Dabar populiaru
Publikuota: 2018 birželio 10d. 10:00

4 originalių šaltsriubių receptai: prireiks ir varškės, ir silkės

Šalta sriuba
„Scanpix“ nuotr. / Šalta sriuba

Karaliaujant karščiams, keičiasi ir mūsų mitybos įpročiai – valgyti norisi rečiau, kai tik galime, renkamės lengvą, gaivinantį maistą. Šiltuoju sezonu itin mėgstame šaltąsias sriubas, kurių pagrindas – rauginti pieno produktai. Lietuvių vasaros valgiaraštyje karaliauja šaltibarčiai, tačiau išmėginkime ir kitas lengvai paruošiamas šaltsriubes.

Kaip rodo pranešime žiniasklaidai pristatomi prekybos tinklo „Maxima“ duomenys, kasmet su pirmuoju šilumos pliūpsniu išauga kefyro, pasukų, rūgpienio paklausa. „Tai – ženklas, kad prasideda šaltibarsčių sezonas. Šaltosios sriubos, kurias skanauti vasarą yra pamėgę lietuviai, neapsieinamos be rauginto pieno, todėl nieko keisto, kad kefyro ir rūgpienio daugiausia yra nuperkama būtent šiltuoju metų laiku“ – sako šio tinklo maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas. Jis dalinasi 4 lengvai paruošiamų šaltų sriubų receptais, jas išbandyti šią vasarą – būtina.

Šalta pasukų sriuba

Tai – idealus pasirinkimas karštai vasaros dienai, mat sriuba ne tik gaivinanti, bet ir yra lengvai virškinama, neapsunkina organizmo.

Ingredientai:

  • 1,5 litro pasukų;
  • 2 agurkai;
  • 5 pomidorai;
  • svogūnų laiškų;
  • petražolių;
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

1. Pradėti reikia nuo daržovių paruošimo: vieną agurką sutarkuokite stambia trintuve, kitą supjaustykite stambesniais gabalėliais, visai taip, kaip ir pomidorus.

2. Svogūnų laiškus ir petražoles reikia susmulkinti, tuomet visus šiuos ingredientus sudėti į puodą, kuriame supiltos pasukos, ir, pagardinus prieskoniais, gerai išmaišyti.

3. Tokią sriubą geriausia patiekti atšaldytą, idant būtų dar gaivesnė.

„Scanpix“ nuotr./Šalta sriuba
„Scanpix“ nuotr./Šalta sriuba

Šalta baltoji sriuba

Šalta baltoji ridikėlių sriuba, pasak ruošiama panašiai kaip ir šaltibarščiai, tačiau jos skonis nuo kultinio lietuviško patiekalo pastebimai skiriasi.

Ingredientai:

  • 500 ml kefyro;
  • 1 ilgavaisis agurkas;
  • 2 virti kiaušiniai;
  • 8 ridikėliai;
  • sauja svogūnų laiškų;
  • ryšulėlis krapų;
  • 1 stiklinės šalto virinto vandens;
  • žiupsnelių druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Supjaustykite ridikėlius ir agurką, susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus, viską suberkite į dubenį su kefyru.

2. Įpylę vandens, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais, įmaišykite ir pjaustytus virtus kiaušinius.

3. Kaip ir šaltibarščiai, ši balta ridikėlių sriuba idealiai dera su karštomis bulvėmis, o pačią geriausia valgyti gerai atvėsintą.

„Scanpix“ nuotr./Šalta sriuba su daržovėmis
„Scanpix“ nuotr./Šalta sriuba su daržovėmis

Gaivinanti vasariška sriuba

Dar viena gaivinanti vasariška sriuba, kuriai paruošti reikės ne tik šiltuoju sezonu tradiciniais laikomų ingredientų, bet ir kelių netikėtų.

Ingredientai:

  • 2 stiklinės kefyro;
  • 200 gramų varškės;
  • 1 stiklinė vidutinio riebumo grietinės;
  • 3 kietai virti kiaušiniai;
  • 2 jauni svogūnėliai su laiškais;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 2 agurkai;
  • 200 g ridikėlių;
  • šiek tiek krapų;
  • druskos;
  • pipirų;
  • mėtos lapelių.

Gaminimas:

1. Pirmiausia reikės išplakti kefyrą, varškę ir grietinę, ir pagardinti plakinį smulkintais svogūnais bei česnakais.

2. Tuomet į mišinį sudėkite kubeliais pjaustytus agurkus ir ridikėlius, įberkite prieskonių ir smulkintus žalumynus.

3. Paruoštą sriubą reikėtų bent valandą laikyti šaldytuve, o patiekiant į lėkštes įdėti virtų kiaušinių ir papuošti mėtos lapeliais.

Vida Press nuotr./Šalta sriuba su ridikėliais
Vida Press nuotr./Šalta sriuba su ridikėliais

Žemaitiškas šmakalas

Norintiems paskanauti šio to visai neįprasto, rekomenduojama išbandyti tradicinio žemaitiško šmakalo – rūgpienio sriubos su silke – receptą.

Ingredientai:

  • 1 stambi sūdyta silkė (neišdarinėta);
  • 1 litras rūgpienio;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • žalumynų – svogūnų laiškų bei krapų.

Gaminimas:

1. Pirmiausia reikės pasirūpinti silke: ją nulupti, išskrosti ir nuimti nuo kaulų.

2. Silkės gabalėlius pakepinkite sausoje keptuvėje, be jokių riebalų. Žuvis turi apskrusti, tapti sausa ir biri. Tuomet ją sutrinkite šakute, bet prieš tai išrinkite visas ašakas.

3. Į puodą supilkite rūgpienį ir suberkite silkę, taip pat – smulkintus svogūnų laiškus ir krapus, pagardinkite pipirais.

4. Sriubą palaikykite šaltai bent pusvalandį, skaniausia ją patiekti su šviežiomis bulvėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Ūkininko po liūčių laukė dvigubas smūgis: atėmė paramą ir skyrė baudą

Aktualu

Analitikai: Šiaurės Korėja neturi realių ketinimų atsisakyti branduolinių ginklų

Aktualu

V.Putinas staiga griebėsi nuolaidų dėl karo Sirijoje: kas lemia tokį nuolankumą?

Mokslas.IT

Pradedami išankstiniai naujųjų „iPhone“ užsakymai, skelbiamos kainos

Pasaulis kišenėje

Rudens kelionės į saulėtus kurortus: kiek galima sutaupyti ir ko reikia pasisaugoti

Verslas

Lituanistinių institutų jungimas iškėlė klausimą: ar viskas daroma tik dėl pastatų?

Popiežiaus vizitas Aktualu

Pagrindiniai popiežiaus Pranciškaus mokymo akcentai: ar jis išties reformuoja Bažnyčią?

Vardai

Po ilgos pertraukos Avril Lavigne pristato naują dainą: „Parašiau ją galvodama, kad mirštu“

Jolita Vaitkutė – apie kūrybą, skaitymą ir įsimintiniausias knygas

Popiežiaus vizitas Sportas

Popiežius ir kamuolys: kodėl buvo vadinamas „pata dura“ ir nėra matęs žaidžiančio L.Messi?

Pasaulis kišenėje

Agonija lėktuve: įgulai pamiršus sureguliuoti slėgį keleiviams iš nosies pasipylė kraujas

24sek

Domanto Sabonio universitetas suviliojo Kauno „Žalgirio“ talentą

Pasaulis kišenėje

Lietuvis Kretoje rado 1800 metų senumo vazą: iš pradžių man grasino kalėjimu

Deuce

Teniso pasaulį sužavėjo R.Berankio varžovo reakcija į teisėjo nuobaudą

Gyvenimas

Netapkite kliūtimi savo laimei: 3 mitai apie byrančią santuoką

Vardai

Mia pradeda gyvenimą iš naujo: „Pastarieji 4 metai su šiuo žmogumi man buvo tikra kančia“

Gazas

1000WOW: lietuvis pasiryžo įveikti 250 000 kilometrų ir pamatyti 1000 pasaulio stebuklų per 4 metus

Deuce

Rogeris Federeris ir Novakas Džokovičius suvienys jėgas dvejetų varžybose

Aktualu

Be globėjų ir namų likęs našlaitis nerūpi ir valdininkams – vietos Vilniuje jam dar ieško

24sek

Tarp LKL naujovių – du klubai po padidinamuoju stiklu ir R.Alijevui užtrenktos durys

Naujienos

Verslas

Gydytojai nebespėja rašyti biuletenių – tokio sergamumo niekuomet nebuvo

Vardai

Įspūdingas koncertas Nidoje įtraukė ir besilaukiančią Anželą Adamovič-Gečienę

Aktualu

Donaldas Trumpas sužlugdė Kanadoje vykusį G-7 viršūnių susitikimą

Gazas

Kaip per eismo įvykį netapti be kaltės kaltu

24sek

M.Bagley erzina tai, kad pirmas šaukimas prognozuojamas D.Aytonui: „Aš esu Nr. 1“

Vardai

Iš Toronto su šeima grįžusi Eglė Valančiūnienė sužibėjo vasariškame vakarėlyje Vilniuje

Aktualu

Rusijoje per traukinio ir autobuso avariją žuvo keturi žmonės, dar 12 sužeisti

Aktualu

Orai.lt: artėja lietaus debesys

Gyvenimas

Nematomos grėsmės: užsidarėme savo šiltuose, patogiuose, nevėdinamuose namuose – o kas tada?

Aktualu

Palangoje poilsiautoją apvogė nuo galvos iki kojų: vagiui prireikė net nagų dildės

Aktualu

Lenkijoje ir Rumunijoje savaitgalį vyko daugybės dalyvių sulaukę gėjų paradai

Aktualu

Kaune ir Vilniuje – pratybose dalyvaujančios karo technikos paroda

Aktualu

Naktinis reidas Vilniuje: girtas prie vairo sėdęs jaunuolis liko be kebabo – tenkinsis areštinės maistu

Verslas

Kodėl milijonieriai turi tik vieną kreditinę ir kam nešvaisto pinigų?

Aktualu

Lietuva Pasauliniame taikos indekse – 36-oje vietoje iš 163 vertintų šalių

Aktualu

Ekologiškas upės keltas „Uperis“ Vilniuje jau veikia

Aktualu

Akibrokštas Panevėžio taksistui: kol kėlė klientų televizorių į bagažinę, kažkas pavogė piniginę

Aktualu

D.Trumpas nepalaikė bendro G-7 pareiškimo: „Kanados premjeras nesąžiningas ir silpnas“

Gyvenimas

Įdomūs faktai apie Kauno greitosios dispečerių darbą: šypseną keliantys skambučiai ir kaip medikus išsikviečia kurtieji

Sportas

Į ringą grįžęs pokštininkas T.Fury laimėjo nepersistengdamas, kovos metu susimušė žiūrovai

Vardai

Daugiau vandens

Sveikata

Ruduo pilnas komplimentų

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką