Dabar populiaru
Publikuota: 2019 gegužės 15d. 09:00

5 patarimai mėgstantiems rabarbarus: kaip išsirinkti, išsaugoti šviežius, ar galima šaldyti?

Rabarbarai
Vida Press nuotr. / Rabarbarai

Lietuviškų rabarbarų sezonas ne toks ir ilgas – ir dėl to, jog stiebai gana greitai perauga, ir todėl, kad juos sparčiai nukonkuruoja kitos išaugusios, sunokusios gėrybės. Tačiau kol dar rabarbarais mėgaujamės, štai atsakymai į kelis klausimus, kurie juos mėgstantiems gali rūpėti.

  • Kaip išsirinkti geriausius?

Jei rabarbarus, perkate, o ne auginate ir sprendžiate, kada imti jų derlių patys, rinkitės nestorus, standžius stiebus – tai užtikrins, jog jie nebus pernelyg aitriai rūgštūs, stiebų standumas liudija apie jų šviežumą. Kartais galima išgirsti komentarų, esą rausvesni stiebai yra švelnesni. Tai nėra tiesa, rausvųjų stiebų privalumas tik tas, jog jie gražiau atrodo desertuose.

  • Kaip laikyti?

Nupjaukite rabarbarų lapelius, jei stiebai tebėra su jais ir nenuplautus dėkite į maišelį ar vyniokite plėvelę ir laikykite daržovėms skirtame apatiniame šaldytuvo stalčiuje. Taip rabarbarai išliks švieži ir tinkami vartoti iki savaitės. Kartais apžiūrėkite, ar maišelyje neprisikaupė drėgmės ir stiebai nepradėjo minkštėti ar pelyti.

  • Ar galima šaldyti?

Taip, rabarbarai kuo puikiausiai gali būti užšaldyti. Nupjaukite lapus, jei labai erzina, galite kiek pavyksta nuo storesnių stiebų pašalinti „siūlus“, tada nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite 10–15 cm ilgio gabaliukais, dėkite į šaldymui tinkamą indą ar maišelį ir į šaldiklį. Atšildyti rabarbarai bus kiek patežę, kaip ir daugelis kitų gėrybių, tačiau įvairiausiems desertams, padažams bus tinkami naudoti.

„Scanpix“ nuotr./Švieži ir apvirti rabarbarai
„Scanpix“ nuotr./Švieži ir apvirti rabarbarai
  • Ar galima valgyti kiek tik norisi?

Kaip ir kitais atvejais, taip ir kalbant apie rabarbarus galioja posakis „kas per daug, tas nesveika“. Rabarbarų lapų nereikia naudoti maistui, nes juose kaupiasi oksalo rūgštis, kurios dideli kiekiai kenkia, lygiai taip pat nepatariama valgyti ir itin storų, jau peraugusių rabarbarų stiebų. Pernelyg įsismarkauti su rabarbarų valgymu nereikėtų leisti ir mažiems vaikams – daug kas iš dabartinių suaugusiųjų vaikystėje yra krimtę cukruje pamirkytų rabarbarų stiebų, tačiau pastaruoju metu sutariama, kad šia daržove geriau mėgautis termiškai apdorota.

  • Kaip konservuoti, jei nenoriu šaldyti?

Jau gegužės mėnesį, prasidėjus rabarbarų sezonui, galima pradėti konservavimo sezoną. Jei nenorite rabarbarais užkimšti savo šaldiklio, juos galite kuo puikiausiai marinuoti (tiesa, tokius juos verčiau suvartoti greitai), virti čatnius (tiks kaip pikantiškas priedas prie mėsos, žuvies patiekalų) ir gardžius džemus.

Štai ir receptų trejetukas:

Receptai
Receptas: Rabarbarų džemas
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 31
Kaip gaminti

Nulupkite ir supjaustykite rabarbarus. Paprikas perpjaukite išilgai perpus, pašalinkite sėklas, susmulkinkite. Nulupkite ir susmulkinkite svogūną, česnakus ir imbierą. Viską sudėkite į puodą. Ant vidutinės ugnies kaitinkite apie 30 min. Karštą išpilstykite į švarius stiklainius, sandariai uždarykite.

Ingredientai
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Aitrioji paprika: 3.00 vnt. (raudonos)
Rabarbarai: 500.00 g
Česnakai: 4.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 vnt. (4 cm šviežios šaknies)
Cukrus: 200.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Actas: 50.00 ml (obuolių)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (baltųjų pipirų žirnelių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Aštrokas rabarbarų čatnis su žaliaisiais pipirų žirneliais
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.7 / 3
Kaip gaminti
  1. Nulupkite rabarbarus ir supjaustykite juos mažais kubeliais.
  2. Įberkite imbiero miltelių arba įdėkite mažais gabalėliais supjaustytų šviežių imbierų.
  3. Iš apelsino išspauskite visas sultis ir kartu su cukrumi, žaliaisiais pipirais ir aitriosiomis paprikomis sudėkite į puodą, pavirkite.
  4. Sudėkite rabarbarus ir troškinkite ant mažos ugnies apie 30–40 min.

„Santa Maria“ receptas.

Ingredientai
Rabarbarai: 300.00 g
Apelsinai: 1.00 vnt. (didesnis apie 200g)
Vanduo: 50.00 ml
Aitrioji paprika: 0.50 arbat. š. (SANTA MARIA CHIPOTLE aitriųjų paprikų (pagal skonį) arba 1/2 šviežios aitriosios paprikos)
Imbieras: 0.50 arbat. š. (SANTA MARIA imbierų miltelių arba 70 g šviežių imbierų)
Pipirai: 30.00 vnt. (SANTA MARIA žaliųjų pipirų grūdelių)
Cukrus: 50.00 g (jei norite saldžiau, įberkite papildomai dar 50 g cukraus)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Aromatinga rabarbarų ir braškių uogienė
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 16
Kaip gaminti
  1. Rabarbarų lapkočius nuplaukite, nulupkite odelę ir supjaustykite apysmulkiais gabalėliais.
  2. Braškes nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite į kelias dalis.
  3. Supjaustytus rabarbarus ir braškes sudėkite į vieną indą, užpilkite cukrumi. Jei turite galimybę, cukrų rinkitės skirtą ruošti uogienėms.
  4. Palikite pastovėti kelias valandas (arba per naktį), kol išsiskirs sulčių.
  5. Rabarbarų ir braškių masę išmaišykite ir suberkite į puodą. Įmeskite keletą mėtų lapelių (nepadauginkite!). Virkite apie 15–20 min.
  6. Dar karštą uogienę sukrėskite į stiklainiukus. Laikykite šaldytuve.
Ingredientai
Rabarbarai: 500.00 g
Braškės: 500.00 g
Cukrus: 500.00 g (jei mėgstate saldžiai, berkite 700 - 800 g)
Mėtos: 4.00 vnt. (keli lapeliai šviežių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Būk sumanus

Ar žinai?

Ar žinai?
Ar žinai?

Metas rinktis

Naviguok į ateitį

Laikas iškylai

Vyrų mados savaitė

Venecijos meno bienalė

Dream 2 Drive

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką