Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aktualu visiems: kur laikyti produktus, kad ilgiau galiotų, ir kaip gaivinti „pavargusius“?

Pastarosiomis dienomis tie, kas perka maistą, vienu ypu perka jo daug – taip protingiausia, nes dažnų „ekskursijų“ net po maisto parduotuves verčiau vengti. Kur geriausia laikyti produktus, kad jie kuo ilgiau galiotų, kad nepultų maistinės kandys, pelėsis? Pagaliau, kaip gelbėti tas gėrybes, kurios dar galėtų būti naudojamos ruošiant patiekalus, tačiau atrodo kiek „pavargusios“?
Maisto produktų atsargos
Maisto produktų atsargos / Vida Press nuotr.

Pieno produktai

Kur laikyti?

Pieną (išskyrus neatidarytą ilgo galiojimo), kefyrą, grietinėlę, pasukas, geriamąjį ir tirštą jogurtą reikia laikyti šaldytuve, tačiau geriau ne jo durelėse esančiose lentynose, o vidurinėje šaldytuvo lentynoje. Kuo blogai šaldytuvo durelės? Nes dažnai jas varstant neužtikrinama pakankamai žema temperatūra ir produktai gali imti greičiau gesti.

Nedidelį sviesto kiekį galima laikyti ir sviestinėje, kambario temperatūroje, tačiau jei kiekis didesnis, tada būtinai šaldytuve. Sviestą taip pat galima užšaldyti!

Sūrio nepatariama palikti praplėštoje pakuotėje ar įvynioto į maistinę plėvelę. Šis produktas ilgiau išliks šviežias, įsuktas į pergamentą, įdėtas į plastikinę dėžutę ir laikomas ne tokioje šaltoje šaldytuvo lentynoje ar stalčiuje. Specialistų rekomendacijos tokios: šviežią sūrį šaldytuve galima laikyti 4–6 paras, kietąjį ar pelėsinius sūrius – apie 7 dienas.

Kaip atšviežinti ar panaudoti:

Daugelis pieno produktų savo kvapu, skoniu ir konsistencija aiškiai parodo, jog nebėra tinkami vartoti, geriau nerizikuokite. Gelbėti galite nebent jogurtą, pasukas ar sūrius.

  • bebaigiantis galioti jogurtas ar pasukos tinka tirštiesiems kokteiliams ruošti (gerkite juos vos tik suplakę).
  • jei supelijo minkštas, drėgnas sūris, meskite jį lauk;
  • jei apipelijo pusminkštis, akytas sūris, atidžiai jį apžiūrėkite, apipjaustykite. Jei pelėsio nebesimato, o skonis paragavus nepakitęs, galite vartoti. Tačiau jei turite abejonių, irgi meskite.
  • jei apipelijo kietojo sūrio gabalas, pašalinkite jo sluoksnį (plonesnį ar storesnį, jūsų sprendimas) ir galite vartoti, ramybės dėlei – bent jau karštuose patiekaluose, kur jis bus termiškai apdorotas.

Kiaušiniai

Kur laikyti?

Paprastai kiaušinius rekomenduojama laikyti šaldytuve, tačiau bent porą savaičių jie išliks geri ir kambario temperatūroje. Kai kiaušinis laikomas vėsioje temperatūroje (žemesnėje nei 7 laipsnių), patartina jį suvartoti per 4 savaites nuo galiojimo termino pradžios, bet ne vėliau nei ant pakuotės nurodyta galiojimo data. Kiaušinį patariama dėkle laikyti smaigaliu žemyn. Šaldytuve kiaušinius rekomenduojama laikyti lentynoje, o ne durelėse, geriausiai – specialioje dėžutėje, smaigaliu žemyn.

Patarimai:

  • svarbiausia, kad prieš kepdami ar virdami kiaušinius gerai nuplautumėte;
  • jei atskyrėte trynius nuo baltymų, tryniai išbus geri iki paros (tačiau turite pridengti taip, kad plėvelė liestų trynį, kitaip jis apdžius. Baltymai šaldytuve išbus geri 4–5 paras, tačiau jei nesunaudojate, juos galima ir užšaldyti.

Daržovės, vaisiai ir žalumynai

Kai kurie žmonės mano, kad šaldytuvas tinkama vieta bulvėms laikyti, tačiau tai netiesa. Šaltyje bulvių krakmolas virsta į cukrų, todėl pasikeičia jų spalva bei skonis. Laikykite bulves tamsioje ir vėsioje vietoje, tačiau ne vėsesnėje nei jūsų šaldytuvas. Tinkamiausia temperatūra yra +10 °C.

Svogūnai taip pat mėgsta vėsią ir tamsią aplinką. Jie turi būti laikomi gerai vėdinamoje patalpoje, galite svogūnus laikyti ir tinkliniame maišelyje.

Česnakai irgi mėgsta gerai vėdinamą patalpą, todėl geriau nelaikyti jų šaldytuve, nes tada jie prisigers kitų produktų kvapų. Galite laikyti česnakus tinkliniame maišelyje sausoje ir vėsioje vietoje, taip jie švieži išliks nuo trijų iki penkių mėnesių.

Pomidorų niekada nelaikykite šaldytuve, geriausia suguldyti juos į kartoninę dėžutę ar popierinę pakuotę ir padėti vėsioje, tamsioje vietoje.

Jei norite, kad bananai išbūtų nepernokę 3–5 dienomis ilgiau nei įprastai, kekę išskirstykite ir bananų „kojeles“ tvirtai apsukite maistine plėvele. Šiems vaisiams tinka kambario temperatūra ir tamsa, jei yra dar nokstantys, o jei jau visai sunoko, galima porai dienų dėti ir į šaldytuvą.

Avokadai, mangai, melionai, obuoliai ir kriaušės nenustoja nokti – laikykite kambario temperatūroje, kad jie neprarastų savo skonio ir maistinių medžiagų. Tačiau jei kurį nors prapjovėte, pjūvį pridenkite (jei vaisius linkęs ruduoti, dar ir patepkite citrinos sultimis) bei laikykite šaldytuve.

Kad žalumynai kuo ilgiau išliktų nepavytę ir švieži, laikykite šaldytuve. Paimkite dubenėlį ar stiklinę vazelę ir kaip puokštelę gėlių pamerkite į ją krapų, petražolių, bazilikų ar kitų žalumynų ryšulėlį. Iš viršaus žalėsius pridenkite drėgno popierinio rankšluosčio gabaliuku (nuolat pasirūpinkite jo drėgme).

Kaip atšviežinti ir panaudoti?

  • jei pastebėjote, kad žolelės pradeda gesti, nuplaukite jas, nusausinkite ir susmulkinkite. Tada po žiupsnį berkite į ledo formeles, užpilkite atvėsintu virintu vandeniu ir kiškite į šaldiklį. Tokį kubelį patogu naudoti kepant ar troškinant mėsą, žuvį, daržoves. Geriausia užšaldyti tinka rozmarinai, šalavijai, raudonėliai, o krapus ir bazilikus verčiau naudoti šviežius. Iš prastokai atrodančių žolelių, jas susmulkinę ir sutrynę kartu su sviestu ar kremine varške, pasigaminsite gardaus užtepo;
  • jei ėmė bliūkšti ir raukšlėtis pomidorai, sutarkuokite juos burokine tarka taip pašalindami odelę ir virkite naminį pomidorų padažą arba tokią jų tyrę užšaldykite;
  • pernokę bananai panaudojami itin įvairiai: supjausčius riekelėmis juos galima užšaldyti, o vėliau ruošti vieno ingrediento ledus, jie tinka tirštiesiems kokteiliams, taip pat yra idealus bananų duonos, keksiukų, varškėčių ingredientas!
  • jei apvyto salotos, išbandykite tokį triuką: pripilkite platų dubenį ledinio vandens, dar įmeskite kelis ledukus ir pamerkite salotas. Per valandą kitą jos turėtų atsigauti. Jei pavyko atgaivinti, labai gerai nusausinkite ir naudokite, kaip esate sugalvoję.

Mėsa ir žuvis

Šviežia mėsa ir žuvis – itin jautrūs produktai, tad paisykite pardavėjų išsakytų ir ant pakuočių esančių galiojimo terminų. Nei mėsos, nei žuvies antrąsyk neužšaldykite.

Kiek laikyti jau paruoštus patiekalus, konservus?

  • atidarytus žuvies konservus bei kitus žuvies gaminius geriausia saugoti vos 1 dieną. Be to, juos būtina perdėti iš skardinės į stiklinį indą bei sandariai uždaryti.
  • rūkytą žuvį šaldytuve galima laikyti kiek ilgiau, bet ją rekomenduojama įvynioti į foliją.
  • tinkamai laikomi šaldytuve paukštienos patiekalai gali būti vartojami 3–4 paras. Kepta mėsa – ne ilgiau kaip 3–6 paras.

Duonos produktai

Duoną ir jos gaminius laikykite originalioje pakuotėje – polietilenas ar popierius apsaugos duoną nuo dulkių, drėgmės ir kitų išorinių pavojų. Specialistai teigia, jog pastebėjus pirmąsias pelėsio užuominas ant duonos, neužtenka pelėsio nupjauti ir tikėtis, kad likusi duona yra nepažeista. Nors dažnai pašalinus pelėsį likusi gaminio dalis atrodo sveika ir tinkama vartoti, tokį gaminį patartina išmesti. Tokias atvejais pelėsis greičiausiai jau būna išplitęs visame kepale.

Ar laikyti šaldytuve?

Nors kai kurie žmonės duoną laiko šaldytuve, taip pagreitinamas jos senėjimo procesas. Nors tai padeda išvengti pelėsio, laikant šaldytuve, duona praranda savo drėgmę, aromatą, greičiau trupa, ji taip pat lengvai sugeria kvapus. Visgi, jei matote, kad neįveiksite viso kepalo, supjaustykite riekelėmis ir dėkite į šaldiklį.

Kaip atšviežinti ir panaudoti?

  • jei apdžiūvo šviesi duona, variantų daug: pavyzdžiui, supjaustę mažais kubeliais, apšlakstę alyvuogių aliejumi, užbėrę šiek tiek mėgstamų prieskonių ir įdėję kepti į orkaitę, netrukus turėsite puikių skrebučių salotoms ar sriubai.
  • iš apdžiūvusios šviesios ir tamsios duonos galite kepti pudingus, panaudoti karštiems sumuštiniams, mišrainėms. Štai keli receptai:
Duonos pudingas
Receptas: Duonos pudingas
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
2.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Razinos: 125.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 100.00 g
Vanilė: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 500.00 ml (neriebios)
Duona: 5.00 st. (kubeliais pjaustytos baltos duonos (labiausiai tiks saldi pynutė))
Kaip gaminti

1. Razinas nuplaukite, užpilkite karštu vandeniu, palikite išbrinkti. Sviestą ištirpinkite ir atvėsinkite.

2. Elektriniu plaktuvu suplakite kiaušinius su cukrumi, plakite visu greičiu maždaug 5 min., kol masė taps tiršta. Įmaišykite tirpintą sviestą, grietinėlę, vanilės ekstraktą ir cinamoną.

3. Nedidelius kepimo indelius patepkite sviestu, sudėkite duonos kubelius ir razinas. Užpilkite kiaušinių ir grietinėlės mišinio.

4. Išdėliokite indelius gilioje skardoje, pripilkite karšto vandens tiek, kad siektų indelius iki pusės, pašaukite į 160°C temperatūros orkaitę ir kepkite maždaug valandą. Patikrinkite mediniu pagaliuku, ar pudingas iškepė: pagaliukas turi likti sausas. Prieš tiekdama pudingą šiek tiek atvėsinkite. Tiekite su plakta grietinėle arba vaniliniais ledais.

Suskleisti
Duonos salotos
Receptas: Duonos salotos
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 6
Receptas
Ingredientai
Duona: 200.00 g (ir 50 g tarkuotos džiovintos duonos)
Sūris: 200.00 g (džiovinto su kmynais)
Vištiena: 200.00 g (ar kitokios virtos liesos mėsos)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kietai virti)
Grietinė: 200.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Duoną, sūrį, virtą mėsą, kiaušinius supjaustykite nedideliais kubeliais. Sudėkite viską į dubenį.

2. Įberkite žiupsnelį druskos, užpilkite grietinės, ant viršaus užberkite duonos džiuvėsėlių.

3. Puoškite žalių arba raugintų agurkų skiltelėmis.

4. Duonos salotas ant stalo tiekti tuojau pat. Duoną galima supjaustyti kubeliais ir apkepinti svieste.

Redakcijos pasiulymas: šios salotos labai gardu su šviežiais mėgstamų salotų lapeliais.

 

Receptą atsiuntė Karolina Vilimaitė

Suskleisti
Sūrio ir duonos iešmeliai
Receptas: Sūrio ir duonos iešmeliai
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
2.8 / 8
Receptas
Ingredientai
Duona: 250.00 g (Ilgas (prancūziškas) batonas)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Petražolės: 20.00 g
Mairūnas: 5.00 g (pora šakelių)
Rozmarinai: 5.00 g (pora šakelių)
Sūris: 350.00 g (fermentinio)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Salotos: 1.00 vnt. (gūžė. Patiekimui)
Kaip gaminti

1. Batoną ir sūrį supjaustykite vienodo dydžio kubeliais. Česnakus sugrūskite. Petražoles, rozmarinus ir mairūnus susmulkinkite.

2. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, apskrudinkite batono kubelius. Prieš nukeliant nuo ugnies sudėkite česnakus, suberkite žalumynus ir išmaišykite.

3. Batono ir sūrio gabalėlius pramaišiui suverkite ant iešmelių, apibarstykite aitriųjų paprikų milteliais. Ant nelabai karštų žarijų kepkite apie 5 min. Patiekite ant salotų lapų.

Suskleisti
Sveikas desertas su duona
Receptas: Sveikas desertas su duona
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.5 / 2
Receptas
Ingredientai
Duona: 6.00 vnt. (riekės, pvz. duonos "Rugelis")
Obuoliai: 2.00 vnt. (didesni)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (didelis)
Spanguolės: 4.00 valg. š.
Bananai: 1.00 vnt. (vidutinis)
Kaip gaminti

1. Obuolius perpjauname pusiau, išimame sėklytes ir šauname į iki 190 °C įkaitintą orkaitę kepti apie 20 minučių, kol bus minkšti minkštutėliai.

2. Tuo tarpu rankomis sutrupiname duonos riekeles ir pabarstome cinamonu. Nuluptą bananą smulkiai supjaustome.

3. Obuolius sutriname maisto smulkintuvu iki purios konsistencijos, beveik putėsių.

4. Jei valgome namie, sluoksniuojame stiklinėse: dedame šaukštą obuolių tyrės, tada suberiame bananus, pabarstome duonos trupiniais, užberiame kelias spanguoles, vėl šaukštą obuolių, bananų ir duonos trupinių bei spanguolių. Papuošiame likusiais bananais.

5. Jei ruošiame sumuštinių dėžutę, tiks paprastesnis variantas: imame riekę duonos, tepame obuolių tyrę, dedame supjaustytus bananus ir apibarstome spanguolėmis.

Suskleisti

Kruopos, ryžiai, makaronai

Kruopos turėtų būti laikomos vėsioje, sausoje ir tamsioje vietoje. Jei pirkote jas plastikinėje pakuotėje, ji labiau apsaugota nuo aplinkos poveikio, o jei popierinėje, ji nėra tokia atspari drėgmei, kvapams, tad jei ketinate kruopas laikyti ilgiau, o ne vartoti iškart, verta jas perpilti į sandariai uždaromą, švarų ir visiškai sausą stiklinį ar keraminį indą.

Kiek kruopos galioja, paprastai nurodoma ant pakuotės, protingiausia tuo ir vadovautis. Paprastai apdirbtos kruopos, tarkime, baltieji ryžiai, gali būti laikomi žymiai ilgiau, nei tos, kurios yra visai ar minimaliai apdorotos.

Patarimai:

  • jei kruopų išsivirėte per daug, šaldytuve galite jas išlaikyti 3–4 dienas, būtinai gerai uždengus;
  • daugelį virtų kruopų galima ir užšaldyti, šaldiklyje jas galima laikyti iki 6 mėn.

Kava ir arbata

Jei laikote kavos pupeles ar maltą kavą šaldytuve, elgiatės neteisingai– dėl kondensacijos kava neteks savo aromato. Kol neatplėšėte, laikykite kavą originalioje pakuotėje, o praplėšę perpilkite ir laikykite keraminiame ar stikliniame sandariame inde, vėsioje ir tamsioje vietoje. Tas pats patarimas galioja ir arbatžolėms.

Alyvuogių aliejus

Šaldytuve laikomas alyvuogių aliejus praranda savo konsistenciją ir tampa panašus į kiek suskystėjusį sviestą, tad jį patartina laikyti vėsioje ir tamsioje vietoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius