Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 11 21 /2023 03 03

7 kiaulienos receptai ne tik savaitgalio pietums: namai pakvips balandėliais, kibinais ir vengrišku guliašu

Ar gali būti kas nors maloniau, kai pravėrus namų duris pakvimpa gardžiu maistu. Ką valgysime šiandien? Gal daržovėmis praturtintą kiaulienos guliašą, jaukius naminius balandėlius, gardžius kiaulienos suktinukus, gal prapjausime pyragą su siurprizu viduje ar sukirsime kibinų, o gal iš karto dorosime sočiąją karką? Prie pietų stalo laikas sustoja – skubėti nereikia, kiekvienas pasirinks savo mėgstamą patiekalą.
Kiaulienos patiekalai
Kiaulienos patiekalai / R.Šemelės nuotr.

Virta, kepta, rūkyta, sūdyta kiaulienos mėsa tinka įvairiems patiekalams. Kiauliena dažniausiai gardinama tradiciniais prieskoniais: juodaisiais ir kvapiaisiais pipirais, česnakais, raudonėliu, taip pat galima gardinti ciberžole, mairūnu, kalendromis, rozmarinu. Vyriausiasis „Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius pataria nesudėti visų prieskonių į mėsos marinatą, nes jie užgožia natūralų mėsos skonį.

Kiaulienos suktinukai su daržovių, kumpio ir grybų įdaru

R.Šemelės nuotr./Kiaulienos suktinukai
R.Šemelės nuotr./Kiaulienos suktinukai

Kiaulienos suktinukai suteikia neribotą laisvę kulinarinei fantazijai ir galimybe pasinaudoti tuo, ką turite savo šaldytuve ar spintelėje. Vyriausiasis „Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius siūlo rinktis pačią šviežiausią kiaulieną ir pasigaminti suktinukus su daržovių ir kumpio įdaru, o jei vasarą spėjote pasidžiaugti baravykų sezonu ir dar turite džiovintų grybų atsargų, šis patiekalas bus dar skanesnis.

Reikės:

0,5 kg kiaulienos nugarinės,

3 svogūnų,

1 morkos,

2 saliero lapkočių,

žiupsnelio džiovintų grybų,

100 g virto rūkyto kumpio,

Druskos, pipirų.

Gaminimas

Kiaulienos nugarinę supjaustome maždaug 0,8cm storio kepsniais, juos šiek tiek pamušame, apibarstome pipirais ir druska. Paruošiame įdarą: pakepiname kubeliais supjaustytus svogūnus ir morkas.

Kai daržovės apkepa, sudedame kubeliais supjaustytą virtą rūkytą kumpį, išmirkytus ir supjaustytus grybus. Įdarą pagardiname pipirais, druska ir dedamas ant mėsos.

Mėsos muštinį perlenkiame pusiau, sutvirtiname mediniais smeigtukais, aptepame kiaušinio plakiniu, apvoliojame džiūvėsėliuose ir apkepame iš abiejų pusių keptuvėje, kol mėsos suktinukai gražiai apskrus.

Suktinukus sudedame į troškinimo indą, ant viršaus pridedame pjaustytų saliero kotų, galima dar pridėti morkų ir kitų daržovių, supilame nuovirą, kuriame buvo mirkomi džiovinti grybai. Troškiname apie pusvalandį, kol mėsa suminkštės.

Kiaulienos grynuolis trapios tešlos pyrage

R.Šemelės nuotr./Kiauliena tešloje
R.Šemelės nuotr./Kiauliena tešloje

Jei galvojate, kad kiaulienos patiekalų gamyba užima daug laiko, kurio mums dažniausiai trūksta, o pavalgyti norisi čia ir dabar, nebūtina atsisakyti mėsos. Skubantiems, bet norintiems paįvairinti savo pietų stalą, D.Bartošius siūlo išbandyti labai greitai pagaminamą sotų pyragą.

Reikės:

1 gabaliuko kiaulienos išpjovos,

1 pakuotės šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos,

2 š. garstyčių,

1 kiaušinio trynio,

keptų marinuotų burokėlių,

Pipirų, druskos.

Gaminimas

Tešlą išimame iš šaldiklio, kad šiek tiek sušiltų kambario temperatūroje. Kiaulienos išpjovą įtriname pipirais ir druska, po to aptepame garstyčiomis. Vieną tešlos lapą šiek tiek pakočiojame, uždedame išpjovą, užlenkiame tešlos galus ir sulenkiame kaip voką, kraštu sandariai užspaudžiame.

Į skardą paklojame kepimo popierių, ant jo dedame susuktą mėsą taip, kad tešlos kraštas būtų apačioje. Tešlą patepame kiaušinio tryniu. Kepame įkaitintoje orkaitėje 180 laipsnių apie 30 min. Tešloje iškepta išpjova atrodo kaip gardus pyragas – pjaustome riekelėmis, patiekiame su bulvių koše ir keptais marinuotais burokėliais.

Sočioji kiaulienos karka su troškintais kopūstais

R.Šemelės nuotr./Kiaulienos karka
R.Šemelės nuotr./Kiaulienos karka

Šaltasis sezonas idealus laikas gaminti karką, kurios burnoje tirpstantis želatininis riebaliuko sluoksnis su traškia plutele pasotina net ir labiausiai išalkusius valgytojus. Karką labiausiai dera su troškintų kopūstų gaivia rūgštele, kuri subalansuoja visas skonio natas. D.Bartošius dalijasi patarimais, kaip išsikepti pačią gardžiausią karką.

Reikės:

1–1,5 kg kiaulienos karkos,

0,5 kg raugintų kopūstų,

2 š. pomidorų padažo,

1 svogūno,

1 morkos,

3–4 česnako skiltelių,

Druskos, pipirų, lauro lapų.

Gaminimas

Kiaulienos karką ištriname druskos, pipirų, česnakų mišiniu, įdedame į sandarų indą ar maišą ir paliekame parai šaltai. Prieš kepimą kiaulienos karką apverdame apie 1 val. sultinyje, pagamintame iš svogūnų, pipirų, lauro lapų ir druskos. Išvirtą karką dedame į orkaitę kepti.

Reikalinga aukštesniais kraštais skarda, į jos dugną sudedame supjaustytų svogūnų, morkų, pilame dalį sultinio (kuriame virė mėsa) ir šviesaus alaus, kad gerai apsemtų daržoves, ant jų statome kiaulienos karką nupjautu galu žemyn.

Kepame apie 1,5–2 val. 180 laipsnių temperatūroje, kas pusvalandį apipilame skardoje esančiu skysčiu. Kepimo pabaigoje padidiname temperatūrą iki 230–250 laipsnių maždaug 10–15 min., kol karkos odelė apskrunda ir tapta traški.

Pats skaniausias vengriškas guliašas

R.Šemelės nuotr./Kiaulienos guliašas
R.Šemelės nuotr./Kiaulienos guliašas

Guliašo variantų gali būti labai daug, tačiau gaminant šį patiekalą galioja taisyklė, kad „kaip gaminsi, taip nepagadinsi“. Visgi, šio patiekalo mėgėjai pritartų, kad pats skaniausias vengriškas guliašas, kuriame svarbiausias prieskonis yra saldžioji paprika.

Reikės:

500 g kiaulienos sprandinės arba kumpio,

2–3 svogūnų,

5 česnako skiltelių,

2 raudonų paprikų,

2 pomidorų,

2 morkų,

2 bulvių,

1 čili pipiro,

500 ml mėsos sultinio,

poros šaukštų alyvuogių aliejaus arba sviesto,

2 š. saldžiosios paprikos miltelių,

kelių lauro lapų,

druskos ir pipirų.

Gaminimas

Troškinimo inde pakepiname smulkiai pjaustytą svogūną, kol įgaus auksinę spalvą, beriame paprikos miltelius, kubeliais pjaustytą mėsą. Kepame apie 10 minučių, kol mėsa švelniai apkepa, tuomet sudedame smulkintą česnaką.

Suberiame kubeliais pjaustytą papriką, pakepame dar 5 minutes ir sudedame kubeliais supjaustytas morkas, bulves, pomidorus (prieš tai pomidorus blanširuojame ir nulupame odelę). Į troškintuvą pilame mėsos sultinį, dedame lauro lapų, šiek tiek druskos ir pipirų. Jei mėgstate aštriai, įdėkite smulkiai supjaustytą čili pipirą. Guliašą ant lėtos ugnies verdame apie 1 val.

Naminiai kibinai su kiauliena

R.Šemelės nuotr./Kibinai
R.Šemelės nuotr./Kibinai

Už kibinus turėtume būti dėkingi karaimams, kurie išpopuliarino šį patiekalą Lietuvoje. Gardus mėsos pyragėlis – puikus užkandis, tinkantis visur – kai išalkstame vaikštinėdami po miestą ar susiruošiame praleisti laiką miške. Namuose iškepti kibinai irgi greitai dingsta nuo stalo – pakartoti raginti nereikia. Iš šio kiekio iškepsite vieną skardą kibinų.

Tešlai reikės:

0,5 kg miltų,

200 g sviesto,

2 kiaušinių,

100 g grietinės,

žiupsnelio druskos.

Įdarui reikės:

0,5 kiaulienos sprandinės,

druskos, pipirų,

50 ml. sultinio arba vandens.

1 kiaušinio plakinio.

Gaminimas

Jei turite virtuvinį kombainą, tešlą kibinams paruošite labai greitai. Sviestą supjaustome gabaliukais, sudedame į kombainą kartu su miltais ir druska. Sumaišome iki trupinių. Įmušame kiaušinius, sudedame grietinę ir dar pamaišome iki vientisos tešlos. Ją suspaudžiame, apvyniojame maistine plėvele ir dedame vienai valandai į šaldytuvą.

Kol tešla bręsta, paruošiame įdarą: mėsą sukapojame smulkiais gabaliukais, pasūdome, įberiame pipirų ir įpilame šiek tiek sultinio arba vandens, kad būtų drėgnesnė. Tešlą iškočiojame, su dubenėliu ar dideliu puodeliu išspaudžiame apskritimus, sudedame mėsos įdarą ir stipriai užspaudžiame, jei pavyks – suformuojame pynutę.

Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi, sudedame kibinus, aptepame kiaušinio plakiniu, kepame 200 laipsnių temperatūroje 30 min. Skaniausia valgyti, kol šilti. Atvėsusius kibinus prieš valgydami pašildykite mikrobangų krosnelėje.

Gardūs balandėliai kasdieniniam stalui

R.Šemelės nuotr./Balandėliai
R.Šemelės nuotr./Balandėliai

Balandėliai niekada neatsibosta – lengvas ir kartu sotus patiekalas, tobulai subalansuojantis mėsos ir daržovių santykį. Šis patiekalas tinka ir besilaikantiems dietos – galite drąsiai sukirsti net ir du balandėlius, ir jie tikrai nuskris teisinga kryptimi, nenutūpdami riebalų klostėmis.

Reikės:

1 baltagūžio kopūsto,

0,5 kg „Norfos“ smulkintos kiaulienos,

2 morkų,

2 saujų ryžių,

žiupsnelio kmynų,

druskos ir pipirų,

1 l mėsos sultinio,

2 š. pomidorų pastos.

Gaminimas

Išpjauname kopūsto kotą, dideliame puode užverdame vandenį ir įdeda kopūsto galvą kotu žemyn. Paverdame, kol lapai pradeda minkštėti ir lengvai nusineria. Išverdame ryžius, pakepiname susmulkintus svogūnus ir tarkuotas morkas. Mėsą pasūdome, paskaniname pipirais, sudedame ryžius ir keptas daržoves.

Ant kopūsto lapo dedame įdarą ir suvyniojame. Balandėlius sudedame į puodą, užpilame mėsos sultiniu, pridedame pjaustytų morkų, pomidorų pastos, įberiame kmynų. Balandėlius troškiname ant mažos ugnies apie valandą. Balandėlius galima paskaninti grietine, valgyti kartu su virtomis bulvėmis.

Išpjovos medalionai su karamelizuotais svogūnais, abrikosais ir slyvomis

R.Šemelės nuotr./Kiaulienos medalionai
R.Šemelės nuotr./Kiaulienos medalionai

Kiaulienos išpjova – viena vertingiausių mėsos dalių, ypač minkšta ir tinkama tobuliems kepsniams. Medalionai – ištaigingas kiaulienos išpjovos patiekalas, kuriam prabangos suteikia ypatingas karamelizuotų svogūnų ir džiovintų vaisių pagardas.

Reikės:

500 g kiaulienos išpjovos,

2 svogūnų,

gabalėlio sviesto,

druskos, pipirų,

saujelę džiovintų abrikosų ir slyvų,

2 š. balzaminio acto.

Gaminimas

Iš anksto pamerkite džiovintus vaisius, svogūnus supjaustykite žiedais, pakepkite iki auksinės spalvos, apšlakstykite balzaminiu actu, sudėkite supjaustytus abrikosus, slyvas ir dar patroškinkite, kol padažas pradės tirštėti.

Išpjovą supjaustyti 2–3 cm storio riekelėmis, pasūdykite ir apkepkite iš abiejų pusių keptuvėje, pagardinkite pipirais, įdėkite sviesto gabaliuką. Mėsą įdėkite į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę ir kepkite 5 min. Patiekite su karamelizuotų svogūnų, abrikosų ir slyvų padažu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius