Dabar populiaru
Publikuota: 2017 gruodžio 27d. 13:17

Aktualu po švenčių: kiek įvairūs produktai išlieka švieži, kaip laikyti ir sunaudoti likučius

Kalakuto likučiai
Vida Press nuotr. / Kalakuto likučiai

Prabėgus šventėms dažnas susiduria su problema: ką daryti su šventinių patiekalų likučiais? Išmesti maisto nekyla ranka, tačiau pabaigti valgyti nebėra nei jėgų, nei noro. Išeitis yra: pasitelkus kūrybiškumą, šventinių patiekalų likučius nesunku „prikelti naujam gyvenimui“ – panaudoti naujų patiekalų gamybai. Tiesa, tai reikėtų daryti atsargiai, didelį dėmesį kreipti į patiekalų galiojimą.

Kaip pranešime žiniasklaidai teigia Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius, lietuviams įprasta šventinį stalą skirtingais patiekalais nukloti taip gausiai, kad suvalgyti viską tampa kone neįmanoma misija.

„Dažniausiai net ir kukliau gyvenantys kalėdiniam stalui nepagaili nei laiko, nei lėšų – švenčių proga gausiai vaišinasi įmantresniais, sunkiau paruošiamais patiekalais, ir visų jų suvalgyti nepajėgia. Galiausiai, nuvilnijus šventėms ant stalo lieka aibės skirtingų patiekalų likučių. Dalį jų galima suvartoti pasitelkiant kitų, naujų patiekalų gamybai. Kita vertus, labai svarbu atkreipti dėmesį į produktų galiojimą, kiek laiko jie buvo laikyti, ar šaltai, o gal užmiršti ant stalo. Jokiu būdu nerizikuokite savo bei artimųjų sveikata ir naujus patiekalus gaminkite tik iš patikimo maisto“, – sako ekspertas.

Vida Press nuotr./Tuščia lėkštė ant šventinio stalo
Vida Press nuotr./Tuščia lėkštė ant šventinio stalo

Mėsa – omletui ar sriubai

A.Poleninas pastebi, kad dažnai ant šventinio stalo užsilieka skirtingų sūrių, mėsos gaminių. Jų, pasak maisto gamybos eksperto, nereikėtų skubėti išmesti. „Nebijokite improvizuoti. Nuvilnijus šventėms, pietums ar vakarienei pasimėgaukite šiupinine sriuba, kurios ingredientais gali tapti dažno kalėdinio patiekalo likutis.

Receptai
Receptas: Sotus šiupinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.8 / 40
Kaip gaminti

1. Nuplaukite mėsą, nupjaustykite plėves, supjaustykite maždaug 2 cm dydžio kubeliais.

2. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, dalimis apkepkite mėsos kubelius. Iškepusi dalį mėsos, iššluostykite keptuvę popieriniu rankšluosčiu.

3. Stambiai supjaustykite svogūnus, taip pat trumpai pakepinkite svieste.

4. Sudėkite mėsą ir svogūnus į puodą, pabarstykite malta paprika ir druska, išmaišykite, supilkite sultinį, užvirinkite šiupinį, sumažinkite ugnį, uždenkite puodą.

5. Nulupkite ir kubeliais supjaustykite daržoves, sudėkite į puodą su mėsa, suberkite likusius prieskonius, išspauskite česnaką. Virkite ant silpnos ugnies, kol suminkštės mėsa, – apie 35 minutes. Įmaišykite pomidorų tyrę ir vyną, pasūdykite, jei reikia, pagardinkite pipirais.

Ingredientai
Jautiena: 500.00 g (be kaulų (krūtininės, uodeginės arba kumpio))
Bulvės: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Sultinys 200.00 ml
Pomidorai: 100.00 g (trintų)
Vynas: 50.00 ml (baltojo sauso)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Saldžiosios paprikos milteliai: 2.00 arbat. š.
Kmynai: 1.00 arbat. š. (trintų)
Mairūnas: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lengvai paruošiama šiupininė su žuvimis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.0 / 1
Kaip gaminti

1. Svogūnus nulupkite, supjaustykite ir apkepkite storadugniame puode su aliejumi. Sudėkite pomidorų pastą, sviestą ir troškinkite 3–4 minutes.

2. Supilkite vandenį, pipirų žirniukus ir užvirinkite. Mažais gabalėliais supjaustykite marinuotus agurkus,

sudėkite į sriubą sykiu su kapariais ir laurų lapeliu. Virkite 10–15 minučių.

3. Įmaišykite pjaustytus pomidorus, žuvų filė ir žiedeliais pjaustytas alyvuoges. Pagardinkite druska, pipirais ir virkite dar kelias minutes.

4. Galiausiai įspauskite citrinų sulčių, sudėkite grietinę, žalumynus, išmaišykite ir iškart tiekite.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Vanduo: 1.00 l
Juodieji pipirai: 3.00 g (3 vnt.)
Agurkai: 5.00 vnt. (marinuoti)
Kaparėliai: 1.00 valg. š.
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt. (nulupti)
Žuvis: 500.00 g (filė)
Alyvuogės: 10.00 vnt.
Grietinė: 100.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (pusė)
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 arbat. š. (smulkintos šviežios petražolės, krapai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Tuo tarpu pusryčiams visad tiks paskanauti omleto, kuris po švenčių gali būti paruoštas originaliau – su ant stalo taip ir likusiu sūriu, kumpiu, vyniotiniu ar daržovėmis“, – siūlo maisto specialistas.

Kita vertus, jis atkreipia dėmesį, kad maisto produktai saugūs išlieka tik tam tikrą laiką, todėl prieš imantis eksperimentų virtuvėje visų pirma reikia įvertinti patiekalo šviežumą. Paprasčiausia tai daryti pasikliaunant pagrindinėmis juslėmis: išvaizda, kvapu bei skoniu. Jei kyla bent menkiausias įtarimas – nepanaudotą maistą vis dėlto geriau išmesti ir nerizikuoti.

Tarp mitybos specialistų vyrauja nuomonė, kad namuose gamintus patiekalus geriausia laikyti ne ilgiau kaip 72 val.

Tarp mitybos specialistų vyrauja nuomonė, kad namuose gamintus patiekalus geriausia laikyti ne ilgiau kaip 72 val. Nors laikant patiekalą šaldytuve ir jį šildant 2–3 dienas – nieko bloga nenutiks, bet kuo dažniau šildomas maistas, tuo labiau mažėja jo maistinė vertė. Iš patiekalo dingsta vitaminai, fermentai, kitos organizmui naudingos medžiagos. Beje, kiek ilgiau pastovėjusius patiekalus, ypač jei jie buvo laikomi kambario temperatūroje, rekomenduojama šildyti maždaug 70 laipsnių temperatūroje 5–10 minučių.

Vida Press nuotr./Kalakutienos likučiai
Vida Press nuotr./Kalakutienos likučiai

Vaisiai ir kūčiukai – desertams

Pasak A.Polenino, tikriausiai, paprasčiausia po švenčių atrasti, kaip panaudoti likusius vaisius bei kūčiukus. „Pavyzdžiui, jei ant kalėdinio stalo liko kūčiukų, dėl jų perdėm jaudintis nereikia. Tai ne tik ilgai galiojantis skanėstas, bet ir lėtai senstantis, todėl pakramsnoti tradicinio kalėdinio užkandžio galima ir prabėgus kelioms dienoms po švenčių. Vis dėlto jei jaučiate, kad kūčiukai pradeda įkyrėti, juos galite panaudoti mėgstamo deserto gamybai. Antai ruošdami tinginį kūčiukais pakeiskite įprastus sausainius“, – pataria A.Poleninas.

Receptai
Receptas: Paprasčiausias kakavinis „Tinginys“
5 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 115
Kaip gaminti
  1. Sausainius sulaužykite vidutinio dydžio gabalėliais.
  2. Į prikaistuvį sudėkite sviestą. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kartais pamaišydamos, kol sviestas ištirps. Supilkite pieną, suberkite cukrų ir kakavą. Toliau kaitinkite, pamaišydamos, kol cukrus ištirps ir masė užvirs. Masei pradėjus tirštėti, ugnį išjunkite ir prikaistuvį nukelkite nuo ugnies. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
  3. Masę kelioms minutėms palikite truputį atvėsti. Tuomet suberkite į ją laužytus sausainius ir gerai sumaišykite, kad visi sausainiai apsiveltų.
  4. Norimą indą išklokite maistine plėvele ir sukrėskite į jį paruoštą masę. Paviršių išlyginkite ir paspauskite. Kruopščiai uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį, kol „Tinginys“ sustings.
  5. Nuimkite maistinę plėvelę, supjaustykite pyragą norimais gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
Ingredientai
Sausainiai: 360.00 g („Selga“, „Gaidelis“ arba kiti)
Sviestas: 75.00 g (82 proc. riebumo)
Pienas: 90.00 ml
Cukrus: 50.00 g
Kakava: 20.00 g (tamsi, geriausia – šokoladinė)
Vanilė: 5.00 ml (½ arb. š. vanilės ekstrakto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Keptas Tinginys
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.8 / 45
Kaip gaminti
  1. Maskarponę sumaišykite su varške ir kondensuotu pienu.
  2. Sausainius palaužykite ir įmaišykite į šlapią mišinį.
  3. Viską suverskite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, šaukštu masę išlyginkite ir šiek tiek prislėkite prie dugno.
  4. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 50 minučių. Jei per greitai paruduoja, apdenkite folija ir kepkite toliau.

Receptas iš: g-blogas.lt

Ingredientai
Maskarponės sūris: 250.00 g
Varškė: 250.00 g
Saldintas kondensuotas pienas: 400.00 g
Sausainiai: 360.00 g (paprastų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Tuo tarpu skirtingi vaisiai – mandarinai, obuoliai, bananai, kriaušės, vynuogės ir kiti – puikiai pasitarnaus gaminant šį tą gaivesnio. „Juos galite panaudoti ruošdami, pavyzdžiui, spalvingą žėlė. Užsilikę vaisiai gali pasitarnauti ir verdant žiemą taip mėgstamą gėrimą – kompotą“, – idėjomis dalijasi A.Poleninas.

Svarbu tinkamai saugoti

Šviežią sūrį šaldytuve galite laikyti 4–6 paras, o kietą ar pelėsinius sūrius – apie 7 dienas.

Skubėti suvartoti vertėtų tuos šventėms paruoštus patiekalus, kurių galiojimo laikas trumpas. Dažniausiai tai – skirtingos mišrainės su majonezu, žuvies, silkės gaminiai. Štai, pavyzdžiui, atidarytus žuvies konservus bei kitus žuvies gaminius geriausia saugoti vos 1 dieną. Be to, juos būtina perdėti iš skardinės į stiklinį indą bei sandariai uždaryti. Rūkytą žuvį šaldytuve galima laikyti kiek ilgiau, bet ją rekomenduojama įvynioti į foliją.

Vida Press nuotr./Moteris iš šaldytuvo ima pyragėlius
Vida Press nuotr./Moteris iš šaldytuvo ima pyragėlius

Kiek ilgiau šviežias išlieka sūris bei sūrio gaminiai. Šviežią sūrį šaldytuve galite laikyti 4–6 paras, o kietą ar pelėsinius sūrius – apie 7 dienas. Lietuviai vis dažniau Kalėdoms renkasi keptas antis ar žąsis, vištieną. Tinkamai laikant paukštienos patiekalus – jie gali būti vartojami ir 3–5 paras. Kepta mėsa – ne ilgiau kaip 3–6 paras.

Stengiantis išlaikyti produktus kuo ilgesnį laiką – svarbu ir tai, kaip jie yra saugomi. Kiekvieną maisto produktą reikėtų laikyti atskirai uždarame inde, kad maisto produktai ir iš jų pagaminti patiekalai nesiliestų. Jei norite, kad maisto produktai šaldytuve išsilaikytų dar ilgiau, naudokite vakuuminį įpakavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Praktiški patarimai

Skanumėlis

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką