Dabar populiaru
Publikuota: 2019 birželio 10d. 13:03

Patarimai ruošiantiems šaltibarščius: eiga, proporcijos, svarbios smulkmenos

Šaltibarščiai
Fotolia nuotr. / Šaltibarščiai

Daugelio mūsų mamos ir močiutės šaltibarščius paruoštų užsimerkusios, tačiau tiems, kas šią lietuviškos virtuvės klasiką gamina pirmąsyk, gali kilti įvairių klausimų. Štai 6 svarbūs patarimai, kurie padės pagaminti pačius skaniausius šaltibarščius.

1. Pirmiausia gaminkite tirštą mišrainę, tada pilkite skysčius. Nemažai žmonių, gamindami šaltibarščius namie, pirmiausia ruošia skystį, o tada beria priedus – žalumynus, agurkus, burokėlius. Tačiau iš tiesų šaltibarščius verta gaminti kita tvarka. Pirmiausia reikėtų supjaustyti krapus ir svogūnų laiškus, berti į indą, užberti šiek tiek druskos ir švelniai šaukštu patrinti. Tai padarius druska ims tirpti, išsiskirs žalėsių sultys, kurioms šie „atiduos“ savo skonį. Tuomet šiaudeliais sutarkuokite ar supjaustykite vieną agurką (jei žievelė dygliuota, ją nulupkite), berkite į žalėsius, uždėkite 2–3 šaukštus grietinės ir gerai išmaišykite – pagaminkite savotiškas tirštas salotas.

Ruošiant šaltibarščius tokiu būdu, grietinė tolygiai pasiskirsto, o ne lieka plaukioti gumuliukais. Paruošę šias žalumynų-agurkų-grietinės „salotas“, dedame burokėlių. Vėl gerai išmaišome ir tik tada pilame skysčius.

2. Agurkų netarkuokite, o pjaustykite. Kai ruošiate anksčiau minėtąją mišrainę, gali kilti mintis agurką tiesiog sutarkuoti burokine tarka. Verčiau to nedaryti, nes ši daržovė „paleis“ savo sultis, tarkiai nebus tokie traškūs, kaip šiaudeliai.

3. Pasirinkite teisingas skysčių proporcijas. Yra daugybė variacijų, kuo lietuviai skiedžia šaltibarščius – naudojamas kefyras, rūgpienis, pienas, grietinė, vanduo. Jų proporcijos – skonio reikalas, tačiau jei gaminate pirmąsyk, išbandykite štai tokias proporcijas: 1 litras rūgpienio, 1 stiklinė pieno ir 2–3 šaukštai grietinės (ją naudojame gamindami tirštąjį šios šaltos sriubos pagrindą).

4. Riebiau = skaniau. Jūsų valia, ką rinksitės gamindami šaltibarščius – kefyrą ar rūgpienį, tik verta atkreipti dėmesį į specialiai šaltibarščiams skirto kefyro riebumą – paprastai jis būna riebesnis, tad grietinės gali reikėti mažiau ar visai neprireikti. O gal grietinės visai nebūtina dėti? Žinoma, nieko tragiško be jos nenutiks, tačiau riebumo suteikianti grietinė padaro šaltibarščius skanesnius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šaltibarčių čempionatas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šaltibarčių čempionatas

5. Ką daryti, jei burokėliai nepakankamai rūgštūs? Kai į šaltibarščius dedami nemarinuoti, o tik virti burokėliai, paprastai prireikia dar kiek rūgštumo, nes esančio rūgpienyje ar kefyre gali nepakakti. Parūgštinti šaltibarščius galite natūraliomis citrinos sultimis. Jei naudojami rauginti burokėliai, jie bus natūraliai rūgštesni ir papildomos rūgšties nereikės. Jei burokėliai nemarinuoti, galima įdėti ir šiek tiek cukraus. O štai marinuotiems jo nereikia, nes cukraus jau būna marinate.

6. Paruošėte ir valgykite iškart. Šaltibarščiai – greito vartojimo patiekalas. Stovėdami jie greitai prastėja, nes patiekale daug rūgšties, ilgiau jiems stovint skonį blogina ir sudėtyje esantys svogūnų laiškai, vyksta rūgimo procesas. Rekomenduojama šaltibarščius suvartoti per 2–3 valandas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Ypatingos

Kviečiame anties

Video

08:17
00:52
08:29

Esports namai

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką