Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gegužės 11d. 08:00

Akį traukiantys ridikėliai: ką įdomaus su jais paruošti? 9 klasikiniai ir netikėti receptai

Salotos su ridikėliais
Vida Press nuotr. / Salotos su ridikėliais

Kai turgaviečių prekystaliai ir parduotuvių lentynos pasipuošia akį traukiančiais traškių lietuviškų ridikėlių pundeliais, galima nebeabejoti – stingdantys šalčiai jau tikrai praeitis, tuoj nersim į vasaros sezoną. Ridikėliai tokie puikūs, jog pirmuosius galima triaukšti tiesiog vienus, na, o vėliau ateina metas įjungti fantaziją.

Receptai
Receptas: Sumuštiniai su ridikėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 43
Kaip gaminti

1. Nuplaukite petražoles ir krapus, nuvarvinkite, smulkiai sukapokite.

2. Dubenyje išsukite varškę su grietine, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis, gerai išmaišykite.

3. Ant duonos riekės užtepkite sviesto, varškės kremo, uždėkite griežinėliais pjaustytų ridikėlių, papuoškite svogūnų laiškais ir pipirinių daigais. Jeigu naudosite prancūziškąjį batoną, prieš tai riekeles paskrudinkite orkaitėje.

Kulinaro patarimas. Jei mėgstate aštriau, išspauskite į varškę skiltelę česnako arba įmaišykite šaukštelį krienų. Ant sumuštinio dar galite uždėti lašišos ar kumpio griežinėlį – bus sočiau.

Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius

Ingredientai
Duona: 4.00 vnt. (duonos arba prancūziškojo batono riekės)
Varškė: 200.00 g
Grietinė: 1.00 valg. š.
Ridikai: 6.00 vnt.
Petražolės: 1.00 valg. š.
Krapai: 1.00 valg. š.
Svogūnų laiškai: 20.00 g
Daigintos pipirnės: 30.00 g
Sviestas: 30.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Baltoji šaltsriubė su ridikėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 72
Kaip gaminti
  1. Svogūnų laiškus ir krapus susmulkinkite, agurką ir ridikėlius supjaustykite.
  2. Viską suberkite į kefyrą. Įpilkite vandens (jei mėgstate tirštą, galite ir nepilti). Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  3. Patiekdami šaltsriubę apibarstykite pjaustytais kiaušiniais.
  4. Šis patiekalas skaniausias gerai atvėsintas, su karštomis bulvėmis.

 

Ingredientai
Kefyras: 500.00 ml (šaltibarščių)
Agurkai: 1.00 vnt. (ilgas)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (virti)
Ridikėliai: 8.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Krapai: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Vanduo: 1.00 st. (0,5 virinto, atvėsusio)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Marinuotų ridikėlių salotos su cukinijomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.6 / 14
Kaip gaminti
  1. Skustuku cukinijas supjaustykite juostelėmis.
  2. Sudėkite į puodą medų, supilkite ryžių actą, skrudintų sezamų sėklų aliejų, įberkite druską, nuolatos maišydami pašildykite. Tada atvėsinkite, sudėkite pusiau perpjautus ridikėlius ir juos pamarinuokite 10–12 min.
  3. Visus ingredientus sudėkite į lėkštę ir pagardinkite padažu.
  4. Rekomenduojamas skrudintų moliūgų sėklų ir bazilikų pesto padažas.

Patiekalų energinės vertės skaičiuoklė – spauskite ČIA.

Receptas iš knygos „Salotų anatomija“.

Knygos „Salotų anatomija“ viršelis.
                                                                                                                      Knygos „Salotų anatomija“ viršelis.

 

 

Ingredientai
Ridikėliai: 40.00 g (puselėmis)
Agurkai: 30.00 g (griežinėliais)
Cukinijos: 30.00 g (juostelėmis)
Actas: 30.00 g (ryžių)
Gervuogės: 20.00 g (puselėmis)
Sultenės: 20.00 arbat. š.
Medus: 1.00 arbat. š. (arba 10g)
Sezamų aliejus: 1.00 arbat. š. (skrudintų sezamų sėklų aliejus - 2 g arba 1/3 arbat. š.)
Druska: 1.00 žiupsnelis (2 g su mažiau natrio)
Aguonos: 2.00 g (½ arbat. š.)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ridikėlių salotos su mėtomis ir keptu fetos sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 8
Kaip gaminti

1. Nuplautus ir nusausintus ridikėlius supjaustykite plonais griežinėliais, agurkus – kubeliais, o svogūnų laiškus susmulkinkite.

2. Daržoves sudėkite į dvi gilias lėkštes, įdėkite petražolių ir mėtų lapelių (jų nebūtina pjaustyti), išmaišykite.

3. Fetos sūrį padėkite į nedidelę kepimo formą, pabarstykite čiobreliais, įspauskite česnako skiltelę, pašlakstykite aliejumi, citrinos sultimis, pabarstykite pipirais.

4. Iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepkite 10-15 minučių, kol sūrio viršus gražiai pagels.

5. Salotas pašlakstykite trupučiu citrinos sulčių, aliejaus, pagardinkite pipirais ir žiupsneliu druskos.

6. Fetą perpjaukite perpus, po gabalėlį uždėkite ant salotų ir nedelsdamos patiekite.

Receptas iš tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“

Ingredientai
Ridikėliai: 15.00 vnt. (ryšelis, t. y. 15–20 galvučių)
Agurkai: 2.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 10.00 g
Petražolės: 10.00 g (šviežios plokščialapės)
Mėtos: 10.00 g
Fetos sūris: 200.00 g
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (šlakelis sulčių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (tyras)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai malti, pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Žiedinių kopūstų salotos su ridikėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 42
Kaip gaminti

1. Žiedinį kopūstą (apvirtą arba šviežią – kaip kam patinka) išskirstykite kuo mažesniais žiedynėliais. Atitinkamo dydžio kubeliais supjaustykite agurkus ir ridikėlius.

2. Salotas sluoksniuokite vienos porcijos salotinėse: iš pradžių agurkus, paskui – žiedinius kopūstus, ant viršaus – ridikėlius. Puoškite krapų šakelėmis ir svogūnų laiškais.

3. Padažą geriausia gaminti elektriniu smulkintuvu arba kokteilių plaktuvu: visus jam skirtus produktus sudėkite į vieną  indą ir sutrinkite iki vienalytės masės. Padažą patiekite atskirame indelyje. 

Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt. (ilgavaisis)
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt.
Ridikai: 300.00 g
Krapai: 50.00 g (padažui: pora saujų)
Svogūnų laiškai: 30.00 g (padažui: sauja)
Citrinos: 1.00 vnt. (padažui: šaukštas citrinų sulčių)
Grietinė: 100.00 g (padažui)
Medus: 1.00 arbat. š. (padažui; arba klevų sirupo)
Druska: 1.00 arbat. š. (padažui pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvės su ridikėliais
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 14
Kaip gaminti

1. Bulves gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, tada pasūdykite, apšlakstykite aliejumi, su lupenomis iškepkite orkaitėje, atvėsinkite ir supjaustykite vidutinio storio griežinėliais.

2. Salotines sultenes nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

3. Ridikėlius ir agurkus nuplaukite, supjaustykite griežinėliais.

4. Bulves, agurkus, salotines sultenes ir ridikėlius išdėliokite lėkštėse, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir apliekite padažu.

5. Paruoškite padažą: prieskoninius žalumynus smulkiai sukapokite ir užpilkite jogurtu, sumaišytu su smulkintais kietai virtais kiaušiniais, pagardinkite druska, pipirais, cukrumi ir grūdėtosiomis garstyčiomis.

6. Prieš užpildama ant bulvių, padažą pertrinkite per sietelį – bus vientisesnis.

Ingredientai
Bulvės: 500.00 g (mažos šviežios)
Ridikėliai: švieži 2.00 sauja
Salotos: 10.00 g (salotinės sultenės)
Agurkai: 3.00 vnt. (maži)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnų laiškai: 5.00 g (pusė šaukšto - užpilui)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (užpilui)
Krapai: 1.00 arbat. š. (užpilui)
Peletrūnas: 1.00 arbat. š. (užpilui)
Jogurtas: 200.00 ml (arba liesos grietinės - užpilui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (grūdėtosios - užpilui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (užpilui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulviniai blynai su faršu ir ridikėlių padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 68
Kaip gaminti

1. Bulves sutarkuokite vidutine tarka, sumaišykite su kiaušiniu, manų kruopomis, pipirais ir druska. Kiaulienos faršą sumaišykite su labai smulkiai pjaustytu svogūnu, kiaušiniu, pagardinkite pipirais, druska ir čiobreliais.

2. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus ir įkrėskite kelis šaukštus bulvių masės, tada dėkite šlapiomis rankomis suformuotą maltos mėsos blyną (maždaug tokio dydžio kaip bulvinis blynas). Ant viršaus vėl dėkite kelis šaukštus bulvių tarkių. Kepkite ant mažos ugnies iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

3. Jei blynai labai stori ir bijote, kad bus neiškepę, sudėkite juos į aliejumi apšlakstytą skardą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje dar 10 minučių.

4. Padažui supjaustykite ar sutarkuokite ridikėlius ir sumaišykite su grietine, pipirais, druska ir čiobreliais.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė  

Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt. (5 - 6 didelės - tešlai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - tešlai ir 1 - įdarui)
Manai: 2.00 valg. š. (tešlai)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (tešlai, įdarui ir padažui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (tešlai, įdarui ir padažui)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Faršas: 400.00 g (kiaulienos - įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis - įdarui)
Čiobreliai: 2.00 žiupsnelis (maltas - įdarui ir padažui)
Ridikėliai: 200.00 g (saujelė - padažui)
Grietinė: 200.00 g (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ridikėlių traškučiai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.5 / 11
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą. Apipurškite aliejumi.
  2. Ridikėlius nuplaukite ir supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei neturite tokios, tiks bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad griežinėliai būtų kuo vienodesnio storio.
  3. Suberkite paruoštus ridikėlių griežinėlius į dubenį ir uždenkite maistine plėvele. Pakaitinkite mikrobangų krosnelėje apie 40 sek., kad suminkštėtų. Nuimkite plėvelę, nupilkite skystį ir gerai nusausinkite.
  4. Perdėkite gerai nusausintus ridikėlius į kitą dubenį. Supilkite į jį alyvuogių aliejų ir suberkite prieskonius. Gerai sumaišykite.
  5. Ridikėlių griežinėlius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Griežinėlius dėliokite vieną šalia  kito vienu sluoksniu.
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Tuomet apverskite, sumažinkite temperatūrą iki 110 ºC  ir kepkite dar apie 20 minučių. Kepimo laikas labai priklauso nuo griežinėlių storio, todėl nuolat stebėkite juos kepimo metu.
  7. Iškepusius ridikėlių traškučius išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Patiekite netrukus.  
Ingredientai
Ridikėliai: 20.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Karis: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (česnakinė ir paprasta)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ridikų lapų ir moliūgų sėklų pesto padažas
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
0.0 / 0
Kaip gaminti

1. Moliūgų sėklas pakepinkite sausoje keptuvėje, kol šios ims spragsėti. Leiskite atvėsti.

2. Į virtuvinio kombaino smulkintuvo indą suberkite kepintas moliūgų sėklas ir ridikų lapus. Smulkinkite apie 30 sekundžių, suberkite tarkuotą sendintą sūrį, supilkite alyvuogių aliejų, suberkite pertrintą česnaką, pagardinkite viską citrinos sultimis, druska ir pipirais. Smulkinkite, kol viskas susimaišys į vientisą pesto padažą.

Ingredientai
Moliūgo sėklos: 120.00 g
Ridikų lapai: 2.00 sauja (jaunučių)
Sūris: 30.00 g (tarkuoto sendinto)
Alyvuogių aliejus: 150.00 ml
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos sultys: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Popiežiaus vizitas 15min iš Romos Aktualu

Pranciškaus kelionių puošmenos? Dieviški netikėtumai

Gyvenimas

Lėtinės mieloleukemijos diagnozę išgirdusi Virginija: „Jei ne vyras, nežinau, ar būčiau ištvėrusi“

Popiežiaus vizitas Aktualu

Privaloma popiežiaus vizito programos dalis: kodėl jis susitinka su jaunimu?

Interviu Aktualu

P.Haroche: „Europos gynyba neturi priklausyti nuo kitame žemyne gyvenančių žmonių interesų“

Tiesiogiai Sportas

Lietuviškasis futbolo desertas: „Žalgiris“ – „Sūduva“

Verslas

Prieš susitikimą su popiežiumi klesti sulankstomų kėdučių prekyba

Tiesiogiai Sportas

Kovų vakaras Kaune: Evaldas Petrauskas akimirksniu sudorojo ukrainietį

N-18 Vardai

46-erių Carmen Electra nusifotografavo visiškai nuoga: buvusi „gelbėtoja“ atrodo perpus jauniau

Aktualu

Valdantieji paskelbė referendumo tekstą, siūlo balsuoti du sekmadienius

Aktualu

S.Skvernelis: jaunuoliai renkasi populiarias, o ne reikalingas profesijas

Aktualu

R.Urbonaitė: I.Šimonytės dalyvavimas prezidento rinkimuose taptų dilema G.Nausėdai

Gyvenimas

15min ištyrė kai kurių šaltinių vandenį: ar tikrai turi gydomųjų galių ir kaip tinkamai laikyti?

Pasaulis kišenėje

Lina Ever aplankė Ispanijos miestą, kurio vėją S.Dali kaltino dėl savo pamišimų

Gyvenimas

„Moschino“ kolekcijos drabužiai – tarsi nuspalvinti flomasteriu

Maistas

Atėjus darganai paguos pyragas: 3 klasikiniai receptai

Vardai

Buvusi „Magnit“ narė E.Katauskaitė Libaną laiko antrais namais: „Jis atvėrė duris į muzikos pasaulį“

Vardai

Amalia Damonte – moteris, kurią popiežius Pranciškus norėjo vesti: atstumtas atsigręžė į Dievą

Aktualu

Nauji policijos drabužiai: 9 mln. eurų už beveik nepakitusias uniformas

Aktualu

Abortų tvarkos liberalizavimas Airijoje: kas pakeitė šalies laikyseną?

Aktualu

D.Tuskas tebemano, kad įmanoma pasiekti „visiems naudingą“ susitarimą dėl „Brexit“

Naujienos

Aktualu

L.Kukuraičio patarėju dirbs neteisėtu informacijos rinkimu FNTT kaltintas N.Kisielius

Sportas

Pasaulio ledo ritulio čempionate – pirmasis rusų pralaimėjimas

Kultūra

Aistros dėl „nutekėjusio“ kultūros įstaigų pertvarkos plano: ministerija ir R.Karbauskis ragina nesibaiminti

Naujasis „Renault Megane R.S.“ pristatytas Poznanėje

Vardai

65 tūkst. eurų Estijos atstovei kainavusi eurovizinė suknelė nukopijuota nuo Jennifer Lopez?

Aktualu

Carlesas Puigdemont'as atsisako grįžti į Katalonijos lyderio postą

Sportas

Pragmatiškasis J.Mourinho su „Man Utd“ pasiekė sidabrą

Gyvenimas

Šalia kokių augalų geriau nesodinti aviečių ir kaip sulaukti gero derliaus

Aktualu

Premjeras ketina pateikti teisingumo ministro kandidatūrą

Verslas

Penktadienis – Pagarbos mokesčių mokėtojams diena

Vardai

„Eurovizijos“ žiūrovių širdis tirpdantis švedas B.Ingrosso Lietuvai siunčia linkėjimų: žiūrėkite

Aktualu

Gintautas Bartkus: Hillary Clinton ir Dalios Grybauskaitės susirašinėjimas

Kultūra

Kaunas kviečia į Kiemų šventę: Laisvės alėjoje nusidrieks ilgiausias stalas mieste

Vardai

D.Užkuraitis apie Lietuvos šansus „Eurovizijoje“: realių konkurentų mums – 4–5

24sek

(Ne)rimti LKL apdovanojimai: didžiausi sezono džiaugsmai, nusivylimai ir pamokos

Deuce

Rafaelis Nadalis pagerino 34 metų senumo rekordą

Maistas

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: artišokų kotų šaltsriubė ir įdaryti artišokai

Mokslas.IT

Ekspertai įvertino „Sukhoi Su-57 PAK-FA“ apsaugą nuo radarų: rusai net nesistengė

Vardai

A.Valinsko kolegų klaida lėmė „Auksinio proto“ dalyvės pralaimėjimą: „Kas nedirba, tas neklysta“

Aktualu

Renginys Kauno IX forte iškėlė klausimą: šeimos šventė masinių žudynių vietoje – normalu?

Vardai

Daugiau vandens

Sveikata

Ruduo pilnas komplimentų

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką