Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Alternatyva mėgstantiems saldumynus: kokie džiovinti vaisiai nekaloringiausi?

Džiovinti abrikosai
123RF nuotr. / Džiovinti abrikosai
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Vasarai pasibaigus vietoj šviežių vaisių pradedame užkandžiauti greitu, bet nevisaverčiu maistu, o moksleiviai pietų pertraukų metu dažnai kramsnoja traškučius. Šie užkandžiai neabejotinai daro neigiamą įtaką mūsų organizmui.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Lėtina medžiagų apykaitą

Gydytoja dietologė Laura Romeraitė teigia, kad nesveiki užkandžiai – pirmas žingsnis link nutukimo. Nesveikuose užkandžiuose dažnai būna daug cukraus bei riebalų, o dėl šių priežasčių jie yra ne tik labai kaloringi, bet ir kenkia mūsų sveikatai: didina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu, virškinimo sistemos negalavimais, nutukimu.

Lengvai pasisavinamas angliavandenis cukrus lemia gliukozės svyravimus kraujyje, dėl to lėtėja medžiagų apykaita. Jei cukrus pakeistas saldikliais, tokie užkandžiai dar ir didina apetitą.

Taip pat skaitykite: 5 dienų dieta: valgykite dažniau ir sverkite mažiau

Nesveikuose užkandžiuose būna daug sveikatai kenksmingų riebalų, dar vadinamų transriebalais, kurių organizmas „neatpažįsta“ ir nusėda ant kraujagyslių sienelių bei kitų organų. Taip pat juose dažnai būna daug sintetinių maisto priedų, kurie gali sukelti galvos skausmą, alergiją bei skrandžio ligas.

Džiovinti vaisiai – sotūs ir maistingi

Gydytoja dietologė L. Romeraitė rekomenduoja pirmenybę visuomet teikti šviežiems vaisiams, kuriuos lengva įsidėti į rankinę ar kuprinę, tačiau pasibaigus šiltajam metų sezonui, puiki išeitis ir džiovinti vaisiai. Tačiau būtina rinktis tokius džiovintus vaisius, kurie nebūtų apdoroti cheminiais komponentais.

Jie gera alternatyva, mėgstantiems saldumynus bei norintiems sotesnio užkandžio. Puikus pasirinkimas gali būti saujelė riešutų, grūdų batonėliai, netgi namuose ruoštas sumuštinis iš rupių miltų duonos su sūriu ar virta mėsa ir daržovėmis.

Pauline Mak, Flickr.com/Graikiniai riešutai
Pauline Mak, Flickr.com/Graikiniai riešutai

Taip pat skaitykite: Sužinokite, kodėl kartais norisi mėsos arba saldumynų

Džiovinti vaisiai ir riešutai gali būti geras pasirinkimas kelionėje ar darbe, kai nėra laiko ir vietos užkąsti. Tiek vieni, tiek kiti turi daug skaidulų, būtinų dirbančiam ar augančiam organizmui bei suteikiančių sotumo jausmą, reguliuojančių žarnyno veiklą, mažinančių cholesterolio kiekį organizme. Riešutuose daug baltymų, kurie taip pat suteikia sotumą, bei būtinųjų riebiųjų rūgščių ir vitaminų.

Norintiems sulieknėti, Laura Romeraitė pataria vieno užkandžio metu suvalgyti ne daugiau nei 50 g riešutų ar džiovintų vaisių ir tokį užkandį rinktis pirmoje dienos pusėje.

Visų riešutų kaloringumas panašus, džiovintus vaisius reikėtų rinktis nesaldintus. Nekaloringiausi – džiovinti obuoliai, abrikosai, slyvos, įvairios uogos.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką