valandas palaikyti kambario temperatūroje, kad suminkštėtų), cukrų ir maišykite elektriniu plaktuvu, kol gausite vientisą masę.

3. Į gautą masę įmuškite kiaušinius ir plakite vidutiniu greičiu.

4. Per sietelį į dubenį suberkite miltus, bulvių krakmolą ir mieles ir maišykite, kol gausite vientisą masę.

5. Paimkite torto kepimo formą (maždaug 20 cm skersmens), ištepkite ją sviestu, supilkite pusę tešlos masės ir ją tolygiai paskirstykite. Ant masės tvarkingai išdėliokite trečdalį vyšnių, o ant viršaus supilkite susmulkintų vyšnių masę.

 

6. Į torto kepimo formą supilkite likusią masę, išlyginkite ją šaukštu, ant viršaus išdėliokite likusias vyšnias. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 55 minutes.

7. Iškepusį tortą palikite atvėsti ir tik tada išimkite iš torto kepimo formos.

Patarimas:

Jei nerandate pirkti šviežių vyšnių, tortą galima gaminti ir su konservuotomis vyšniomis. Tokiu atveju svarbiausia jas gerai nusausinti.

Ingredientai
Vyšnios: 450.00 g
Miltai: 150.00 g (aukščiausios kokybės (itališkai „00“))
Krakmolas: 90.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (vidutiniai)
Cukrus: 150.00 g
Sviestas: 100.00 g
Mielės: 16.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Trupininis slyvų ir varškės pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.6 / 23
Kaip gaminti

Pyragas skanus ir su viena slyvų rūšimi, bet tikrai verta sumaišyti ir kelias skirtingas jų rūšis – tada išeina platesnė skonių, tekstūrų ir spalvų skalė.

Kepimui naudojau šiek tiek platėjantį keraminį kepimo indą – dugno skersmuo 20 cm, viršaus – 25 cm, aukštis – 4,5 cm.

1. Įkaitiname orkaitę iki 190 laipsnių, režimas – su vėjeliu.

2. Supjaustome slyvas (vieną slyvą į 4–6 dalis) ir sudedame jas į puodą, kartu beriame du šaukštus rudojo cukraus. Kaitiname ant vidutinės ugnies 15 minučių.

3. Kol slyvos minkštėja, pasiruošiame trupinius. Elektriniame smulkintuve (blenderyje) sumalame migdolus iki miltų birumo ir beriame į didelį dubenį, ten pat beriame 3 šaukštus rudojo cukraus, nutarkuojame trečdalį muskato riešuto, persijojame miltus ir per tą patį sietelį šaukštu pertriname varškę. Iš šaldytuvo išimtą sviestą sutarkuojame per burokinę tarką į tą patį dubenį.

 

4. Rankomis papurename visus dubenyje esančius ingredientus ir tada pradedame trinti tarp rankų. Taip darome kol susiformuoja trupiniai – užtruksite kelias minutes. Nepersistenkite, kad išliktų maži sviesto gabaliukai.

5. Į kepimo indą supilame slyvas ir ant viršaus beriame trupinius, juos tolygiai paskirstome. Kepame 30 minučių – paskutines penkias minutes stebime, kad per daug neapskrustų viršus.

6. Pyragą valgome šiltą, su ledais arba jogurtu (jogurtą galima saldinti arba nesaldinti klevų sirupu). Iš pradžių atrodys, kad slyvos plaukia, bet, kepiniui šiek tiek pravėsus, arba kai jis visai atšąla, skysčio nebelieka.

Ingredientai
Slyvos: 700.00 g (įvairių rūšių be kauliukų; įdarui)
Rudasis cukrus: 5.00 valg. š. (2 šaukštai įdarui ir 3 šaukštai tešlai)
Varškė: 150.00 g (trupiniams)
Miltai: 150.00 g (kvietinių self-raising (jeigu neturite, papildomai dėkite 1 nubrauktą arbat. šaukšt. kepimo miltelių); trupiniams)
Sviestas: 170.00 g (trupiniams)
Migdolai: 90.00 g (trupiniams)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (trupiniams)
Ledai: 6.00 valg. š. (arba jogurto; patiekimui (tačiau galite ir netiekti))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Slyvų pyragas, kuriame karaliauja vaisiai, o ne tešla
8 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.5 / 6
Kaip gaminti

1. Visus tešlai skirtus ingredientus sudėkite į didelį dubenį ir labai greitai užminkykite minkštą, prie rankų nelimpančią tešlą. Jei varškė sausesnė, ir tešla nesusiklijuoja, įpilkite apie 1 šaukštą kefyro, pieno arba vandens.

2. Suformuokite iš tešlos rutulį, įsukite į maistinę plėvelę ir palikite pastovėti šaldytuve mažiausiai 2 valandas.

3. Per tą laiką paruoškite slyvų įdarą: išimkite slyvų kauliukus ir supjaustykite jas ketvirčiais. Pabarstykite cukrumi ir prieskoniais. Palikite pastovėti. Prieš pat kepant įmaišykite miltų ir krakmolo mišinį.

4. Atšaldytą tešlą padalinkite į 2 dalis. Vieną iškočiokite labai plonai ir išklokite kepimo formos, skirtos kepti tartas, dugną ir kraštus (23cm skersmens). Supilkite slyvų įdarą, o ant viršaus sudėliokite norimą raštą iš likusios tešlos juostelių (galite viršų uždengti kitu iškočiotu tešlos lakštu, tik prapjaukite keletą ertmių, kad garuotų kepdamas įdaras).

 

5. Padėkite taip paruoštą pyragą į šaldytuvą, kol kais orkaitė (apie 15 min). Prieš pat kepant visą paviršių patepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite ruduoju cukrumi.

6. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Kepkite pyragą apie 50 minučių, geriausia žemesnėje orkaitės dalyje, kad iškeptų pyrago apačia. Taip pat, jei jūsų kepimo forma su išimamu dugnu, patarčiau apvynioti visą apačią aliuminio folija, kad kepant neprasiskverbtų sultys ir nepradėtų lašėti. Jei kepant matote, kad viršus ima pernelyg tamsėti, uždenkite pyragą aliuminio folijos lakštu, tačiau netrumpinkite kepimo laiko.

7. Pyragą pilnai atvėsinkite prieš pjaunant, kad įdaras bebūtų pernelyg skystas.

Ingredientai
Miltai: 250.00 g (tešlai)
Varškė: 230.00 g (rinkitės šlapesnę; tešlai)
Sviestas: 170.00 g (tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (smulkios; tešlai)
Slyvos: 900.00 g (geriausiai tinka mėlynosios; įdarui)
Rudasis cukrus: 0.50 st. (įdarui ir dar šiek tiek viršui pabarstyti)
Krakmolas: 30.00 g (miltų ir krakmolo mišinio lygiomis dalimis; įdarui)
Kardamonas: 0.50 arbat. š. (įdarui)
Vanilės ekstraktas: 0.50 arbat. š. (įdarui)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (kiek paplaktas; viršui patepti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Nesudėtingas cukinijų pyragas su plaktos grietinėlės „kepure“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.4 / 7
Kaip gaminti

1. Dideliame dubenyje iki purumo išplakite kiaušinius ir cukrų.

2. Išlydykite ir atvėsinkite sviestą, supilkite į plakinį ir atsargiai išmaišykite.

3. Atkirame inde sumaišykite visus sausuosius ingredientus.

4. Cukinijas sutarkuokite plonais šiaudeliais (jei neturite specialios tarkos, supjaustykite kuo ploniau, maždaug degtuko storio pagaliukais). Apiberkite miltų-cinamono-kepimo miltelių mišiniu ir atsargiai išmaišykite. Sudėkite į kiaušinių-sviesto mišinį ir atsargiai, tačiau gerai išmaišykite – kad neliktų sausų ingredientų.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros. Gautą tešlą supilkite į sviestu pateptą kepimo formą, išlyginkite paviršių. Kepkite apie 40 min. – kol į vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.

6. Leiskite pyragui kiek atvėsti ir išimkite iš skardos.

7. Kol pyragas vėsta, paruoškite kremą. Išplakite grietinėlę su cukraus pudra, į pabaigą supilkite citrinos sultis.

8. Gautu kremu galite aptepti pyrago viršų, o galite patiekti prie kiekvieno pyrago gabalėlio jį patiekiant. Skanaus!

Ingredientai
Cukinijos: 300.00 g
Sviestas: 200.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (dideli, kambario temperatūros)
Cukrus: 160.00 g
Miltai: 180.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Grietinėlė: 200.00 ml (plakamosios (36 proc. riebumo); kremui)
Cukraus pudra: 100.00 g (kremui)
Citrinos sultys: 3.00 valg. š. (kremui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kuršėnų vyniotinis
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.6 / 121
Kaip gaminti
  1. Kiaušinių trynius iki baltumo išplakite su cukrumi, suberkite miltus ir išmaišykite.
  2. Kitame inde iki standumo išplakite  baltymus.
  3. Išplaktus baltymus atsargiai po šaukštą įmaišykite į trynius.
  4. Atsargiai su šaukštu išmaišykite, būna labai puri masė.
  5. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir tolygiai paskirstykite.
  6. Kepkite 200 laipsnių kaitrumo orkaitėje maždaug 15 minučių.
  7. Iškeptą biskvitą vyniokite į vyniotinį ir pamažu nuimkite kepimo popierių. 
  8. Apklokite rankšluosčiu ir palikite vėsti.
  9. Įdarui varškę pertrinkite elektriniu trintuvu, sudėkite kambario temperatūros sviestą, galiausiai supilkite sutirštintą (kondensuotą) pieną. Jei masė bus labai skysta, galima ją palaikyti šaldytuve.
  10. Atvėsusį biskvitą išvyniokite  ir tolygiai padenkite įdaru. Susukite vėl.
  11. Bent porai valandų dėkite į šaldytuvą.

Receptą atsiuntė Helena J.

Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (biskvitui)
Cukrus: 4.00 valg. š. (biskvitui)
Miltai: 4.00 valg. š. (biskvitui)
Sviestas: 200.00 g (įdarui)
Varškė: 200.00 g (įdarui)
Kondensuotas pienas: 1.00 vnt. (0,5 indelio saldinto - įdarui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvių šašlykai
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.4 / 9
Kaip gaminti

1. Bulves supjaustykite stambesniais griežinėliais ir apvirkite, tik jokiu būdu nepervirkite.

 

2. Į didelį tvirtą plastikinį maišelį supilkite obuolių sultis, raudonojo vyno actą, sojų padažą, alyvuogių aliejų, sudėkite smulkintus bazilikus, Dižono garstyčias, sugrūstą česnaką, nepamirškite medaus ir įberkite juodųjų pipirų.

 

3. Į gautą masę sudėkite grybus, pjaustytas raudoną saldžiąją papriką, cukiniją, kukurūzų burbuolę ir apvirtas bulves. Gerai sukratykite, kad marinatas tinkamai pasiskirstytų tarp daržovių, ir padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.

 

4. Kepsninės groteles sutepkite augaliniu aliejumi, suverkite daržoves ant iešmelių ir sudėkite juos ant grotelių. Kepkite 10–15 min., nuolat pavartydami.

 

Skaitykite plačiau: Šašlykų puota lieknėjantiems ir vegetarams

Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (nedidelės)
Sultys: 3.00 valg. š. (obuolių)
Actas: 3.00 valg. š. (raudonojo vyno)
Bazilikai: 2.00 valg. š. (smulkinti)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (Dižono)
Medus: 1.00 valg. š. (skystas)
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (1/4 arbat. š.)
Pievagrybiai: 12.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Cukinijos: 1.00 vnt.
Kukurūzai: 1.00 vnt. (burbuolė - nebūtinai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Aplinka produktyvumui

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką