-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ant grilio kepta veršiena: toks didkepsnis – tai skaniausia, ką valgysite šią vasarą

Kokybiškos mėsos kepsnys visada kvepia prabanga, tačiau pasigardžiuoti tokiu maistu galima ne tik per kokią nors ypatingą metų šventę, bet ir įprastą savaitgalį. Nuspalvinkite vasaros vakarus šventine nuotaika, o savo gomurį pamaloninkite nepamirštamais pojūčiais!
Veršienos kepsnys
Veršienos kepsnys / Shutterstock nuotr.

Veršiena yra puikus pasirinkimas mėgstantiems neriebią ir švelnaus skonio mėsą. Norėdama įsigyti gabalėlį parduotuvėje ar turguje, įsitikinkite, ar jis šviežias. Įsižiūrėkite į spalvą – veršiena turėtų būti švelniai rožinė, su itin mažu kiekiu riebalų. Įvertinkite, ar perkate tinkamai laikomą mėsą – tvarkingai padėtą šaldytuve, švariai supakuotą ir pan.

Verta žinoti, kad veršiena labai tinka dietinei mitybai, o pagaminama (išverdama ar iškepama) greičiau nei jautiena. Labiausiai vertinamos šios mėsos dalys yra nugarinė ir kumpis. Jas patartina kepti arba troškinti.

Veršienos nugarinėje (100 g) yra apie 19,6 g baltymų ir 2,7 g riebalų. Mentės, krūtininės ar galūnių mėsa kietesnė – ją reikia ilgiau virti. Puikiai tinka troškiniams gaminti.

Veršienos didkepsnis

600 g veršienos filė arba nugarinės, 3 šaukštai penkių rūšių pipirų mišinio, alyvuogių aliejaus, 400 ml raudonojo sauso vyno, sauja šviežių bruknių, 3 šaukštai cukraus, žiupsnelis imbiero, pagal skonį druskos.

Nuplautą ir popieriniu rankšluosčiu nusausintą mėsą supjaustykite maždaug 2 cm storio porcijos dydžio gabalais.

Pipirus suberkite į specialų grūstuvą ir kiek pasmulkinkite.

Mėsos gabalus aptepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, apvoliokite pipirais, dėkite ant virš karštų žarijų įtaisytų grotelių ir kepkite iš abiejų pusių 5–7 minutes.

Kol mėsa kepa, paruoškite padažą. Į keptuvę supilkite vyną, suberkite cukrų, sudėkite bruknes ir kaitinkite, kol uogos suminkštės. Gautą masę perpilkite per sietelį, jame likusias uogas pertrinkite. Vėl supilkite padažą į keptuvę, įberkite žiupsnelį imbiero ir pakaitinkite, kol kiek sutirštės (jei reikia, dar įberkite cukraus, druskos).

Karštus didkepsnius dėkite į pašildytas lėkštes ir apliekite karštu padažu.

4 asmenims. Pagaminsite per 50 min.

Shutterstock nuotr./Veršienos kepsnys
Shutterstock nuotr./Veršienos kepsnys

Jeigu veršienos norite pasigaminti namuose, siūlome receptą gaminimui orkaitėje.

Lėtai kepta veršiena

Pusė veršio kojos (apie 1,5 kg), 1 kg svogūnų, sauja šviežių čiobrelių, 300 ml raudonojo vyno, sauja šviežių petražolių, žiupsnis mėsos prieskonių, pagal skonį druskos ir pipirų, aliejaus kepti.

Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių.

Mėsą ištrinkite prieskoniais. Storadugniame keptuve įkaitinkite 3 šaukštus aliejaus ir iki rudumo apkepinkite mėsą – apie 8 minutes iš visų pusių. Išimkite į lėkštę.

Svogūnus supjaustykite plonais griežinėliais. Sudėkite į keptuvą ir kepinkite pamaišydama apie 10 minučių.

Įmeskite keletą šakelių čiobrelių, išmaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais.

Dėkite ant svogūnų mėsą ir supilkite vyną. Sandariai uždenkite, šaukite į orkaitę ir kepkite 3 valandas.

Pabarstykite kapotais žalumynais. Tiekite su ant grotelių keptomis daržovėmis ir citrina.

6 asmenims. Pagaminsite per 3,5 val.

Mėsos mėgėjams

  • Didkepsniai dažniausiai gaminami iš jautienos. Jiems gaminti rinkitės aukščiausios kokybės mėsą ir kepkite geroje keptuvėje storu dugnu ar ant grotelių.
  • Jei norite, kad būtų su krauju, išpjovos didkepsnį kepkite po minutę iš abiejų pusių, nugarinės didkepsnius – po dvi minutes iš abiejų pusių. Perpjauta turi būti melsvai rausvo atspalvio.
  • Mėgstantiems vidutiniškai žalius didkepsnius, iš išpjovos atitinkamai reikia kepti po 2–3 minutes iš abiejų pusių, o iš nugarinės – po 3–4 min.
  • Norėdami, kad didkepsnis būtų visiškai iškepęs, atitinkamai kepkite apie 3 minutes ant stipresnės ugnies, o paskui dar 6–10 minučių ant silpnesnės. Perpjovus mėsa turi būti rusva, tvirta.
  • Skaniausi didkepsniai – iš brandintos mėsos (būna parduotuvėse). Arba jei nusipirkote šviežią, parą palaikykite šaldytuve. Iš šaldytuvo mėsą reikia išimti valandą prieš kepant.
  • Mitybos specialistai mėsą pataria rinktis kuo liesesnę. Paros norma – ne daugiau kaip 1–2 porcijos. Viena porcija: 80 g liesos kiaulienos, jautienos, vištienos ar kitos rūšies mėsos ar jos gaminių.
  • Pagal sveikos mitybos piramidę, mėsą reikėtų valgyti saikingai (užtenka 3–4 kartus per savaitę ar dar rečiau).
  • Mėsa geriausiai dera su raugintomis, šviežiomis ar troškintomis daržovėmis, kuriose gausu vitamino C. Šis vitaminas padeda organizmui lengviau suvirškinti mėsiškus patiekalus ir pasisavinti geležį.

Dėmesio!

  • Sveikesnė be riebalų kepta mėsa. Nevalgykite ant laužo ar keptuvėje perkeptos, apanglėjusios mėsos, nes tokioje susidaro kancerogeninių, vėžį skatinančių medžiagų.
  • Po sąlyčio su žalia mėsa gerai nusiplaukite rankas, o pjaustymo lentelę ir peilį ar kitus įrankius, kuriais dorojote mėsą, nušveiskite geriamąja soda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius