Dabar populiaru
Publikuota: 2018 sausio 12d. 09:00

5 netikėti ir gardūs patiekalai su morkomis: nuo salotų iki keksiukų bei picos

Nesaldus pyragėlis su morkomis ir morkų keksiukas
Vida Press nuotr. / Nesaldus pyragėlis su morkomis ir morkų keksiukas

Morkos – populiarios, daugeliui puikiai pažįstamos daržovės, dažniausiai jos būna naudojamos salotoms, sriuboms ir garnyrams. Tačiau į jas galima pažvelgti nekasdieniškai ir pasigaminti pačių netikėčiausių patiekalų – užkandžių, saldžių kepinių ar net tikros picos!

Netikėtų, tačiau nesudėtingų patiekalų, kuriuose pirmu smuiku griežia morkos, receptais pranešime žiniasklaidai dalijasi IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen.

Vėlyviems sotiems pusryčiams – morkų pica

Ekspertė teigia, jog nors pica nėra laikoma pusryčių patiekalu, tačiau, radus tinkamus ingredientus, ji puikiai tiks ir rytui: „Pusryčiams galite pasigaminti ne tik skanios, bet ir sveikos picos iš morkų. Pakeiskite klasikinius ingredientus šiomis daržovėmis ir būsite nustebinti rezultatu. Pasigaminkite savo picos padą ir stenkitės į jį nedėti per daug riebalų ar cukraus.“

Ingredientai:

picos tešlos pagrindui:

  • 200 ml pieno;
  • 330 g miltų;
  • 7 g mielių;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus.

picos viršui:

  • 4 vidutinio dydžio morkos;
  • 100 g fermentinio sūrio;
  • 50 g mocarelos sūrio;
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto muskato;
  • 3 valg. šaukšt. majonezo;
  • 1 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 1 skiltelė česnako;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Pradėkite gaminti picos pagrindą – šiltame piene ištirpinkite mieles su cukrumi ir leiskite joms pastovėti 10 minučių. Vėliau sudėkite likusius ingredientus ir maišykite tešlą tol, kol ji nebelips prie rankų ir pasidarys glotni. Tešlą susukite į rutuliuką, apdenkite maistine plėvele ir palikite kildintis šiltoje vietoje apie 30–40 minučių.

2. Kol tešla kyla, pradėkite ruošti picos įdarą. Morkas nulupkite ir sudėkite į verdantį vandenį su žiupsneliu druskos. Morkas virkite apie penkias minutes ir vėliau palikite kelioms minutėms atvėsti.

3. Apvirtas morkas sutarkuokite stambesne tarka ir sumaišykite su fermentiniu sūriu, smulkintu česnaku ir majonezu.

4. Picos tešlą iškočiokite, kad išeitų maždaug centimetro storio pagrindas, ir aptepkite jį aliejumi. Ant pado dėkite sluoksnį paruoštos morkų masės, pabarstykite viską druska ir pipirais. Sudėkite mocarelos sūrio riekeles ir pabarstykite maltu muskatu.

5. Picą įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, ir kepkite 20 minučių.

Vida Press nuotr./Pica su morkomis
Vida Press nuotr./Pica su morkomis

Troškintų morkų su alyvuogėmis ir mėtomis užkandis

Troškintos morkos yra itin universalus patiekalas – tai gali būti ir garnyras, šiltos salotos, užkandis arba savarankiškas patiekalas. Jei morkas troškinsite kartu su kitomis daržovėmis, pagaminsite klasikinį garnyrą prie mėsos patiekalų, tačiau jei įdėsite alyvuogių – mėgausitės gurmanišku užkandžiu.

Ingredientai:

  • 350 g morkų;
  • 2 valg. šaukšt. sojų padažo;
  • 2 valg. šaukšt. skysto medaus;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 80 ml sauso baltojo vyno;
  • 200 g žaliųjų alyvuogių be kauliukų;
  • 200 g juodųjų alyvuogių be kauliukų;
  • sauja kapotų šviežių mėtų.

Gaminimas:

1. Morkas nuskuskite ir supjaustykite maždaug 3–4 centimetrų juostelėmis. Tuomet įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite morkas. Supilkite baltąjį vyną ir troškinkite tol, kol vynas išgaruos. Į keptuvę pilkite sojos padažą ir medų ir viską gerai išmaišykite. Kepkite dar apie 10 minučių.

2. Įdėkite supjaustytas alyvuoges ir pakepinkite viską dar kelias minutes.

3. Troškintas morkas ir alyvuoges pabarstykite šviežiomis mėtomis.

Vida Press nuotr./Troškintos morkos
Vida Press nuotr./Troškintos morkos

Morkų, ananasų ir mango salotos

Morkas galima valgyti tiek žalias, tiek termiškai apdorotas. Dažnas mėsos ar žuvies patiekalų palydovas – įvairios morkų salotos. Šias tradicines salotas galima pakeisti šiek tiek neįprasta vaisių ir morkų kombinacija.

Ingredientai:

  • 300 g plonai pjaustytų morkų;
  • 100 g šviežių ananasų gabaliukų;
  • 2 nedideli mangai;
  • 60 ml baltojo vyno acto;
  • 1 valg. šaukšt. cukraus;
  • 2 valg. šaukšt. apelsinų sulčių;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • šviežių žalumynų;
  • prieskonių pagal skonį.

Gaminimas:

1. Dubenyje sumaišykite actą, cukrų, apelsinų sultis ir aliejų. Tuomet dėkite pjaustytas morkas ir dar kartą viską gerai išmaišykite. Uždenkite ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite šaltai bent valandą.

2. Tuomet supjaustykite mangus ir juos kartu su ananaso gabaliukais sudėkite į salotas. Jas pagardinkite norimais prieskoniais arba žemės riešutais bei įvairiais žalumynais.

Vida Press nuotr./Morkų salotos su ananasais
Vida Press nuotr./Morkų salotos su ananasais

Žiemos atradimas – desertai iš morkų

Be morkų daugelis neįsivaizduoja kasdienių rimtųjų patiekalų, tačiau nekaloringi ir energijos suteikiantys desertai iš šių daržovių taip pat gali būti puikūs. A.Rasmussen sako, kad desertus iš morkų pagaminti nėra sudėtinga – tereikia rasti tarpusavyje gerai derančius ingredientus.

Morkų keksiukai su pistacijomis

Ingredientai:

  • 150 g tarkuotų morkų;
  • 100 g nesūdytų gliaudytų pistacijų;
  • 100 g rudojo cukraus;
  • 120 ml aliejaus;
  • 200 g miltų;
  • 2 kiaušiniai;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.

2. Maišytuve suplakite kiaušinius su cukrumi ir aliejumi, kol masė taps balsva. Tuomet suberkite miltus, kepimo miltelius ir druską. Išmaišykite ir sudėkite morkas bei pistacijas.

3. Viską gerai išmaišykite ir dėkite į keksiukų kepimo formeles.

4. Morkų keksiukus kepkite apie 20 minučių.

Vida Press nuotr./Morkų keksiukai
Vida Press nuotr./Morkų keksiukai

Morkų pyragas su šokoladu

Ingredientai:

  • 300 g morkų;
  • 150 g šokolado;
  • 100 g miltų;
  • 3 kiaušiniai;
  • 250 g rudojo cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. nutarkuotos apelsinų žievelės;
  • 1 valg. šaukšt. abrikosų uogienės.

Gaminimas:

1. Morkas sutarkuokite, o kiaušinius išplakite su cukrumi, kol pastarasis ištirps. Plakinį sumaišykite su morkomis.

2. Į morkų mišinį įmaišykite apelsinų žieveles ir miltus.

3. Gautą masę sukrėskite į kepimo indą ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 20–25 minutėms.

4. Kol pyragas kepa, išlydykite šokoladą ir jau iškepusį morkų pyragą aptepkite juo. Viršų papuoškite abrikosų uogiene.

Vida Press nuotr./Morkų pyragas su šokolado glajumi
Vida Press nuotr./Morkų pyragas su šokolado glajumi

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Dvigubas Fidelis: ką nuo savo tautos slėpė komandantė

15min iš Talino Sportas

Triumfuojantis „Atletico“ trimituoja: Taline pagaliau išsklaidėme „Real“ galybę

Gyvenimas

Kojos lūžis apsaugojo nuo vėžio: įspūdingas lietuvės pasakojimas apie Nyderlandų sveikatos apsaugą

Sportas

Drama Taline – Madrido „Atletico“ po pratęsimo nukovė „Real“ ir iškovojo Supertaurę

Sportas

„Sevilla“ treneris įvertino LFF stadioną ir Vilniaus „Žalgirio“ lygį

Aktualu

Dėl viaduko katastrofos Italijos premjeras skelbia nepaprastąją padėtį, vis dar skaičiuojamos aukos

Vardai

Ieva Zasimauskaitė – apie planuojamą antrą vestuvių šventę ir nelengvas santuokos pamokas

Interviu Kultūra

Iliustruotoja Aušra Kiudulaitė: „Laimė yra kai ne nelaimė“

Verslas

Unikalus pasiūlymas: parduodami rekonstruoti teismo rūmai

Mokslas.IT

Filme „Titanikas“ J.Cameronas laivo tragediją pavaizdavo itin tiksliai, išskyrus vieną detalę

Verslas

Parduodamas stilingas namelis su vaizdu į jūrą: vaizdai prieš ir po

Vardai

Natalijos Bunkės sūnus per Žolinę atšventė 7-ąjį gimtadienį: šventė pajūryje subūrė visą šeimą

Vardai

Brazilijos futbolo legenda Pele pardavė atostogų namą Niujorke, pirktą prieš 40 metų

Spalvingos gamtos gėrybės

Gazas

Mokslininkai surado būdą, kaip elektromobilius per kelias minutes užpildyti degalinėse

Mokslas.IT

Kaip išauklėti kovai auklėja žmones Prancūzijoje

Aktualu

Kelią Vilnius–Pabradė užblokavo nuvirtęs vilkikas

24sek

Jono Valančiūno gudrus dėjimas – antras tarp gražiausių „Raptors“ sezono epizodų

Verslas

Naujoji Zelandija uždraudė užsieniečiams šalyje įsigyti nekilnojamojo turto

LT 100 Aktualu

Kenčiantys beržai ir į darbą neinantys Jonai: kaip lietuviai vasaros šventes seniau šventė

Naujienos

Aktualu

Dvigubas Fidelis: ką nuo savo tautos slėpė komandantė

15min iš Talino Sportas

Triumfuojantis „Atletico“ trimituoja: Taline pagaliau išsklaidėme „Real“ galybę

Gyvenimas

Kojos lūžis apsaugojo nuo vėžio: įspūdingas lietuvės pasakojimas apie Nyderlandų sveikatos apsaugą

Sportas

Drama Taline – Madrido „Atletico“ po pratęsimo nukovė „Real“ ir iškovojo Supertaurę

Sportas

„Sevilla“ treneris įvertino LFF stadioną ir Vilniaus „Žalgirio“ lygį

Aktualu

Dėl viaduko katastrofos Italijos premjeras skelbia nepaprastąją padėtį, vis dar skaičiuojamos aukos

Vardai

Ieva Zasimauskaitė – apie planuojamą antrą vestuvių šventę ir nelengvas santuokos pamokas

Interviu Kultūra

Iliustruotoja Aušra Kiudulaitė: „Laimė yra kai ne nelaimė“

Verslas

Unikalus pasiūlymas: parduodami rekonstruoti teismo rūmai

Mokslas.IT

Filme „Titanikas“ J.Cameronas laivo tragediją pavaizdavo itin tiksliai, išskyrus vieną detalę

Verslas

Parduodamas stilingas namelis su vaizdu į jūrą: vaizdai prieš ir po

Vardai

Natalijos Bunkės sūnus per Žolinę atšventė 7-ąjį gimtadienį: šventė pajūryje subūrė visą šeimą

Vardai

Brazilijos futbolo legenda Pele pardavė atostogų namą Niujorke, pirktą prieš 40 metų

Spalvingos gamtos gėrybės

Gazas

Mokslininkai surado būdą, kaip elektromobilius per kelias minutes užpildyti degalinėse

Mokslas.IT

Kaip išauklėti kovai auklėja žmones Prancūzijoje

Aktualu

Kelią Vilnius–Pabradė užblokavo nuvirtęs vilkikas

24sek

Jono Valančiūno gudrus dėjimas – antras tarp gražiausių „Raptors“ sezono epizodų

Verslas

Naujoji Zelandija uždraudė užsieniečiams šalyje įsigyti nekilnojamojo turto

LT 100 Aktualu

Kenčiantys beržai ir į darbą neinantys Jonai: kaip lietuviai vasaros šventes seniau šventė

Vardai

Atgal į mokyklą

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką