Dabar populiaru
Publikuota: 2018 spalio 10d. 19:00

5 originalių košių receptai: skaniname ir faršu, ir riešutais

Pusryčių košė
Vida Press nuotr. / Pusryčių košė

Kad valgyti košę yra sveika žino, ko gero, kiekvienas. Visgi tik retas galėtų pasakyti, kad košę valgo reguliariai – dažnai ji atrodo neskani ar tiesiog idėjų, kaip košę paruošti originaliau, pritrūksta.

Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas pranešime žiniasklaidai dalijasi 5 originaliais košių receptais, įtiksiančiais kiekvieno skoniui.

Ryžių plovas su vaisiais

Ingredientai:

  • 400 g ryžių;
  • 100 ml liesos grietinėlės;
  • 1 žiupsnelis cukraus;
  • 20 g migdolų drožlių;
  • 20 g razinų;
  • 20 g džiovintų slyvų;
  • 20 g džiovintų persikų;
  • 1 valg. šaukšt. medaus.

Gaminimas:

1. Ryžius pakepinkite svieste, o kai šie gražiai apskrus, supilkite grietinėlę. Viską gerai išmaišykite ir virkite apie 20 minučių. Jei skysčio pasirodys per mažai, galite įpilti daugiau grietinėlės ar vandens.

2. Atskiroje keptuvėje be jokių riebalų pakepkite migdolų drožles, suberkite vandenyje mirkytas razinas, smulkintas džiovintas slyvas ir persikus. Suberkite cukrų ir pakaitinę sumaišykite su ryžiais. Jeigu trūksta saldumo – galite pasaldinti medumi.

Fotolia nuotr./Vaisinis ryžių plovas
Fotolia nuotr./Vaisinis ryžių plovas

Bolivinių balandų ir daržovių košė

Ši košė puikiai tiks ne tik pusryčių, bet ir vakarienės stalui, mat yra soti ir maistinga.

Ingredientai:

  • 2 stiklinės bolivinių baladų (kynvos) kruopų;
  • 4 stiklinės natūralaus daržovių sultinio;
  • 180 g konservuotų avinžirnių;
  • 1 poras;
  • 3 pomidorai;
  • 1 raudonoji paprika;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 30 g parmezano sūrio;
  • žiupsnelis džiovintų raudonėlių;
  • 2 valg. šaukš. sviesto;
  • žiupsnelis druskos;
  • pipirų;
  • aliejaus, daržovėms kepti.

Gaminimas:

1. Košę gaminti pradėkite nuo kruopų paruošimo – jas gerai nuplaukite sietelyje, suberkite į verdantį sultinį ir uždengtame puode troškinkite ant silpnos ugnies apie 15 minučių. Vėliau nukelkite jas nuo ugnies, įmaišykite sviestą ir dar 10 minučių laikykite uždengtame puode.

2. Nuvalykite ir supjaustykite česnako skilteles ir porą, pakepinkite aliejuje ir sudėkite į dubenį.

3. Atskiroje keptuvėje apkepkite nuluptas ir išvalytas paprikas, pomidorus – kepkite tiek, kad suminkštėtų ir šiek tiek apskrustų, tačiau neleiskite jiems ištižti.

4. Galiausiai, išvirusias kruopas lengvai išpurenkite šakute, suberkite į dubenį su daržovėmis. Viską gerai išmaišykite, pagardinkite raudonėliais, sudėkite nuvarvintus konservuotus avinžirnius. Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, suberkite tarkuotą parmezaną. Košę patiekite dubenėliuose.

Fotolia nuotr./Bolivinių balandų ir daržovių košė
Fotolia nuotr./Bolivinių balandų ir daržovių košė

Žirnių košė su faršu

Tai išties sotus derinys, o šis patiekalas patiks net ir tiems, kurie košę valgo labai retai.

Ingredientai:

  • 1 stiklinė žirnių;
  • 400-500 g kiaulienos faršo;
  • 2 svogūnai;
  • 2 bulvės;
  • 1 morka;
  • 2 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 1 žiupsnelis druskos;
  • pipirų;
  • maltų čiobrelių;
  • aštrių maltos mėsos prieskonių;
  • 20 g smulkintų prieskoninių žalumynų.

Gaminimas:

1. Žirnius užmerkite bent kelioms valandoms, nors geriausia palikti mirkti per naktį. Išmirkytus išvirkite sūdytame vandenyje, tik svarbu nepervirti, jie turi būti kietoki.

2. Bulves ir morkas stambiai sutarkuokite ir suberkite į indą su pravėsusiais žirniais.

3. Keptuvėje su įkaitintu aliejumi sumaišykite smulkintus svogūnus, faršą ir kelias minutes apkepkite. Pagardinkite mėsos prieskoniais, čiobreliais, pipirais ir druska.

4. Faršą sukrėskite ant žirnių ir gerai išmaišykite.

5. Į aliejumi pašlakstytą kepimo indą sudėkite žirnių košę ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.

6. Tiekdami apibarstykite smulkintais žalumynais.

Vida Press nuotr./Maistas
Vida Press nuotr./Maistas

Bulvių ir moliūgų košė su bolivinėmis balandomis

Idant moliūgai virtuvėse neužsibūtų per ilgai, juos taip pat galima panaudoti gaminant košę – maisto gaminimo ekspertas sufleruoja košės su moliūgais, bulvėmis ir bolivine balanda idėją.

Ingredientai:

  • 6 bulvės;
  • 200 g moliūgų;
  • 2 valg. šaukšt. bolivinių balandų (kynvos) kruopų;
  • 100 g grietinėlės;
  • 4 valg. šaukšt. tarkuoto parmezano sūrio;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis tarkuoto muskato.

Gaminimas:

1. Bulves nuskuskite, moliūgus supjaustykite didesniais gabalėliais. Bolivines balandas nuplaukite arba palikite mirkti per naktį.

2. Viską sumeskite į verdantį vandenį ir virkite, kol suminkštės.

3. Nusunkite išvirusias daržoves, įpilkite grietinėlės, įberkite muskato, pasūdykite ir sutrinkite į košę. Jei košė bus per tiršta, maišydami pilkite po nedaug virinto vandens, kol taps norimos konsistencijos.

4. Pabaigai suberkite tarkuotą parmezaną. Mėgstantieji riebiau gali gardinti spirgučiais.

Fotolia nuotr./Košė su moliūgais
Fotolia nuotr./Košė su moliūgais

Perlinių kruopų košė su riešutais

Ši košė galėtų vadintis tikra klasika, tačiau išskirtine ją paverčia riešutai.

Ingredientai:

  • 200 g perlinių kruopų;
  • 3 stiklinės pieno;
  • 1 valg. šaukšt. sviesto;
  • 1 svogūnas;
  • 100 g žemės ar lazdyno riešutų;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Gerai nuplaukite ir išbrinkinkite kruopas, suberkite jas į verdantį vandenį ir 5–10 min. pavirkite. Paskui vandenį nupilkite, o apvirusias kruopas suberkite į verdantį pasūdytą pieną ir ant mažos ugnies virkite tol, kol kruopos sugers visą skystį ir suminkštės.

2. Tam, kad paruoštumėte padažą, smulkiai sukapotą svogūną pakepinkite svieste, po kelių minučių suberkite sukapotus riešutus ir dar truputį pakepinkite.

3. Košę patiekite užpiltą riešutų padažu.

„Scanpix“ nuotr./Perlinių kruopų košė
„Scanpix“ nuotr./Perlinių kruopų košė

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Skandalas dėl J.Khashoggi nužudymo drąsina kritikus: kodėl JAV parduoda tiek daug ginklų Saudo Arabijai?

Sportas

Danas Rapšys iškovojo auksą ir į šipulius sudaužė Lietuvos rekordą

Vardai

„Man-go“ 20-mečio koncertas: įspūdingas šou, senosios grupės narės ir besilaukianti grupės lyderė Rima

Pasaulis kišenėje

Paryžius savaitgaliui: kur drąsios žiurkės ir kur neverkia vaikai

Sportas

Dvejopos nuotaikos Katalonijoje: „Barcelona“ laimėjo, bet traumą patyrė L.Messi

Aktualu

M.Gessen: „V.Putinas rusams žada rojų, bet dėl Rusijos branduolinės doktrinos meluoja“

Gyvenimas

Švedijos ligoninėje dirbantis Mykolas: baletas gelbėdavo, kai sukrisdavo du koliokviumai per dieną

Gyvenimas

Jos mus saugo. Oro iššūkis pareigūnėms: „Aro“ surengtas aukščio baimės testas

Vardai

Vilniuje naują albumą pristatę broliukai latviai „Brainstorm“: „Čia visada jaučiamės laukiami“

Gyvenimas

Vestuvinių suknelių kolekcijų pristatyme – žinomi modeliai ir kito sezono tendencijos

Verslas

Vilniaus valdžia ketina rekonstruoti sporto aikštyną Pilaitėje

Aktualu

Lenkijos lietuviams ir po referendumo dėl dvigubos pilietybės nebus lengva tapti Lietuvos piliečiais

Verslas

„Bloomberg“ būstinė – Jungtinės Karalystės Metų namas

Vardai

Pirmąkart su krikštasūniu Kipru duetu uždainavusi Simona Nainė: „Jaučiu dvigubą atsakomybę“

Gazas

BMW pajuto grėsmę: „Tesla Model 3“ bavarus stumia iš rinkos

Vardai

Kristupas Krivickas su žmona Jurgita laukiasi penkto vaiko

Vardai

Vilniuje startavo paroda „Išteku.lt“: vestuvių tendencijomis domėjosi ir garsūs svečiai

Laisvalaikis

Kas turi pasirūpinti ant elektros tinklų susuktais gandralizdžiais?

24sek

Pavojaus signalas: Domantas Sabonis dėl traumos gali praleisti rungtynes

Gazas

Kaip išlaikyti gerą sveikatą ir neprarasti laiko spūstyse? Pašnekovai dalinasi patirtimi

Naujienos

Sportas

Chabibo Nurmagomedovo tėvas atleido Conorui McGregorui, bet baus sūnų

Gazas

KET pokyčiai: nuo lapkričio 1 d. „klevai“ važiuos greičiau

24sek

Los Andžele gimęs K.Thompsonas džiaugiasi didėjančia priešprieša su „Lakers“

Sportas

Olimpinei čempionei gėda dėl Vilniaus – plaukikų situacija kaip po karo, žlunga ištisa karta

Deuce

Prognozė: dar vienas vokiškas iššūkis neturėtų išgąsdinti Ričardo Berankio

Interviu Sportas

Prieš dvikovą su ypatingu varžovu E.Jankauskas sulaukė ir klausimo apie G.Arlauskį

Vardai

Princui George'ui ir princesei Charlotte karališkose vestuvėse teks atsakingos pareigos

Verslas

Baltarusija: Astravo jėgainės pirmasis reaktorius bus „fiziškai“ įjungtas ateinantį kovą

24sek

J.Butlerio norintis „Rockets“ klubas sulaukė „Timberwolves“ pasiūlymo

Aktualu

Kremlius nekomentuoja teiginio, kad V.Putinas apdovanojo galimą S.Skripalio nuodytoją

Aktualu

Vyriausybė sugrąžino žurnalistams prieigą prie Registrų centro duomenų

Gyvenimas

Neįprasta akcija oro uoste: parodė, kaip atkeliauja organai, o su jais gyvenantys žmonės pasidalino istorijomis

Aktualu

Ginkluoti ir pavojingi kanapių augintojai krito prieš Elektrėnų pareigūnus

Pasaulis kišenėje

„Novaturas“ pradeda 2019 m. vasaros kelionių išankstinius pardavimus

Aktualu

Politologas apie J.Petrauskienės „aukojimą“: akivaizdu, kad ji – ne politikė

Aktualu

Dalyvaukite fotokonkurse „Judėti smagu“ ir laimėkite stilingą paspirtuką. (Konkurso taisyklės)

Mokslas.IT

Nemokamas internetas – kaip ir nemokamas sūris: tik pelėkautuose

Gyvenimas

Programos „Big Brothers Big Sisters“ vadovė Jūratė Baltuškienė: Vilniuje draugo laukia 30 vaikų

Sportas

Sujudimas Belgijos futbole: atliekamos kratos, suimtas „Brugge“ treneris

Verslas

Planuojamų atleidimų grupėmis per metus padidėjo beveik dvigubai

Gera keliauti kartu

BALTIJOS MAISTO IR GĖRIMŲ PARODA „BAF“ 2018

Įkvėpk daugiau gyvenimo

Nacionalinis sveikatos egzaminas 2018

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką