Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gegužės 2d. 13:00

6 patarimai, kad šaltibarščiai tikrai pavyktų

Šaltibarščiai
Fotolia nuotr. / Šaltibarščiai

Daugelio mūsų mamos ir močiutės šaltibarščius paruoštų užsimerkusios, tačiau tiems, kas šią lietuviškos virtuvės klasiką gamina pirmąsyk, gali kilti įvairių klausimų. Štai 6 svarbūs patarimai, kurie padės pagaminti ne šiaip sau šaltibarščius, bet tikrai skanų ir gaivinantį patiekalą.

1. Pirmiausia gaminkite tirštą mišrainę, tada pilkite skysčius. Nemažai žmonių, gamindami šaltibarščius namie, pirmiausia ruošia skystį, o tada beria priedus – žalumynus, agurkus, burokėlius. Tačiau iš tiesų šaltibarščius verta gaminti kita tvarka. Pirmiausia reikėtų supjaustyti krapus ir svogūnų laiškus, berti į indą, užberti šiek tiek druskos ir švelniai šaukštu patrinti. Tai padarius druska ims tirpti, išsiskirs žalėsių sultys, kurioms šie „atiduos“ savo skonį. Tuomet šiaudeliais sutarkuokite ar supjaustykite vieną agurką (jei žievelė dygliuota, ją nulupkite), berkite į žalėsius, uždėkite 2–3 šaukštus grietinės ir gerai išmaišykite – pagaminkite savotiškas tirštas salotas.

Ruošiant šaltibarščius tokiu būdu, grietinė tolygiai pasiskirsto, o ne lieka plaukioti gumuliukais. Paruošę šias žalumynų-agurkų-grietinės „salotas“, dedame burokėlių. Vėl gerai išmaišome ir tik tada pilame skysčius.

2. Agurkų netarkuokite, o pjaustykite. Kai ruošiate anksčiau minėtąją mišrainę, gali kilti mintis agurką tiesiog sutarkuoti burokine tarka. Verčiau to nedaryti, nes ši daržovė „paleis“ savo sultis, tarkiai nebus tokie traškūs, kaip šiaudeliai.

3. Pasirinkite teisingas skysčių proporcijas. Yra daugybė variacijų, kuo lietuviai skiedžia šaltibarščius – naudojamas kefyras, rūgpienis, pienas, grietinė, vanduo. Jų proporcijos – skonio reikalas, tačiau jei gaminate pirmąsyk, išbandykite štai tokias proporcijas: 1 litras rūgpienio, 1 stiklinė pieno ir 2–3 šaukštai grietinės (ją naudojame gamindami tirštąjį šios šaltos sriubos pagrindą).

4. Riebiau = skaniau. Jūsų valia, ką rinksitės gamindami šaltibarščius – kefyrą ar rūgpienį, tik verta atkreipti dėmesį į specialiai šaltibarščiams skirto kefyro riebumą – paprastai jis būna riebesnis, tad grietinės gali reikėti mažiau ar visai neprireikti. O gal grietinės visai nebūtina dėti? Žinoma, nieko tragiško be jos nenutiks, tačiau riebumo suteikianti grietinė padaro šaltibarščius skanesnius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šaltibarčių čempionatas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šaltibarčių čempionatas

5. Ką daryti, jei burokėliai nepakankamai rūgštūs? Kai į šaltibarščius dedami nemarinuoti, o tik virti burokėliai, paprastai prireikia dar kiek rūgštumo, nes esančio rūgpienyje ar kefyre gali nepakakti. Parūgštinti šaltibarščius galite natūraliomis citrinos sultimis. Jei naudojami rauginti burokėliai, jie bus natūraliai rūgštesni ir papildomos rūgšties nereikės. Jei burokėliai nemarinuoti, galima įdėti ir šiek tiek cukraus. O štai marinuotiems jo nereikia, nes cukraus jau būna marinate.

6. Paruošėte ir valgykite iškart. Šaltibarščiai – greito vartojimo patiekalas. Stovėdami jie greitai prastėja, nes patiekale daug rūgšties, ilgiau jiems stovint skonį blogina ir sudėtyje esantys svogūnų laiškai, vyksta rūgimo procesas. Rekomenduojama šaltibarščius suvartoti per 2–3 valandas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Tiesiogiai Aktualu

Patvirtintas „Brexit“ susitarimo projektas: lietuviai teisės gyventi JK nepraras

Aktualu

Tarp taikos ir naujo karo: kas šiomis dienomis vyksta Gazos Ruože?

Interviu Kultūra

Mokslininkas ir rašytojas Alanas Lightmanas: apie lėtesnio gyvenimo ilgesį ir naująją pasaulio tvarką

Annos istorija

24sek

Po Antano Guogos pareiškimų – sirgalių gedulo vainikas prie „Ryto“ biuro durų

Aktualu

Linas Kojala apie patvirtintą „Brexit“ susitarimo projektą: tai – dar ne pabaiga

Vardai

„Dydžio (r)evoliuciją“ laimėjo Vitalija Jonikytė: dirbti į fabriką Norvegijoje jurbarkiškė nebegrįš

Aktualu

R.Dagys: protingumo kriterijai nesuveikė, Vaiko teisių apsaugos įstatymą teks keisti

Verslas

Iš emigracijos grįžusi lietuvė ir toliau renkasi mokėti mokesčius Didžiajai Britanijai

N-18 Aktualu

Nuogas moteris internete atradęs senolis teisiamas kaip sunkus nusikaltėlis

Sportas

Belgišką sprigtą gavusio „Vyčio“ strategas L.Mistura: „Mūsų žaidėjai – ne prastesni“

Gyvenimas

Atsikratyti pilvo padės penki prieskoniai

Vardai

15 kilogramų priaugusi Natalija Bunkė: „Dabar toks etapas. Turbūt... per gerai gyvenu!“

Sportas

Lietuvoje neregėta salės futbolo fiesta prasidėjo „Vyčio“ kluptelėjimu

„Ginčas“: K.Maksvytis vertas treniruoti „Žalgirį“ ir „Rytą“?

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. K.Sarnicko-Kasteto „Turnė̃“ – ne apie „G&G“, bet apie „Alkūninį veleną“

24sek

„urBONUSas“: M.Kalnietis – apie rekordus Prancūzijoje, „Žalgirį“ ir linksmas istorijas

Aktualu

Pasvalyje statomas paminklas kunigaikščiui Žygimantui Augustui

Gyvenimas

Nutirpusiu kūnu nėščioji priimamajame laukė kelias valandas: ką reiškia skubus siuntimas?

Gazas

Vilniuje pristatytas atnaujintas „Peugeot“ salonas: vakaro žvaigždė – naujasis 508

Naujienos

Aktualu

Pykčio kelyje protrūkis: Panevėžyje įniršęs „Audi“ vairuotojas daužė jam neįtikusio SAAB langus

Verslas

Paskutinę dieną suskubę deklaruoti pajamas eilių išvengė

Aktualu

Teismas į darbą grąžina atleistą VSD pareigūną, susijusį su Artūru Skardžiumi

24sek

LKL: „Lietuvos rytas“ nugalėjo besispardžiusį Kėdainių „Nevėžį“

Vardai

Stilingi vilniečiai rinkosi pasigrožėti vyriškomis madomis

24sek

Paaiškėjo Eurolygos pusfinalio su Kauno „Žalgiriu“ rungtynių laikas

Aktualu

Maltos ordino laikinasis vadovas paskirtas didžiuoju magistru iki gyvos galvos

Mokesčių reforma Verslas

Lietuvos bankas: jei mokesčiai būtų renkami tinkamai, pensijos galėtų būti dvigubai didesnės

24sek

Įsiutinti ispanai stojo mūru už įžeistą Pau Gasolį: „Mes šito neleisime“

Vardai

Vėjuotame Stavangeryje įsiamžinusi Oksana Pikul: „Liks smagus prisiminimas iš Norvegijos“

Verslas

Projektas „Ateities darbuotojas“ – apie tai, kaip išlikti konkurencingais darbo rinkoje

15min tema Aktualu

Naujo ES biudžeto intriga: jei trypsi europietiškas vertybes, pinigų negausi

Sportas

„Premier“ lyga: „Tottenham“ šventė pergalę ir artėja prie Čempionų lygos

Verslas

Artėja nauja draudimų banga: „valstiečiai“ nori vaistus paslėpti nuo lentynų, uždrausti vaistinių reklamą

Smėlio pilies „karalius“ 22 metus gyvena Rio de Žaneiro paplūdimyje

Aktualu

Klaipėdos universitetui laikinai vadovaus A.Razbadauskas

Aktualu

Baskų grupuotė ETA paskelbė apie „visišką likvidavimąsi“

15min tema Aktualu

Prezidentūra: derybose dėl ES biudžeto sieksime didesnio finansavimo Ignalinos AE ir žemės ūkiui

Sportas

Lietuvos lengvosios atletikos federacija atskleidė savo biudžetą

Pagal Vyriausybės įstatymą, premjeras ministro atsistatydinimą prezidentei įteikti turi per penkias darbo dienas. Jau praėjo keturios. Šiandien ryte premjeras apsilankė pas prezidentę, bet ministro atsistatydinimo nepateikė. Kodėl - nežinia. B.Markauskas toliau dirba, tik pats S.Skvernelis jau prabilo apie naują kandidatą.
Aktualu

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas pasitraukė, bet tebedirba

Vardai

Ypatingos

06:20
04:06

Gera keliauti kartu

Konferencija „Žiniasklaida rytoj“

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Mamos prieš meningokoką

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką