Dabar populiaru
Publikuota: 2017 rugsėjo 3d. 11:00

Agurkai žiemos atsargoms: nuo klasikinių raugintų iki netikėtumų – traškučių

Konservavimui paruošti agurkai
Vida Press nuotr. / Konservavimui paruošti agurkai

Gausus agurkų derlius keliauja į stiklainius, kibirėlius ir statinaites. Tie, kam įprasta daržovių atsargų prisiruošti patiems, žino daug receptų. Tiesa, vieni labiau mėgsta marinuoti, kiti – rauginti, o treti žiemą džiaugiasi agurkų mišrainėmis ar ieško naujų, netradicinių jų konservavimo žiemai būdų.

Pasak „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovo Aido Polenino, akivaizdu, jog taupydami laiką žmonės ima pirkti daugiau jau paruoštų konservų, uogienių ir atsargų žiemai kaupia mažiau. Tačiau atsiranda ir tokių lietuvių, kurie agurkų konservavimo receptų pastaruoju metu teiraujasi net pardavėjų-konsultantų, o tada pasuka prie lentynų su actu, žolelėmis ir druska.

Stebėdamas lietuvių valgymo įpročius ir pasaulines tendencijas, A.Poleninas pastebi, kad pastaruoju metu tradicijas praturtina šiuolaikiški receptai. Vėl „madinga“ daržoves rauginti, kitaip – fermentuoti, ar net džiovinti, o konservuojant ieškoti nepabodusių receptų, teigiama pranešime spaudai.

Vėl madingi rauginti agurkai su krapais

Maisto eksperto teigimu, šiuo metu daržovių rauginimas išgyvena renesansą. Mat, žmonės vis labiau rūpinasi patiekalų sveikumu, maistine verte, o mitybos specialistai teigia, jog rauginimas kaip tik ir yra sveikesnis daržovių ruošimo žiemai būdas.

Pats tradiciškiausias raugintų agurkų receptas – su krapais ir česnakais, kurio receptu ir dalinasi A.Poleninas.

„Pilnam 2 litrų stiklainiui agurkų užraugti reikės 5 valgomųjų šaukštų jūros druskos, maždaug 1,9 litro vandens (geriau tinka distiliuotas arba virintas), didelės saujos įvairių lapų – tinka vyšnių, juodųjų serbentų, lauro, krienų ar net vynuogių bei ąžuolo lapai. Būtinai 6–9 skiltelių lupto česnako ir bent 2 didelių krapų. Taip pat prieskonių pagal skonį: juodųjų pipirų, aitriųjų paprikų dribsnių, garstyčių sėklų ar kitų mėgstamų. Slaptas skonį pagerinantis ingredientas – kelios šviežių krienų juostelės.

Padalinkite visus lapus, krapus ir česnakus į keturias dalis, pirmąją dėkite ant dugno ir sluoksniuokite trimis sluoksniais su agurkais (ilgesnius geriau dėti apačioje), o iš viršaus agurkus taip pat uždenkite lapais. Tuomet ištirpinkite druską vandenyje ir sūrimą užpilkite ant agurkų, palikdami apie 3 centimetrus iki stiklainio viršaus. Uždenkite sandariu dangčiu ir rauginkite kambario temperatūroje (16–22°C), kelias dienas, kol agurkai pasieks jūsų mėgstamo įrūgimo skonį. Jei naudojate itin storą ir sandarų dangtelį, kasdien papurtykite, pradarykite agurkus, kad išleistumėte perteklinį slėgį. Sūrymas turėtų būti švelniai drumstas. Galite valgyti iš karto arba laikykite šaldytuve ar rūsyje ir mėgaukitės visą žiemą“, – sako pašnekovas.

Vida Press nuotr./Rauginti agurkai
Vida Press nuotr./Rauginti agurkai

Iš peraugusių agurkų – pikantiškas garnyras

Iš peraugusių, bet dar nepageltusių, agurkų galima pasigaminti pikantiško garnyro.

Dalis žmonių agurkus perka parduotuvėje, dalis – užsiaugina patys. Tačiau savo darže ar šiltnamyje agurkai kartais perauga, antai, užtenka išvažiuoti savaitei atostogų ir agurkai lysvėje, šiltnamyje virsta išpampusiomis daržovėmis su stora odele ir kietoku sėklynu. A.Poleninas iš tokių peraugusių, bet dar nepageltusių, agurkų siūlo pasigaminti pikantišką garnyrą.

„Paimkite kilogramą nuplautų agurkų ir supjaustykite griežinėliais. Taip pat reikės 2 valgomųjų šaukštų druskos, 350 gramų cukraus, 180 mililitrų acto, vienos česnako galvutės, supjaustytos griežinėliais, ir kelių aitriojo pipiro griežinėlių. Jeigu neturite pipiro, paimkite pusę šaukšto maltos aitriosios paprikos miltelių.

Agurkus sudėkite į stiklainį ar kitą indą, suberkite druską, įpilkite actą, cukrų, sumeskite česnako ir pipiro griežinėlius. Viską gerai išmaišykite. Agurkai ims leisti savo sultis, tirps druska ir cukrus, turėsite malonaus skonio marinatą. Jame parą ar pernakt pabuvę agurkų griežinėliai įgaus puikų skonį“, – sako A.Poleninas.

Marinuotas daržoves jis pataria sudėti į mažesnius stiklainius, sandariai uždengti ir laikyti vėsioje, tamsioje vietoje.

Vida Press nuotr./Marinuoti agurkai
Vida Press nuotr./Marinuoti agurkai

Įdomybė – džiovinti agurkų traškučiai

A.Poleninas pastebi, kas parduotuvėse populiarėja įvairų daržovių traškučiai, tačiau agurkų – dar neatrasti, nepopuliarūs. Ir vis dėlto, tai gali būti vienas iš būdų išsaugoti dalį agurkų žiemai ir atrasti naujų skonių, jeigu, žinoma, po ranka namuose – daržovių džiovyklė.

„Dviem dideliems agurkams reikės pilno arbatinio šaukštelio obuolių sidro acto ir maždaug ketvirtadalio šaukšto druskos. Agurkus su stora oda geriau nulupti, supjaustyti labai plonais griežinėliais, tačiau kad dar išlaikytų formą. Didesniame atskirame inde sumaišyti actą ir druską, kol druska maksimaliai ištirps. Sudėti pjaustytus agurkus ir gerai pamaišyti, kol skiltelės tolygiai pasidengs marinatu. Agurkų griežinėlius sudėti ant džiovinimo padėklų ir džiovinti maždaug 135 laipsnių temperatūros džiovykloje 4 valandas arba kol jie taps traškūs“, – pasakoja maisto ekspertas.

Džiovintus agurkus geriausia laikyti juos popieriniame maišelyje arba orui pralaidžiame inde. Ir valgyti vienus ar dažyti į sūrio ar kitokią užtepėlę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Gazas

Netrukus Vilnių užplūs jaunų vairuotojų srautas: pavojingų vietų sąrašas

Aktualu

Po viaduko griūties Italijos vyriausybė ieško kaltų, išgyvenusieji dėkoja Dievui

Interviu Sportas

„Žalgirio“ treneris pripažino: „pigūs“ įvarčiai krito dėl įtampos

Sportas

„Sevilla“ treneris – apie pasikeitusį vaizdą Vilniuje ir dirbtinės vejos pavojus

TOP6: ką skaityti ir kuo svarbios paveikslėlių knygos vaikams – pasakoja ekspertai

Kultūra

Penktadienį 15min studijoje – prestižiniame Lokarno kino festivalyje apdovanoto filmo „Rūgštus miškas“ kūrėjai

Aktualu

Pravieniškėse kalintis vyras – apie kratas: „Brangiu maistu artimus laisvėje maitinsime?“

Vardai

Maksimas Galkinas sausakimšoje Palangos salėje šaipėsi iš D.Grybauskaitės ir kaltinimų Rusijai

Gazas

50 metų vienoje darbovietėje išdirbęs vairuotojas: „Aplink Žemę ne kartą apsukau“

Sportas

Futbolo fiesta pagal ispanus: „Sevilla“ Vilniuje užgriuvo „Žalgirį“ penkiais įvarčiais

24sek

Į „Ryto“ areną sunkiai kelią radęs legionierius džiaugėsi vilniečių anglų kalba

Sportas

Vėl per žingsnį nuo svajonės atsidūręs V.Čeburinas: „Tai – ne atsitiktinumas, o stabilumas“

Aktualu

Per pusantros dienos lietuvis Danijoje sulaikytas tris kartus: pareigūnai nežino, ko imtis

Vardai

Johnny Deppas kaltina buvusią žmoną Amber Heard pasituštinus jų lovoje: „Tai buvo jos kerštas“

Sportas

„Sūduva“ eliminavo Latvijos čempionus ir istoriją bandys rašyti prieš Glazgo „Celtic“

Vardai

Kodėl iš neblaivaus E.Dragūno nebuvo konfiskuotas „Lamborghini“: advokatės komentaras

Vardai

Išsekinta vėžio mirė soulo legenda Aretha Franklin

Maistas

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: itališkai marinuota antis su serbentų džemu. Kaip antieną suminkštinti ir įkvėpinti

Aktualu

Pajūrio gelbėtojai: žmonės lenda į jūrą, nežiūrėdami vėliavos spalvos

Gyvenimas

7 dalykai, kurių vyrams tikrai reikia iš moterų

Naujienos

Gazas

Netrukus Vilnių užplūs jaunų vairuotojų srautas: pavojingų vietų sąrašas

Maistas

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: itališkai marinuota antis su serbentų džemu. Kaip antieną suminkštinti ir įkvėpinti

Aktualu

Pajūrio gelbėtojai: žmonės lenda į jūrą, nežiūrėdami vėliavos spalvos

Gyvenimas

7 dalykai, kurių vyrams tikrai reikia iš moterų

Mokslas.IT

Mokslininkai sukūrė unikalią ir egzotiškomis savybėmis pasižyminčią medžiagą hemateną

Mokslas.IT

8 itin protingų žmonių bruožai – gal nė nežinote, kad turite labai aukštą intelektą?

Futbolo sirgaliai renkasi į futbolo rungtynes tarp „Žalgirio“ ir „Sevilla“ komandų

Deuce

118-a metų gyvavusi Daviso taurė keičia taisykles ir rengs pasaulio čempionatą

Aktualu

Selemonas Paltanavičius: Kai sparnai nukrenta

Gyvenimas

Nesusipratimas prekybos centre iškėlė didesnę problemą: neįgalieji išnaudojami

Aktualu

Palangoje – gelbėtojų čempionatas, Vyriausybėje – nerimas dėl skenduolių

Gyvenimas

Dantis užtenka sąžiningai išsivalyti kartą per dieną ir net be pastos

Gazas

Lietuvos žiedinių lenktynių čempionato lyderis Julius Skirmantas R2000 klasėje išlaikė savo poziciją

Aktualu

Vyrą iš gailesčio priėmė gyventi, o po to nudūrė: „Nenorėjau jo žudyti“

Verslas

ESO atnaujino elektros energijos tiekimą Grigiškėse

Vardai

Cher parduoda namą Beverli Hilse, kuris anksčiau priklausė „Vedęs ir turi vaikų“ žvaigždei

24sek

Neįtikėtinas ukrainiečio karjeros šuolis: iš Pasvalio – į aukščiausią Ispanijos lygą

Aktualu

Ministras sako, kad nuo kitų metų paplūdimiuose galėtų atsirasti policijos postai

Verslas

Naftos kainos atsitiesia, „Brent“ kaina perkopė 71 JAV dolerio už barelį kartelę

Aktualu

Sankt Peterburge iš biurų iškeldinama žmogaus teisių grupė „Memorial“

Vardai

Atgal į mokyklą

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką