Dabar populiaru
Publikuota: 2020 rugsėjo 30d. 13:00

8 rudeniški keksai: praturtininkite klasikinį kepinį kriaušėmis, morkomis, cukinijomis

Keksas su kriaušėmis
Vida Press nuotr. / Keksas su kriaušėmis

Brandus ruduo mus vis dar lepina daugybe daržo ir sodo gėrybių! Net ir susiruošę kepti skanėstą, pagalvokime, o gal galima jį praturtinti kuo nors gaiviu, sezoniniu? Gal džiovintus vaisius, razinas verčiau pakeisti kriaušių gabaliukais, cukinijomis, moliūgais? Būtent tokių receptų rinkinuką šįsyk ir siūlome!

Receptai
Receptas: Kriaušinis keksas su šokolado gabaliukais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 16
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.

2. Kekso formą (26x11cm) ištepkite sviestu, pabarstykite miltais.

3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska.

4. Minkštą sviestą išsukite su cukrumi (plaktuvu arba virtuvine šluotele) iki purios masės. Toliau maišant po vieną sudėkite kiaušinius, tada vanilę.

4. Maišant mediniu šaukštu po truputį berkite miltus ir gerai išmaišykite. Tešla bus tiršta – nieko tokio, taip ir turi būti.

5. Kriaušes nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklas, supjaustykite kubeliais, suberkite į tešlą, taip pat suberkite smulkintą šokoladą, išmaišykite.

6. Sukrėskite tešlą į paruoštą kekso formą, dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 40–50 min., kol įsmeigus ir ištraukus peilio galiuką arba medinį smeigtuką jis bus švarus.

7. Leiskite truputį atvėsti, išverskite pyragą iš formos, o prieš pjaunant leiskite jam labai gerai atvėsti.

Ingredientai
Miltai: 250.00 g (ir dar šiek tiek skardai pabarstyti)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 200.00 g (kambario temperatūros; ir dar šiek tiek skardai patepti)
Cukrus: 200.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Kriaušės: 3.00 vnt. (gerai prinokusios; apie 600 g)
Juodasis šokoladas: 70.00 g (pjaustyto mažais kubeliais)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šokoladinis cukinijų keksas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.6 / 16
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Kepimo formą (naudokite 24 cm skersmens apvalią formą arba 20 cm kraštinės kvadratinę formą) išklokite kepimo popieriumi.

2. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską.

3. Tirpią kavą užpilkite 3 šaukštais karšto vandens ir išmaišykite. Virtuviniu plaktuvu plakite sviestą su cukrumi iki purumo. Dalimis nuolat plakdami įmaišykite vanilę, kavą, kiaušinius.

4. Dideliame dubenyje burokine tarka sutarkuokite cukiniją. Šokoladą sukapokite nedideliais gabalėliais ir taip pat suberkite į dubenį. Suberkite apie ⅓ miltų mišinio ir maišykite, kol cukinija pasidengs miltais – ji neturėtų sulipti į didesnius gumulus.

5. Likusį miltų mišinį suberkite į sviesto ir kiaušinių plakinį. Maišykite tik tol, kol masė taps vientisa. Palengva įmaišykite cukiniją.

 

6. Tešlą supilkite į paruoštą kepimo formą, išlyginkite. Kepkite 40–50 minučių, kol į pyrago vidų įsmeigtas medinis pagaliukas išlįs švarus.

7. Ištraukę pyragą iš orkaitės, peiliu apveskite jo pakraščius, kad atkabintumėte nuo sienelių. Atvėsinkite formoje.

8. Prieš tiekdami galite apibarstyti cukraus pudra.

Pastaba: Jei cukinija peraugusi ir jos žievė kieta – ją nulupkite. Jei naudojate jauną cukiniją, jos lupti nereikia.

Ingredientai
Miltai: 240.00 g
Kakava: 60.00 g (nesaldintos)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Kava: 1.50 arbat. š. (tirpios)
Sviestas: 115.00 g
Cukrus: 120.00 g
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukinijos: 350.00 g
Juodasis šokoladas: 150.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Morkų keksas su graikiškais riešutais ir sūrio kremu
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.9 / 10
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.

2. Sumaišykite visus tešlos ingredientus, išskyrus morkas ir riešutus.

3. Sutarkuokite morkas ir kartu su riešutais suberkite jas į tešlą bei viską išmaišykite.

4. Visą tešlą supilkite į sviestu išteptą kepimo formą. Keksą kepkite 1 valandą ir 15 minučių, iškepę palaukite, kol jis visiškai atvės.

5. Laukiant, kol pyragas atvės, atskirame dubenyje suplakite grietinėlės sūrį, cukrų ir sviestą.

6. Atvėsusį keksą aptepkite grietinėlės kremu.

Ingredientai
Aliejus: 450.00 ml (neutralaus skonio ir kvapo)
Miltai: 400.00 g
Soda: 2.00 arbat. š.
Cukrus: 700.00 g (550 g tešlai ir 150 g kremui)
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Druska: 0.50 arbat. š.
Cinamonas: 3.00 arbat. š.
Morkos: 550.00 g
Graikiniai riešutai: 150.00 g (kapotų)
Grietinėlės sūris: 200.00 g (tinka rikota, maskarponė; kremui)
Sviestas: 100.00 g (minkšto; kremui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Keksas su moliūgais, medumi ir migdolais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 6
Kaip gaminti

1. Moliūgo gabalėlius išvirkite garuose – tam tiks ir specialus puodas, ir virš paprastame puode verdančio vandens įtaisytas plieninis tinklelis). Maždaug po 10 min., kai moliūgas išvirs, perdėkite jį į dubenėlį ir sutrinkite šakute. Padėkite atvėsti.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių (funkcija su vėjeliu). Nedidelę kekso formą išklokite kepimo popieriumi ir plonai ištepkite sviestu (ypač atidūs būkite su kampais).

3. Dideliame dubenyje (geriausiai, mediniu) šaukštu išsukite sviestą su cukrumi, medumi ir apelsino žievelės tarkiais.

4. Kai sviesto ir cukraus masė pabals ir taps puri, pilkite kiaušinį, dėkite moliūgo masę, berkite razinas ir migdolus. Lengvai viską išmaišykite nugramdydami masę nuo dubens kraštų – ji bus tiršta ir ne visai vientisa, nieko tokio.

 

5. Po truputį suberkite ir miltus, pakaitomis vis įpildami po šliūkšnį pieno. Turite gauti gana tirštą, bet jau vientisą masę su razinų ir migdolų „inkliuzais“. Stenkitės tešlos nepermaišyti.

6. Dėkite kepimo formą į orkaitę ir kepkite 45–50 min., kol įkištas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Leiskite keksui 15 min. atvėsti formoje, o tada suimdami už kepimo popieriaus kraštų atsargiai išimkite ir leiskite galutinai atvėsti.

Pasakiškas kepinys prie kavos ar arbatos!

Ingredientai
Moliūgai: 100.00 g (be žievės ir sėklų, supjaustyto stambiais kubeliais)
Sviestas: 120.00 g (kambario temperatūros; ir dar šiek tiek kepimo formai ištepti)
Cukrus: 100.00 g
Medus: 25.00 g (skysto)
Apelsinai: 1.00 vnt. (mažas; nutarkuota žievelė)
Razinos: 80.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis, kambario temperatūros, paplaktas)
Migdolai: 50.00 g (plokštelių, pakepintų)
Miltai: 160.00 g (savikėlių (self-rising))
Pienas: 60.00 ml (riebaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Karališkas keksas su kriaušėmis ir šokoladu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.1 / 10
Kaip gaminti

1. Dideliame dubenyje išsukite sviestą su paprastu ir vaniliniu cukrumi, kol taps lengva balsva mase. Po vieną muškite kiaušinius ir sukite, kol susimaišys su sviesto-cukraus mase.

2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, krakmolą ir kepimo miltelius, persijokite. Sausąjį mišinį po kelis šaukštus dėkite į sviesto-cukraus-kiaušinių masę ir lengvai išmaišykite.

3. Kriaušes nulupkite, supjaustykite ketvirčiais, išpjaustykite sėklalizdžius ir supjaustykite mažais kubeliais. Berkite vaisių kubelius, šokoladą ir cinamoną į tešlos masę ir lengvai išmaišykite, kad šokoladas ir kriaušės tolygiai pasiskirstytų.

4. Pailgą kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite sviestu. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C laipsnių temperatūros.

 

5. Pilkite tešlą į paruoštą skardą, kiek palyginkite viršų ir dėkite į orkaitę. Kepkite 1 val., arba kol į vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.

6. Iškepusį keksą 10 min. palaikykite kepimo formoje, o tada atsargiai išimkite ir visiškai atvėsinkite. Jei norite, pabarstykite jo viršų cukraus pudra.

Ingredientai
Sviestas: 190.00 g (kubeliais supjaustyto kambario temperatūros)
Cukrus: 160.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 0.30 arbat. š.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Kriaušės: 3.00 vnt. (prinokusios, tačiau standžios)
Miltai: 150.00 g
Krakmolas: 80.00 g
Juodasis šokoladas: 50.00 g (sukapoto gabaliukais)
Baltasis šokoladas: 50.00 g (sukapoto gabaliukais; arba pieniško)
Cukraus pudra: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Drėgnas ir kvapnus cukinijų keksas su citrinomis
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.5 / 6
Kaip gaminti

1. Cukinijas sutarkuokite burokine tarka. Jei reikia, pašalinkite sėklas, jei odelė minkšta cukinijų nelupkite, nes iškepusiame kekse gražiai matosi žalios cukinijų juostelės. Nuo citrinų smulkiai nutarkuokite geltonąją žievelę.

2. Plaktuve suplakite kiaušinius su cukrumi, vanile. Supilkite alyvuogių aliejų ir sukrėskite tirštą jogurtą. Gerai išmaišykite. Galiausiai suberkite tarkuotas cukinijas ir nutarkuotą geltonąją citrinų žievelę.

3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska, įsijokite į paruoštą tešlą. Užmaišykite vientisą kekso tešlą. Ją supilkite į kepimo popieriumi išklotą pailgą kekso formą.

4. Kepkite iki 170C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, kol keksas iškeps ir gražiai iškils. Išėmę aušinkite ant grotelių.

5. Pjaustykite ir valgykite jau visai atšalusį.

Ingredientai
Cukinijos: 200.00 g
Miltai: 250.00 g (šviesių speltų)
Citrinos: 2.00 vnt. (nutarkuota geltonoji žievelės dalis)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Rudasis cukrus: 100.00 g (nerafinuoto)
Alyvuogių aliejus: 0.50 st.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Jogurtas: 60.00 g (graikiško)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanilės ekstraktas: 0.40 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Olandiškas lazdynų riešutų skonio keksas su „Nutella“ įdaru
12 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
4.0 / 22
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių Celsijaus. Sviestą gerai ištrinkite su cukrumi, įpilkite  vanilės ekstrakto ir įtarkuokite žiupsnelį citrinos žievelės. Viską gerai išmaišykite.
  2. Muškite į masę po vieną kiaušinį ir gerai išmaišykite. Įmušus paskutinį ketvirtą kiaušinį, įdėkite šaukštą miltų ir vėl išmaišykite.
  3. Atskirame dubenyje išsijokite kartu miltus, smulkiai sutarkuotų (kuskuso dydžio) lazdynų riešutus ir kepimo miltelius. Išsijotus miltus supilkite į sviesto su kiaušiniais masę ir gerai išmaišykite.
  4. Supilkite masę į sviestu išteptą ir miltais apibarstytą kekso formą. Kepkite apie 1 val. Jei įsmeigus medinį pagaliuką jis lieka sausas, vadinasi, pyragas jau yra iškepęs!
  5. Palikite 15 min. atvėsti formoje. Su konditeriniu švirkštu kas du centimetrus, šachmatine tvarka įšvirkškite šokoladinio kremo „Nutella“ į visą pyrago pagrindą naudojant ilgą švirkšto antgalį. Išimkite pyragą iš formos.
  6. Ištirpinkite šokoladą ir apliekite pyrago viršų. Kol šokoladas nesukietėjo, apibarstykite stambiai kapotais lazdynų riešutais.

Recepto autorė Viktorija Ramašauskaitė

Ingredientai
Lazdynų riešutai: 565.00 g (456 smulkintų ir 100 stambiai kapotų)
Sviestas: 480.00 g
Cukrus: 180.00 g
Rudasis cukrus: 180.00 g
Vanilė: 1.00 arbat. š. (ekstraktas)
Citrinos: 1.00 vnt. (žiupsnelis žievelių)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Miltai: 200.00 g
Kepimo milteliai: 3.00 arbat. š. (2.5)
Šokoldinis kremas"Nutella": (300 - 400) 300.00 g
Juodasis šokoladas: 100.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Imbierinis keksas su bruknėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.1 / 14
Kaip gaminti

1. Tešlai skirtą sviestą ištirpinkite ir atvėsinkite.

2. Dubenyje sumaišykite miltus, sodą, prieskonius.

3. Į miltų mišinį supilkite atvėsusį tirpintą sviestą, pieną, įmuškite kiaušinius, sudėkite bruknių uogienę ir gerai išmaišykite. Kiaušinius išplakite su cukrumi, sudėkite į paruoštą tešlą ir lengvai išmaišykite.

4. Tešlą sukrėskite į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą formą. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje ant apatinės lentynos valandą. Palikite formoje 20 minučių aušti, tada išimkite.

5. Glajui kiaušinio baltymą šluotele išplakite su išsijotu milteliniu cukrumi. Įpilkite citrinų sulčių ir plakite, kol masė sutirštės ir pasidarys blizgi. Ja apipilkite atvėsusį keksą. Viršų pabarstykite milteliniu cukrumi, bruknėmis.

Knyga „Uogos“
Knyga „Uogos“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Uogos“ 

Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (tešlai)
Miltai: 500.00 g (tešlai)
Soda: 1.00 arbat. š. (1 - 1,5 arbat. š. - tešlai)
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (malti - tešlai)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (maltas - tešlai)
Cinamonas: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Pienas: 100.00 ml
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (3 - 4 vnt., baltymas - glajui)
Bruknių uogienė: (tešlai) 150.00 ml
Rudasis cukrus: 300.00 g ("Demerara")
Miltelinis cukrus: 50.00 g (glajui ir apibarstymui)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. sulčių - glajui)
Bruknės: (apibarstymui) 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką