Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ant grotelių keptos bulvės: ekspertė dalijasi patarimais, kaip kepti, ir receptais

Vasarą ant grotelių kepame daržoves, mėsą, jūros gėrybes, vaisius. Tačiau gal kai kas dar nežino, kad tokiu būdu galima išsikepti ir bulvių. Dar daugiau – taip iškeptos bulvės su įvairiais priedais gali tapti karališku garnyru ar net pagrindiniu patiekalu. Belieka išbandyti!
Folijoje keptos bulvės
Folijoje keptos bulvės / Vida Press nuotr.

Pranešime žiniasklaidai cituojamos prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės teigimu, norint bulves paruošti skaniai ir originaliai, tereikia į šalį nustumti bulvių prieskonių mišinį ir pasiruošti eksperimentams.

Anot V.Juodkazienės, maisto kepimas ant grotelių turi daug privalumų – visų pirma, toks gaminimo būdas išsaugo maisto produktų naudingas ypatybes, antra, kepant ant grotelių nereikia naudoti prieskonių ir riebalų – visi produktai iškepa patys, neprarasdami savo skonio ir aromato.

„Galėčiau išskirti bent tris pagrindinius bulvių ruošimo kepsninėje būdus. Pirmasis – bulvių apvirimas dar prieš pradedant kepti ant grotelių, antrasis, visiems įprastas būdas – ant grotelių bulvės kepa nuo pradžios iki pabaigos. Pasirinkus trečiąjį būdą, prireiks aliuminio folijos, kuria apdengsite bulves. Šį variantą ypač mėgsta iškylautojai, daržoves kepantys žarijose. Gera naujiena jiems ir kitiems bulves ant grotelių mėgstantiems kepti valgytojams yra ta, kad šie metai buvo kaip niekad dėkingi, todėl mūsų šalies ūkininkų užaugintas bulvių derlius – ypač ankstyvas“, – sako prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Pirmas būdas: prieš kepimą – apvirti

V.Juodkazienės teigimu, prieš kepimą apvirti bulves naudinga dėl kelių priežasčių – tai sutrumpina kepimo laiką, palengvina patį kepimo procesą bei suteikia prancūziškų bulvyčių skonį.

„Jeigu bulvės yra iš anksto supjaustytos ir apvirtos, ant grotelių jas reikės tik apskrudinti – tai užtruks vos keletą minučių. Tai reiškia, kad greta galėsite kepti ir pagrindinį patiekalą, pavyzdžiui, jautienos didkepsnį. Be to, taip paruoštos bulvės išlieka minkštos ir purios viduje, bet traškios išorėje – visai kaip prancūziškos bulvytės, kurias mėgsta ir vaikai, ir suaugę“, – sako maisto ekspertė.

Pasirinkusiems šį gaminimo būdą, V.Juodkazienė pataria bulves supjaustyti maždaug 1 cm griežinėliais ir jas apvirus apšlakstyti aliejumi ir žolelėmis – taip bulvės neišsausės bei geriau apskrus kepimo metu.

Antras būdas: kepsninėje – nuo pradžios iki pabaigos

Bene populiariausias bulvių ruošimo būdas – visiškai jas iškepti ant grotelių. V.Juodkazienės teigimu, šis būdas labiausiai tinka, kai bulvės patiekiamos kaip užkandis arba kaip pagrindinis patiekalas.

Jei ant grotelių dedate žalias bulves, turėkite omenyje, kad kepsninę reikės uždengti, o kepimo procesas truks ilgiau.

„Vienoje kepsninėje kepti mėsą, paukštieną ar žuvį nėra labai patogu, nes skiriasi jų kepimo laikas ir temperatūra. Taigi, jeigu ant grotelių dedate žalias bulves, turėkite omenyje, kad kepsninę reikės uždengti, o kepimo procesas truks ilgiau. Pasirinkus šį kepimo būdą, bulves patariu supjaustyti plonomis skiltelėmis – tuomet jos iškeps greičiau, ir prieš kepimą bulves apšlakstyti alyvuogių aliejumi bei apibarstyti prieskoniais“, – patarimais dalijasi maisto ekspertė.

Vida Press nuotr./Grilyje keptos bulvės
Vida Press nuotr./Grilyje keptos bulvės

Trečias būdas: kepimas aliuminio folijoje

Dar vienas būdas skaniai iškepti bulves ant laužo ar kepsninėje – įvynioti jas į aliuminio foliją. Taip gaminamos bulvės, anot V.Juodkazienės, išlaiko minkštą, tačiau pakankamai tvirtą tekstūrą bei puikiai sugeria prieskonių ar kitų priedų aromatą.

„Šis būdas nereikalauja itin didelės priežiūros, todėl, kol bulvės susuktos į foliją kepa, galite bendrauti su draugais, užkandžiauti ar ruošti pagrindinį patiekalą. Tiesa, tokiu būdu gaminamos bulvės kepa ilgiau – nuo 20 minučių iki valandos, priklausomai nuo to, supjaustėte jas ar ne“, – atskleidžia V.Juodkazienė.

Vida Press nuotr./Folijoje keptos bulvės
Vida Press nuotr./Folijoje keptos bulvės

Pasirinkusiems šį gaminimo būdą maisto ekspertė pataria nelupti bulvių odelės, nes ji apsaugo bulves nuo kaitros ir suteikia išskirtinį aromatą bei skonį. Nusprendusiems bulves kepti folijoje V.Juodkazienė pataria jas supjaustyti ir folijoje paskirstykite tolygiai, kad visos bulvės iškeptų vienu metu.

„Eksperimentuokite su prieskoniais ir rinkitės ne tik klasikinius gardinimo elementus – druską ar pipirus, bet ir česnaką, svogūną ar papriką. Sandariai folijoje kepamos bulvės su papildomais ingredientais atskleis nuostabų skonių derinį“, – sako V.Juodkazienė ir pateikia keletą receptų, kuriuos galėsite išbandyti pritaikydami bet kurį aprašytą kepimo būdą.

Naminės bulvės su česnaku

Ingredientai:

  • 1 kg bulvių;
  • 100 g tirpinto sviesto;
  • 1 valg. šaukšt. druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • 1 arbat. šaukšt. česnako miltelių.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite kepsninę.

2. Bulves supjaustykite maždaug 1,5 cm griežinėliais bei trumpai apvirkite, geriausia – nuo 3 iki 6 minučių. Tuomet nukoškite vandenį, suberkite bulves į atskirą indą ir palikite atvėsti.

3. Atvėsusias bulves apšlakstykite sviestu bei prieskoniais ir dėkite ant grotelių. Kepkite apie penkias minutes iš abiejų pusių, kol apskrus ir įgaus auksinę spalvą.

Vida Press nuotr./Keptos bulvės
Vida Press nuotr./Keptos bulvės

Saldžiosios bulvės su medumi

Ingredientai:

  • 5 didelės saldžiosios bulvės;
  • 150 g tirpinto sviesto;
  • 90 g skysto medaus;
  • 4 arbat. šaukšt. kario prieskonių.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite kepsninę.

2. Bulves nulupkite ir supjaustykite plonomis skiltelėmis.

3. Sviestą, medų ir kario prieskonius išmaišykite atskirame inde.

4. Vieną bulvių pusę ištepkite medaus, sviesto ir kario mišiniu.

5. Bulves dėkite ant grotelių taip, kad ištepta pusė būtų apačioje, bei kitą bulvių pusę pagardinkite norimais prieskoniais. Uždenkite kepsninę ir palikite kepti, retkarčiais apversdami, kad bulvės nesudegtų.

6. Kepkite apie 20 minučių, bet nepamirškite paragauti – tai geriausias būdas patikrinti, ar bulvės iškepusios.

Vida Press nuotr./Keptos saldžiosios bulvės
Vida Press nuotr./Keptos saldžiosios bulvės

Trijų sūrių bulvės, keptos folijoje

Ingredientai:

  • 3 didelės, nuluptos ir kubeliais supjaustytos bulvės;
  • 1 nedidelis svogūnas;
  • 3 valg. šaukšt. tarkuoto parmezano sūrio;
  • 1 valg. šaukšt. smulkintų svogūno laiškų;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. juodųjų pipirų;
  • 2 valg. šaukšt. tirpinto sviesto;
  • 125 g keptos šoninės;
  • 125 g tarkuoto mocarela sūrio;
  • 125 g tarkuoto čederio sūrio.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite kepsninę.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite bulvių kubelius, smulkintą svogūną, parmezano sūrį, svogūnų laiškus, druską ir pipirus. Visą mišinį perdėkite ant plataus folijos lakšto ir apšlakstykite sviestu.

3. Bulves visiškai uždenkite folija ir patikrinkite, ar sandariai užlenkėte kraštus.

4. Paruoštas bulves perkelkite ant grotelių ir kepkite apie 20 minučių iš abiejų pusių, kol bulvės suminkštės.

5. Atsargiai atidenkite foliją ir apibarstykite karštas bulves šonine bei sūriais. Uždenkite ir dar kartą perkelkite į kepsninę, kepkite apie 3–5 min., kol ištirps sūriai. Tuomet bulves atidenkite, leiskite išeiti garams ir ragaukite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius