Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Audriaus keptos anties receptas

Audrius iš Klaipėdos dalinasi šventišku keptos anties receptu ir tikisi, kad jis atsidurs kiekvieno 15min skaitytojo pasiteisinusių virtuvės receptų sąraše.
Kepta kalėdinė antis
Kepta kalėdinė antis / 123RF.com nuotr.

Artėjant tokiam laikui, norėčiau palinkėti visiems nuoširdumo ir „paprastumo“. Paprastumo visa kame – bendravime be kaukių, santykiuose ir, žinoma, mūsų tradicinėje lietuvių virtuvėje.

Vyrauja nuomonė, kad kuo daugiau egzotiškų, ne tipinių lietuviškai virtuvei ingredientų skaičius ir gaminimo sudėtingumas nulemia tai, kiek skanus yra patiekalas. Aš sakau –NE! Ši šventinė antis YRA TAI, ko reikia, kad atsiskleistų tikrasis anties SKONIS. Tiesiog antis, tiesiog pipirai, tiesiog druska ir kmynai. Vos keletas paprastų, mūsų taip pamėgtų prieskonių, viena vienintelė kepimo skarda ir tai viskas, ko reikia virtuvėje ir šventinėje lėkštėje.

ANTIES (2-2,5 kg) MARINAVIMAS:

90 g druskos, 9 g juodųjų pipirų ir 9 g kmynų pakepinti sausoje keptuvėje (proporcijų kiekį reguliuoti individualiai, priklausomai nuo anties dydžio). Atvėsinti ir viską smulkiai sutrinti, permaišyti. Anties odą subadyti šakute ir sočiai įtrinti paukštį iš vidaus ir išorės, apvynioti maistine plėvele ir palikti šaldytuve 12 val. Po 12 val. antį įtrinti džiovintais čiobreliais (15 g), truputį šalavijais, rozmarinu, tarkuotu imbieru (4 g) ir išspaustu česnaku (20 g). Vėl įvynioti į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve apie 3 val.

ANTIES ĮDARAS:

Priklausomai nuo anties dydžio supjaustome obuolius ir svogūnus kubeliais. Kubeliai turi būti ne mažesni negu 2x2 cm dydžio. Į keptuvę dedame 100 g sviesto, išlydome, sudedame obuolius ir svogūnus, pagardiname čiobreliu, druska ir pipirais. Įdarą apkepiname, bet netroškiname. Obuoliai turi būti kieti.

ANTIES KEPIMAS:

Įkaitinti orkaitę iki 220 laipsnių C (be vėjelio funkcijos). Skardą iškloti folija, ant jos dedame gardžiai dūmo kvapu kvepiančią marinuotą antį. Kepti kol apskrus viršus. Tada sumažiname temperatūrą, nusipilame kepimo metu susidariusius riebalus (patarčiau jų neišmesti, galima panaudoti keptoms bulvėms), antį įvynioti į foliją ir dar kepame apie valandą 170 laipsnių temperatūroje. Per tą laiką galima pasiruošti mišinį – sumaišyti 2 valgomuosius šaukštus skystesnio medaus, 2 šaukštus sojos padažo, 1 šaukštas 6 % stiprumo obuolių actu, pagardinti druska ir pipirais. Kai antis baigia kepti – išvyniojame ją iš folijos, aptepame pasigamintu mišiniu ir dar kepame apie 10-15 min., kad odelė būtų traškesnė ir gražios rudos spalvos.

Asmeninio arch. nuotr./Audriaus kepta kalėdinė antis
Asmeninio arch. nuotr./Audriaus kepta kalėdinė antis

Paliekame šventinę anti „pailsėti“ orkaitėje apie 10-15 min., kad visi prieskoniai susidraugautų.

Prie taip keptos antienos idealiai tinka spanguolių arba bruknių uogienė, išpilstyta į mažus indelius.

Garnyrą pasirenkame pagal skonį: žinoma daug daržovių, kurios gali būti šviežios, keptos, troškintos ir pan., ryžiai, arba susidariusiuose riebaluose skiltelėmis keptos bulvytės ir t.t.

SKANAUS!

Audrius iš Klaipėdos

Turite gerą ir patikrintą anties receptą? Dalyvaukite konkurse ir laimėkite antį!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius