Dabar populiaru
Publikuota: 2018 balandžio 13d. 08:00

Atidarome grilio sezoną: 15 receptų apšilimui – nuo kepsnelių iki mėsainių ir šašlykų

Mėsainis
Vida Press nuotr. / Mėsainis

Lietuviškas vasara ne tokia jau ilga, o, kaip parodė pernykštė patirtis, dar ir sunkokai prognozuojama. Štai kodėl sinoptikams žadant gražų pavasarišką savaitgalį (tikėkimės, jei lietaus ir bus, tai nedaug) neverta snausti ir laikas nupūsti dulkes nuo grilio, šašlykinės ar kitų kepimui po atviru dangumi skirtų įrenginių. O tuomet ieškoti receptų. 15-a jų sezono pradžiai ir siūlome!

Receptai
Receptas: Grilyje kepti glazūruoti kiaulienos šonkauliukai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 10
Kaip gaminti
  1. Į atskirą indą suberkite visus mėsai marinuoti naudojamus sausuosius prieskonius ir įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Išmaišykite.
  2. Prieskonius su aliejumi įtrinkite į šonkauliukus.
  3. Uždengtą mėsą palikite marinuotis mažiausiai pusę valandos, tačiau jei laiko turite daugiau, ją palikti marinuotis galite ir visai nakčiai (mėsos marinavimui puikiai tinka ir plastikiniai užsegami arba vakuuminiai maišeliai – į juos įdėkite jau prieskoniais ištrintą mėsą ir sandariai uždarę dėkite į šaldytuvą marinuotis. Tokiu būdu mėsa gali marinuotis mažiausiai pusvalandį, bet ne daugiau kaip dvylika valandų).
  4. Kuomet mėsa jau bus pasimarinavusi, o grilis įkaitintas iki 150–200 laipsnių, dėkite ją kepti šonkauliukais į apačią.
  5. Iš abiejų pusių maždaug po 8 minutes apkepintus šonkauliukus ištraukite iš grilio ir įdėkite juos į folijos indą.
  6. Tuomet specialiu teptuku šonkauliukus padenkite pasiruošta barbekiu glazūra (receptą rasite paspaudę nuorodą), įpilkite šiek tiek vandens (tinka ir vynas, alus, obuolių sultys) ir, uždengę folija bei primažinę grilio temperatūrą, vėl dėkite kepti mažiausiai valandai.

Recepto autorė: Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.

Ingredientai
Kiauliena: 1.50 kg ((šonkaulių))
Druska: 2.00 valg. š. ((stambi))
Česnakai: 1.00 valg. š. ((miltelių))
Svogūnai: 0.50 valg. š. ((miltelių))
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 valg. š.
Čiobreliai: 0.50 arbat. š. ((džiovintų))
Raudonėliai: 0.50 arbat. š. ((džiovinti))
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Pipirai: 0.50 arbat. š. ((kvapieji))
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kepti vištos sparneliai su čiobreliais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.6 / 8
Kaip gaminti

1. Vištos sparnelius sukapojame į tris dalis. Sparnų galiukų nenaudojame – juos metame lauk arba užšaldome sultiniui. O visą kitą sudedame į dubenį.

2. Visus marinato ingredientus sumalame elektriniu virtuvės kombainu ir užpilame ant sparnelių. Paliekame pasimarinuoti bent jau valandai. Idealiu atveju – per naktį.

3. Sparnelius ir marinatą supilame į kepimo indą. Kepame iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių arba kol sparneliai gražiai apskrunda ir iškepa, o marinatas sutirštėja. Jo nepamirškite vėliau užpilti ant iškepusių sparnelių.

Ingredientai
Vištos sparneliai: 1.00 kg
Čiobreliai: 2.00 valg. š. (geriau šviežių, bet džiovinti irgi tinka; marinatui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (marinatui)
Medus: 2.00 valg. š. (marinatui)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Citrinos: 0.50 vnt. (išspaustų sulčių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Saldžiai aštrūs vištos sparneliai su cinamonu
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 6
Kaip gaminti

1. Visus marinatui skirtus ingredientus susmulkinkite elektriniu smulkintuvu, kol virs vienalyte mase.

2. Vištos sparnelius dėkite į dubenį, užpilkite marinatu (vieną jo šaukštą atidėkite į šalį) ir gerai apvoliokite. Uždenkite dubenį ir dėkite į šaldytuvą 1–2 val., kad pasimarinuotų.

3. Nuvarvinkite marinato perteklių ir kepkite sparnelius ant aliejumi pateptų kepsninės grotelių, kol apskrus – po 4–5 min. iš kiekvienos pusės ant stiprios ugnies; kepant patepkite mėsą marinatu, kurį buvote atidėję.

4. Patiekite su jogurto-agurkų padažu, pitos duonele, šviežiomis kalendromis, mėgstamomis žalėsių salotomis.

Ingredientai
Vištos sparneliai: 16.00 vnt. (nemažų)
Česnakai: 2.00 skiltelės (marinatui)
Imbieras: 1.00 vnt. (8 cm ilgio gabaliukas; marinatui)
Sojos padažas: 4.00 valg. š. (marinarui)
Aliejus: 4.00 valg. š. (puikiai tinka žemės riešutų ar kitas, turintis aukštą kaitimo temperatūrą; marinatui)
Medus: 2.00 valg. š. (marinatui)
Cinamonas: 4.00 arbat. š. (marinatui)
Ciberžolė: 2.00 arbat. š. (marinatui)
Druska: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šašlykai su mineraliniu vandeniu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 64
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite mėsą gabalėliais ir sudėkite į indą.
  2. Išspauskite sultis iš didelės citrinos, trintuvu sutrinkite 3 svogūnus iki vientisos masės ir viską gerai sumaišykite.
  3. Gautą masę supilkite ant šašlykų ir gerai permaišykite rankomis. Tuomet supilkite 0,5 l silpnai gazuoto vandens ir marinuokite 2-3 valandas arba parą. Druska pagardinkite prieš kepimą. 
Ingredientai
Mėsa: 2.00 kg ((vištiena, kiauliena, jautiena))
Citrinos: 1.00 vnt. ((sultys))
Svogūnai: 3.00 vnt.
Mineralinis vanduo: 500.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šašlykai imbieriniame marinate
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.7 / 23
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite mėsą gabalėliais ir sudėkite į indą.
  2. Sumaišykite smulkiai supjaustytą imbierą, žaliąją citriną, smulkintą raudonąjį svogūną, aitriosios paprikos ankštį, česnaką, sojų padažą, augalinį aliejų.
  3. Gautą marinatą supilkite ant mėsos ir gerai išmaišykite. Marinuokite kelias valandas. 
Ingredientai
Imbieras: 50.00 g
Žalioji citrina: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. ((raudonasis))
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. ((ankštis))
Česnakai: 6.00 skiltelės
Sojų padažas: 50.00 ml
Aliejus: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Itin greiti šašlykai su pomidorų sultimis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 47
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite mėsą vidutinio dydžio gabaliukais ir sudėkite į indą.
  2. Pomidorų sultis sumaišykite su aitriosios raudonosios paprikos milteliais, 1 trintuvėje trintu svogūnu bei 3 česnakų skiltelėmis.
  3. Gautu marinatu pagardinkite mėsą ir palikite kelioms valandoms. Druska skaninkite prieš kepimą. 
Ingredientai
Pomidorų sultys: 1.00 st.
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Mėsa: 2.00 kg ((jautiena, kiauliena, vištiena))
Druska: 1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: „Vorčesterio“ vištienos mėsainiai
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.8 / 5
Kaip gaminti

1. Faršą sumaišykite su „Vorčesterio“ padažu ir formuokite paplotėlius. Kepkite juos ant kepsninės.

2. Bandeles pašildykite ant kepsninės, perpjovę per pusę.

3. Ant bandelės pusės dėkite iškeptus vištienos paplotėlius, majonezą, pomidorą, salotas, antrą bandelės pusę.

Ingredientai
Faršas: 900.00 g (vištienos)
Bandelės: 6.00 vnt. (skirtos mėsainiams)
Pomidorai: 3.00 vnt.
Salotos: 6.00 vnt. (lapai)
Majonezas: 6.00 arbat. š.
Vorčesterio padažas: 3.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Mėsainis su ant grilio kepta vištos šlaunelių mėsa
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
2.9 / 8
Kaip gaminti

1. Pirmiausia sumaišykite marinatui skirtus produktus. Gautu marinatu aptepkite mėsą ir palikite valandai, o tada ant grilio kepkite iš abiejų pusių maždaug po 4–5 min.

2. Padažui skirtus ingredientus sumaišykite, pagardinkite druska ir maltais pipirais.

3. Bandeles iš vidinės pusės aptepkite ištirpintu sviestu ir apskrudinkite ant grilio.

4. Formuokite mėsainius: ant bandelės apačios dėkite ingredientus tokia tvarka: padažas, salotos lapas, kepta vištiena, pomidoras, padažas, bandelė.

Ingredientai
Vištiena: 400.00 g (vištos šlaunelių mėsos)
Bandelės: 4.00 vnt. (skirtos mėsainiams)
Sviestas: 4.00 arbat. š. (bandelių patepimui)
Pomidorai: 4.00 riekės
Salotos: 4.00 vnt. (Iceberg lapai)
Citrinos: 0.50 vnt. (nutarkuotos žievelės; marinatui)
Čiobreliai: 2.00 vnt. (šakelės šviežių; marinatui)
Druska: 0.50 arbat. š. (marinatui)
Baltieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (marinatui)
Česnakai: 2.50 valg. š. (2 marinatui ir 0,5 padažui)
Saulėgrąžų aliejus: 2.00 valg. š. (marinatui)
Tunas: 80.00 g (konservuoto; padažui)
Kaparėliai: 1.00 valg. š. (smulkintų; padažui)
Krapai: 2.00 valg. š. (smulkintų; padažui)
Agurkai: 2.00 vnt. (smulkinti marinuoti; padažui)
Majonezas: 4.00 valg. š. (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sultingi mėsainiai
8 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 13
Kaip gaminti

1. Džiūvėsius suberkite į didelį dubenį ir užpilkite juos pienu. Palikite apie 5 minutes pastovėti, kol džiūvėsiai išbrinks.

2. Tuo metu grūstuve arba elektriniu smulkintuvu susmulkinkite pankolių sėklas, druską ir aitriosios paprikos dribsnius.

3. Į puodą su išbrinkusiais džiūvėsiais sudėkite maltą mėsą, suberkite likusius produktus ir gerai viską maišykite apie 2–3 minutes, kol visi skoniai susijungs.

4. Šlapiomis rankomis formuokite plokščius norimo dydžio mėsainius. Kepkite juos ant gerai įkaitintų grotelių (BGE įkaitinkite iki 280–300 C) maždaug po 4–5 minutes kiekvieną pusę, kol išorėje įsispraus apskrudę rėžiai, o vidus liks sultingas.

5. Patiekite su apkeptomis bandelėmis arba be jų, su skrudintomis bulvytėmis ir su šviežiomis salotomis bei mėgstamu padažu.

Ingredientai
Duona: 70.00 g (baltos, sutrupintos)
Pienas: 60.00 ml
Pankolių sėklos: 2.00 arbat. š.
Druska: 2.00 arbat. š. (rupios jūros)
Čili paprikos dribsnių: 1.00 arbat. š.
Malta mėsa: 1.00 kg (perpus kiaulienos ir jautienos; pirmąją galite keisti vištiena arba kalakutiena, antrąją – veršiena)
Citrinos žievelė: 1.00 valg. š.
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt.
Parmezano sūris: 80.00 g (sutarkuoto)
Čiobreliai: 2.00 arbat. š. (džiovintų)
Česnakai: 4.00 vnt.
Garstyčios: 1.00 valg. š. (Dižono)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį; grūstų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ant grotelių kepta nugarinė su troškintomis daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.8 / 5
Kaip gaminti
  1. Mėsos griežinėlius įtrinkite aliejaus, balzaminio acto, druskos ir pipirų mišiniu ir palikite šaldytuve marinuotis 12 val.
  2. Daržoves nuplaukite, virtuviniu kombainu sutarkuokite, sudėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų, pagardinkite druska bei pipirais ir pamaišydami kepkite ant vidutinio karštumo ugnies maždaug 20 min.
  3. Mėsą kepkite ant žarijų arba keptuvėje su grotelėmis, kiekvieną pusę po maždaug 8 min.

Patiekalą pagardinkite MAGGI kečupu ar padažu bei petražolėmis.

Ingredientai
Kiauliena: 4.00 vnt. (griežinėlių kiaulienos nugarinės)
Žiediniai kopūstai: 1.00 kg
Cukinijos: 1.00 vnt.
MAGGI meksikietiško padažas:(pagal skonį) 1.00 žiupsnelis
MAGGI aštrus kečupas:(pagal skonį) 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 4.00 valg. š. (4 - 5 (pvz., vynuogių kauliukų))
Petražolės: 1.00 sauja
Druska: 2.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 2.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š. (marinatui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ant grilio kepta vištiena su pikantišku persikų padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 12
Kaip gaminti
  1. Visus marinato ingredientus sumaišykite ir gautu marinatu užpilkite vištieną, palikite marinuotis per naktį.
  2. Vištieną apskrudinkite ant grilio ir dar 7–10 minučių kepkite 200 laipsnių orkaitėje kol visiškai iškeps.
  3. Padažas: Persikus supjaustykite, sudėkite į puodą ir šiek tiek pakepinkite, sudėkite smulkintą imbierą, čili ir garam masala, supilkite brendį, alkoholiui išgaravus, viską sutrinkite elektriniu smulkintuvu.
  4. Pagaminsite per 1 val., neskaičiuojant marinavimo laiko.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

 

 

Ingredientai
Vištiena: 1.00 vnt. (filė)
Aliejus: 2.00 valg. š. (marinatui)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (džiovinto - marinatui)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovinto - marinatui)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovinto - marinatui)
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 arbat. š. (džiovintų - marinatui)
Actas: 1.00 arbat. š. (ryžių - marinatui)
Sojų padažas: 2.00 valg. š. (marinatui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų - marinatui)
Persikai: 1.00 vnt. (skardinė konservuotų - padažui)
Čili pipiras: (gabalėlis šviežio - padažui) 1.00 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis - padažui)
Garam masalos: (padažui) 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Brendis: 20.00 ml (20 - 30 - padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Jautienos kepsniai ant grotelių
5 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.8 / 12
Kaip gaminti

1. Supjaustykite kepsniams jautieną ir įtrinkite druska bei pipirais.

2. Paruoškite marinatą: sumaišykite citrinų sultis su alyvuogių aliejumi ir medumi. Apliekite juo kepsnius. Palaikykite kelias valandas, o dar geriau per naktį.

3. Paruoštus kepsnius dėkite ant grotelių ir apkepkite iš abiejų pusių. Prieš baigdami kepti, uždėkite ant kiekvieno po gabalėlį sviesto ir apibarstykite mėgstamais žalumynais ir smulkinta aitriąja paprika.

4. Skanaukite su šviežiomis salotomis arba vyšniniais pomidoriukais.

Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai

 

Ingredientai
Jautiena: 1.00 kg (filė)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Sultys: 5.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (malti - pagal skonį)
Medus: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Sviestas: 50.00 g
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kiauliena ant grotelių
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.4 / 10
Kaip gaminti

1. Marinatą ruoškite taip: sumaišykite 3 šaukštus garstyčių, smulkintą česnaką, įberkite maltų pipirų, lauro lapelius, druskos, šaukštelį acto. Viską sumaišykite.

2. Iš kiaulienos suformuokite kepsnius, išmuškite juos plaktuku, skirtu mėsai mušti, įtrinkite marinatu. Palikite parai laiko pasimarinuoti.

3. Kepkite ant grotelių. Patiekite su mėgstamomis daržovėmis.

Skanaus :)

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Ingredientai
Kiauliena: 1.00 kg (kumpio)
Garstyčios: 3.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Actas: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ant grotelių keptas karpis
2 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
3.8 / 6
Kaip gaminti

1. Iš karpio išpjauname filė. Žuvį nuplauname, nusausiname vienkartiniu rankšluosčiu.

2. Česnakus supjaustome riekelėmis. Supjaustome krapus. Viską sudedame į dubenį, užpilame aliejumi ir apibarstome druska, išmaišome.

3. Marinatu ištriname žuvį ir paliekame marinuotis porai valandų.

4. Žuvį dedame ant grotelių ir kepame, kol iškeps ir gražiai apskrus.

Taip pat šalia pasikepkite ir mėgstamų daržovių. Prie bet kokių keptų daržovių man visada pasiteisina alyvuogių aliejus, sumaišytas su balzamiku, čiobreliais, traiškytu česnaku, smulkiai kapotu čili, druska ir šiek tiek cukraus. Proporcijos iš akies ir pagal skonį. Arba tiesiog pomidorai su alyvuogių aliejumi ir šviežiu baziliku.

Pabaigoje ant grotelių uždėkite batono, iki gražiai apskrus iš abiejų pusių, jei, aišku, dar balti miltai neišbraukti iš valgiaraščio.

 

Ingredientai
Karpis: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Krapai: 1.00 sauja
Druska: 0.50 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ant grotelių kepta marinuota lašiša su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 12
Kaip gaminti
  1. Dubenyje išmaišykite šaukštą aliejaus su balzaminiu actu ir saldžiu čili padažu bei trupučiu druskos.
  2. Šiuo marinatu aptepkite lašišos filė, palikite ją dubenyje su likusiu marinatu ir padėkite į šaldytuvą marinuotis.
  3. Morkas nuplaukite šepetėliu ir išilgai supjaustykite plonais griežinėliais, pabarstykite druska.
  4. Smidrus perliekite vandeniu ir sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Po 1–2 min. išgriebkite į kiaurasamtį. Pašlakstykite morkas ir smidrus likusiu aliejumi.
  5. Įkaitinkite keptuvę su grotelėmis ir sudėkite ant jų morkas bei smidrus. Kepkite kiekvieną pusę maždaug po 2 min.
  6. Tada patepkite groteles trupučiu aliejaus, sudėkite lašišą ir kepkite kiekvieną pusę po maždaug 4 min.
  7. Ragaukite su apkeptomis daržovėmis. Patiekalą pagardinkite laimo sultimis.
Ingredientai
Smidrai: 20.00 vnt. (stiebų)
Morkos: 4.00 vnt.
Lašiša: 4.00 vnt. (filė)
Aliejus: 2.00 valg. š. (pvz. Vynuogių kauliukų)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Saldus čili padažas: 1.00 valg. š.
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (sultys)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (MAGGI klasikinio arba aitraus - pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Atgal į mokyklą

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką