Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

5 traškių marinuotų agurkų paslaptys ir pikantiškas korėjietiškas receptas

Vasarai persiritus į antrąją pusę vis dažniau pradedame galvoti apie konservuotų daržovių atsargas. Šiuo metu, kai yra pats agurkų derėjimo pikas, puikus laikas užsiimti agurkų konservavimu. Toks agurkų išsaugojimo žiemai būdas nėra sudėtingas, bet norint išgauti ypatingą skonį, kelias taisykles žinoti pravartu.
Pikantiški marinuoti agurkai
Pikantiški marinuoti agurkai / Vida Press nuotr.

„Agurkai Lietuvoje yra viena mėgstamiausių daržovių, skirtų rauginimui ar marinavimui“, – pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Anot jos, rauginti ar marinuoti agurkai Lietuvoje populiarūs nuo senų laikų. Jie dedami į daugelį tradicinių patiekalų, taip pat valgomi kaip garnyras prie mėsos, žuvies ar bulvių. Smulkiai supjaustyti agurkėliai puikiai tinka ir įvairiausius padažus. Be to, marinuoti ar rauginti agurkai dažnai dedami ir į mėsainius arba dešrainius.

Vida Press nuotr./Dešrainiai
Vida Press nuotr./Dešrainiai

Maisto ekspertė teigia, kad marinavimas ar rauginimas nėra sudėtingas procesas. Šios technikos pasaulyje yra naudojamos jau tūkstančius metų. Anot įvairiausių istorinių šaltinių, konservuoti agurkai egzistavo dar 2030 m. prieš Kristų. O žodis „marinatas“ kilęs iš olandiško pekel arba šiaurės vokiečių žodžio póke, reiškiančio „druska“ arba „sūrymas“. O kaip žinia, tai yra du labai svarbūs rauginimo proceso komponentai.

Svarbiausia, kad agurkai net ir po ilgo laiko buvimo stiklainyje išliktų traškūs.

Marinuojant arba rauginant agurkus svarbiausia, kad šie net ir po ilgo laiko buvimo stiklainyje išliktų traškūs, taip pat svarbu parinkti ir tinkamus prieskonius, rūgšties kiekį.

V.Juodkazienė dalijasi keliais patarimais, kuriais vadovaujantis namuose pasiruošite nepakartojamo skonio konservuotų agurkėlių.

Naudokite nedidelius, tvirtus agurkus. Marinavimui arba rauginimui visuomet rinkite pačius mažiausius ir tvirčiausius agurkus. Būtent jie net po ilgo laiko buvimo stiklainyje išliks traškiausi ir nesuminkštės. Jeigu rauginimui ar marinavimui renkatės didelius, peraugusius ir jau suminkštėjusius agurkus – gautas rezultatas tikrai nenudžiugins.

Tiesa, renkantis agurkėlius rauginimui ar marinavimui svarbu dėmesį atkreipti ir į jų rūšis. Marinavimui skirtų agurkų veislės paprastai pasižymi trumpumu ir tvirtumu.

Kuo šviežesni agurkai – tuo geresnis rezultatas. Dar vienas svarbus aspektas – greitas agurkų užmarinavimas. Kuo greičiau po nuskynimo arba nupirkimo bus suraugti ar sumarinuoti agurkai – tuo jie bus skanesni.

123RF.com nuotr./Agurkai
123RF.com nuotr./Agurkai

Pamirkykite agurkus ledinio vandens vonelėje. Jeigu ką tik nuskintų arba šviežiai nupirktų agurkų iš karto užraugti nepavyko – ne bėda. Prieš konservuojant pusvalandį agurkus reikėtų palaikyti šaltame vandenyje su ledukais. Tokiu būdu konservavimui paruošti agurkai įgaus tvirtumo.

Nupjaukite agurko galą. Sakoma, kad agurkų gale esančiuose žieduose yra fermentų, kurie marinuojantiems agurkams gali suteikti nepageidaujamo minkštumo. Todėl norint to išvengti, prieš konservuojant reikėtų nupjauti agurkų uodegėles.

Į stiklainį įdėkite taninų. Tai gali būti ąžuolo, vynuogių, juodųjų serbentų lapai. Kartais į stiklainius prieš juos užsandarinant dedami netgi ir keli šaukštai juodosios arbatos. Kaip teigia ekspertė, šie neįprasti ingredientai ne tik padės agurkams išlaikysi savo formą, bet ir pridės ypatingo skonio.

123RF.com nuotr./Agurkai
123RF.com nuotr./Agurkai

V.Juodkazienė siūlo agurkų užsikonservuoti namuose ir dalijasi korėjietiškų receptu.

Korėjietiškai užmarinuoti agurkai

Ingredientai:

  • 0,5 kg nedidelių agurkų;
  • 3 arbat. šaukšt. jūros druskos;
  • 2 arbat. šaukšt. aitriosios paprikos miltelių;
  • 2 valg. šaukšt. susmulkinto imbiero;
  • 6 susmulkintos česnako skiltelės;
  • 2 valg. šaukšt. sojų padažo;
  • 3 supjaustyti svogūnai;
  • 1 puodelis vandens.

Gaminimas:

1. Nupjaukite agurkų galus ir juos supjaustykite išilgai į keturias dalis.

2. Agurkus sudėkite į dubenį. Berkite druską, čili miltelius, imbierą, česnaką, sojos padažą ir sudėkite supjaustytus svogūnus. Viską gerai išmaišykite ir dėkite į stiklainius.

3. Agurkus su priedais užpilkite karštu vandeniu. Tvirtai užsukite ir palikite juos tamsioje, vėsioje vietoje fermentuotis. Tokius agurkus galite tiekti ir po 24 valandų, tačiau kuo ilgiau juos laikysite – tuo daugiau skonio jie įgaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius