Dabar populiaru
Publikuota: 2018 sausio 4d. 10:00

5 dažnos keksiukų kepėjų klaidos: išvenkite ir džiaugsitės puriais ir gražiais kepinukais

Keksiukai
Vida Press nuotr. / Keksiukai

Prieš kelerius metus Lietuvoje kilusi tikra keksiukų manija gal kiek ir atslūgo, tačiau tai vis tiek išlieka vienas populiariausių kepinių. Keksiukų yra pačių įvairiausių, juos skanu ir patogu valgyti, o ir iškepti nesudėtinga, jei tik išvengsite kelių paprastų klaidų.

Jas aptaria kepinių specialistai portale Thekitchn.com. Perskaitykite ir įsitikinkite, ar jų nedarote.

1. Permaišote tešlą = kieti, o ne purūs keksiukai

Neabejotinai, tai viena dažniausių klaidų: stengiamės, kad neliktų jokių sausų miltų tešloje, su užsidegimu maišome ir maišome, rodos, viskas gerai, tešla išeina glotnutėlė, tačiau iškepę keksiukai, deja, kieti ir sausi. Tuo tarpu geri keksiukai turi būti visai kitokie – lengvi, purūs, drėgni.

Paaiškinimas paprastas: kai pernelyg ilgai ir intensyviai maišome, susproginėja visi oro burbuliukai tešloje. Ką daryti? Daugelyje receptų aiškiai sakoma: gaminant tešlą keksiukams, pirmiausia atskirai sumaišomi drėgnieji ingredientai (kiaušiniai ir cukrus, riebalai ir/ar jogurtas ar pan.) ir sausieji ingredientai (įvairių rūšių miltai, kildinančios medžiagos, sėklos ir/ar riešutai ir pan.), o tada vieni su kitais sumaišomi atsargiai ir tai daroma tik tol, kol sausieji susijungia su drėgnaisiais.

Vida Press nuotr./Maišoma keksiukų tešla
Vida Press nuotr./Maišoma keksiukų tešla

2. Riebalais nepatepate keksiukų formelių = kepinuko neįmanoma gražiai išimti, jis plyšta

Kas gali būti blogiau – keksiukai puikiai iškepė, visa virtuvė kvepia, o jūs turite tenkintis draiskanomis, nes kepinys prikibo prie formelės sienelių. Jei naudojate keksiukų formą ir nedėliojate specialių popierinių krepšelių, kiekvieną duobutę patepkite sviestu arba išpurkškite purškiamu aliejumi. Kartais keksiukai sugeba prilipti ir prie specialių popierėlių, kepinių specialistai ir specialistės šiuo klausimu nesutaria – ar verta patepti riebalais ir šių popierėlių vidų, ar vis dėlto gerai paruošta keksiukų tešla turėtų užtikrinti, jog „rūbą“ nuo kepinio lengvai atlipinsite.

Receptai
Receptas: Citrinomis kvepiantys keksiukai su cukinijomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 11
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Keksiukų formą išklokite specialiais popieriniais krepšeliais.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite cukrų bei citrinos, apelsino žieveles. Įmuškite kiaušinį, supilkite aliejų, apelsino sultis ir vanilės ekstraktą ir išmaišykite, kol produktų tyrė bus vientisa.

3. Į gautą masę sudėkite tarkuotas cukinijas, muskato riešutą, druską ir kepimo miltelius, gerai išmaišykite.

4. Galiausiai įsijokite miltus ir suberkite smulkintus riešutus. Atsargiai išmaišykite, tačiau tik tol, kol nebeliks sausų miltų – labai svarbu keksiukų tešlos nepermaišyti, antraip jie bus kieti.

5. 2/3 keksiukų formelių tūrio užpildykite tešla ir šaukite į orkaitę kepti. Kepkite 17–25 min. – kol į keksiuko centrą įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Prieš valgant leiskite kiek pravėsti.

Ingredientai
Cukinijos: 200.00 g (burokine tarka tarkuotos, švelniai nuspaustos)
Cukrus: 120.00 g
Aliejus: 100.00 ml (neutralaus skonio)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis, kambario temperatūros)
Apelsinų sultys: 3.00 valg. š. (šviežiai spaustų)
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuota oranžinė žievelės dalis)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota geltonoji žievelės dalis)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 180.00 g (trečdalis gali būti viso grūdo)
Migdolai: 100.00 g (kapotų arba migdolų skiltelių; galima keisti tokiu pat kiekiu graikiškų riešutų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Margi šokolado-varškės keksiukai
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 27
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C.

2. Pieną užvirinkite, nukelkite ugnies, suberkite kubeliais laužytą šokoladą, leiskite ištirpti ir atvėsti.

3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir cukrumi. Įmaišykite vieną kiaušinį, šokoladinį pieną ir tirpintą sviestą.

4. Varškę išsukite su cukrumi ir antruoju kiaušiniu. Pagardinkite šaukšteliu vanilės ir žiupsneliu druskos.

5. Į keksiukų formeles dėkite truputį šokoladinės tešlos, gerą šaukštą varškės, uždenkite dar trupučiu šokoladinės tešlos.

6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 20-25 minutes.

Ingredientai
Juodasis šokoladas: 100.00 g
Pienas: 200.00 ml
Miltai: 250.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Sviestas: 80.00 g
Varškė: 150.00 g
Cukrus: 1.00 valg. š.
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją

3. Prikraunate pernelyg daug tešlos = nevienodos formos, nedailūs keksiukai ar net priteršta orkaitė

Kiekvienam, kepančiam keksiukus, norisi iš orkaitės traukti dailius, vienodos formos, gražiai iškilusius kepinukus. Tačiau jei tešlos į kiekvieną formelę dėjote pernelyg daug, ji galėjo „išlipti“ ir rezultatas – gal ir valgomas, bet akies nedžiuginantis kūrinys. Taigi, visada užpildykite apie 3/4 keksiuko formelės, nes tešla kils.

Vida Press nuotr./Keksiukai su goji uogomis
Vida Press nuotr./Keksiukai su goji uogomis

4. Nepilnai iškepate arba perkepate keksiukus

Neiškepę keksiukai centre bus lipnūs ir vis dar tešliniai, o perkepti – sausi. Kaip rasti tą aukso vidurį? Kiekviena orkaitė skirtinga, todėl, žinoma, vadovaukitės receptu ir jame rekomenduojamu kepimo laiku. Tačiau likus maždaug 2–3 min. iki kepimo pabaigos, patikrinkite vieną keksiuką smeigdami medinį pagaliuką į jo centrą – jei ištrauksite jį sausą, keksiukai iškepę, jei jis apsivėlęs tešla, drėgnas, verta dar šiek tiek pakepti.

Receptai
Receptas: Šokoladiniai keksiukai su „Guinness“ alumi
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 10
Kaip gaminti
  • Nemažame puode išlydykite sviestą, supilkite alų ir užvirinkite. Berkite kakavos miltelius ir paplakite šluotele, kol masė taps vientisa. Nukelkite nuo ugnies ir palikite, kad kiek atvėstų.
  • Į didelį dubenį berkite persijotus miltus, cukrų, sodą ir druską.
  • Kitame dubenyje išplakite kiaušinius ir grietinę.
  • Į grietinės-kiaušinių plakinį pilkite sviesto-alaus-kakavos mišinį ir gerai išmaišykite.
  • Galiausiai į skysčių mišinį suberkite sausus ingredientus ir atsargiai maišykite tik tol, kol neliks sausų miltų. Itin svarbu keksiukų tešlos nepermaišyti, antraip kepinukai bus kieti. Neišsigąskite, gauta tešla jums gali atrodyti skystoka.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Į keksiukų kepimo formą dėkite popierines kepimo formeles ir pilkite į jas tešlos – ji turi užpildyti 2/3 tūrio. Dėkite formą į orkaitę ir kepkite 15–20 min. (priklausomai nuo jūsų orkaitės savybių ir keksiukų dydžio). Keksiukai bus iškepę, kai medinis pagaliukas, įkištas į vidurį, bus sausas.
  • Jei nutarsite keksiukus dekoruoti kremu, pirmiausia juos visiškai atvėsinkite. Keksiukams su „Guinness“ alumi labiausiai tiks sodrūs sviestiniai kremai, jie gali būti gardinti riešutais, šokoladu ar lašeliu kvapnaus alkoholinio gėrimo.
  • Beje, jei neturite keksiukų formos, šis receptas puikiai tinka ir keksui – pilkite tešlą į pailgą, jam skirtą formą ir kepkite apie 50–60 min.
Ingredientai
„Guinness“ alaus: 230.00 ml
Sviestas: 230.00 g
Cukrus: 2.00 st.
Miltai: 2.00 st.
Kakava: 3.00 valg. š. (kokybiškos)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Grietinė: 160.00 ml (riebios)
Druska: 0.50 arbat. š.
Soda: 1.50 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kvapnūs kriaušių keksiukai su avižomis ir lazdynų riešutais
12 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.3 / 16
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
  2. Miltus, kepinių miltus, cinamoną, sodą ir kepimo miltelius sumaišykite ir išsijokite, įmaišykite avižinius dribsnius.
  3. Riešutus apkepinkite sausoje keptuvėje, nuo jų nulupkite odelę ir juos truputį pasmulkinkite.
  4. Kriaušes sutarkuokite stambia tarka, jei išsiskiria daug sulčių jas nupilkite.
  5. Sviestą ištirpinkite, palikite kelioms minutėms atvėsti.
  6. Šiltą sviestą sumaišykite su cukrumi ir plakite, kol taps vientisa mase.
  7. Tuomet, po vieną įmuškite kiaušinius, nuolat maišydami sudėkite tarkuotas kriaušes, supilkite pasukas.
  8. Į tešlą po truputį suberkite miltų mišinį ir viską gerai išmaišykite.
  9. Tešlą sukrėskite į formeles, keksiukų viršų apibarstykite riešutais ir juos dėkite kepti, bet vos tik įdėjus keksiukus į orkaitę temperatūrą sumažinkite iki 190 laipsnių.
  10. Keksiukus kepkite ~25 minutes.
 
*Jau paruoštų miltų kepiniams galite nusipirkti kai kuriuose prekybos centruose, bet aš juos pasigaminu pati: 
 
Pamatuojama 1 stiklinė miltų, iš jos išimami du šaukštai miltų ir vietoj jų įdedami du šaukštai kukurūzų krakmolo. Miltų ir krakmolo mišinys persijojamas penkis kartus (taip, penkis kartus -  taip viskas gerai išsimaišys, miltų tekstūra taps daug tolygesnė ir vientisesnė).
 
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 1.00 st. (¾)
Miltai: 2.00 st. (1 ¼ - miltai ir ¼ - miltai kepiniams*)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Soda: 1.00 arbat. š. (¼)
Kriaušės: 2.00 vnt.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (½)
Sviestas: 85.00 g
Rudasis cukrus: 1.00 st. (⅔)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pasukos: 1.00 st.
Lazdynų riešutai: 1.00 st.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

5. Leidžiate keksiukams vėsti kepimo formoje

Išėmus keksiukus iš orkaitės, formoje jie gali pabūti daugiausia 2–3 min., o tada laikas juos išimti ir, idealu, baigti vėsinti ant specialių grotelių kepiniams. Jei paliksite formoje, viena vertus, jie pernelyg ilgai bus šilumoje ir rizikuos išsausėti, kita vertus, dėl besikaupiančios drėgmės ims šlapti keksiuką gaubiantis popierėlis, o tai irgi nekokia perspektyva...

Vida Press nuotr./Šokoladinis keksiukas
Vida Press nuotr./Šokoladinis keksiukas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Patvirtinta: sulaikyti A.Paleckis, V.Ivanovas ir dar daugiau asmenų, galbūt šnipinėjusių Rusijos naudai

Aktualu

R.Paleckis apie brolio suėmimą: jeigu jis būtų paklausęs manęs ar tėvų, viso to nebūtų

Aktualu

VPT vadovė Diana Vilytė paskirta antrai kadencijai

Gazas

Dakare debiutuojantis Arūnas Gelažninkas atskleidė, kokios strategijos laikysis Peru smėlynuose

Pasaulis kišenėje

Kas magiško laukia sostinės Kalėdų miesteliuose šiemet?

Mokslas.IT

Rusija ir Kinija kartu vykdė atmosferos modifikavimo eksperimentus, poveikio plotas dukart didesnis nei Lietuvos

Vardai

Išrinkite įspūdingiausias 2018 metų garsių žmonių vestuves

„Eurolygos diena“: turkai prieš „Žalgirį“ mojuoja nauju koziriu (2/3)

Vardai

Teismas nutraukė 16 metų trukusią Giedriaus Masalskio ir Astos Stašaitytės santuoką

Gyvenimas

Nekenčiu Kalėdų: 6 paprasti dalykai, kurie padės kovoti su šventine depresija

24sek

Šarūnui Jasikevičiui – dar nespręsti galvosūkiai

Aktualu

E.Masiulis iš teismo suolo į Klaipėdos mero krėslą bando peršokti vienas – komandą slepia

Verslas

Absoliutus lošimų reklamos draudimas stumtų žiniasklaidą į nuostolius – Seime ieškoma sutarimo

Gyvenimas

Gudauskų sodyba per šventes virsta Kalėdų pasaka: užsiplieskia tūkstančiai lempučių

Maistas

Šventėms – garuose ruošti patiekalai: kepta lydeka, vištiena su priedais ir kefyrinė duona

Vardai

Bankrutuojančios „Small Planet Airlines“ akcininkas Vytautas Kaikaris skiriasi su žmona Greta Vaitkute

Aktualu

Mikroinsultą patyrusį Seimo narį R.Šarknicką pirmiausia gydė aspirinu

Verslas

Audrys Antanaitis: angliški įmonių pavadinimai sumažintų motyvaciją lietuvių kalbai

Vardai

Edita Mildažytė stojo į kulinarinę kovą su sūnumi: „Ką mano vaikas padaro, viskas yra geriausia“

Aktualu

Švedijos televizija: JT ekspertų nužudymo liudininkas nunuodytas

Naujienos

Verslas

Vaiko pinigų skrynia plačiau veriasi ir emigrantų atžaloms

Aktualu

R.Paleckis apie brolio suėmimą: jeigu jis būtų paklausęs manęs ar tėvų, viso to nebūtų

24sek

Ilgai lauktas pastiprinimas: Vilniaus „Rytas“ rado vidurio puolėją

Aktualu

Patvirtinta: sulaikyti A.Paleckis, V.Ivanovas ir dar daugiau asmenų, galbūt šnipinėjusių Rusijos naudai

Aktualu

VPT vadovė Diana Vilytė paskirta antrai kadencijai

Aktualu

FNTT pareigūnus Alytaus rajono savivaldybėje domino viešųjų pirkimų dokumentai

Vardai

Išrinkite įspūdingiausias 2018 metų garsių žmonių vestuves

„Eurolygos diena“: turkai prieš „Žalgirį“ mojuoja nauju koziriu (2/3)

Vardai

Bankrutuojančios „Small Planet Airlines“ akcininkas Vytautas Kaikaris išsiskyrė su žmona Greta Vaitkute

Gazas

Dakare debiutuojantis Arūnas Gelažninkas atskleidė, kokios strategijos laikysis Peru smėlynuose

Pasaulis kišenėje

Kas magiško laukia sostinės Kalėdų miesteliuose šiemet?

Mokslas.IT

Rusija ir Kinija kartu vykdė atmosferos modifikavimo eksperimentus, poveikio plotas dukart didesnis nei Lietuvos

Gazas

Lietuvių „ESmotorsport-BRGroup“ komandoje – Nasseras Al-Attiyah ir kitos autosporto žvaigždės

Vardai

Teismas nutraukė 16 metų trukusią Giedriaus Masalskio ir Astos Stašaitytės santuoką

24sek

Šarūnui Jasikevičiui – dar nespręsti galvosūkiai

Maistas

Šventėms – garuose ruošti patiekalai: kepta lydeka, vištiena su priedais ir kefyrinė duona

Aktualu

Mikroinsultą patyrusį Seimo narį R.Šarknicką pirmiausia gydė aspirinu

Aktualu

Britų turistas gavo baudą už bandymą užlipti ant Laisvės paminklo Rygoje

Vardai

Dominyko Vaitiekūno alter ego Vitalijus Špokaitis pristato klipą: idėja gimė beviltiškai įsimylėjus

Gyvenimas

Nekenčiu Kalėdų: 6 paprasti dalykai, kurie padės kovoti su šventine depresija

Vardai

Gera keliauti kartu

Kviečiame anties

Šiemet buvau geras

Maistas

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką