Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artėjant Velykoms – detaliai apie kiaušinių marginimo vašku technologiją

Velykų stalas Lietuvoje neįsivaizduojamas be margučių – dažytų gamtinėmis medžiagomis, o gal pirktiniais dažais, skutinėtų, margintų įvairių žolynėlių atspaudais, pagaliau, išpuoštų pasitelkus autentišką marginimo vašku technologiją. Būtent apie ją šįkart ir primename – siūlome knygos „Savas margutis“, išleistos leidyklos „Dvi tylos“, ištrauką. Šios knygos autorės – kiaušinių marginimo žinovės, mama ir dukra Dalia Bazarienė ir Eglė Bazaraitė,
Kiaušinių marginimas vašku
Kiaušinių marginimas vašku / Šarūnė Zurba Photography nuotr.

Būkite atidūs ir atsargūs. Užlieję karšto vaško ant odos skaudžiai nusideginsite, o vašką, prilipusį prie odos, pašalinsite tik kartu su ja. Skausmas privers stabdyti ar bent sulėtinti darbą. Nedirbkite pavargę – nepakankamas dėmesys irgi kelia pavojų apsideginti. Dėmesingas, aštrus protas ir kūrybinis atsipalaidavimas padės jums pasiekti geriausius rezultatus.

Darbo stalo parengimas

Kadangi bus dirbama su karštu vašku, kurį sunku pašalinti beveik nuo visų paviršių, patariame darbo stalą uždengti popieriumi ar šiam procesui skirta staltiese, kurią sugadinti nebus gaila. Nuo darbo stalo pašalinkite riebius maisto produktus.

Priemonės

Vaškui lydyti galite naudoti elektrinę plytelę arba apverstą ir kruopose stabilizuotą lygintuvą. Elektrinių prietaisų karštį lengva reguliuoti, o tai leidžia nuolat marginti vienodos, stabilios temperatūros vašku ir išgauti vienodesnius taškelius bei brūkšnelius.

Vaškui tirpinti panaudokite metalinius dangtelius – nuo butelių, stiklainių ar kremo indelių.

Be to, vašką galima tirpinti aromatinėse žvakidėse ar keramikų tam specialiai sukurtuose kaitintuvuose.

Šarūnė Zurba Photography nuotr. /Dalia Bazarienė ir Eglė Bazaraitė
Šarūnė Zurba Photography nuotr. /Dalia Bazarienė ir Eglė Bazaraitė

Marginimo įrankis

Marginimo įrankis sumontuojamas iš metalinės adatėlės metaline galvute, ji įsmeigiama į pieštuką ar pagaliuką. Adatėlę rinkitės pagal galvutės glotnumą. Naudojant tą pačią adatėlę keletą metų, galvutės paviršius nusitrina, ir įrankis tampa tinkamesnis darbui.

Pasirinktą adatėlę įsmeikite į pasirinktą laikiklį, palikdami apie 1 cm adatėlės išorėje.

Išbandykite keletą adatėlių – kai kurių galvutės turi glotnesnį paviršių, kurį sunku pastebėti akimis ar pajusti liečiant pirštais. Darbo procesas geriausiai atskleis, kuria adatėle patogiausia dirbti: viena yra jūsų pačių įgūdžiai, tačiau įrankių gerumas irgi prisideda prie darbo kokybės. Prastu įrankiu sunku dirbti ir įgudusiam margintojui. Patyrę meistrai saugo savo mėgstamus įrankius ir stengiasi jų nepamesti.

Šarūnė Zurba Photography nuotr. /Kiaušinių marginimas vašku
Šarūnė Zurba Photography nuotr. /Kiaušinių marginimas vašku

Vaškas

Marginimui naudokite tik tikrą bičių vašką. Parafinas kiaušiniams marginti netinka – jis ilgai vėsta, tepasi ant kiaušinio paviršiaus ir nepakankamai išsilaiko ant kiaušinio, kaitinamo dažuose.

Spalvotam vaškui išgauti galite išmėginti spalvinimo kreideles. Įmeskite gabalėlį spalvotos vaškinės kreidelės į jau ištirpusį natūralų bičių vašką. Toks vaškas paliekamas ant kiaušinio lukšto nenuimtas.

Kiaušinių temperatūra

Nemarginkite šaltų virtų kiaušinių – ant atšalusio paviršiaus vaškas ne kibs, o lips nelygiais taškais.

Virti kiaušiniai turi būti maloniai šilti. Nemarginkite šaltų virtų kiaušinių – ant atšalusio paviršiaus vaškas ne kibs, o lips nelygiais taškais, o brūkšnelio apskritai nepavyks padaryti. Taip gali nutikti ir tada, jeigu vaškas bus nepakankamai įkaitęs.

Atšalusius kiaušinius įmerkite į dubenį šilto vandens. Ant per karštų kiaušinių vaškas liesis, plėsis, tepsis, ilgiau užtruks sustingti. Tušti kiaušiniai marginami kambario temperatūros, jų papildomai šildyti nereikia.

VIDEO: Savas margutis - odė sugrįžtančiai šviesai ir gamtos budimui

Marginimas

Marginamas kiaušinis laikomas rankoje arti kaitinamo vaško indelio. Toli pernešamas ant adatėlės karštas vaškas atvėsta ir prastai kimba prie lukšto.

Natūralaus bičių vaško privalumas ir yra tai, kad jis sustingsta labai greitai – karštas vaškas, užteptas ant kiaušinio lukšto, tuoj pat atšąla ir liečiamas nesitepa.

Adatėlė merkiama į karštą vašką. Rankos, kuri laiko marginimo įrankį, mažasis pirštukas arba pirštų krumpliai atremiami į marginamą kiaušinį arba į ranką, laikančią kiaušinį, ir nelaukiant dedamas taškelis ar braukiamas brūkšnelis. Kadangi mūsų kūnas dėl širdies plakimo ir nervų sistemos veiklos daugiau ar mažiau nuolat virpa, atrama į kiaušinį svarbi tam, kad būtų užtikrinamas stabilumas ir lengviau pataikytume į numatytą vietą. Pradedant marginti kiaušinius toks judesys atrodys nereikalingas, tačiau laikui bėgant taps įprastas ir palengvins bei patikslins rašto atlikimą.

Šarūnė Zurba Photography nuotr. /Kiaušinių marginimas vašku
Šarūnė Zurba Photography nuotr. /Kiaušinių marginimas vašku

Raštas

Vienu pamerkimu į vašką išgaunamas tik vienas elementas – vienas taškelis arba vienas brūkšnelis. Tuomet adatėlė vėl merkiama į karštą vašką, vėl atremiamas pirštukas arba krumpliai į kiaušinį, ir dedamas kitas elementas. Numatykite jo vietą prieš merkdami adatėlę į vašką.

Nemėginkite nukrapštyti ne vietoje padėtą taškelį ar brūkšnelį. Nors iš pažiūros jis atrodys pašalintas, kiaušinio lukštas bus išsaugojęs ploną vaško sluoksnį, ir toje vietoje dažai nekibs – lukštas atsimins visus ant jo pieštus raštus.

Norėdami tiksliau išpildyti raštą, galite pieštuku pasižymėti pagrindines kompozicijos ašis. Tačiau dirbant iš nuojautos, įgūdžiai tobulėja, ir kaskart darosi vis lengviau išgauti tvarkingą rašto kompoziciją. O žymėjimas kartais netgi suklaidina ir neleidžia kiaušinio formai bei nuojautai dirbti išvien kuriant raštą.

Marginamą kiaušinį laisvai sukinėkite rankoje, stebėkite rašto plėtotę, kreipkite bet kuria jums patogia kryptimi.

Šarūnė Zurba Photography nuotr. /Kiaušinių marginimas vašku
Šarūnė Zurba Photography nuotr. /Kiaušinių marginimas vašku

Kiaušinių laikymas

Neglauskite vienas prie kito numargintų kaušinių – surikiuokite juos saugiai kiaušinių dėkle. Ten, kur kiaušinį lies kito margučio vaškas, dažai nekibs, ir nudažytas kiaušinis toje vietoje bus dėmėtas.

Spalvos

Norėdami sukurti rašto foną iš kelių spalvų, kiaušinius marginkite keliais etapais. Pirmiausia karštu vašku užtepkite raštą, kuris kiaušinį proceso pabaigoje nudažius karštais dažais liks baltas. Tada merkite kiaušinį į šviesiausius šaltus dažus, pavyzdžiui, geltonus. Ant geltono fono karštu vašku užteptas raštas nudažius kiaušinį proceso pabaigoje liks geltonas. Toliau merkite į tamsesnius šaltus dažus, pavyzdžiui, raudonus. Ant raudono fono karštu vašku užteptas raštas liks raudonas. Tamsiausią dažų spalvą pasilikite paskutiniam etapui. Kai pabaigsite rašto kompoziciją, dažykite margutį karštais dažais, t. y. sekdami nurodymus, pateiktus skyrelyje apie dažymą – pirmiausia kiaušinis įsukamas į sugeriamąjį popierių, tada dedamas į šaltus dažus, ir jie lėtai kaitinami.

Šarūnė Zurba Photography nuotr. /Margučiai
Šarūnė Zurba Photography nuotr. /Margučiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius