Dabar populiaru
Publikuota: 2019 rugsėjo 21d. 10:00

Ant savaitgalio pietų stalo – triušiena: 7 išskirtiniai receptai

Triušis su voveraitėmis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr. / Triušis su voveraitėmis

Triušiena nėra kasdienė mėsa ant daugelio mūsų stalo, tačiau teigiama, jog ji viena sveikiausių ir vertingiausių. Jei jau įsigijote šios neriebios, puikaus skonio mėsos, pabandykite paruošti ką nors įdomesnio ir nekasdienio. Verta!

Receptai
Receptas: Triušienos ragu su prieskoniais ir medumi
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.1 / 21
Kaip gaminti
  • Neluptus svogūnus perpjaukite pusiau. Morkas nuskuskite ir stambiai supjaustykite. Česnako galvas apvalykite ir neluptas perlaužkite į 2 dalis.
  • Triušienos gabalus pasūdykite ir įtrinkite pipirais. Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepinkite mėsą, kol gražiai paruduos. Išimkite ir sudėkite į kepimui orkaitėje tinkamą indą.
  • Toje pačioje keptuvėje, kurioje kepinote mėsą, ištirpinkite sviestą ir 4–5 min. pakepinkite morkas bei svogūnus. Sudėkite medų, supilkite vyną, sultinį ir išmaišykite. Pasūdykite ir perpilkite skystį su daržovėmis į kepimo indą su triušiena.
  • Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Įpusėjus kepimui sudėkite česnakus, į 4 dalis perpjautas citrinas, lauro lapus bei šalavijus. Išjungę orkaitę patiekalą dar keliolika minučių palaikykite joje.
Ingredientai
Triušiena: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio triušis)
Morkos: 400.00 g
Svogūnai: 400.00 g
Česnakai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (rupios, jūros)
Pipirai: 0.50 arbat. š. (baltųjų)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Sviestas: 50.00 g
Medus: 3.00 valg. š.
Vynas: 300.00 ml (baltojo)
Daržovių sultinys: 200.00 ml (galima keisti vištienos sultiniu)
Šalavijai: 10.00 g (šviežių arba perpus mažiau džiovintų)
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Citrinos: 2.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Su vynu ir konservuotais pomidorais troškintas triušis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 12
Kaip gaminti

1. Triušį supjaustykite gabalais ir apvoliokite miltuose. Apkepkite keptuvėje ant šlakelio aliejaus.

2. Į puodą sudėkite smulkintą saliero stiebą, svogūną, morką, triušienos gabalėlius, čiobrelius, pagardinkite druska, pipirais, paprikos milteliais ir užpilkite konservuotais pomidorais, kario pasta, baltuoju vynu.

3. Pagardinkite čiobreliais ir raudonėliais ir uždengę dangčiu dėkite į iki 190°C įkaitintą orkaitę. Troškinkite 1,5 val.

Ingredientai
Triušiena: 1.00 vnt.
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Miltai: 3.00 valg. š.
Saldžiosios paprikos milteliai: 0.50 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 0.25 puodelis
Vynas: 0.30 puodelis (baltojo)
Raudonojo kario pasta: 1.00 arbat. š.
Morkos: 1.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Salierų stiebai: 1.00 vnt.
Konservuoti pomidorai: 150.00 g
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Čiobreliai: 0.50 arbat. š. (džiovintų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sidre troškintas triušis
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.4 / 14
Kaip gaminti

1. Triušį supjaustykite gabalais – jei nelabai žinote kaip, paprašykite mėsininko. Žinoma, ir internete yra daug filmukų, kaip tai padaryti.

2. Triušio gabalus apskrudinkite keptuvėje su sviestu ir aliejumi. Nekepkite visko iškart, dėkite tiek gabalų, kad galėtumėte lengvai juos vartyti. Apskrudinkite iš visų pusių. Atidėkite.

3. Tuose pačiuose riebaluose pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną su šonine. Po penkių minučių sudėkite pasmulkintas voveraites, pagardinkite druska ir pipirais ir kepkite dar 5 minutes. Supilkite sidrą, sultinį ir troškinkite viską ant kaitrios ugnies 10 minučių. Kepimo indo neuždenkite, padažas turi smarkiai burbuliuoti ir garuoti. Paragaukite, ar pakanka druskos ir pipirų.

4. Jei jūsų kepimo indas didelis, sudėkite apkeptus triušio gabaliukus ir skiltelėmis pjaustytą apelsiną į padažą. Jei, kaip ir aš, viską kepėte nedidelėje keptuvėje, sudėkite triušio gabalėlius ir apelsinus į didesnį puodą ar troškintuvą, užpilkite padažą, uždenkite ir troškinkite dar apie 1,5–2 valandas.

5. Kai triušio troškinys bus beveik paruoštas, paruoškite polentą. Pagal instrukcijas ant pakuotės išvirkite kukurūzų kruopas. Jos būna skirtingo smulkumo, tad ir reikalingas vandens kiekis bei virimo trukmė skiriasi. Išvirkite gan tirštą košę. Tuomet sudėkite sviestą, sūrius, baziliką, pagardinkite druska. Gerai išmaišykite, uždenkite ir palikite pastovėti 10 minučių.

6. Patiekite triušienos troškinį su polenta ir nepagailėkite padažo!

Ingredientai
Triušiena: 2.00 kg (1 nemažas triušis)
Šoninė: 150.00 g (šalto rūkymo)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Voveraitės: 100.00 g
Sidras: 500.00 ml (sauso, geriausia „brut“)
Vištienos sultinys: 300.00 ml (arba daržovių)
Čiobreliai: 1.00 sauja (šakelių)
Apelsinai: 1.00 vnt.
Sviestas: 3.00 valg. š. (2 šaukštai troškiniui ir 1 šaukštas polentai)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (ir dar šiek tiek polentai)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Kukurūzų (polentos) kruopos: 250.00 g (polentai)
Parmezano sūris: 80.00 g (tarkuoto; polentai)
Gorgonzolos sūris: 100.00 g (polentai)
Bazilikai: 50.00 g (kapotų; polentai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Su voveraitėmis troškintas triušis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 3
Kaip gaminti

1. Triušį supjaustykite į 6-8 dalis.

2. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir apkepkite triušio gabalus.

3. Svogūnus, morkas ir žalumynus smulkiai supjaustykite, česnakus sutraiškykite.

4. Į troškinimo puodą įdėkite sviesto, sudėkite svogūnus, česnakus, morkas, žalumynus, sudėkite triušio gabalus, įpilkite vyną ir vandenį, įdėkite druskos, juodųjų pipirų ir lauro lapų. Patroškinkite apie pusvalandį.

5. Keptuvėje ant sviesto apkepkite voveraites kol išgaruos skystis. Sudėkite į troškinį ir patroškinkite dar apie 10 minučių.

Ingredientai
Triušiena: 1.00 vnt. (apie 1200 g)
Svogūnai: 4.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Morkos: 3.00 vnt.
Voveraitės: 300.00 g
Vynas: 1.00 st. (balto sauso)
Vanduo: 1.00 st.
Sviestas: 50.00 g
Petražolės: 1.00 sauja
Salierai: 5.00 vnt. (lapeliai)
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Triušis su rozmarinais
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 24
Kaip gaminti
  1. Triušį nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite gabalėliais.
  2. Česnako galvutę išskirstykite skiltelėmis, jų galus nupjaukite, bet nenulupkite.
  3. Obuolius su žievele sutarkuokite smulkia trintuve, sumaišykite su išspaustos citrinos sultimis ir nutakuota žievele, supilkite aliejų, porto vyną, sukrėskite medų, suberkite rozmarinų spygliukus, marinatą labai gerai išsukite, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  4. Paruoštu marinatu gerai įtrinkite triušio gabalėlius, juos sudėkite į sandarų indą, uždenkite ir palikite per naktį, kad pasimarinuotų.
  5. Marinuotą triušį dėkite į karščiui atsparų kepimo indą, apdėkite sviesto drožlėmis, suberkite alyvuoges ir česnakų skilteles, uždenkite indą kepimo popieriumi ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą, tada kepimo popierių nuimkite ir dar 15 min. pakepkite, kad mėsa apskrustų.
  6. Pagaminsite per 1val. 30 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

 

Ingredientai
Triušiena: (vidutinio dydžio triušis) 1.00 vnt.
Alyvuogės: 120.00 g (60 - juodųjų ir 60 - žaliųjų, be kauliukų)
Česnakai: 1.00 vnt. (galvutė)
Sviestas: 150.00 g
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (kelios šakelės šviežių)
Obuoliai: 2.00 vnt. (rūgštūs - marinatui)
Citrinos: 1.00 vnt. (marinatui)
Medus: 1.00 valg. š. (marinatui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - marinatui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, šviežiai maltų - marinatui)
Vynas: 50.00 ml (porto - marinatui)
Aliejus: 1.00 st. (trečdalis - marinatui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Troškinta triušiena
5 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 9
Kaip gaminti

1. Petražolių lapelius susmulkinkite ir sumaišykite su druska bei pipirais.

2. Triušį supjaustykite stambiais gabalais, įtrinkite druskos mišiniu, sudėkite į indą, uždenkite ir per naktį laikykite šaldytuve.

3. Marinuotus triušio gabalus iš visų pusių apkepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje ir sudėkite į kepimo rankovę (jos atkirpkite tiek, kad mėsai nebūtų ankšta). Stiklinėje karšto vandens ištirpinkite sultinio kubelį, supilkite į kepimo rankovę ir kilstelėkite neužrištą galą, kad skystis neišbėgtų.

4. Morkas stambiai sutarkuokite, sudėkite ant triušienos, rankovę užriškite ir 175 °C karštumo orkaitėje troškinkite 1 val. Paskui plėvelę perkirpkite, ant išsitroškinusios triušienos sukrėskite grietinę ir kiškite į orkaitę dar pusvalandžiui.

Ingredientai
Triušis 1500.00 g
Aliejus: 3.00 valg. š. (alyvų)
Morkos: 5.00 vnt. (didelės)
Grietinė: 250.00 g
Sultinio kubelis (bet kokio) 1.00 vnt.
Petražolės: 10.00 g (sauja lapelių)
Druska: 1.00 arbat. š. (kupinas šaukštelis)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (nubrauktas šaukštelis maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Tarkuotų bulvių vyniotinis su triušiena
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.0 / 2
Kaip gaminti

1. Triušieną, išmirkytą vandenyje su druska ir citrinos sultimis, išvirkite su pipirais, lauro lapeliais ir druska.

2. Bulves sutarkuokite su 1 baltu svogūnu ir dalinai nusunkite. Užvirkite pieną ir supilkite į masę, išmaišykite. Įplakite kiaušinį, įberkite šaukštelį druskos, miltų ir vėl permaišius supilkite į būtinai šaltą skardą, išteptą šaltais kiaulienos taukais. Dėkite į įkaitintą orkaitę.

3. Kepkite apie 20 min., kol tik „susiims", bet dar bus nepilnai iškepęs plokštainis.

4. Taukuose ar kitokiuose riebaluose apkepkite raudonus svogūnus, po to suberkite tarkuotas morkas, smulkiai pjaustytą salierą ir dar kiek pakepinkite. Tuomet sudėkite smulkintą triušieną, įdėkite lauro lapelių, įmalkite ketverių pipirų (ketverių pipirų malūnėlis), įberkite smulkintų bazilikų, rozmarinų, laiškinių česnakų (džiovinti laiškiniai) ir vis pamaišant, troškinkite apie 10 min.

5. Išimkite plokštainį ir patikrinkite, ar gerai atsiskiria nuo skardos. Jei ne, tą padarykite peiliu, padėjus skardą ant drėgno skuduro.

6. Tuomet ant plokštainio klokite troškinį ir vyniokite į ruloną, stenkitės, kuo standžiau. Kepkite apie 15 - 20 min., kol apskrus.

7. Formuokite triušį. Užpilkite sviesto - grietinės padažu su šviežiomis petražolėmis. Papuoškite saliero lapais.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Ingredientai
Bulvės: 2.00 kg
Pienas: 1.00 st.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 3.00 valg. š.
Virtos triušio kulšelės 4.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Raudonasis svogūnas: 4.00 vnt.
Česnakai: 1.00 vnt. (žiupsnis laiškinių)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Laurų lapai: 1.00 arbat. š. (žiupsnis)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (žiupsnis džiovintų)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (žiupsnis)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (žiupsnis)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusė)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Grietinė: 100.00 g
Sviestas: 100.00 g
Taukai 100.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera

Video

03:39
01:19
00:58

Dabar tu gali

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką