-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andalūzijos virtuvė: ispanų virtuvės eliksyras sofritas

Ispanišką sofritą galima apibūdinti kaip daržovių padažą bei daugumos troškinių, ryžainių (paelijos) ir patiekalų iš makaronų pagrindą. Jam ruošti naudojamas česnakas, svogūnas, žaliasis pipiras, raudonoji paprika ir pomidoras. Dažnai sofritas įvardijamas kaip „šviesiai rudo atspalvio keptų daržovių ruošinys, o ne patiekalas“. Tai bene populiariausia daržovių kepimo technika ne tik Ispanijoje, bet ir daugumoje Viduržemio jūros ir Lotynų Amerikos šalių virtuvių.
Ispaniškasis sofrito
Ispaniškasis sofritas / Laimos Druknerytės nuotr.

Pirmasis žinomas sofrito paminėtas apie 1324 m. Katalonijos regiono kulinarijos knygoje „Libre de Sent Soví“. Ši knyga yra viena seniausių Europoje, todėl nesiginčijama, kad sofrito kilmė kataloniška, o pats sofritas atėjęs net iš viduramžių.

Vėliau panašus daržovių padažo kepimo būdas paplito Prancūzijoje (mirepoix), Italijoje (soffritto arba battuto), Portugalijoje (refogado). Ispanai šį padažą atnešė ir į savo kolonijas visoje Lotynų Amerikoje, kur jis iki šiol vadinamas sofrito, tuo tarpu Filipinuose jis vadinamas ginisa.

Sofritas valgomas taip įvairiai, kaip įvairiai jis gali būti ruošiamas. Šiame padaže vėliau troškinama mėsa ar žuvis, į jį beriamos pupelės, ryžiai ir makaronai, pjaustomos bulvės. Kituose receptuose sofritas dedamas tik patiekalo gaminimo pabaigoje, o kartais jis valgomas šaltas kaip pagardas ar garnyras prie ant grotelių keptos mėsos ar žuvies.

Sofrito tikslas yra sustiprinti galutinio patiekalo skonį, o ne jį maskuoti.

Pasirodo, sofritas yra kur kas daugiau nei skani tradicija. Barselonos universiteto ir biomedicininių tyrimų centrų CIBEROBN ir CIBERDEM mokslininkų tyrimas teigia, kad sofritas yra raktas į sveiką mitybą, kurią propaguoja Viduržemio jūros šalys. Lėtai kepant daržoves itin tyrame alyvuogių aliejuje išsiskiria daug įvairių fenolio junginių ir didelis kiekis karotinoidų, o tai yra visapusė sveikatos stiprinimo priemonė.

Laimos Druknerytės nuotr./Supjaustytos daržovės
Laimos Druknerytės nuotr./Supjaustytos daržovės

Kai pirmą kartą su ispane drauge jos virtuvėje ruošėme sofritą, stebėjausi, kam ji prisipjaustė tiiiiek daržovių. Tik vėliau, kai ji ėmė traukti iš spintelės šaldymo indelius, supratau jos gudrybę. Pasirodo, ji pasiruošia sofrito bent 3–4 kartams! Lekiame gaminti sofrito, su kuriuo vėliau galėsite paruošti daugybę patiekalų!

Ingredientai (1 patiekalui, skirtam 4 žmonėms):
(pasiruošimo laikas 10 min., gaminimo laikas 40 min.)

  • 1 didelis svogūnas;
  • 2 žalieji (itališki) pipirai;
  • 2 saliero stiebai;
  • 1 raudona paprika;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1–2 pomidorai;
  • druskos (pagal skonį);
  • itin tyro alyvuogių aliejaus.
Laimos Druknerytės nuotr./Sofrito ingredientai
Laimos Druknerytės nuotr./Sofrito ingredientai

Pastaba: Šio recepto tobulumo paslaptis yra kepimas maišant ant silpnos ugnies, kad ingredientai nepradėtų degti, nebūtų nei kepti, nei sausi. Todėl kepdami sofritą jį dažnai maišykite.

Gaminimas:

1. Nulupame svogūną ir česnako skilteles, išvalome žalius pipirus ir papriką. Visas daržoves supjaustome mažais gabalėliais ir dedame atskirai.

2. Įkaitiname keptuvę ir įpilame gerą čiurkšlę alyvuogių aliejaus, kai jis įkaista, pirmiausia suberiame česnaką, toliau – svogūną. Kepame ant lėtos ugnies uždengę.

3. Kai svogūnas tampa permatomas, dedame susmulkintą papriką ir pipirus ir kepame toliau. Galiausiai sudedame smulkintą pomidorą (jį galite smulkinti trintuvu, burokine tarka ar smulkiai supjaustyti). Atminkite, kad skubėjimas nėra geras draugas gaminant troškinį, tad kepimas turėtų trukti iki 30 min.

4. Baigtą gaminti sofritą galite palikti su gabalėliais, o galite kelis šaukštus sofrito sutrinti trintuvu ir įmaišyti atgal į padažą – taip gausite tirštesnę tekstūrą. Arba galite visą sofritą tiesiog sutrinti trintuvu.

Laimos Druknerytės nuotr./Ispaniškasis sofritas
Laimos Druknerytės nuotr./Ispaniškasis sofritas

Rekomendacijos ir variacijos:

  • Papildomai galite rinktis salierus, morką, porą, cukiniją ar net baklažaną. Žinodami, kokiam patiekalui gaminate padažą – mėsos troškiniui, makaronams, daržovėms ar žuviai – galite eksperimentuoti keisdami sofrito daržovių santykį.
  • Sofrito tikslas – praturtinti troškinius, ryžių patiekalus, suteikti galutiniam patiekalui, kad ir kokį jį planuojate ruošti, koncentruotą ir intensyvų skonį. Todėl gerai apgalvokite, ar norite naudoti ir kuriuos papildomus prieskonius ar aromatines žoleles. Paprastai rekomenduojama į sofritą dėti tik druskos, o prieskoniais ir žolelėmis patiekalus gardinti jau vėliau. Sofrito tikslas yra sustiprinti galutinio patiekalo skonį, o ne jį maskuoti.
  • Pagardinti padažą galite vienu ar dviem šaukštais pomidorų koncentrato ir šiek tiek maltų juodųjų pipirų.
  • Naudokite gerą itin tyrą alyvuogių aliejų, jis yra vienas iš pagrindinių sofrito herojų.
  • Jei nemėgsta česnako, dėkite nepjaustytas skilteles tik pradėję kepti. Jis aliejui suteiks aromato, o kai apkeps – išimkite.
  • Jei pomidoras kelia rūgštingumą, jo galite atsisakyti. Vietoje jo, kad padažas būtų sultingas, tiesiog sutrinkite kelis didelius šaukštus jau iškeptos daržovių masės trintuvu kartu su puse stiklinės vandens arba skysto sultinio. Gautą tirštą masę supilkite atgal į keptuvę ir dar patroškinkite iki 5 min. (taip, beje, dariau ir aš, nes troškintas pomidoras – didžiausias mano skrandžio priešas).
  • Ir ką daryti toliau? Eksperimentuokite! Patroškinkite šiame padaže mėsą, vištieną, tofu sūrį ar žuvį. Jei padažas atrodo per tirštas, galite drąsiai į jį šliūkštelėti gero naminio sultinio. Arba baltojo vyno. Toliau troškinkite jame makaronus, virkite ryžius. Dažykite į jį juodą duoną ar valgykite jį kaip garnyrą – tiek šitą, tiek šaltą.
Laimos Druknerytės nuotr./Daržoves pjaustome išties smulkiai
Laimos Druknerytės nuotr./Daržoves pjaustome išties smulkiai

Rubriką „Andalūziška keptuvė“ pristato tinklaraštis Virgenextra.lt. Apie Ispanijos pietuose esantį Andalūzijos regioną, jo kultūrą, virtuvę, tradicijas, papročius ir ypač tyrą alyvuogių aliejų šiame puslapyje pasakoja Laima Druknerytė. Taip pat kasdieninių įkvėpimų iš Andalūzijos ieškokite šio puslapio Facebook ir Instagram paskyrose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius