Dabar populiaru
15min be reklamos
Publikuota 2022 06 25, 10:04

Verta prisiminti: 6 patarimai gaminantiems šaltibarščius

Daugelio mūsų mamos ir močiutės šaltibarščius paruoštų užsimerkusios, tačiau tiems, kas šią lietuviškos virtuvės klasiką gamina pirmąsyk, gali kilti įvairių klausimų. Štai 6 svarbūs patarimai, kurie padės pagaminti pačius skaniausius šaltibarščius. Atplūdo karščiai, tad ši šaltoji sriuba bus itin aktuali!
Šaltibarščiai
Šaltibarščiai / Fotolia nuotr.

1. Pirmiausia gaminkite tirštą mišrainę, tada pilkite skysčius. Nemažai žmonių, gamindami šaltibarščius namie, pirmiausia ruošia skystį, o tada beria priedus – žalumynus, agurkus, burokėlius. Tačiau iš tiesų šaltibarščius verta gaminti kita tvarka. Pirmiausia reikėtų supjaustyti krapus ir svogūnų laiškus, berti į indą, užberti šiek tiek druskos ir švelniai šaukštu patrinti. Tai padarius druska ims tirpti, išsiskirs žalėsių sultys, kurioms šie „atiduos“ savo skonį. Tuomet šiaudeliais sutarkuokite ar supjaustykite vieną agurką (jei žievelė dygliuota, ją nulupkite), berkite į žalėsius, uždėkite 2–3 šaukštus grietinės ir gerai išmaišykite – pagaminkite savotiškas tirštas salotas.

Ruošiant šaltibarščius tokiu būdu, grietinė tolygiai pasiskirsto, o ne lieka plaukioti gumuliukais. Paruošę šias žalumynų-agurkų-grietinės „salotas“, dedame burokėlių. Vėl gerai išmaišome ir tik tada pilame skysčius.

2. Agurkų netarkuokite, o pjaustykite. Kai ruošiate anksčiau minėtąją mišrainę, gali kilti mintis agurką tiesiog sutarkuoti burokine tarka. Verčiau to nedaryti, nes ši daržovė „paleis“ savo sultis, tarkiai nebus tokie traškūs, kaip šiaudeliai.

3. Pasirinkite teisingas skysčių proporcijas. Yra daugybė variacijų, kuo lietuviai skiedžia šaltibarščius – naudojamas kefyras, rūgpienis, pienas, grietinė, vanduo. Jų proporcijos – skonio reikalas, tačiau jei gaminate pirmąsyk, išbandykite štai tokias proporcijas: 1 litras rūgpienio, 1 stiklinė pieno ir 2–3 šaukštai grietinės (ją naudojame gamindami tirštąjį šios šaltos sriubos pagrindą).

4. Riebiau = skaniau. Jūsų valia, ką rinksitės gamindami šaltibarščius – kefyrą ar rūgpienį, tik verta atkreipti dėmesį į specialiai šaltibarščiams skirto kefyro riebumą – paprastai jis būna riebesnis, tad grietinės gali reikėti mažiau ar visai neprireikti. O gal grietinės visai nebūtina dėti? Žinoma, nieko tragiško be jos nenutiks, tačiau riebumo suteikianti grietinė padaro šaltibarščius skanesnius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šaltibarčių čempionatas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šaltibarčių čempionatas

5. Ką daryti, jei burokėliai nepakankamai rūgštūs? Kai į šaltibarščius dedami nemarinuoti, o tik virti burokėliai, paprastai prireikia dar kiek rūgštumo, nes esančio rūgpienyje ar kefyre gali nepakakti. Parūgštinti šaltibarščius galite natūraliomis citrinos sultimis. Jei naudojami rauginti burokėliai, jie bus natūraliai rūgštesni ir papildomos rūgšties nereikės. Jei burokėliai nemarinuoti, galima įdėti ir šiek tiek cukraus. O štai marinuotiems jo nereikia, nes cukraus jau būna marinate.

6. Paruošėte ir valgykite iškart. Šaltibarščiai – greito vartojimo patiekalas. Stovėdami jie greitai prastėja, nes patiekale daug rūgšties, ilgiau jiems stovint skonį blogina ir sudėtyje esantys svogūnų laiškai, vyksta rūgimo procesas. Rekomenduojama šaltibarščius suvartoti per 2–3 valandas.

Receptas: Lietuviški šaltibarščiai
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 546
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 500.00 g (marinuoti obuolių sultyse)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Agurkai: 200.00 g
Krapai: 20.00 g
Kefyras: 1.00 l
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite. Supjaustykite gabalėliais.

2. Agurkus supjaustykite nedideliais simetriškais gabalėliais. Susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus.

3. Nuo burokėlių nusunkite skystį ir sukrėskite juos į didelį dubenį. Suberkite smulkintus agurkus, žalumynus, supilkite ant viršaus kefyrą. Jei mėgstate skystesnius šaltibarščius, galite šiek tiek atskiesti pienu ar virintu vandeniu iki reikiamos konsistencijos. Pagal skonį pasūdykite.

4. Tiekite atvėsintus su karštomis bulvėmis.

 

Suskleisti
Receptas: Šaltibarščiai su varške
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 69
Receptas
Ingredientai
Varškė: 200.00 g
Pienas: 500.00 ml (arba vandens)
Grietinė: 200.00 g
Burokėliai: 4.00 valg. š. (marinuotų obuolių sultyse)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Krapai: 1.00 valg. š. (arba pagal skonį)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Varškę, pieną ir grietinę suplakite elektriniu smulkintuvu.

2. Sudėkite burokėlius, smulkiai supjaustytus krapus ir svogūnų laiškus. Pagal skonį įberkite druskos ir cukraus. Viską gerai išmaišykite.

3. Su kuo tiekti, aiškinti, matyt, nereikia.

Suskleisti
Receptas: Veganiški šaltibarščiai be kefyro
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.0 / 43
Receptas
Ingredientai
Saulėgrąžos: 1.00 arbat. š. (mirkytų per naktį)
Vanduo: 3.00 st.
Druska: 2.00 arbat. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės (galite dėti ir 2)
Krapai: 3.00 vnt. (šakelės)
Citrinos: 0.50 vnt. (išspaustos sultys)
Obuolių actas: 3.00 valg. š. (arba pagal skonį)
Burokėliai: 0.30 vnt. (stiklainio; marinuotų arba virtų naminių)
Agurkai: 2.00 vnt. (galite dėti ir 3)
Kaip gaminti

1. Sumalame saulėgrąžas su vandeniu, kad taptų beveik vientisa masė

2. Dedame į gautą masę česnaką, beriame druską, pilame citrinos sultis ir obuolių actą. Gerai išmaišome.

3. Supjautome burokus, agurkus. Sudedame į masę.

4. Pabarstome krapais ir tiekiame.

Suskleisti

Norėdamas tęsti – užsiregistruok

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką