Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

7 patarimai, kaip išsirinkti sunokusį ir saldų arbūzą

Rugpjūčio antroje pusėje turgūs ir prekybos centrai ima kvepėti arbūzais. Visgi ne kiekvieną žaliadryžį valgant širdis apsąla nuo saldumo. Tad kaip išsirinkti arbūzą, kad nenusiviltume, o eitume pirkti antro? Pasirodo, yra keletas gudrybių, kaip atskirti sunokusį vaisių nuo tokio, kuriam gulėti ant prekystalio dar gerokai per anksti.
Arbūzas
Arbūzas / 123RF.com nuotr.

Dydis

Žinovai pataria vengti ypač didelių arbūzų. Kodėl? Mat yra tikimybė, kad gigantas buvo dirbtinai „pamaitintas“. Na, o mažyliai gali būti nepakankamai saldūs. Pats optimaliausias arbūzo svoris – 5–7 kg.

„Berniukai“ ir „mergaitės“

Nors ir keista tai girdėti, arbūzai skirstomi į „berniukus“ ir „mergaites“. Berniukai – didesni, šiek tiek ovalūs. Mergaitės – mažesnės ir plokštesnės, jų sėklos smulkios. Ekspertų teigimu, „damos“ yra neabejotinai skanesnės ir saldesnės.

Uodegėlė

Arbūzą rinkitės būtinai su uodegėle, nes pagal ją galima spręsti apie arbūzo sunokimo laipsnį. Gelsva sausa uodegėlė rodo, kad arbūzas jau subrendęs. Jeigu uodegėlė žalia – jam dar ne metas ant stalo.

Garsas

Turbūt teko stebėti, kad besirenkantys arbūzus kartais atidžiai juos stuksena. Ką gi galima išgirsti ten, arbūzo viduje? Į pirkinių krepšį reikėtų dėti tą, kurio skleidžiamas garsas yra skardesnis, garsesnis. O jei truputį paspaudus arbūzą iš viršaus jis ima traškėti, vadinasi, vaisius tikrai sunokęs.

Pjauti ar nepjauti?

Jeigu pirksite arbūzą turguje ir pardavėjas pasiūlys jį prapjauti, kad įrodytų, koks vaisius sunokęs ir gardus, verčiau atsisakykite. Mat prapjovus neplautą arbūzą į jo minkštimą pateks visi nešvarumai, purvas ir bakterijos nuo jo žievelės.

„Cheminės praeities“ pėdsakai

Ar arbūzai buvo per daug patręšti, galima nustatyti tik atlikus tyrimus specializuotose laboratorijose. Tačiau kartais per didelį naudotą nitratų ir pesticidų kiekį auginant šiuos vaisius galima pamatyti ir plika akimi, perpjovus arbūzą – tai rodo baltos ir gelsvos juostos ant raudono minkštimo.

Žmonės sako, kad...

Lygus, gražus ir idealios formos arbūzas paprastai nebūna pats gardžiausias. Saldus ir sultingas tas, kurio išvaizda nėra pati patraukliausia – truputį kreivas ir „nugulėtas“, su balta dėme ant šono.

Primename, kad iki rugpjūčio 22 d. prekybos centruose „Norfa“ arbūzų galite nusipirkti gerokai pigiau – tik už 0,29 Eur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius