Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugsėjo 21d. 19:30

Atėjus darganai paguos pyragas: 3 klasikiniai receptai

Obuolių pyragas
Vida Press nuotr. / Obuolių pyragas

Geras filmas ar knyga, puodelis arbatos ir ką tik iškeptas naminis pyragas – puikus trejetukas darganotai dienai, o tokių, deja, netrukus pasipils. Artėjant vėsių orų sezonui metas prisiminti laiko patikrintų pyragų receptus.

Prekybos tinklo „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas pranešime žiniasklaidai pateikia siūlo 3 receptus, kurie leis ne tik skaniai, bet ir sveikai pasmaližiauti.

Obuolių tarta

Ingredientai:

  • 375 g šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos;
  • šiek tiek miltų;
  • 1 kg nuluptų ir supjaustytų obuolių (ir dar 1 papildomas obuolys papuošimui);
  • 100 g sviesto;
  • 1 citrinos žievelė;
  • 5 valg. šaukšt. abrikosų džemo;
  • džiovintų žirnių ar pupelių (naudosime, kad išvengtume tešlos iškilimo).

Gaminimas:

1. Tartos kepimo formą šiek tiek apibarstę miltais išklokite bemiele sluoksniuota tešla. Tešlą skardoje subadykite šakute ir trumpam padėkite į šalį.

2. Įkaitinkite keptuvę ir į ją įpilkite 2 valgomuosius šaukštus vandens, sudėkite sviestą bei obuolius. Nuolat maišydami virkite apie 15 minučių tol, kol obuoliai suminkštės.

3. Išvirusią obuolių masę nukoškite ir suverskite atgal į keptuvę. Įmeskite citrinos žieveles ir kepkite tol, kol sutirštės.

4. Įkaitinus orkaitę iki 190 °C pašaukite tartos kepimo skardą. Prieš tai tešlą būtinai užklokite kepimo popieriumi ir ant jo priberkite džiovintų žirnių ar pupelių ir kepkite apie 12 minučių. Ištraukus kepimo popierių su žirniais/pupelėmis tešlą pakepkite dar 5 minutes (žirniai ar pupelės padeda išvengti tešlos kilimo, o papildomo specifinio skonio jie nesuteikia).

5. Iškeptą tešlą padenkite obuolių mase ir papuoškite plonai supjaustytais obuoliais. Skardą vėl pašaukite ir kepkite apie 30 minučių arba tol, kol obuoliai gražiai paruduos.

6. Praskieskite abrikosų džemą šaukštu šilto vandens ir šiuo mišiniu aptepkite ką tik iškepusį pyragą.

Vida Press nuotr./Obuolių pyragai
Vida Press nuotr./Obuolių pyragai

Cinamonu kvepiantis obuolių pyragas

Ingredientai:

  • 2 obuoliai;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 125 g kambario temperatūros sviesto;
  • 140 g cukraus;
  • 3 kiaušiniai;
  • 225 g miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • ½ arbat. šaukšt. druskos;
  • 5 valg. šaukšt. pieno;
  • cinamono.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 170°C. 23 cm skersmens (arba panašaus dydžio) kepimo skardą ištepkite sviestu tik tiek, kad skarda pasidengtu riebaliniu sluoksniu.

2. Obuolių skilteles ištepkite citrinų sultimis.

3. Sviestą ir cukrų išmaišykite atskirame dubenyje, įmuškite ir išplakite kiaušinius. Suberkite miltus, kepimo miltelius, druską ir viską gerai išmaišykite. Neskubėdami supilkite pieną ir viską vėl išmaišykite.

4. Gautą tešlą supilkite į skardą, sudėkite obuolius ir viską pagardinkite cukrumi bei cinamonu. Pyragą kepkite apie 45 minutes.

Vida Press nuotr./Obuolių pyragas
Vida Press nuotr./Obuolių pyragas

Morkų keksas

Ingredientai:

  • 450 ml aliejaus;
  • 400 g miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. sodos;
  • 550 g cukraus;
  • 5 kiaušiniai;
  • ½ arbat. šaukšt. druskos;
  • 3 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 550 g morkų;
  • 150 g graikinių kapotų riešutų.

kremui:

  • 200 g grietinėlės sūrio (maskarponės, rikotos ar pan.);
  • 150 g cukraus;
  • 100 g sviesto.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.

2. Sumaišykite visus tešlos ingredientus, išskyrus morkas ir riešutus.

3. Sutarkuokite morkas ir kartu su riešutais suberkite jas į tešlą bei viską išmaišykite.

4. Visą tešlą supilkite į sviestu išteptą kepimo formą. Keksą kepkite 1 valandą ir 15 minučių, iškepę palaukite, kol jis visiškai atvės.

5. Laukiant, kol pyragas atvės, atskirame dubenyje suplakite grietinėlės sūrį, cukrų ir sviestą.

6. Atvėsusį keksą aptepkite grietinėlės kremu.

123RF.com nuotr./Morkų ir sūrio pyragas
123RF.com nuotr./Morkų ir sūrio pyragas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Gerumu dalintis gera
Skanumėlis

Dabar tu gali

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką